početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 9

Alk. gl. 3 /2009 (165) str. 13

strana 14 ►

IZ KLUBOVA

Održana prva redovna skupština Kluba liječenih alkoholičara Novska

U Domu hrvatskih branitelja, pred puno gostiju i članova KLA, 17. veljače 2009. održana je prva redovna Skupština Kluba liječenih alkoholičara Novska na kojoj je usvojeno Izvješće o radu za proteklu godinu, u kojoj je u mjesecu lipnju klub i započeo djelovati.

Usvojen je i Plan i program rada za ovu godinu, u kojoj će se nastaviti rad terapijske obiteljske grupe s ciljem nastavka liječenja, rehabilitacije i resocijalizacije liječenih ovisnika i članova njihovih obitelji.

Predsjednik kluba liječenih ovisnika Predrag Šeničnjak, istaknuo je da u radu terapijske grupe sudjeluje desetak stalnih članova, liječenih ovisnika i članova njihovih obitelji, a da se klubu obratilo za pomoć 19 osoba, ali da je problem alkoholizma u našem društvu puno veći i da se broj ovisnika koji traže pomoć povećava. U ime KLA uručio je zahvalnice institucijama i pojedincima za suradnju i pomoć u radu, a to su Grad Novska, koji financijski pomaže rad stručne terapijske grupe, zatim HVIDRA Novska u čijem prostoru djeluje klub, Gradsko društvo Crvenog križa Novska, Općina Jasenovac.

Zahvaljeno je i svim ostalim partnerima koji se nalaze u zajedničkom lancu koji sudjeluje u prevenciji i suzbijanju bolesti ovisnosti – predstavnicima Odjela za alkoholizam Neuropsihijatrijske bolnice u Popovači, Centru za socijalnu skrb Novska, Sudu za prekršaje Novska, Policiji, liječnicima primarne zdravstvene zaštite, Radio postaji Novska, Zajednici klubova Sisačko-moslavačke županije, te predstavniku Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara iz Zagreba. Priznanja za ustrajnost u liječenju i dugotrajnu apstinenciju od alkohola primilo je pet članova kluba, a posebnu zahvalnicu za profesionalnu i prijateljsku podršku liječenim ovisnicima i članovima njihovih obitelji primio je dr. Domagoj Mosler, liječnik i terapeut KLA Novska. Skupu su se obratili i čestitali na uspješnom radu na prevenciji i suzbijanju bolesti ovisnosti, spremnosti na promjenu ponašanja i promjenu sebe, Marin Piletić, zamjenik gradonačelnika Grada Novske, Sonja Marohnić-Horvat, pročelnica upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Novske, Antun Ljubojević u ime udruga proisteklih iz Domovinskog rata i ostali gosti na Skupštini.

Svi koji imaju problem vezan uz ovisnost o alkoholu mogu doći na terapijsku grupu koja ima sastanke svakog utorka u vremenu od 18 do 20 sati u Domu hrvatskih branitelja Novska, Ulica A. Knoppa 1.

----: O :----

Idemo dalje ...

Navršila se godina dana od osnutka KLA Kaštela, pa je red da ispod te godine podvučemo crtu i proanaliziramo sve što smo mogli uraditi, a nismo, što nismo činili, a željeli smo, jer je izostala podrška okruženja i nerazumijevanje za projekte od kojih bi, bez daljnjega, svi imali koristi.

Kao prvo, i pored „porođajnih“ bolova i lutanja, zaživjeli smo u punom smislu te riječi, redovno održavamo sastanke i trudimo se u granicama naših mogućnosti svoje aktivnosti obogatiti novim sadržajima, nametnuti se lokalnoj zajednici kao institucija novih šansi za mnoge kojima je „časica više“ postala bauk.

Ne treba nikoga posebno izdvajati jer radimo kao jedan, kao velika obitelj u kojoj svaki pojedinac zna koje su mu obaveze i kako ih uz pomoć ostalih ispuniti. Od početka uz neizostavnu terapeutkinju dr. Edisu Ercegović jezgru kluba čine predsjednik Josip Bužančić, tajnik Mišo Radić i Zdravko Šafran, svi sa suprugama, tako da se naši sastanci pretvaraju u obiteljska druženja, razgovor o problemima i načinima njihovog rješavanja.

Imali smo dosta „usputnog“ uključivanja, pokušaja pojedinaca da kroz klub riješe alkoholnu ovisnost, ali većina ili nije imala želje da pomogne sama sebi ili su se ustručavali dolaziti zbog stigmatizacije koja je kao Damoklov mač visi nad svima koji su zaglibili u močvari alkohola.

U pojedinim momentima bilo nas je i po pet, šest, sedam liječenih, ali većina se pojavljivala jedan dva puta i više nikada. Neke od njih, bez stalnog prebivališta, jednostavno nismo mogli više kontaktirati, neki su se vraćali starom poroku bez želje da prekinu, mnogo ih se najavljivalo, ali ne i pojavljivalo. A mi smo otvoreni za sve, svakog utorka od 19 sati u Pastoralnom centru u K. Lukšiću. Osim što u klubu održavamo sastanke sudjelujemo na svim manifestacijama koje se organiziraju na državnom, županijskom ili međugradskom nivou. Sudjelovali smo na simpoziju u Opatiji, ljetnoj školi alkoholizma u Malom Lošinju, prisutni smo pri osnivanju novih klubova ili obilježavanju godišnjica rada na području grada Splita. Posebno bih istaknuo suradnju s Klubom Solin, s kojim održavamo zajedničke sastanke, organiziramo izlete i druge aktivnosti. Uskoro pripremamo godišnju skupštinu u nadi da će iduća godina biti još uspješnija i bogatija za nove članove koji žele mijenjati sebe i svijet oko sebe, na korist svima i uz zajedničko zadovoljstvo

Mišo Radić, KLA Kaštela

----: O :----

◄ strana 9

Alk. gl. 3 /2009 (165) str. 13

strana 14 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES