početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 7

Alk. gl. 10 /2008 (160) str. 12

strana 13 ►

PRIČE IZ ŽIVOTA

Moja ovisnost (alkoholizam)

Rođen sam 1964. godine. Oženjen sam, otac dvoje muške djece. Niža stručna sprema. Radim kao poštar preko 23 godine. Bili smo dugo podstanari, tata je radio kao terenski radnik po čitavoj zemlji, a kasnije i vani, pio je i volio imati puno žena. Majka nije smjela raditi, zaposlila se tek kad sam napunio sedam godina jer tata nekad nije slao novce po 2-3 mjeseca. Kasnije je i ona počela piti.

Moje pijenje je zapravo počelo nešto prije vojske. Bilo je to nekakvo pokazivanje pred djevojkama. Nakon vojske sam bio u društvu i često smo znali „zaružiti“. Zaposlio sam se tri mjeseca nakon vojske. Nisam siguran bi li bilo dobro da je bilo povremeno, ali to je bilo sve češće.

S 26 godina upoznao sam osobu u koju sam se zaljubio, a i ona u mene zaljubio. Donijela mi je na svijet dva sina. I dan danas iskreno je volim, iako s njene strane izostaje normalna komunikacija i razumijevanje. Premda sam znao da je brak obveza, a ne igra, pio sam i dalje, dapače, sve više i više, pa se nekad nisam sjećao što sam sve radio. Učestale su svađe i teško vrijeđanje. U većini slučajeva mog pijanstva mislio sam da sam ja u pravu, a ne moja supruga, koja se znala izderati na mene kad sam bio pijan i onda su se događale prave katastrofe. Ne mogu to opisati jer me sada sram, zapravo od prije dva mjeseca, otkad uopće ne pijem.

Bilo je puno okolnosti zbog kojih sam pio, ali zašto alkoholičar poput mene uopće traži nekakva opravdanja, pa makar ih i bilo? Ma pio sam, ljudi,  jer sam ja to htio i zato što je moja potreba za time postupno rasla. Događalo se da ne pijem po 2-3 mjeseca, ali mi se čini da sam nakon toga još više pio. Na poslu sam zapravo najviše pio, a opet sam bio toliko dobar radnik da su mi malo i gledali kroz prste.

Puno, puno sam razmišljao o mom dosadašnjem pijenju. Kad ću prestati, kad će to zlo kod mene stati, barem te negativne strane mog života. Dobivao sam i savjete od žene, od stvarno dobrih ljudi, pravih prijatelja…, ali kao da sam se bojao istine da sam davno, davno postao alkoholičar.

Ovo što ću sada napisati se već odnosi na drugu temu, ali mi je drago da sam poslan na liječenje i to baš u Vinogradsku, jer svakog dana postajem svjesniji svog prijašnjeg života (pijanstva). Nisam osobiti optimist, ali se stvarno nadam da ću, kako u ostalim stvarima, tako i u ovoj BOLESTI imati svoje JA. Mogu još dodati da je moje zadnje pijenje trajalo danima, da sam doslovce pio sve vrste alkohola i da sam bio strašno tužan. Kad malo razmislim, bio sam na rubu samoubojstva ili čak da nanesem drugome bol, a možda i smrt. To je križ kojeg ću stalno nositi ili pokušati zaboraviti. Sam sebi ponekad postavljam to pitanje, a ne znam odgovor. Pomognite mi!

N.

 

 

Moj život s alkoholičarom

Moj život, kao i svi životi nas žena, nije bogzna što, pogotovo kad živiš sa suprugom koji pije, a da bi sve bilo još tužnije, pije mu i mati. Upoznali smo se kod ljudi kod kojih smo se zbližili. Svidjeli smo se jedno drugome. Imala kćer koju je on prihvatio, ali uslijed zanovijetanja svoje majke, koja je stalno govorila da je moja kći kopilanka, on se nekako udaljio od nje i ja sam vidjela da je i on počeo sve više i više piti. Njega je to mučilo, ali on je našao alkohol da to sve ublaži. Trebali smo biti podstanari, ali smo na nagovor njegove majke došli živjeti kod njegovih roditelja. Ubrzo mu je otac umro i ona je počela upravljati nama i našim životima, iskorištavati nas, omalovažavati, ogovarati, a moj suprug, umjesto da se suprotstavi, nastavlja piti.

Jako je loš i zao kad popije, tukao me je, vrijeđao, omalovažavao, a ja sam sve to trpjela jer nisam imala izlaza. Došla su djeca pa sam još više  ispaštala. Borila sam se svom snagom da podignem djecu, da oni što manje gledaju oca pijanog, bježala sam s njima po parkovima, podrumima… Drago mi je što je nakon toliko godina moj suprug prihvatio liječenje kojim ga je sud „kaznio“. Trebao je slušati kada sam mu stalno govorila da nije za piće, da ne pije, da je loš i zločest kad popije.

Primjećujem da se promijenio otkako se liječi, da je bolji prema svojoj obitelji, da nas više cijeni, da nam pomaže da sve to zlo zaboravimo. Ja mu želim sve najbolje i želim da se izliječi. Spremna sam mu pomoći, kao i djeca,  samo da nam život bude ljepši i smireniji. Dolazit ću na obiteljsku terapiju kad god budem mogla, ići ću s njime i u klub liječenih alkoholičara.

Hvala vam na podršci i pomoći!

Đ.

 

◄ strana 7

Alk. gl. 10 /2008 (160) str. 12

strana 13 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES