početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 5

Alk. gl. 1 /2009 (163) str. 8-11

strana 12 ►

AKTIVNOSTI U MJESECU BORBE PROTIV ALKOHOLIZMA I DRUGIH OVISNOSTI

Obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti

od 15. studenoga do 15. prosinca

Rijeka, 9. prosinca 2008.

Okrugli stol o patološkom kockanju

U sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko- goranske županije, Obiteljskog centra PGŽ i Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke održan je okrugli stol o uzrocima patološkog kockanja, rizičnoj populaciji i liječenju. Prema procjenama, jedan posto odraslih pati od bolesti patološkog kockanja.

Sudionike okruglog stola pozdravila je zamjenica riječkog gradonačelnika i članica Poglavarstva zadužena za zdravstvo i socijalnu skrb Romana Jerković, istaknuvši kako se u našoj zemlji još uvijek više sredstava troši na liječenje ovisnosti, a ne na prevenciju. Jerković, koja je ujedno predsjednica gradskog Povjerenstva za borbu protiv ovisnosti, napomenula je kako Grad Rijeka nastoji ulagati u preventivne mjere te pomoći mladima da izrastu u odgovorne ljude, koji će imati dovoljno snage suprotstaviti se ovisnosti. Okrugli stol moderirao je Pino Tuftan, prof. psih., s time da je epidemiologiji kockanja govorila dr.sc. Elvira Koić iz Klinike za psihijatriju Opće bolnice Virovitica, a o pojavnosti i liječenja kockanja doc.dr.sc. Zoran Zoričić iz Kliničke bolnice Sestre milosrdnice u Zagrebu.

Koić je istaknula kako u današnje vrijeme sve veća dostupnost igara na sreću dovodi i do učestalijeg pojavljivanja patološkog kockanja. Kad se govori o toj ovisnosti, u prvom redu treba znati da većina ne kocka zbog novca, već zbog strasti. Kockanje je često u vezi s depresijom u čijoj je pozadini nesvjesna potreba za gubljenjem ili doživljavanjem kazne za nesvjestan osjećaj krivnje. Stručnjaci patološkim kockarom smatraju osobu koja učestalo kocka u posljednjih 18 mjeseci, a ima pet ili više problema povezanih s kockanjem posljednjih (gubitak posla i imovine, zdravstveni problemi, razdor u obitelji). Procjenjuje se da jednu trećinu patoloških kockara čine žene.

U Hrvatskoj je prije godinu dana održan 1. hrvatski interdisciplinarni simpozij o kockanju, rezultat kojeg je i zbornik predavanja. Također je objavljena i web stranica o kockanju na kojoj se nalaze mnoge korisne informacije o kockanju koje može prerasti u pravi problem.

S.R.

----: O :----

Kockanje i drugi oblici ovisnosti

Moj suprug i ja smo na poziv gospođe Željke Radošević prisustvovali predavanju doc.dr.sc. Zorana Zoričića, dana 5. prosinca u 17 sati u Dugopolju.

Tema predavanja bila je OVISNOST O DROGAMA, ALKOHOLU, KOCKANJU, PUŠENJU I INTERNETU. Predavanje je održano u zgradi Doma kulture u Dugopolju, u prostranoj i lijepo uređenoj dvorani. Prije predavanja razgledali smo i prostor nove Narodne knjižnice u Dugopolju koja raspolaže zbirkom knjiga za sve uzraste. U jednom dijelu knjižnice izložena je vrijedna muzejska baština Dugopolja i Dalmatinske zagore koju predano prikuplja prof. Stanko Balić.

Doktor Zoričić je došao vedar i nasmijan da nesebično, mladima ovog mjesta, koji su bili u većini u ovoj dvorani, što bolje objasni kolike su štete mladom organizmu pri konzumiranju nekih sredstava ovisnosti. Prve rečenice doktora odnosile su se na ovisnosti o opojnim drogama, da bi bila povučena paralela s ovisnošću o alkoholu, ništa manje štetnom, a koja zauzima visoko treće mjesto u svijetu. Broj konzumenata alkohola je u porastu, dobne granice su sve niže pa mladi, odnosno djeca već od 11. godine počinju piti, a u porastu je i pijenje miješanih pića. Poseban naglasak doktor je stavio na vožnju u alkoholiziranom stanju. Tako već golobradi mladići sjedaju za volan nekog bijesnog auta, dobivenog od moćnog tate i u želji da ispadnu važni pred društvom, pozovu na vožnju još četiri, pet prijatelja i tako pripiti, velikom brzinom odu u smrt. Tako sve više i više mladih bude prerano otrgnuto iz zagrljaja najljepšeg doba života, a svoje roditelje, braću i sestre doživotno zaviju u crno i zauvijek im s lica izbrišu osmijeh. Nažalost, mladi još u osnovnoj školi počinju eksperimentirati, najprije s pušenjem, potom drogom i alkoholom, ali sve više i s kockanjem i preranim upuštanjem u seksualne odnose. Neki mladi pak provode i 5-6 sati dnevno surfajući internetom. Veliku važnost doktor pridaje kućnom odgoju djece, te prevenciji i suzbijanju bolesti ovisnosti, što je veliki izazov za javno zdravstvo i socijalnu skrb. Nastoji se smanjiti broj ovisnika u najranijoj mladosti jer kada jedan tako mladi život dođe u bolnicu na liječenje uz nadljudske napore liječničkog osoblja, malo je toga što se može učiniti da se taj mladi život spasi iz ralja okrutne smrti. Veliku pomoć mogu pružiti klubovi u apstinenciji, primjerice klubovi liječenih alkoholičara (KLA), u kojima liječeni ovisnici, zajedno s požrtvovnim terapeutima zajednički mogu pomoći da se spase ovisnici i tisuće obitelji koje propadaju zajedno s njima. Dolazi do otuđenja, ranjivosti, vrijeđanja, a nerijetko i do batinanja i konačno, do razaranja cijele obitelji jer alkoholičar je sebičan. Misli samo na sebe i pritom ne shvaća koliko neizrecive boli nanosi svojim najbližima.

Naš doktor Zoričić je ispričao sve ovo i više od toga, vrlo jasnim i razumljivim riječima, ne izgubivši pri tome ni na tren našu pažnju jer smo svi pomno slušali ovo zanimljivo predavanje. Potom je odgovarao na pitanja. Čuli smo pitanje jedne zabrinute mame koju brine njeno dijete koje sate i sate provede uz kompjutor. Pitanja su postavili i župnik, potom predstavnici iz općinskog vijeća Dugopolja, ravnatelj škole, te nekoliko mladih. Na samom kraju, dvije djevojčice, učenice osmog razreda škole u Dugopolju, zamolile su doktora za intervju i postavile mu nekoliko pitanja.

Mislim da je sve prisutne doktor Zoričić oduševio svojim prirodnim i toplim pristupom i svima nam ostao u lijepom sjećanju.

Lenka Miloloža, KLA «Solin»

----: O :----

Tribina «Alkohol i mladi»

 

Dana 25. listopada u Samoboru je održana tribina pod nazivom «Alkohol i mladi», u okviru projekta «Prevencija alkoholizma u Hrvatskoj» koji je pokrenut radi podizanja svijesti građana o štetnosti prekomjernog konzumiranja alkohola». Opći cilj ove tribine bilo je preventivno djelovanje. Preventivni program je nespecifi čan jer promiče zdravo življenje, ali je i specifi čan jer je ciljani. Poznato je da izostaje sustavna prevencija alkoholizma. Izobrazba stručnjaka raznih profi la (socijalni radnici, liječnici opće prakse, medicinske sestre, zakonodavci...), slaba je i kratkotrajna, što dovodi do neodgovarajućeg pristupa rizičnim skupinama, nepravovremenog prepoznavanja posljedica prekomjernog konzumiranja alkohola, nepravovremenog upućivanja na neki od dostupnih oblika pomoći i u konačnici, neučinkovite skrbi prema onima u kojih je ovisnost već razvijena.

Stoga je Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb, uz koordinaciju Katarine Gerbl, dipl. soc. radnice iz Savjetovališta za prevenciju ovisnosti Samobora, organizirala ovo predavanje koje je okupilo 33 stručnjaka (diplomirani pravnici, socijalni radnici, pedagozi, defektolozi, učitelji, psiholozi, profesori u osnovnoj školi, liječnici, teolozi). Gđa Gerbl je ukratko spomenula temu i Mjesec borbe protiv ovisnosti koji dolazi. Sama tema i predavač doc.dr.sc. Zoran Zoričić pobudili su zanimanje stručnjaka raznih profi la. Predavanje je bilo vrlo opsežno, s puno kvantitativnih i kvalitativnih podataka.

Iz predavanja se može izdvojiti da mladi piju već u ranoj dobi, odnosno od 11 do 14 godina pijenje je praktički eksperiment, a od 14 do 17 godina piju da bi se napili. Primijećeno je da oni koji ne puše, ne koriste ni drogu. U osnovnoj školi je 92% učenika pilo alkohol, a 77% pušilo. Postotak raste s godinama starosti. To se svakako odražava na uspjeh u školi. Prisutna je obiteljska disfunkcionalnost (niska kvaliteta obiteljskih odnosa, slab nadzor i disciplina). Provodi se ESPAD istraživanje koje prati učenike srednjih škola. Djevojke piju sve više i približavaju se broju momaka koji piju.

Raspravu je otvorio dr. Davorin Gradnik, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije obrazlaganjem ankete provedene na 2918 učenika u razdoblju od tri godine. Naglasio je da je 999 učenika u dobi od 12 do 14 godina ili 34% probalo pušiti, a 298 stalni su pušači. 60% je pokušalo piti, 82% pije povremeno i prvo su probali doma. Šest učenika je probalo lake droge.

Raspravi su se priključili i ostali prisutni. Kroz sve što su govorili provlačilo se da djeca danas piju sve više i sve ranije, da na razini države nema akcijskog plana za nekonzumaciju alkohola, da je alkohol legalna droga, dostupan je maloljetnicima u dosta kafi ća i disco klubova. Bilo bi dobro organizirati druženja bez alkohola za mlade do osmog razreda.

Zaključak je da je potrebna edukacija stručnjaka, razmjena iskustava i potpora svih koji im mogu pomoći u tako važnom radu i odnosu s djecom .

Dušica Cesarec, tajnica ZKLA Zagreb

----: O :----

----: O :----

Čaj je zakon

Klub liječenih alkoholičara «Stubica» i ove je godine provodio aktivnosti povodom Mjeseca borbe ovisnosti. U nedjelju 30.11.2008. god. članovi kluba su ispred Crkve u Donjoj Stubici te 07.12.2008. god. u Oroslavlju, nakon mise, dijelili prisutnim građanima čaj i kekse te Priručnik o alkoholizmu, izdan upravo kao promidžbeno-edukativni materijal povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti. Priručnik sadrži osnovne informacije o alkoholizmu i posljedicama koje ima za pojedinca i obitelj te mogućnosti i načine liječenja. Priručnik je izdan uz fi nancijsku pomoć Zajednice Klubova liječenih alkoholičara Krapinsko-zagorske županije i „Stub-kluba“ Kluba mladih iz Donje Stubice. Sam rad kluba i aktivnost člana u klubu je terapijski i odgojni rad, koji alkoholičar provodi radi sebe, svoje obitelji i svojih prijatelja. Ovakvim javnim aktivnostima članovi pokazuju svoj osobni napredak te senzibiliziraju, i ujedno informiraju, lokalnu zajednicu o navedenoj problematici.

Također je u suradnji sa Klubom mladih Donja Stubica organizirano prikazivanje TV emisije „Zašto smo takvi“ za djecu i mlade naše zajednice. Emisija je obogaćena kratkim insertima razgovora s građanima i stručnjacima, suverenim i uvjerljivim vođenjem, psihološkim pristupom te duhovitim opaskama. Emisija je životna i stvarna, humanih poruka, bez suvišnih vizualnih detalja, bez simplificiranja problematike ovisnosti i bez senzacionalističkog pristupa. Koristi se u programima prevencije i suzbijanja bolesti ovisnosti kao uvod u diskusiju o bolesti ovisnosti. Diskusiju je vodila terapeutkinja KLA te su se u raspravu uključivali i članovi kluba. Diskusija je bila popraćena pitanjima, stvarnim primjerima i defi nicijama iz područja ovisnosti, iz čega je proizašlo niz pozitivnih zaključaka.

Valentina Hanžek, dipl. soc. radnica

----: O :----

 

Motivacija u liječenju ovisnosti

U povodu Mjeseca borbe pro- tiv alkoholizma i drugih ovis- nosti održan je 15. prosinca 2008. g. u Remetincu održan Okrugli stol na temu Moti- vacija u liječenju ovisnosti. Sakupilo se pedesetak slušatelja, uglavnom članova klubova “Remetinec” i “Remetinec Gaj”. Uvodna pre- davanja održali su prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber i dr. Ante Leskur, a potom su iskustva iz prakse iznesli dr. Damir Dasović i Mara Leko, dipl.soc. radnica. Usljedila je rasprava, koja se, što je to uobičajeno, neformalno nas- tavila uz sokove i grickalice. Otvorena je jedna važna tema, suštinska u liječenju svake ovisnosti.

V.G.G.

----: O :----

◄ strana 5

Alk. gl. 1 /2009 (163) str. 8-11

strana 12 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES