početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 1

Alk. gl. 10 /2008 (160) str. 3,4

strana 5 ►

STRUČNI PRILOG

Adolescencija – najteži test roditeljstva 

Vlastiti primjer najjači odgojni utjecaj

Ana Ribarić-Gruber, prof. psihologije*

Adolescencija je razdoblje intenzivnog oblikovanja vlastitog identiteta, odrastanja i sazrijevanja u svim područjima – tjelesnom, spolnom, intelektualnom, emocionalnom i socijalnom. Adolescenti prolaze kroz svoja prva ljubavna iskustva, pripremaju se za nastavak školovanja na fakultetu i svoje buduće zanimanje, preispituju stavove i vrijednosti... Ukratko, pripremaju se za samostalan život, karijeru i zasnivanje vlastite obitelji. Ovo burno razdoblje nije nimalo lako za roditelje, a još manje za same adolescente.

Mladi u ovom razdoblju, na prijelazu između djetinjstva i odraslosti, ističu ono što njima u određenom trenutku odgovara. Kad nešto traže (primjerice, pomiču vrijeme dolaska kući nakon izlaska), naglašavaju svoju zrelost, a kad se od njih nešto traži (kao što je ispunjavanje nekih obveza ili rezultati u školi), nerijetko se ponašaju kao djeca, bježeći od odgovornosti. Adolescenti su često nezadovoljni, kritični prema odraslima, bune se protiv autoriteta, nastoje pomicati granice... Sve je to dio normalnog razvoja koji vodi osamostaljivanju. Međutim, znatiželja i vjerovanje u vlastitu neranjivost, koja se očituje kroz često ponavljanu rečenicu kad ih se upozorava na neku opasnost: “Meni se to neće / ne može dogoditi.” može ih lako dovesti do toga da se bezazleno dokazivanje pred samima sobom i drugima pretvori u neugodno iskustvo ili čak tragičan događaj. 

Roditelji su često iznenađeni buntovnim ponašanjem svojeg, do tada mirnog i poslušnog djeteta, uplašeni i zbunjeni jer su svjesni opasnosti koje vrebaju njihov podmladak, a istodobno dolazi do gubitka kontrole nad ponašanjem djeteta. Mnogi roditelji se pitaju u čemu griješe ili su pogriješili, a nisu sigurni u to kako reagirati. S jedne strane su zabrinuti za svog tinejdžera, a s druge se ne uspijevaju oduprijeti struji, ne želeći biti restriktivniji od drugih roditelja. Često se ne snalaze u svojoj ulozi jer su sami odgajani u drugačijim uvjetima, pa način odgoja koji su koristili njihovi roditelji u mnogim situacijama više nije primjenjiv. Neki roditelji u ovom razdoblju preispituju odgojne postupke, neki popuštaju, neki se potpuno izgube, a neki postanu vrlo strogi, ovisno o odgojnom stilu. Stil roditeljstva je stav koji roditelji imaju o odgoju, odnosu prema djetetu, ponašanjima koja će poticati, korištenju kazni itd... Odgojni stil utječe na razvoj djetetove ličnosti i njegovih sposobnosti. Postoji pet odgojnih stilova, ali u stvarnom životu gotovo nema potpuno čistog stila, nego se susreću različite kombinacije u različitim situacijama.

Najvažnije obilježje permisivnog (dopuštajućeg) odgojnog stila je nepostavljanje pravila za djetetovo ponašanje, uz topao emocionalni odnos. Djeca odgajana na ovakav način su češće impulzivna, nekontrolirana, nametljiva i asocijalna.

Kod autoritarnog stila su odgojni postupci kruti i neprilagodljivi, sa slabijim izražavanjem emocija prema djeci. Komunikacija između roditelja i djece je uglavnom jednosmjerna, a često se svodi na zapovijedi i zabrane, bez objašnjavanja. Ovako odgajana djeca imaju nisko samopoštovanje, teško se uključuju u društvo vršnjaka, a mogu biti i agresivna.

Autoritativni roditelji imaju kvalitetan, topao emocionalan odnos prema djeci, razumiju dječje želje i potrebe, potiču njihovu samostalnost i odgovornost te znaju postaviti granice kada je to potrebno. Komunikacija s djecom je ravnopravna, a roditelji su spremni na kompromise. Djeca odgajana u ovom stilu su najčešće samopouzdana, prijateljski naklonjena drugima, prilagodljiva, ali tako da ne ugrožavaju sebe.

Hiperprotektivni (prezaštitnički) roditelji su emocionalno topli, pretjerano zaštićuju svoju djecu i  brinu o svakoj sitnici koja bi mogla narušiti idealni dječji razvoj (barem ono što oni smatraju idealnim). Prezaštićena djeca odrastaju u nesamostalne, emocionalno nestabilne, nesigurne i preosjetljive ljude.

Indiferentan (ravnodušan ili zanemarujući) roditeljski stil temelji se na nepostojanju motiviranog roditeljskog utjecaja na dijete, što je praćeno emocionalnom hladnoćom i nezanimanjem za djetetov razvoj i dobrobit. Roditeljstvo je samo formalno, s minimalnom skrbi o djetetu, pri čemu roditelj ignorira dijete i pušta ga da se snalazi samo. Djeca ovakvih roditelja su neposlušna, imaju nisko samopoštovanje i nerado sudjeluju u socijalnim aktivnostima.

Gotovo svi roditelji, neovisno o odgojnom stilu, u doba adolescencije uočavaju promjene u komunikaciji s djecom i njihovom ponašanju, ali se s najmanje poteškoća ipak suočavaju roditelji kod kojih prevladava autoritativni način odgoja.

Mladoj osobi treba pružiti toplinu, ali i nadzor nad njenim ponašanjem, kako bi odrasla u zrelog i odgovornog člana zajednice. Za adolescenta je važno da dobije ljubav i podršku, ali i da razumije pravila ponašanja te da vjeruje da će i roditelji od njega tražiti poštivanje tih pravila. Već je spomenuto da je normalno da adolescent traži sve više slobode, ali roditelji također moraju imati jasne granice i precizno oblikovana očekivanja od svog potomka. Adolescenti će često pokušati pregovarati o svojim pravima i slobodama, što je dobro jer se na taj način uče boriti za sebe i svoje ciljeve, a roditelji moraju biti strpljivi i spremni na pregovore i kompromise. Kako bi se izbjegli nesporazumi i sukobi, dogovori moraju biti precizni, a dobro ih je i staviti na papir.

Mnogi roditelji griješe kada uporno ponavljaju odgojne postupke koji očito ne daju rezultate, kao što su kritiziranje, uspoređivanje djece s drugima, vrijeđanje, galama... Znak pogreške u odabiru odgojnog postupka, uz nepostizanje cilja, je i preburno reagiranje ili pak povlačenje u sebe.

Iako nema univerzalnog recepta za preživljavanje ovog burnog razdoblja (iz perspektive mladih, ali i njihovih roditelja), ipak treba podsjetiti da je najvažnije biti dosljedan i sačuvati obostrano razumijevanje, poštovanje i povjerenje. Mladoj osobi uvijek treba pokazati spremnost za pomoć. Kritika (kada je potrebna) treba biti konstruktivna i usmjerena na konkretno ponašanje (“Nisi pospremio sobu, iako smo se dogovorili”), umjesto na osobu (“Ti si lijen i neuredan”), a kontrola suptilna, kako joj se ne bi narušilo samopoštovanje.

I na kraju, podsjetnik za roditelje: unatoč preopterećenosti različitim obavezama i nedostatku vremena, uvijek treba pronaći vrijeme za zajedničko druženje (pri čemu je važna kvaliteta, a ne kvantiteta) i biti svjestan da je vlastiti primjer najjači odgojni utjecaj. Nemamo pravo očekivati da naš srednjoškolac ne puši, ne pije... ako takve navike svakodnevno susreće u vlastitom domu.

* Ana Ribarić-Gruber, prof. psihologije, XVI. gimnazija u Zagrebu

MLADI I ALKOHOL

Red bull i alkohol

Omiljena klupska kombinacija red bulla i alkohola, koja se često konzumira i među mladima u Hrvatskoj, po opasnosti za zdravlje slična je koktelu alkohola i kokaina.

Poslat će vas na hitnu dvostruko brže nego ako pijete samo alkohol, ne samo zbog pogubnih posljedica rasta tlaka i ubrzana rada srca nego i zato što konzument vrlo lako upada u opasne situacije: oslobađa mu se libido pa se u trenu može pretvoriti u opasnoga seksualnoga grabežljivca ili pak u žrtvu seksualnog napastovanja..

Usto, percepcija opasnosti toliko je zamagljena da će bez problema sjesti u auto kojim upravlja vozač koji je mrtav pijan.

Takvo su upozorenje poslali američki znanstvenici s medicinskog fakulteta Wake Forest Universityja iz Sjeverne Karoline nakon što su proveli istraživanje na više od četiri tisuće studenata koji su nedavno pili mješavinu alkohola, najčešće votke, i omiljenoga energetskog pića red bulla.

Rezultati istraživanje potvrdili su ono što se već dugo zna među studentskom populacijom koja naginje tzv. binge drinkingu opijanju do besvijesti. U pijančevanjima red bull služi kao sredstvo koje pojačava izdržljivost i toleranciju na alkohol. Kvaka je u tome što sastojci red bulla taurin i kofein na neki način prikriju djelovanje alkohola, ali ne otrijezne. Miješanje kofeina, jakog stimulansa, s alkoholom, koji ima sedativan učinak, djeluje kao da sjednete u automobil i u isto vrijeme pritisnete pedalu za gas i kočnicu, slikovito objašnjava voditeljica istraživanja Mary Claire OBrien.

Samo su simptomi pijanosti reducirani, ali ne i pijanost sama. Gubi se sposobnost prosuđivanja: konzumenti ne mogu odrediti jesu li pijani oni, ali ni i jesu li pijani drugi. Tako mogu ozlijediti sebe ili nekoga objasnila je M. C. OBrien. Gubljenje kormila za prepijanja u konačnici može imati i ozbiljne posljedice otrovanje, dok kofein iz red bulla može izazvati dehidraciju, koja pak usporava metabolizam i razgradnju alkohola. Inače, u svijetu se godišnje proda oko tri milijarde limenki tog pića.

----: O :----

◄ strana 1

Alk. gl. 10 /2008 (160) str. 3,4

strana 5 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES