početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 7

Alk. gl. 4 /2009 (166) str. 9

strana 10 ►

IZ KLUBOVA

Moja tri mjeseca predsjednikovanja u KLA „Prečko“

Rad kluba se odvija neprekidno svakog ponedjeljka od 17,30 do 19 sati u Društvenom domu „Prečko“, Prečko bb. Ako netko želi, može nas posjetiti. Uvijek su gosti dobrodošli.

U tri mjeseca od kada sam izabran za predsjednika kluba „Prečko“ bio sam na desetak godišnjih skupština. Volim ići na godišnje skupštine i družiti se s ljudima. Mislim da je to korisno. Pokušavam nagovoriti mlađe apstinente da i oni idu na godišnje skupštine i uključe se u rad kluba. Jedan član kluba misli da smo potrebniji na sastanku kluba nego na godišnjim skupštinama i on je za to da se ponedjeljkom ne ide na godišnje skupštine.

Do sada sam uspio nagovoriti jedino svog tajnika. Moram posebno pohvaliti tajnika kluba gospodina Zvonka Lunka jer se aktivno uključio u rad kluba. Ide na godišnje skupštine, redovit je na sastancima Zajednice klubova liječenih alkoholičara grada Zagreba i na sastancima koordinacije Trešnjevka.

Bio je na godišnjoj skupštini HSKLA i večeri poezije. Kaže da mu je to bio nezaboravan doživljaj i da se to mora doživjeti, a ne pričati o tome.

Sudjelovao je u akciji „Trijezni tramvaj“ za Valentinovo i kaže da mu je bilo dobro.

Bilo bi izvrsno kad bi svi članovi bili poput njega.

Ne znam jesu li članovi kluba zadovoljni našim radom, ali ja sam za sada zadovoljan. Nadam se da će se mlađi članovi ohrabriti i početi odlaziti na godišnje skupštine i aktivnije se uključiti u rad kluba.

Predsjednik KLA „Prečko“ Hrvoje Veber

IN MEMORIAM

U srijedu, 4. veljače 2009. godine, nakon kraće bolesti, prestalo je kucati plemenito srce Zorice Pereković, članice KLA u Slatini. Teško smo primili ovu tužnu vijest, jer je Zorica bila član obitelji u slatinskom klubu od osnutka prvog kluba, dakle već više od 30 godina.

Zorica je rođena 1947. godine u siromašnoj, ali duhovno bogatoj obitelji u Slatini, gdje je odrastala s još četiri sestre i bratom. Osnovnu školu završila je 1963. godine u Slatini i zaposlila se u poduzeću «Duhan», gdje je provela cijeli radni vijek. Bila je vrijedna radnica i dobar čovijek, pa su je svi voljeli i cijenili. Godine 1993. odlazi u zasluženu mirovinu.

Bila je udana, suprug Slavko bio je član KLA u Slatini, kojemu je stalno pomagala i bila aktivno uključena u sve programe. Slavko umire 1997. godine zbog bolesti. Majka dvoje odrasle djece, Roberta i Božice, i baka četvero unučadi nakon smrti supruga još se više aktivira u klupskim aktivnostima, a dolazi do izražaja njezina potajna životna želja da piše ono što osjeća i razmišlja. U pisanju pronalazi odmor, mir i opuštanje. Počela je i nastavila pisati pjesme do kraja života. Mi smo je u klubu u tome podržavali i hrabrili, poticali smo njezinu prirodnu nadarenost i kreativnost. Pisala je o sreći, tuzi, o cvijeću, o patnji u obitelji gdje se prekomjerno pije, o vjeri, majci, o prijateljstvu i ljubavi, o prirodi, zapravo o svemu s čim se susretala i živjela. Čitala nam je svoje pjesme na svim svečanim sastancima, Radio postaji Slatina i proslavama, godišnjim skupštinama. Posjećivala je dom za stare i nemoćne u Slatini i njima često čitala svoje pjesme, sudjelovala je na svim Večerima poezije KLA sjeverozapadne Hrvatske. Pjesme su joj bile objavljivane u „Alkohološkom glasniku“ i „Slatinskom petku“. Bila je član pjesničke sekcije „KULTA“ u Slatini i član katekumenske vjerske zajednice. Bila je vrijedna, pouzdana, skromna, požrtvovna i svi su je voljeli.

Napisala je sigurno oko 100 pjesama, a KLA je bio važan dio njezinog života.

Na kraju smo morali prihvatiti tužni i nenadani rastanak, oprostili smo se sa Zoricom na slatinskom groblju, s crvenim ružama u ruci, a u nama je ona sa svojim pjesmama ostala trajno u sjećanjima, uz zadnju pjesmu koju je napisala u bolnici «Zalutala ovca», koju smo joj pročitali na rastanku i riječima: «Hvala Ti na svemu. Molimo se da počivaš u miru».

U Slatini 10. veljače 2009.

dr. Marija Turk-Kuči

Višnja Kajzer, vms

prof. Ksenija V.-Juras

svi članovi UKLA Slatine

svi prijatelji

 

Zalutala ovca

Dozivam te, pastiru moj,

Ja sam tvoja zalutala ovca.

Vratit se želim do stada tvoga,

Daleko sam od tebe, ne možeš čuti glasa moga.

Svi smo mi ovce tvoje, a ti pastir naš.

Čuvaj nas brižno, samo ti to znaš.

Sačuvati nas želiš sve, ali nemarne ovce za to ne mare.

Ti si jedini, koji sve praštaš

I sve izgubljene u svoje stado vraćaš.

Iščekujem te, Isuse, kada ćeš doći

Ja tako slaba i nespremna da ti poravnam staze

Koje vode do doma tvoga

To je jedina želja života moga.

Pitam se zašto slušam, a ne čujem?

Zašto gledam, a ne vidim?

Kad sve si mi dao, Isuse moj!

U meni je vjera slaba da čuje glas tvoj.

Zorica Pereković, Slatina, 26.12.2008.godine

◄ strana 7

Alk. gl. 4 /2009 (166) str. 9

strana 10 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES