početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ početna

Alk. gl. 10 /2008 (160) str. 1.2

strana 3 ►

Godina XIV., broj 10 (160)

Zagreb, listopad 2008.

 

 

 

 

 

 

ADOLESCENCIJA - 
NAJTEŽI TEST RODITELJSTVA

 

ZapisniK sa sastanka Upravnog odbora HSKLA

►►

 

Zapisnik sa sastanka ZKLAZ

►►

 

Adolescencija –

 najteži test roditeljstva

►►

 

Mladi i alkohol

►►

 

Iz klubova

►►

 

Priče iz života

►►

 

Vicevi

►►

 

Povijesni zapisi

►►

Iz tiska

►►

 

UVODNIK

Zapisnik sa sastanka Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba održanog 8. rujna 2008.

Prvi sastanak iza ljetnog zatišja okupio je sve predstavnike koordinacija i veći broj članova KLA. Gošća sastanka bila je gđa Sanja Ožić, koja je u Gradskom uredu za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje zadužena za praćenje rada KLA.

Ponovo je spomenuta Izborna skupština HSKLA u studenom, kao i Večer pučke poezije «Poezijom protiv ovisnosti» čiji smo mi, članovi ZKLA  Zagreba,  ove godine organizatori. Za sada se zna da će se to odvijati krajem studenoga. 

Damir Vodopivec i Zlatko Topalović su dali kratka izvješća o događanjima u pojedinim KLA. Ljeto je uglavnom prošlo radno, iako sa smanjenim brojem članova. Većih problema na svu sreću nema.

Iza ovih općih informacija, riječ je dobila gđa Ožić. Gradski ured za zdravstvo prati rad svih udruga koji mu pripadaju, pa tako i KLA i Zajednice KLA Zagreba. Svaka udruga mora imati evidentirano članstvo. Ove su godine svi KLA dobili istu svotu kojom je sufinanciran rad KLA za 2008. godinu. Prema različitim izvješćima primijećeno je da je rad KLA neujednačen, koristili su se različiti obrasci različitih kvaliteta. Zbog toga je Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje izradio nove obrasce koje je Povjerenstvo odobrilo. Na njima se ubuduće trebaju predavati izvješća u tajništvo ZKLA. Izvještaji obuhvaćaju narativni i financijski dio, kao i popis članova. Nakon dogovorenog datuma, tajnica će predati sumarno izvješće u Gradski ured. Treba raditi kontinuirano na povećanju kvalitete rada. Spomenula je i općepoznati problem alkoholizma.

Dr.sc. Zoričić je dodao da su svi podaci iz izvještaja tajni. Očekuje se da će pripomoći standardizaciji rada.

Primijećeno je da neki članovi KLA ne žele dati popis članova, što će utjecati na daljnje sufinanciranje njihovog rada.

Što se tiče naknade za stručne djelatnike gđa Ožić je rekla da je taj problem riješen preko autorskog honorara. Upute se mogu dobiti u tajništvu ZKLA.

Idući sastanak je  u ponedjeljak, 13. listopada.

----: O :----

ZAPISNIK

Sastanak Upravnog odbora HSKLA održan 19. rujna 2008.

Sastanak Upravnog odbora HSKLA održan je 19. rujna u prostoriji KB «Sestre milosrdnice» s početkom u 13 sati. Prisustvovali su članovi UO: dr.sc. Zoran Zoričić, Damir Vodopivec, Štefica Bedeniković, Marija Veselić, Dušica Cesarec, dr. Dijana Uvodić-Đurić, Zdravko Vidaković, doc.dr.sc. Darko Breitenfeld, Slavica Juričević,  Blanka Dorociak, Vlado Salvador, prof. Milan Čapalija. Uz članove UO prisustvovali su dr. Marija Turk-Kuči, mr.sc. Branko Lakner i Damir Vragović.

Dr. sc. Zoran Zoričić, predsjednik HSKLA i  Dušica Cesarec, tajnica

Predsjednik dr.sc. Zoričić pozdravio je prisutne i podnio izvješće o radu HSKLA u razdoblju od 8. veljače do 19. rujna 2008. godine.

Spomenuo je da je u ovom sazivu Upravnog odbora održano šest sastanaka, odnosno sedam s današnjim sastankom.

Može se reći da je uvijek bila prisutna natpolovična većina članova i da su se članovi izvan Zagreba vrlo dobro odazivali na sastanke. Napomenuo je da je dosta uspješnih akcija iza nas, a da će  sažetak biti prezentiran na godišnjoj  skupštini.

Od događanja u ovih zadnjih sedam mjeseci istaknuto je sljedeće:

1. U Zagrebu je preventivnom manifestacijom  «Trijezni tramvaj» u organizaciji ZKLA Zagreba proslavljen Dan zaljubljenih - Valentinovo,

2. Održan je III. modul edukacije za stručne djelatnike,

M. Čapalija, D. Vodopivec, mr.sc.dr. B.  Lakner, dr. M. Turk-Kuči, B. Dorociak

3. Izuzetno važno za sve nas bilo je prisustvovanje 3. kongresu KLA Alpe-Adria 23. travnja u Opatiji. Nazočilo je više od 400 sudionika. Tom su prilikom članovi KLA Čakovec ukratko prikazali svojih 40 godina rada. Gosti iz Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije bili su oduševljeni organizacijom i masovnošću ovog događaja. Dva dana prije u Opatiji je održana 7. Alpe-Adra konferencija o alkoholizmu i 3. hrvatska konferencija o alkoholizmu i drugim ovisnostima.

4. Početkom lipnja osnovana je «Europska škola o alkoholizmu i drugim ovisnostima» u Međugorju. Osnivači su «Majčino selo» iz Međugorja, HSKLA, Asocijacija KLA BiH, te udruženje KLA Mostarsko-neretvanske županije. U Zagreb su početkom mjeseca došli fra Svetozar i fra Dane i dogovoreno je da će jednog vikenda u travnju zainteresirani članovi HSKLA organizirano doći u Međugorje na duhovnu obnovu.

5. I ove je godine održana Ljetna škola o alkoholizmu, treća po redu. Brojnost predavača, sudionika i gostiju pokazuje stalan uspon u kvantiteti, a i u kvaliteti. Sudjelovali su gosti predavači iz Slovenije i Italije.

6. U Čakovcu su održani sportski susreti  sjeverozapadne Hrvatske.

Čekaju nas Izborna skupština HSKLA i Večer pučke poezije «Poezijom protiv ovisnosti». Nakon četiri godine bira se novi upravni i nadzorni odbor. Dogovoreno je da će svi članovi UO u svojim sredinama konzultirati klubove i predložiti novog ili potvrditi starog predstavnika u UO. Kao i na prošloj izbornoj skupštini, glasat će se za cijeli UO.

Isti dan u poslijepodnevnim satima održat će se Večer pučke poezije. Zbog tehničkih poteškoća nismo u mogućnosti objaviti točan datum, ali može se reći da će termin izborne skupštine i poezije biti subota u drugoj polovici studenoga (22. ili 29.).

Osnovano je dosta novih klubova liječenih alkoholičara: Cres (Cres), Lučac-Manuš (Split), Feniks (Slavonski Brod),  Osijek (Osijek),  Zdravi život (Krk), Obiteljski klub (Varaždin), Zdenac zdravlja  (Kašina), Novi korak, Nova tratinčica (Zagreb), Sv. Ivan Zelina (Sv. Ivan Zelina),  Požega (Požega), Veliki Grđevac (Veliki Grđevac), Neslanovac (Split), Kaštela  (Kaštela). U postupku organizacije su klubovi u Vukovaru i  Pakracu.

U drugom dijelu sastanka članovi UO iz pojedinih regija osvrnuli su se na događanja u svojim područjima.

Slavica Jurićević iz Splita najavila je još dva nova KLA: Vareš i Bačvice. Velika je vjerojatnost da će se u Splitu napokon otvoriti dugo čekana Dnevna bolnica za alkoholizam. Osnovat će se i Zajednica KLA Splita. U listopadu će se posjetiti Vukovar.

Prof. Čapalija je govorio o dobrom radu klubova Koprivničko-križevačke županije. Jedino u Đurđevcu postoji problem sa stručnim djelatnicima. Traži se rješenje.

Dr. Lakner je najavio novi KLA na Krku. Klubovi Primorsko-goranske županije su i ove godine imali susret u Gorskom Kotaru, ovaj put u Vrbovskom, na Kamačniku.

Dr. Turk-Kuči je govorila o Alkohološkom centru u Slatini koji radi svaki dan sat i pol. Tu je aktivna vms Višnja Kajzer.

Odlaskom Margite Hajduković otvorila se potreba za novim stručnim djelatnikom u Virovitici. Treba poraditi na osnivanju KLA u Našicama i Orahovici.

Dr. Uvodić-Đurić istakla je proslavu 40 godina KLA Čakovec, sudjelovanje na Kongresu u Opatiji i 2 godine rada Međimurskog saveza KLA. Poseban problem je slaba suradnja s psihijatrijskim odjelom.

Najavljen je i Talijanski kongres KLA u listopadu 2009. Dr. Uvodić-Đurić će prisustvovati i pozdraviti sudionike u ime HSKLA.

Tajnica HSKLA Zagreba; Dušica Cesarec

----: O :----

◄ početna

Alk. gl. 10 /2008 (160) str. 1.2

strana 3 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES