početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 15

Alk. gl. 10 /2008 (160) str. 18

strana 19 ►

ALKOHOLOŠKA LITERATURA

Dr. Robert Torre: Liječenje i oporavak alkoholičara

Odluka o nepijenju se kao novodonesena odluka iznova potvrđuje svakoga dana

 Ako se odluku o ne pijenju ritualno ne obnavlja na svakodnevnoj osnovi, ako je se ne potvrđuje i podržava novim i novim svakodnevnim izborom, ona s vremenom slabi, kopni, sve dok se u potpunosti ne otkine od alkoholičarevog bića i ostane tek sjećanje na neku bolju prošlost koja je nažalost prošla i koju više ništa ne veže uz sadašnjost.

Alkoholičar koji još tako reći, jučer ne bi pio, jer ga je u tom priječila jasno sagledana veza između pijenja i svega ružnog što mu se životno dešavalo, jer je više nego naivno držao kako će ga snaga tog uvida i danas odvratiti od magnetizma kojim ga alkohol privlači. No danas taj uvid više nije imao snage biti drugo do blijedo sjećanje na snagu i uvid.

Jučerašnja odluka današnjem danu naprosto ne uzmaže. Snaga uvjerenja koja jučer još je izgradila zid odbojnosti između njega i pića, ali taj zid danas više ne postoji. Današnji zid traži današnju snagu uvjerenja: izazivanje i osviještenje u sebi iste one zabrinutosti za život i uvida što je pijenje napravilo od njega. Alkoholičara prožima tjeskoba kad shvati da jučerašnja borba za apstinenciju vrijedi za jučer, da ne uzmaže i za danas, nego da danas ga čeka nova borba.

Odluka o nepijenju nije mramorni spomenik, koji kad se jednom iskleše, postojano stoji bez nas a za nas. Odluka o ne pijenju se donosi, to jest potvrđuje svakoga dana, praktički kao novo donesena odluka. Ona je teška upravo zato jer je treba svakoga dana iznova donositi. Stoga, apstinent ima stotine i stotine razloga čestitati si za svaki trijezni dan, i za sveukupnost nanizanih trijeznih dana koji su iza njega.

Što je tko duže trijezan, to je veća vjerojatnost da će i dalje ostati trijezan. Svaki naredni dan apstinencije lakši je nego prethodni. Što se duže apstinira, to se lakše apstinira.

Konačno prerastanje alkohola i pijenja

Kroz pojačane napore da apstinira ovisnik sazrijeva, prerasta pijenje i napušta kaotično destruktivni životni stil alkoholičara. Apstinirati mu je sve lakše i razdoblja apstinencije su mu sve duža, sve dok se konačno ne obračuna sa svim repovima alkoholičarske osobnosti u sebi. Alkoholičar alkohol i potrebu za pijenjem definitivno i u većini slučajeva prerasta, ali doduše polako: prvo kroz godine pijenja, a potom kroz godine napora da uspostavi i održava apstinenciju.

Alkoholičar, koji je po uspostavi stabilne apstinencije zaživio životom koji ne podržava pijenje i pregorio alkoholičarsku osobnost u sebi, ne bi više pio čak ni kada bi hipotetički mogao “kontrolirano” piti, jer naprosto je prerastao pijenje i ono mu više nije važno. Njegova borba je okončana, on više ne ulaže voljne napore da apstinira, on naprosto apstinira bez ustezanja jer ga alkohol više ne privlači.

Godine ostavljanja alkohola izvanjsko su očitovanje duge i mučne unutarnje borbe alkoholičara, u kojoj se s različitim ishodom sukobljavaju proturječne odredbe alkoholičarove naravi, od kojih jedne podržavaju, a druge se protive daljnjem pijenju.

Alkoholičar je sretniji i mirniji u prvoj fazi alkoholne ovisnosti, dok nehajno pije i uživa u pijenju ili pak u posljednjoj fazi zalječenja bolesti ovisnosti o alkoholu, kad već mirno i stabilno apstinira, a svakako da mu je najteže upravo u fazi prestajanja i okončanja životne avanture pijenja. Jer, tada ne može bez griže savjesti uživati u stanju opitosti, niti može bez žudnje za ponovnim pijenjem mirno i stabilno apstinirati, nego se stalno razdire između tog dvoga, oscilirajući iz jednog u drugi ekstrem.

Zapravo, višegodišnja faza prerastanja alkohola i pijenja okončava se tek podosta nakon samog faktičnog prestanka pijenja. Ona se, naime, okončava tek kada apstinent u potpunosti razgradi alkoholičarsku osobnost u svojoj nutrini. Tek godinu-dvije-tri po uspostavi apstinencije okončana je tiha pregradnja ovisničke osobnosti alkoholičara u novo, neovisničko ja. Tek tada život alkoholičara-apstinenta definitivno ulazi u mirne vode unutrašnjeg jedinstva i sklada.

Ali, i sam dan uspostave definitivne apstinencije veliki je dan novog alkoholičareva rođenja. Tada je još daleko da bi u njemu bile razgrađene odredbe alkoholičarske osobnosti i daleko da bi bio umiren unutrašnji kaos, ali već se u trenutku te odluke novo ja definitivno ustoličuje u osi njegova bića i spremno je preuzeti upravu nad nižim ravnima njegove, još i te kako alkoholičarske osobnosti, krotiti ih i ne dopustiti im da se u borbi za prevlast nametnu.

 

 

◄ strana 15

Alk. gl. 10 /2008 (160) str. 18

strana 19 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES