početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 1

Alk. gl. 12 /2008 (161) str. 2,3,4

strana 5 ►

AKTIVNOSTI HSKLA

2. IZBORNA SKUPŠTINA HRVATSKOG SAVEZA KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

Subota, 22.studenoga, dan kad su se u Zagrebu predstavnici klubova liječenih alkoholičara iz cijele Hrvatske okupili na 2. izbornoj skupštini. Teško je predvidjeti kad će se okupiti najviše novopridošlih i tako izbjeći gužvu oko stola za registraciju delegata i ostalih članova KLA. Naše spretne Maca, Boba i Dragica dočekivale su goste i organizirale delegate. Prostor u kojem smo imali skupštinu je svakako bio dostojan naše skupštine, kao i 10. večeri poezije u popodnevnim satima. Zahvaljujući Gradu Zagrebu, Gradskom uredu za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, cijeli smo dan imali na raspolaganju prostorije u Zagrebačkom kazalištu lutaka, scena «Travno» u Novom Zagrebu. Zaposlenici tog kazališta (ton-majstori, osvjetljivači, redari) pomagali su nam da bismo što uspješnije ostvarili ono što smo zamislili.

Gosti su polagano zauzimali mjesta u ugodnim sjedalima, dvorana se punila. Kad je dr.sc. Zoran Zoričić pozdravio goste, bio je to znak da 2. izborna skupština počinje.

S velikim smo zadovoljstvom nakon toga pljeskom pozdravili mješoviti pjevački zbor «Podravka» iz Koprivnice. Prvo su izveli himnu Lijepa naše, a onda himnu liječenih alkoholičara, koju je napisala Ruža Vešligaj. Iz bogatog repertoara izdvojili su za nas i nekoliko pjesama koje inače pjevaju Ladarice.

Prije službenog dijela skupu su se obratili: predstavnica Grada Zagreba iz Gradskog ureda za zdravstvo, rad socijalnu zaštitu i branitelje dr. Lidija Hrastić-Novak, zamjenica Pročelnika ureda dr. Zvonimira Šostara, prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber iz KB «Sestre milosrdnice», dr. Anto Orešković iz PB «Sv.Ivan», dr. Ante Krešo iz Popovače i Mijo Levačić iz Ljubljane.

Službeni dio je dr.sc. Zoričić započeo izvještajem o radu HSKLA, od izborne skupštine 18. studenoga 2004. do 22. studenoga 2008. godine. Razdoblje od četiri godine donijelo je puno različitih aktivnosti: Edukacije za stručne djelatnike (završen prvi ciklus od četiri modula, drugi ciklus ima zadnji modul u prosincu). Edukacije su se odvijale i po regionalnim centrima (Koprivnica, Split, Rijeka). Organizirani su i jednodnevni tečajevi za liječene alkoholičare i članove njihovih obitelji. Svakako treba spomenuti Ljetnu školu o alkoholizmu, koja je od šezdesetak polaznika u 2005. godini narasla na preko 100 polaznika iz Hrvatske, Slovenije i Italije u 2008. godini.

Izdavaštvo je bilo posebno plodno: 2005. godine svjetlost dana ugledala je svima draga „Uhvaćena duga - za život bez alkohola“, zbirka priča iz života, čije su urednice prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber i prim.dr.sc. Mirjana Marković-Glamočak.

U studenom 2007. je dr. Robert Torre promovirao knjige “Propadanje i oporavak alkoholičara”, štivo koje ima skoro svaki član KLA.

Govoriti o izdavaštvu, a ne spomenuti naš „Alkoholški glasnik“, bilo bi nemoguće. Naklada je 1.000 primjeraka mjesečno, od čega se 370 primjeraka distribuira izvan Zagreba, na 125 adresa. Zadnji broj koji je tiskan je 161. Suradnici i stvaratelji „Glasnika“ su stručnjaci s raznih područja i liječeni alkoholičari. Na Kongresu u Opatiji održanom od 23.4. do 26.4.2008. obilježen je 150. broj „Alkohološkog glasnika“ prigodnim posterom koji je osmislila i predstavila urednica prim.mr.sc.Vesna Golik-Gruber.

Dana 7. lipnja 2008. osnovana je Europska škola alkoholizma u Međugorju. Predsjednik Škole je fra Svetozar Kraljević, a dopredsjednik  dr. sc. Zoran Zoričić. U okviru Europske škole za alkoholizam održan je seminar u Međugorju od 6.do 8.11.2008. godine.

Svakako treba istaknuti jubileje KLA (30 i 40 godina kontinuiranog rada). Spomenuti su klubovi „Centar“  i „Poštar“ iz Zagreba, UKLA Slatina, Opatija, Delnice, „Zamet“ Rijeka, „Mato Golubić“ iz Čakovca i „Ivanić Grad“. Jako mi je žao i molim članove KLA „Peščenica“ i „Remetinec“ da mi oproste što ih nisam uvrstila na popis slavljenika. Nadam se da će svi koji čitaju ovo kraće izvješće uzeti u obzir ovu moju nehotičnu omašku.  

Sigurno najstarija i najmasovnija aktivnost klubova liječenih alkoholičara su Sportski susreti KLA sjeverozapadne Hrvatske. Domaćin 21. susreta bio je KLA „Đuđevac“, domaćin 22. susreta Bjelovar, 23. susreta domaćin Slatina, a domaćin 24. susreta Čakovec.

Zagrebački KLA su 2004. imali prve susrete u prostoru KLA „Peščenica“, 2005. godine bili su gosti na Jarunu, 2006. Dan KLA obilježen je na Sljemenu, a 2007. i 2008. domaćin je bila Kašina.

Spomenut je tradicionalni Trijezni tramvaj na Valentinovo koji će 2009. proslaviti 10 godina postojanja.

Poezija je isto tako nezaobilazna u ovom izvješću: 7. večeri održane su u Križevcima, 8. u Virovitici i 9. u Koprivnici. Treba spomenuti da KLA Koprivničko-križevačke županije organiziraju svoju poeziju u Molvama (prije „Poezijom protiv ovisnosti“).

Sigurno ima još tribina, akcija i događanja koje su bile na regionalnoj razini i ovdje zbog opsežnosti nisu spomenuta.

Nakon izvješća, radno predsjedništvo u sastavu: dr.sc. Zoran Zoričić, dr. Marija Turk-Kuči, dr. Dijana Uvodić-Đurić, prof. Milan Čapalija i Zlatko Topalović zauzelo je mjesta za radnim stolom. Zapisnik je pisala Dušica Cesarec. Ovjerovit će ga Ivana Pražetina i Maja Kokolek iz Zagreba.

Financijsko izvješće je podnijela Darinka Šlabek iz knjigovodstvenog servisa «Grebengrad». Izvješće je bilo vrlo temeljito, s presjekom prihoda i rashoda kroz četiri godine. Dobila se odlična slika gospodarenja financijskim sredstvima. Ivan Sokač je u ime Nadzornog odbora potvrdio ispravnost iznesenog izvješća.

Dr.sc. Zoran Zoričić je zamolio prisutne da dizanjem ruke daju razrješnicu starom rukovodstvu. Pozvana je predsjednica izborne komisije Snježana Karlović koja je konstatirala da postoji natpolovična većina glasačkih listića, od kojih su dva neispravna. Za novi mandat izabrani su:

 

Upravni odbor:
 1.  dr.sc. Zoran Zoričić             predsjednik Zagreb
 2. Damir Vodopivec                   dopredjednik Zagreb
 3. Dušica Cesarec                    tajnica Zagreb
 4. dr.Tatjana Bakula-Vlaisavljević   član UO Slavonski Brod
 5. Štefica Bedeniković               član UO Zagreb
 6. dr. Biserka Goričanec             član UO Mursko Središće
 7. Slavica Juričević                 član UO Split
 8. Višnja Kajzer, vms.               član UO Slatina
 9. Željko Kovačević                  član UO Sisak
10. mr.sc. Branko Lakner              član UO Mali Lošinj
11. Marijan Markič                    član UO Krk
12. dr. Anto Orešković                član UO Zagreb
13. Vera Pavičić, prof.               član UO Umag
14. dr. Vesna Pereković               član UO Osijek
15. ing.soc. Rada Nadica Puškaš       član UO Koprivnica
16. Radovan Tatalović, prof.          član UO Zagreb
17. Ivan Uzelac                       član UO  Vinkovci
18. Marija Veselić                    član UO Zagreb
19. Damir Vragović                    član UO Bedekovčina/Mače
Nadzorni odbor:
1. Vesna Mitrović predsjednik Zagreb
2. Darinka Šlabek član NO Zagreb
3. dr. Ante Krešo član NO Popovača

U ime svih izabranih, predsjednik HSKLA dr.sc. Zoran Zoričić obratio se prisutnima najavljujući daljnji kontinuitet u radu HSKLA. „Evolucija, a ne revolucija“. Znači, ništa ne mijenjati radikalno već nastaviti s ono što smo i dosad dobro radili. Spomenute su sve dosadašnje aktivnosti, koje će se u odvijati sljedećim godinama, kao i mogućnost novih događanja na koje je HSKLA spreman.

 Time je završio službeni dio. HSKLA ima novo, svježe, vrijedno rukovodstvo spremno na rad tijekom iduće četiri godine.

Tajnica HSKLA:Dušica Cesarec

◄ strana 1

Alk. gl. 12 /2008 (161) str. 2,3,4

strana 5 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES