početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 9

Alk. gl. 4 /2009 (166) str. 10,11

strana 12 ►

IZ KLUBOVA

Godišnja skupština Kluba liječenih alkoholičara „Betanija“

U utorak, 10. veljače 2009. godine, na Blagdan bl. Alojzija Stepinca, u Donjim Andrijevcima, okupilo se pedesetak članova i gostiju na godišnju skupštinu Kluba liječenih alkoholičara „Betanija“ iz Donjih Andrijevaca. Tom je prigodom vlč. Nikica Mihaljević, župnik u Donjim Andrijevcima, koji je ujedno i voditelj-terapeut Kluba „Betanija“, održao prigodno predavanje na temu „Hagioterapija i liječenje alkoholizma“. Između ostalog, vlč. Mihaljević istaknuo je važnost ustrajnog molitvenog, duhovnog i sakramentalnog života u procesu odvikavanja od tog velikog poroka današnjice.

Predsjednik kluba, g. Antun Biljan, osvrnuo se na događanja u proteklih godinu dana, rad kluba, sastanke i planove. Klub liječenih alkoholičara „Betanija“ iz Donjih Andrijevaca osnovan je 23. srpnja 2002. godine, a pripada Zajednici klubova liječenih alkoholičara s područja Brodsko-posavske županije. Članovi kluba sastaju se redovito svakog utorka u prostorijama župe Sv. Andrije u Donjim Andrijevcima, gdje im se kroz prigodna predavanja o alkoholizmu i ovisnosti, ali i duhovnosti, nastoji pomoći. Polovica članova pristala je na liječenje u klubu, a druga polovica je prošla i stručno bolničko liječenje. U klubu su trenutno aktivna 32 člana, od toga 19 muževa i 12 žena, što iz same župe, što iz okolnih sela.

Susretu je prisutvovao i vlč. Niko Kraljević, umirovljeni svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji je također aktivni terapeut u Klubu „Betanija“. Vlč. Kraljević održao je predavanje na temu „Molitva – pomoć u liječenju alkoholizma“, a na koncu je iznio i osobno iskustvo. „Za alkoholizam nema, niti postoji, nikakvog farmaceutskog lijeka. Iskustvo svjedoči da se ovisnici liječe i izliječe uz apstinenciju i rad društvenih klubova kojih danas, upravo s ovim ciljem, u svijetu ima preko 130 tisuća. Čini se paradoksalno da deset pijanaca može pomoći jedanaestom – ali to je istina i to se upravo događa kako u drugim klubovima, tako i u ovome našemu“, istaknuo je vlč. Niko Kraljević.

Na godišnjoj skupštini podijeljena su i priznanja članovima za godine apstinencije. Nakon službenog dijela, druženje je nastavljeno uz tamburaše Kulturno-umjetničkog društva „Donji Andrijevci“ te zakusku i raznolika pića, naravno, bezalkoholna.

Mihael Kelbas

Proljeće u Međimurju

Proljeće je zamirisalo i članovima čakovečkog KLA „Dr. Mato Golubić“. Nakon duge zime koju smo proveli družeći se u klubskom prostoru, dogovorili smo se da idemo malo u prirodu. Budući da smo našim članicama „dugovali“ mali znak pažnje za Dan žena koji ove godine nismo posebno obilježili, dogovorili smo se da posjetimo seosko gospodarstvo „Sršan“ u Bukovcu, nedaleko od Čakovca. Domaćin je pripremio ukusan ručak, a članice su ispekle neizbježne kolače, kao i uvijek.

Dan smo proveli u lijepom druženju i pjesmi, a vrijeme nas je izvrsno poslužilo. Sve u svemu, to je bilo jedno lijepo i ugodno druženje.

Rajko Sanjković. KLA „Dr. Mato Golubić“

Istražili smo Istru i družili se

Jedne nedjelje članovi KLA Matulji pod vodstvom sestre Adrijane uputili su se istražiti našu drevnu Istru i njezine znamenitosti. U goste smo pozvali i prijatelje iz KLA Opatija. Kišno i oblačno jutro nije djelovalo nimalo optimistično, ali bez obzira na to, veselo smo se ukrcali u autobus i krenuli „preko“ Učke.

Posjetili smo male istarske gradiće Roč, Hum i Buzet, istražili njihovu povijest i ustanovili da smo Istri jako blizu, ali je slabo poznajemo.

Ipak nam je bilo najljepše na ručku, gdje smo veselo zasvirali, zapjevali i plesali. Brzo smo se uskladili i s kolegama iz drugog kluba. Našli mo zajednički jezik i izmjenjivali svoja iskustva. Kao i obično, ljudi koji su nas promatrali, a ne poznaju rad klubova liječenih alkoholičara, nisu se mogli načuditi kako se možemo zabavljati i bez alkohola. Čak je i tmurno vrijeme pokleknulo pred našom dobrom voljom i poslužilo nas na najbolji način.

Zadovoljni smo se vratili kući i obećali da ćemo druženje svakako ponoviti.

Jana Smajla

◄ strana 9

Alk. gl. 4 /2009 (166) str. 10,11

strana 12 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES