početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 3

Alk. gl. 2 /2009 (164) str. 10-15

strana 16 ►

IZ KLUBOVA

Sve podrediti apstinenciji!

S 35. skupštine Kluba liječenih alkoholičara „Jadrantrans“ i 6. skupštine Al-kluba „Spinut“

SPLIT- „Nije me sramota reći da sam liječeni alkoholičar i da se brinem o svojoj obitelji, ali bilo bi me sram reći da sam se pijan valjao po parkovima“ - ovim je riječima jedan liječeni alkoholičar počeo svoju ispovijest na 35. skupštini Kluba liječenih alkoholičara „Jadrantrans“ i 6. skupštini Al-kluba „Spinut“. Skupštini su nazočili potpredsjednik Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara Damir Vodopivec, pročelnik Službe za borbu protiv ovisnosti Grada Splita Vedran Mardešić te predsjednik i tajnik Udruge zdravog življenja i obiteljskog liječenja Varaždinske županije, Branimir Šafar i Tomislav Bareta, kao i predstavnici srodnih klubova Splitsko- dalmatinske županije. Na temelju rasprave, u kojoj su sudjelovali brojni nazočni, među kojima i Damir Vodopivec, Vedran Mardešić i ugledni gosti iz Varaždina, može se zaključiti da je kvalitetan stručni rad terapeutskog osoblja, na čijem je čelu dr. Stjepo Botteri, jedan od naših starijih alkohologa, garancija uspješnosti ne samo ovih dvaju klubova, nego sveukupnog pokreta na ovom području. Klub „Jadrantrans“ radi u dvije grupe i okuplja 60-tak članova, koji se nalaze u procesu liječenja, rehabilitacije i resocijalizacije, a sedam članova je recidiviralo. Tri recidiva su uspješno riješena, dvoje članova je hospitalizirano, a dvojica su preminula. Al-klub „Spinut“, koji je nastao od KLA „Jadrantrans“, djeluje također u dvije terapeutske zajednice, i kako reče njihov predsjednik Vjeko: „Naše najveće bogatstvo je čovjek, stoga nam je prioritetan zadatak članstvo održati u što boljoj apstinenciji…“ Tijekom godine održana su 92 terapeutska sastanka, a na Skupštini je 27 članova dobilo diplome za uzornu apstinenciju od alkohola, i to šestorica za jednu, desetorica za dvije, dvojica za tri, trojica za četiri, četvorica za pet i jedan član za dvadeset godina uspješne apstinencije.

 Davor Grgat

----: O :----

Treća skupština Al-kluba „Lučac-Manuš“

Više klubova – efi kasnija apstinencija

SPLIT - U prostorijama Gradskog kotara „Lučac- Manuš“ dana 9. prosinca 2008. održana je skupština istoimenog Al-kluba, osnovanog 15. prosinca prije tri godine. Iz izvještaja o radu kluba za proteklu godinu dana, kojeg je podnio terapeut kluba, vmt Mate Smolčić, jedan među starijim terapeutima u ovim klubovima (terapeut je od sredine 1966. godine), između ostalog je kazao kako njegov klub, nakon tri godine djelovanja broji 48 članova i okuplja 16 obitelji. Tijekom diskusije, koja je bila zaista iskrena i dobronamjerna, ukazano je na brojne teškoće s kojima se klub suočava, pa je rečeno kako se protekle godine borio s recidivistima, i zahvaljujući tome, održana je zavidna apstinencija. U klub su pristigla četiri člana, dok su trojica izbrisani iz evidencije članstva i upisani u druge klubove. Jedan član je umro.

Ovaj Klub od samog početka svog djelovanja ima najbolje kontakte s klubovima „Jadrantrans“ i „Spinut“ jer njihovi trerapeuti, dr. Stjepo Botteri i vmt Mate Smolčić, slove kao najstariji terapeuti u klubovima liječenih alkoholičara Dalmacije, pa i čitave Hrvatske, jer neprekidno djeluju od 1966. godine, od osnutka prvih klubova kod nas. Stoga nije čudno što su tijekom godine ova tri kluba djelovala kao jedinstven klub i na taj su način postigli zavidniju apstinenciju, a kada su u pitanju izleti, konferencije, seminari i sl., bili su sudionici zajedničkog izleta u Vukovar, Konferencije o alkoholizmu u Opatiji i brojnih drugih susreta. Na kraju Skupštine, tri člana kluba dobila su diplomu za jednogodišnju apstinenciju, dvojica za tri godine i jedan za pet godina apstinencije od alkohola.

Tekst i slike: Davor Grgat

----: O :----

Obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti u Moslavini

Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježili smo s nekoliko aktivnosti. Stručna djelatnica u klubovima liječenih alkoholičara „Petrokemija“ i UKLA „Kutina“ (prof. Mirna Bjelić ) gostovala je 11. prosinca na „Nezavisnoj televiziji“ (NET), gdje je govorila o načinu rada u klubovima, o tome koje vrste ovisnika o alkoholu postoje te o načinima sprečavanja recidiva. U emisiji su gosti bili i predsjednik kluba liječenih alkoholičara „Naftaplin“ iz Popovače, Ivan Franković, koji je govorio o tome kako je uspio apstinirati od alkohola preko dvadeset godina, te predsjednik Zajednice klubova liječenih alkoholičara Sisačko-moslavačke županije Marijan Matušin. Pored toga, 15. prosinca prof. Bjelić održala je predavanje članovima klubova liječenih alkoholičara Sisačko-moslavačke županije na temu „Što je stres i kako se uspješno nositi sa stresom“!

Predsjedništvo klubova „Petrokemija“ i Udruga kluba liječenih alkoholičara ( UKLA) „Kutina“

----: O :----

Izvješće za 25. godišnju skupštinu KLA „Ban Keglević“ iz Zagreba

Klub liječenih alkoholičara „Ban Keglević“ djeluje već 28 godina i to prvotno u Slovenskoj 21, a od 1998. godine, zbog nemogućnosti održavanja sastanaka na tadašnjoj adresi, dakle prije deset godina, Klub je registriran na sadašnjoj adresi Doma zdravlja „Zapad“, u čijem prostoru se održavaju sastanci njegovih članova.

Tijekom 2008. godine sastanci su se redovito održavali svakog četvrtka od 18.30 do 19.30 sati u dvorani Doma zdravlja „Zapad“.

Sastancima Kluba je u prosjeku prisustvovalo 10 do12 članova, uključujući i članove obitelji, a moramo napomenuti da je u prvoj polovici godine bilo prisutno i po 15-ak članova Kluba. Trenutno je petnaestak aktivnih članova, iako je fl uktuacija u Klubu u 2008. godini bila znatno veća. Naime, svaki član koji nije bio niti jednom u tri mjeseca, brisan je iz evidencije aktivnih članova. Tijekom 2008. godine dobili smo pet novih članova, od kojih kod jednog nije primaran problem alkoholizam, već psihičko oboljenje, te mu je liječnik predložio odlazak u klub liječenih alkoholičara. Zadovoljni smo apstinencijom članova u 2008. godini, s obzirom da smo imali tek dva recidiva, koji su prevladani.

Ove godine imamo šest kandidata za diplomu za apstinenciju i to:

Andrija Ilinić za četiri godine,

Zvonimir Hudak za tri godine,

Mile Đorđević za dvije godine,

Damir Galović, a jednu godinu apstinencije.

Nives Šporčić a jednu godinu apstinencije.

Ivan Vulić za jednu godinu apstinencije.

Na sastancima Kluba pokušavali smo razriješiti unutrašnje konfl ikte članova, probleme koje imaju u obitelji, na radnom mjestu ili širem okruženju, te pronalazili načine za njihovo osnaživanje i učvršćivanje samopouzdanja, iznalaženje snage za samostalno rješavanje konfl ikata. Vrlo često smo radili prema supervizijskim načelima i to tako da je neki član bio u fokusu, na način da je sam to želio i iznio problem koji ga muči i koji je želio podijeliti s ostalim članovima, a tada bi od članova dobio povratnu informaciju o tome što bi oni učinili da su na njegovom mjestu. Nakon toga bi on sam došao do zaključka što je za njega najbolje rješenje.

Također smo imali i tematske edukativne sastanke, gdje smo prorađivali knjige „Oporavak alkoholičara u klubu liječenih alkoholičara“ i „Propadanje alkoholičara“, obje dr. Torrea, a nakon toga je bila živa diskusija.

S obzirom da smo u prošloj godini kupili alkotest, povremeno radimo probe alkotestom ili lijekovima iz grupe antabusa.

 Naš Klub ima uhodanu i dobru suradnju s KBC „Sestre milosrdnice“, Psihijatrijskom bolnicom „Vrapče“, Centrom za socijalnu skrb Zagreb - Ured Črnomerec, Domom zdravlja Zapad kao i klubovima liječenih alkoholičara na području Črnomerca.

Sudjelovali smo na 4. sportskim susretima Zajednice klubova Grada Zagreba. Redovito smo prisutni na sastancima Koordinacije klubova Grada Zagreba, te smo informirani o aktivnostima Zajednice, kao i črnomeračke koordinacije, koja se održava u našem prostoru i terminu, iako je slabije aktivna ove godine.

Naš predsjednik je ove godine sudjelovao na 10. večeri pučke poezije HSLA, s pjesmom čiji je autor. Sadržaj Kluba nastojimo učiniti zanimljivim za članove, te smo organizirali izlet na Sljeme dana 12. listopada 2008. godine, na kojem je bilo 8 članova. Ovaj izlet, koji se dijelom sastojao u berbi kestena, ostat će članovima u ugodnom druženju.

Naročito smo ponosni na naš duh zajedništva koji njegujemo, a koji se prepoznaje ne samo u skromnim i duhovitim obilježavanjima rođendana članova (ponekad i više njih zajedno), već i u ostalim sferama života.

Stoga želimo još mnogo zajedničkih druženja i spoznaja u našem Klubu, kroz apstinenciju članova. Svima prisutnima želimo ugodne predstojeće blagdane!

Članovi KLA „Ban Keglević“ i stručna djelatnica Ljiljana Rogić Šneperger

----: O :----

Izvješće Iz Kluba liječenih alkoholičara Bjelovar i aktivnosti Bjelovarsko-bilogorske županije

U nedjelju, 7. prosinca 2008. godine, održana je redovna godišnja skupština KLA Bjelovar. Skupštinu je vodio ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo grada i županije dr. Vladimir Halauk uz bjelovarskog dogradonačelnika Stjepana Člekovića i najstarijeg apstinenta KLA Bjelovar (36 godina apstinencije), Pavla Horvata.

Skupština je bila javna, radna i svečana. Otvorio ju je član KLA Bjelovar Ivan Bačeković s nekoliko svojih stihova, a jednu od njegovih pjesama šaljemo u prilogu. Skupštini su nazočili snimatelji HRT-a, novinari; predsjednik Crvenog križa, Ilija Jurković; predsjednik Bjelovarskog centra za razvoj civilnog društva, Stjepan Kos; predstavnik Centra za socijalnu skrb grada Bjelovara, dopredsjednik HSKLA Damir Vodopivec, predstavnici 16 klubova iz šest županija, članovi KLA Bjelovar i njihove obitelji.

Podneseni su izvještaji o radu u proteklom razdoblju, izvještaji terapeuta, izvještaji o fi nancijsko- materijalnom poslovanju i izvještaj nadzornog odbora. Podijeljeno je 25 priznanja za apstinenciju od 1 do 25 godina, najviše od 1 do 3 godine apstinencije (23 priznanja). Zatim su podijeljeni darovi djeci naših članova, nakon čega je slijedio svečani ručak i druženje.

Iz podnesenih izvještaja vidljivo je da je u ovoj godini iz bolnica u klub došlo puno ovisnika koji su liječeni prvi puta, stoga je uz sve uobičajene zadatke trebalo izvršiti reorganizaciju u samome klubu. Osnovane su dvije samostalne grupe, a zatim su osnovani novi klubovi u Velikom Grđevcu, Garešnici, Čazmi i Daruvaru. Klubovima su osigurani stručni djelatnici, prostor za održavanje sastanaka i sredstva za rad, tako da su nakon osnivanja svi počeli s redovnim radom, a osnovna im je zadaća održavanje apstinencije.

Kako bi rad u novoosnovanim klubovima bio učinkovit i dosljedan osnovnim načelima i tradiciji klubova, pristupilo se osnivanju zajedničkog tijela klubova.

Osnivačka skupština Zajednice klubova liječenih alkoholičara Bjelovarsko-bilogorske županije održana je 17. prosinca 2008. godine. Svi klubovi su upisani u registar s datumom osnivanja, ZKLA u Državni registar 31. prosinca 2008. godine, a pravno zajednicu predstavlja predsjednik Dražen Žagi.

Osnovni cilj nam je zaustavljanje negativnih trendova sve raširenijeg pijenja alkohola među građanstvom u županiji, ali i šire. Mijenjajmo se zajedno, slušajmo se više, pokušajmo se razumjeti, održavajmo što dužu apstinenciju od pijenja alkohola, mijenjajmo stil života - sretno živimo sami, u obitelji i društvenoj zajednici. Bjelovar, siječanj 2009. godine.

Zvonimir Žagi, KLA Bjelovar

----: O :----

Četiri trezvena desetljeća

Često sam padao u depresiju, mučnine i znojenje pratili su me svaki dan, najveći dio plaće davao sa za dugove koje sam pijući napravio u nekoliko delničkih kafi ća, a počeli su se javljati i ozbiljni problemi na radnom mjestu. Sve to potaknulo me da se odlučim na promjenu.

Iako ima 75 godina, Antun Toni Pleše 13. siječnja ove godi ne obilježit će svoj 41. »rođen dan«, a povod ovoj razlici leži u činjenici da svoje novo rođenje Pleše računa od trenutka kada je rekao NE alkoholu. U ta četiri desetljeća apstinencije Pleše se pretvorio u jednog od najžešćih boraca protiv boles ti alkoholizma, čovjeka koji je tijekom te 41 godine pomogao mnogima, a podatak da je kroz svoju aktivnost na bolničko liječenje alkoholizma nagovorio i otpremio točno 160 ljudi najbolje svjedoči o njegovom do prinosu. Upravo stoga njegova je priča vrlo poučna:

»Iako sam po struci metalac, šezdesetih godina prošlog stoljeća zaposlio sam se u Hrvatskoj pošti i telekomuni kacijama kao dostavljač pošte. Taj je posao bio dobar, ali sam u stalnom kontaktu s ljudima sve češće počeo prihvaćati pozive da popijem po čašicu. Tako je počelo. Jedna čašica brzo se pretvorila u puno više njih i ja sam vrlo brzo postao ovisan o alkoholu. Jednostavno nisam mogao funkcionirati bez naj manje jedne čaše alkohola. No, s vremenom su se počeli javljati zdravstveni, moralni, materijalni i problemi na radnom mjestu pa sam, usprkos ovisno sti, počeo shvaćati da to ne vodi u dobrom smjeru. Naime, često sam padao u depresiju, mučnine i znojenje pratili su me svaki dan, najveći dio plaće davao sam za dugove koje sam pijući napravio u nekoliko delničkih kafi ća, a počeli su se javljati i ozbiljni problemi na radnom mjestu. Sve to potaknulo me da se odlučim na promjenu. Imao sam 33 godine kada sam se ja vio dr. Janku Stipaničiću i izložio mu svoj problem, a on me je uputio na liječenje u poz natu zagrebačku bolnicu u Vi nogradskoj. Ta moja odluka ni je bila laka, jer je tada priznati da si alkoholičar bilo sramotno, ali ja sam to učinio.

Na liječenju sam proveo mjesec dana tijekom kojih sam zaista puno naučio i sh vatio u kojem će smjeru ići moj život ako u potpunosti ne prestanem s opijanjem. Po povratku u Delnice uključio sam se u rad Kluba liječenih alkoholičara koji je već radio punih pet godina, a vodio ga je dr. Janko Stipaničić.

Utjecaj liječnika iznimno važan

Uskoro je Klub, zbog odlaska u Rijeku, preuzela njegova supruga Maja, koja je fantastično, humano i ljudski, punih 30 go dina vodila taj klub, spasivši mnoge živote. Mene je prihva tila kao desnu ruku, dala mi niz dužnosti i usmjeravala me na stalni rad u našem i ostalih deset klubova, koliko ih je tada postojalo na području Gor skog kotara. I danas sam joj zahvalan i divim joj se jer je rad s alkoholičarima iznimno težak i izdržati ga može samo osoba koja u sebi ima puno, znanja, snage i prije svega humanosti, a iste takve odlike ima i dr. Anita Komljenović, koja je preuzela rukovodstvo u radu ovog kluba po odlasku dr. Maje Stipaničić. Mislim da je utjecaj liječnika u procesu oz dravljenja i borbe protiv al koholizma iznimno važan, ali ne samo sa stručne, već možda daleko više i s one ljudske stra ne, u kojoj mora biti dobrote i sposobnosti razumijevanja drugih ljudi, a ovo troje ljudi koje sam spomenuo zaista toga imaju i nemoguće je naći dovo ljno jake riječi kojima bismo im mogli zahvaliti za sve što su proteklih godina učinili za nas, za svakog člana KLA Delnice.

 Sramotno je piti

Što vas je nagnalo da se počnete brinuti o drugima?

- Jako puno naučio sam i od pokojnog prof.dr. Vladimira Hudolina koji me je motivirao da, čak i kada riješim svoj pro blem i prestanem biti ovisnik, ostanem aktivno raditi u klu bu liječenih alkoholičara i nastavim pomagati drugima. Upravo to sam učinio, a činit ću dok god budem živ, jer najbolje znam u koli koj je mjeri ovisnicima o al koholu pomoć potrebna. Oni se iz pakla u kojem se nalaze ne mogu izvući sami i potrebna im je svaka ruka pomoći, od njihovih najbližih pa do nas koji smo te muke prošli i znamo kako je to teško. Kroz taj rad stekao sam i jako puno zaista dobrih prijatelja, ljudi koji su mi danas spremni po moći na svakom području

Nema sela ili zaseoka u Gorskom kotaru gdje se nisam pojavio i pokušao spriječiti širenje alkoholizma kod ljudi koji su bili na tom putu ovisno sti. Nažalost, iako ne u tolikoj mjeri kao nekad, i danas je alkoholizam bolest koje se mno gi srame, što je pogrešno. Jer sramotno je kad pijan »mje riš« cestu od jednog do drugog kraja i svojim pijanstvom mal tretiraš sve, a kad se protiv to ga boriš tako što priznaš da si ovisnik, onda je to vrlo hrabar čin koji je za svaku pohvalu.

U četrdeset i jednoj godini svoje apstinencije i isto toliko borbe protiv alkoho lizma, ponosan sam što sam u tom razdoblju, naravno uz po moć spomenutih liječnika koji su rukovodili tim aktivnostima, na ambulantno liječenje u bol nicama u Rijeci, Rabu, Zagre bu, Jankomiru, Popovači i Kle novniku usmjerio 160 alkoho ličara, pomogavši im u njihovim nastojanjima da prestanu piti. Sve su to bili ljudi s područja Gorskog kotara koje smo evidentirali u našem klubu. Vidjevši da savjeti i ostala nastojanja ne pomažu, donosili smo odluke o tome da ih se uputi na bolničko liječenje. Naravno, najveći broj njih nije lako i jednostavno prihvaćao tu odluku i trebalo je puno uvjeravanja, razgovora i truda da bi ih se ipak dovelo do bolnice. Mnogi od tih ljudi postali su mi veliki prijatelji, a s onima koji su i danas živi još sam uvijek prijatelj i često se čujemo i surađujemo.

Umijeće apstiniranja

»Nesumnjivo je to recidiv, povratak čašici. Kod mnogih liječenje ne ide nimalo jednostavno i mnogi posrnu i vrate se alkoholu. Mi od tih ljudi nikada ne odustajemo. Trudimo se iznova vratiti ih na put odvikavanja. Činimo to kroz brojne razgovore, posjete i kontakte kroz koje ih nastojimo uvjeriti da iznova prestanu piti. Nažalost, često se i nakon deset godina nepijenja ljudi vraćaju alkoholu, a povratci nakon dvadeset ili trideset godina su znatno rjeđi. No, svaki takav recidiv obično znači i izgubljenu borbu protiv alkoholne ovisnosti. Tu glavnu ulogu ipak igra volja i snaga svakog pojedinca. Svatko od nas lako će naći neki razlog da se opet okrene čašici. Umijeće je to ne učiniti. Primjerice, ja sam ostane bez dvije supruge koje su umrle od raka i sigurno sam na tisuće puta mogao dići ruke od svega i reći - ma, popit ću, ne jednu, nego nekoliko čašica. Napit ću se. Ipak to nisam učinio i volio bih da tako reagira što veći broj ljudi jer je samo čvrstim stavom moguće pobijediti ovisnost.«

Ostao samo jedan klub

“Klub liječenih alkoho ličara Delnice trenutno je jedini klub na području Gor skog kotara. Nekada ih je bilo 11 i sigurno je da bi ih i danas trebalo puno više od jednoga. No, to ide teško pa mi u Delnicama prihvaćamo i sve one iz drugih sredina koji su spremni boriti se s alkoho lizmom. Sigurno je da bi, radi što kvalitetnijeg rada, bilo jako dobro imati klubove u Čabru i Vrbov skom, a slično je stanje u cijeloj Hrvatskoj, gdje trenu tačno radi oko 200 klubova liječenih alkoholičara. Potrebe su, sigurno je, daleko, daleko veće i društvo bi trebalo više ula gati u ovaj oblik liječenja,« ističe Pleše.

Niz priznanja

Za svoj samoprijegorni rad Antun Toni Pleše dobio je i niz priznanja – Orden rada sa srebrnim vijencem 1982. godine, Godišnju na gradu Grada Delnica 2003. godine, Srebrnu plaketu Ci vilnih invalida rada 2005. godine, Zahvalnicu za žrt vovanje i nesebičan rad na suzbijanju alkoholizma Hr vatske te Bosne i Hercego vine 1975. godine ... no, naj veća su priznanja, ističe Pleše, pobjede nad alkoho lom “na terenu”.

Razgovarao Marinko Krmpotić

----: O :----

Uz Mjesec borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnoti

Konzumacija alkohola postala uobičajeni način ponašanja

Alkohol je često preporučivan kao dio prehrane, lijek ili sredstvo koje opušta, smiruje, uzbuuje, potiče osjećaj nezavisnosti i slobode, spontane kontakte, oslobađa seksual- nost i sugestibilnost, a kod mladih ljudi predstavlja i inicijaciju u vršnjačkoj grupi. Društvo ne samo da tolerira pijenje nego ga i promiče. Raste potrošnja alkoholnih pića, čemu uostalom, pridonosi njihova dostupnost svima i svugdje, nedovoljna informiranost mladih o štetnosti alkohola, agre- sivna medijska kampanja, ali i neorganizrano slobodno vrijeme mladih - ustvrdila je Katarina Gerbl, dipl.soc. radnica, iz Službe za prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke regije na tematskoj sjednici Povjerenstva za zlouporabu opojnih droga u Samoboru.

 

◄ strana 3

Alk. gl. 2 /2009 (164) str. 10-15

strana 16 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES