početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 13

Alk. gl. 12 /2008 (161) str. 14

strana 15 ►

EUROPSKA ŠKOLA ALKOHOLIZMA U MEĐUGORJU

Europska škola alkoholizma

Održan seminar Suvremeni pristup tretmanu alkoholom izazvanih poremećaja

S velikim ponosom i zadovoljstvom mogu vas izvijestiti da smo u okviru Europske škole alkoholizma održali I seminar za profesionalce u Međugorju, u razdoblju od 7. do 9. studenoga. Fra Svetozar nam je, uz pomoć svojih suradnika, omogućio da ovaj seminar uspješno realiziramo u prostoru Majčina sela.

S jedne strane nadahnuo nas je ambijent Međugorja, a s druge spremnost sudionika seminara da uče, da se druže i pripadaju grupi koja će se istinski posvetiti problemima alkoholizma. Predavači (iz Zagreba, Sarajeva, Ljubljane i Mostara), iskusni stručnjaci, sve su to prepoznali i prihvatili kao novi profesionalni izazov. Skup je odisao toplinom i zajedništvom uz osjećaj zadovoljstva i psihološkog rasta.

S obzirom da je ovo prvi seminar, program je sačinjen tako da se sudionicima osigura osnovna edukacija iz područja alkoholizma, ali i da im se omogući razmjena profesionalnih iskustava. Dakle, seminar je koncipiran tako da objedinjuje dvije komponente: teorijske sadržaje iz područja alkoholizma (dijagnostika, liječenje i rehabilitacija) i praktična iskustava kroz rad grupa i okruglog stola, s ciljem senzibilizacije sudionika za probleme alkoholizma. Sudionici su bili profesionalci (psiholozi, psihijatri, pedagozi, socijalni radnici i medicinske sestre) iz Psihijatrijske bolnice, Centara za socijalni rad, odgojno-obrazovnih institucija i NGO. Ovaj Seminar je dio kontinuirane edukacije profesionalaca iz regije (Hrvatske, Slovenije i BiH).

Predavači su bili eminentni alkoholozi s Klinike za psihijatriju KB «Sestre milosrdnice» iz Zagreba, Zavoda za alkoholizam i druge toksikomanije iz Sarajeva, Centara za mentalno zdravlje iz Mostara i Konjica, Asocijacije KLA FBiH, Zajednice KLA hercegovačko-neretvanske županije i Saveza KLA Slovenije.

Ono što je značajno istaknuti je da su sudionici redovito i s pažnjom pratili prezentacije predavača, aktivno sudjelovali u radu grupa i okruglog stola i ostvarili prijateljski susret s kolegama. Za mnoge je ovo bilo ne samo profesionalno već i izuzetno osobno iskustvo, koje će ih dodatno motivirati za rad na području alkoholizma. Imali smo priliku čuti i autentične potresne, ali i optimistične priče ovisnika - štićenika Zajednice »Sveti Ivan», koji su prisustvovali radu grupa.

Pozdravili smo se u nadi i sa željom da se ponovo vidimo na seminaru koji se planira za početak sljedeće godine.

Prof. Lejla Ramić, specijalist medicinske psihologije

Osvrt na seminar u Međugorju

Krećemo 7. studenoga 2008. u ranim jutarnjim satima iz našeg lijepog Sarajeva u Međugorje. U našem automobilu nalazi se pet osoba koje dolaze iz različitih ustanova, KJU Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje, Katolički školski centar-Srednja medicinska škola, dvije predstavnice Službi socijalne zaštite Kantona Sarajevo i NVO Hope and Homes for Children. Niko od nas nije ranije bio u ovom gradu. Put je protekao dobro, a odmah po našem dolasku u Majčino selo u Međugorju dočekali su nas ljubazno organizatori Seminara iz alkohologije.

Pozdravljamo se s kolegama iz Službi socijalne zaštite iz Sarajeva koje poznajemo i upoznajemo mnogo uglednih osoba iz susjednih zemalja (Hrvatske i Slovenije). Poslije uvodne riječi prof. Lejle Ramić, koja je svim prisutnim poželjela dobrodošlicu, skupu se kratko obratio dr.sc. Zoran Zorićić.

Prvi dan seminara počinje prezentacijama eminentnih stručnjaka iz područja neuropsihijatrije. Prvu prezentaciju održala je prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber na temu Razvoj koncepata alkoholne bolesti. Za nas mlađe bilo je zadovoljstvo saznati nešto više iz ovog područja. Zatim se skupu obratila poznata doktorica iz Bosne i Hercegovine prim.dr.sc. Emina Kapetanović-Bunar. Tema njezine prezentacije bila je Alkoholizam - terapijski koncepti i praksa.

Također smo imali priliku čuti izlaganje zaposlenika Zavoda za alkoholizam iz Sarajeva, prim.dr. Novković, prof. Lejle Ramić i Emire Havić ms. Njihova je tema bila Proces liječenja ovisnika o alkoholu. Istog dana u poslijepodnevnim satima radili smo u grupama, gdje smo izmjenjivali profesionalna iskustva. Nakon toga otišli smo u klub liječenih alkoholičara koji vodi dipl.socijalna radnica Nada Matović. Bilo je zadovoljstvo vidjeti uspješnost rada ovog kluba i pomalo potresno slušati ispovijesti osoba kojima je alkohol uništio život.

Pozitivno je što su smogli hrabrosti apstinirati i početi novi život sa svojim obiteljima.

Prvi dan je protekao za nas veoma uzbudljivo, dobili smo nova znanja iz područja alkoholizma, vidjeli praktičan rad stručnjaka koji rade s apstinentima od alkohola. Osim toga boravak u Međugorju je bio odličan, svi su bili srdačni i ljubazni, tako da smo se osjećali kao kod svoje kuće.

Drugi dan je također protekao radno. Imali smo priliku biti na predavanju odnosno prezentaciji dr.sc. Zorana Zorićića, prim. mr. sc. Vesne Golik-Gruber, dr. Roberta Torrea iz Hrvatske, mr.sc. Elharuna Selimovića iz Bosne i Hercegovine i psihologinje Lučke Belek iz Slovenije. Njihove teme iz područja alkohologije otvorile su nam nove poglede u praktičnom radu.

Drugi dan smo uspjeli uz pomoć fra Svetozara Kraljevića obići Majčino selo i on nam je pokazao njihov rad. Svećenik je pokazao veliku pažnju i ljubaznost prema nama gostima. S nama su u obilazak išla i dvojica mladića, ovisnika o drogi, koji se uspješno odvikavaju od ovog poroka. Momci su bili izuzetno ljubazni prema nama, a oni su također bili sudionici cijelog seminara. Tom smo prilikom vidjeli komune gdje se liječe mladići i djevojke ovisnici o drogama i alkoholu, kao i Majčino selo gdje su zbrinuta djeca bez roditeljske skrbi i majke s djecom koje su u stanju socijalne potrebe. Bilo je to za nas veliko iskustvo koje smo ponijeli sa sobom u Sarajevo. Principi rada ovog sela su MOLITVA, ZAJEDNIŠTVO I RAD. Na tom principu živi i grad Međugorje koji svojom tišinom ulijeva nadu u čovjeka. Na ovom seminaru naučili smo dosta, dobili smo mnogo pozitivne energije od osoba koje se godinama bave alkohologijom. To nam je dalo nove ideje i polet da krenemo s intenzivnijom borbom protiv alkohola koji razara pojedince i njihove obitelji.

Zahvaljujemo svim osobama koje su pridonijele da se ovaj seminar održi i živimo u nadi da ćemo nastaviti suradnju i u našem lijepom Sarajevu. Srdačan pozdrav!

Maida Milavica, dipl.socijalni radnik

Mirsada Pušukanović, dipl.socijalni radnik

◄ strana 13

Alk. gl. 12 /2008 (161) str. 14

strana 15 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES