početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 16

Alk. gl. 4 /2009 (166) str. 18,19

početna ►

I TO MOŽE POMOĆI

Aloa Vera i ovisnost o alkoholu

Aloe Vera je suptropska biljka, jedna od 250 vrsta iz obitelji ljiljana, čija duga i zanimljiva povijest dotiče puno država i kultura ,a tijekom povijesti je poradi izuzetno ljekovitih svojstva postala poznata kao narodni lijek i spada u najveća čuda prirode. Od davnina je poznata kao eliksir dugovječnosti. Drevne civilizacije nazivali su je «tihi iscjelitelj», «lijek harmonije» i «biljka besmrtnosti». Koristili su je faraoni u Egiptu, samuraji u Japanu, stari Egipćani (Kleopatra), stari Grci (Hipokrat), beduini Arapskog poluotoka, američki Indijanci, Kristofer Kolumbo, Mahatma Gahndi, a Aristotel je nagovorio svojeg učenika Aleksandra Velikog da vojskom zauzme otok Sokotru jer je tamo u to vrijeme prirodno rasla.

Znanstvenici su utvrdili da Aloe Vera sadrži preko 240 hranjivih i ljekovitih tvari. Među njima je desetak vitamina, više od 20 minerala, 7 od 8 esecijalnih i 11 od 14 neesencijalnih aminokiselina, brojni enzimi i druge hranjive tvari.

Zbog jakog detoksikacijskog djelovanjkao i mnoštva prirodno uravnoteženih hranjivih i ljekovitih sastojaka koji djeluju sinergijski, Aloe Vera uravotežuje sve funkcije u organizmu Upravo ta činjenica objašnjava zašto pomaže kod mnogih različitih zdravstvenih tegoba.

Aloe Vera i ovisnost o alkoholu

Kod kroničnih alkoholičara proces oštećivanja organizma je intenzivniji, pa su praktički svi organski sustavi uključujući i probavni, na neki način oštećeni. Uslijed prekomjernog unošenja alkohola jetra se izravno oštećuje, organizam se opterečuje sve većom i većom količinom toksina, a istdobno troši niz vitamina i minerala koji, ako se ne nadoknađuju prehranom, uskoro budu u deficitu. Taj deficit dovodi do oštećenja naših stanica, što ima za posljedicu niz zdravstvenih problema.

U početnoj fazi odvikavanja od alkohola izuzetno je važno organizam što brže i učinkovitije očistiti od toksina. Aloe Vera je u tom procesu, upravo zbog svog izrazitog detoksifikacijskog svojstva, izuzetno pomoćno sredstvo. Osim toga ona potiče probavu, neutralizira povišenu želučanu kiselinu te normalizira čitav probavni sustav. Prodirući kroz stjenke probavnog trakta ispire štetne bakterije i čisti crijevne resice od naslaga. Na taj način smanjuje upale, te povećava apsorpciju hranjivih i ljekovitih tvari koima i sama obiluje. Povrh svega Aloe Vera poboljšava rad jetre, regenerira je, pa se i inače preporučuje kao dodatna terapija kod ciroze te proširene i masne jetre.

Istraživanje o primjeni prirodnih organskih tvari u ranoj fazi odvikavanja od alkohola provedeno je u Veterans Outreach Center, N 11611 Division, Spokane, WA99207, SAD. Savjetnik za odvikavanje od alkohola, Frank S. Burns, pripremio je slijedeće:

Cilj istraživanja bilo je dokazati činjenicu da se u početnoj fazi terapije odvikavanja od alkohola pacijenti mogu liječiti ne samo psihoaktivnim tvarima već i prirodnim organskim tvarima. Potom su korišteni Aloe Vera gel, cvjetni pelud, pčelinji propolis te vitaminsko-mineralno-proteinski dodatak prehrani.

U istraživanju je sudjelovalo 50 osoba u dobi između 34 i 64 godina koji su dugogodišnji ovisnici o alkoholu. 25 slučajno odabranih osoba podvrgnuto je terapiji, dok je ostalih 25 osoba činilo kontrolnu skupinu. Obje skupine nadzirane su tri puta dnevno i to s fizičkog, emocionalnog, mentalnog i socijalnog motrišta.

Rezultati istraživanja nedvojbeno su pokazali da je u svakom od 9 važnih područja koje se pratilo (depresija, uznemirenost, smetnje u spavanju, tek, energetska razina, simptomi odvikavanja, naprasitost, samopouzdanje i želja za uživanjem pića ili drugih opojnih sredstava) uočeno znatno poboljšanje u skupini koja je uzimala Aloe Veru u odnosu na kontrolnu skupinu. Ispitivanje je nedvojbeno dokazalo da Aloe Vera i druge prirodne organske tvari znatno olakšavaju i ubrzavaju proces liječenja od alkohola.

Zbog njenih svojstava mnogi smatraju Aloe Veru čudesnom ljekovitom biljkom. No još je čudesniji ljudski organizam i sposobnost njegova samo-izlječenja kada mu se pruži određena pomoć i osiguraju sve potrebne tvari. Hranjivi i ljekoviti sastojci Aloe Vere pružaju upravo takvu pomoć.

Za kraj treba naglasiti da je Aloe Vera korištena u gore navedenom istraživanju imala Kosher i Islam certifikate, kao i certifikat Međunarodnog Aloe znanstvenog savjeta (IASC) koji garantira ekološki uzgoj, kvalitetu prerade, kao i vjerodosto

jnost deklaracije. Nije testirana na životinjama

Zainteresirani za više informacija o Aloe veri mogu se obratiti Dominiku Cileru, tel: 098 763 484 ili 01 2924 300.

IZ TISKA

večernji list

VIROVITICA - Dva sata nakon što je u Gornjem Baziju nedaleko od Virovitice u prometnoj nesreći zadobila teške ozljede opasne po život, šezdesetsedmogodišnja Katarina Ribić preminula je večeras oko 20.05 sati u Općoj bolnici Virovitica.

Prema policijskim podacima nesreća se dogodila kada je vozač osobnog automobila M. B. (38), pod utjecajem alkohola od 1,98 gr/kg, desnim kotačem zahvatio desnu putnu bankinu i pritom naletio na bicikl kojim je, u istom pravcu, upravljala Katarina Ribić.

24 sata

Pred Prekršajnog suca u Križevcima u ponedjeljak je priveden muškarac (50) iz Kostanjevca Riječkog zbog nasilja u obitelji. On je sa 3,05 promila alkohola u nedjelju u jutarnjim satima nasrnuo na svoju majku (78). Naguravao ju je i odbacio na krevet, nakon čega je pozvala policiju. Policija ga je privela na otriježnjenje, a određen mu je i pritvor.

 

24sata

Vozačica (24) iz Murskog Središća u subotu je oko 17 sati na cesti prema Štrukovcu naletjela na traktor s tanjuračama, koji je skretao ulijevo. Traktor se prevrnuo na bok, a vozač (55) je teško ozlijeđen. Traktorist je bio pod utjecajem alkohola, a za traktor nije imao važeću prometnu dozvolu. Vozilom Hitne pomoći prevezli su ga u Županijsku bolnicu Čakovec i zadržan je na liječenju. Protiv vozačice policija je podnijela kaznenu, a protiv vozača traktora prekršajnu prijavu.

24 sata

Na otvorenom dijelu ceste od Đurđevca prema Virju, vozač (37) u subotu je oko 23 sata sa 2,56 promila alkohola izgubio nadzor nad automobilom i sletio s ceste. Najprije je udario u prometni znak, nakon čega se zaustavio na željezničkoj pruzi. Policija ga privela na triježnjenje i podnijela kaznenu prijavu

 

24sata

U koprivničkoj diskoteci u subotu su se navečer žestoko posvađala dva mladića. Mladić (25) tri godine mlađeg dva puta je šakom udario u glavu. Pijanog nasilnika priveli su na triježnjenje, a izmjerili su mu čak 3,05 promila alkohola. Protiv njega slijedi kaznena prijava. Ozlijeđeni mladić odbio je liječničku pomoć.

24 sata

U sudaru u nedjelju oko 7.35 sati u Virju kod Đurđevca teško je ozlijeđen I.Š.(44) iz Virja. Tomislav K.(27) iz Đurđevca s 2,02 promila se vozio prema Virju i zabio se Golfom u Peugeot u kojem je bio bračni par. Vozača Peugeota I.Š. prevezli su u koprivničku bolnicu, a još nije poznato koliko su teške ozljede njegove supruge B.Š.(42). Pijani vozač Golfa i njegova tri suputnika prošli su s lakšim ozljedama. Promet je zbog očevida išao obilazno preko Đurđevca

 

24sata

D.G. (32) je u četvrtak oko 13 sati pijan došao u kuću 82-godišnje poznanice M.S. u Ogulinu. Nakon kraćeg razgovora pokušao ju je ugušiti. M.S. se uspjela obraniti, no lakše je ozlijeđena.

O motivima se zasad ništa ne zna. Muškarcu su izmjerili 2,94 promila alkohola u krvi. U petak prijepodne su ga priveli istražnome sucu Županijskoga suda u Karlovcu.Odredili su mu 48-satno zadržavanje.

24 sata

Mrtav pijan vrijeđao svoju suprugu, a onda ju napao

Pijani I.Ć. (49) posvađao se sa suprugom u subotu navečer u kući u Garešničkom Brestovcu. Nakon što ju je izvrijeđao nasilnik je nasrnuo na ženu. Zbog toga je morala intervenirati i policija kojeg su u postaji zadržali do otrježnjenja. Izmjerili su mu čak 2,56 promila alkohola. I.Ć. zaradio je prekršajnu prijavu zbog nasilja.

24 sata

Pijani muškarac (37) pao je s motocikla u petak oko 10 sati u Koprivnici. On je sa 2,04 promila alkohola izgubio nadzor nad motociklom, pao na nogostup i teško se ozlijedio. Kolima Hitne pomoći prevezen je u Opću bolnicu Koprivnica. Policija je protiv njega podnijela kaznenu prijavu.

◄ strana 14

Alk. gl. 4 /2009 (166) str. 18,19

početna ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES