početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 16

Alk. gl. 9 /2008 (159) str. 17

strana 18 ►

ALKOHOLOŠKA LITERATURA

Dr. Robert Torre:

Liječenje i oporavak alkoholičara

APSTINENCIJA KAO PITANJE ŽIVOTA ILI SMRTI

U liječenju alkoholičara može se tematizirati sve i sva, ali pitanje apstinencije ne smije biti vezano ni uvjetovano ničim izvanjskim do apstinencijom samom. To znači da pitanje apstinencije ne smije biti uvjetovano ni ovim ni onim životnim okolnostima, odnosno apstinirati se mora bezuvjetno, po svaku cijenu, jer pitanje apstinencije je alkoholičaru doslovce pitanje života ili smrti i ne može se uniziti na ovu ili onu puko kauzalnu relaciju.

Alkoholičar, doduše, shvaća duboku razložnost navoda poput ovih, ali naivno drži, uvelike se precjenjujući, kako on ne treba platiti toliku cijenu da bi se ostavio alkohola, dok zapravo većeg dijela unutrašnjih otpora prema liječenju i oporavku on zapravo nije ni svjestan. I onda, tek nakon nekoliko ozbiljnih i redovito neuspješnih pokušaja da se jednom zauvijek ostavi alkohola, on napokon sagledava protiv koga se zapravo bori i koliko će borba biti teška i duga.

Zato unaprijed napominjemo: tko želju za apstinencijom ne uspostavi doslovce iznad svega i tko ne želi apstinirati doživotno po bilo kojoj cijeni, bolje mu je da ni ne pokušava apstinirati, jer će samo protratiti vlastitu snagu, živce i povjerenje ono malo dragih mu ljudi koji još uvijek računaju na njega. I na kraju valja znati da se sve, što je životno upropašteno i propušteno kroz godine prekomjernog pijenja, ne može nadoknaditi kroz nekoliko mjeseci apstinencije. Apstinira se strpljivo, bez grandomanskih očekivanja, dan za danom, jer stvari zaista dolaze na svoje mjesto, ali polako. I zato ako se uopće apstinira, onda se apstinira polako.

Ovi naputci više iznad svega jasno sugeriraju da je priča o oporavku alkoholičara naprosto tvrda priča, i tko god oporavku odriče oporu težinu, taj ne zna što govori kad govori o oporavku.

Na sreću, velika se većina alkoholičara uspijeva ostaviti alkohola bilo sama bilo uz tuđu pomoć i podršku. No, koliko god izvanjski poticaj bližnjih drugih, a isto tako i stručna podrška bili od koristi, ipak glavninu rada na unutrašnjem osviještenju i produbljenju uvida u pogubnost daljnjeg pijenja, mora svaki alkoholičar odraditi sam za sebe. Drugi mu mogu biti od pomoći, ali ne mogu apstinirati umjesto njega. Sigurno da zabrinuta roditelji, djevojka i prijatelji, ili supruga koja prijeti rastavom, poslodavac koji prijeti otkazom, ili pak sudski izrečena mjera obaveznog liječenja, mogu doprinijeti i dodatno motivirati alkoholičara da se ostavi alkohola, ali u suštini apstinirati se može samo za sebe i zbog sebe.

U slučaju ovisnosti o alkoholu apstinirati znači prvo mjesec-dva donositi odluku, zatim imati mjesec dana pripreme te odluke, rada na snaženju motivacije i izradi strateškog plana apstinencije, a tek potom se baciti u vatru provedbe zacrtanog. Jer ovisnosti o alkoholu se nitko ne rješava slučajno i tu osviještenje pogubnosti daljnjeg pijenja nije dovoljno da bi se prestalo piti. Tu je, pored jednom donesene odluke o oproštaju od pijenja, potrebna i vremenski postojana volja čitavog bića da se životno doživotno apstinira doslovce po svaku cijenu. I tek tada se pojavljuju realni izgledi, ali još uvijek nikakva jamčevina za uspostavu apstinencije.

Nema neke velike vajde primoravati alkoholičara, u godinama fascinacije pijenjem, u kojima negativne posljedice pijenja uvelike ne prevagnu nad onim pozitivnim, na liječenje jer tada on, unatoč činjenici svima drugima tako očiglednog propadanja zbog pijenja, naprosto još uvijek nije dovoljno duboko pao i propao da to i sam sagleda. A alkoholičare se do tada može tek u manjoj mjeri, i to više sa strane, gurati ka liječenju i zagorčavati im nehajne godine pijenja, kako bi im se što prije desilo ono što bi im se po nutarnjoj nuždi njihove ovisnosti ionako desilo, samo ovako malo prije i malo brže.

U ranoj fazi ovisnosti, koja za alkoholičara protječe bez upadljivosti na ikojoj od važnijih životnih osi, on sebi ne želi priznati niti da prekomjerno pije niti da je ovisan. On je tada više nego nedostupan terapijskim naporima, i prisiljavati ga na liječenje je više nego uzaludno trošenje novaca, živaca i vremena.

Koliko god to zapravo grozomorno zvučalo, alkoholičara u toj fazi treba pustiti da pije, pustiti ga da propada sve dok ne propadne dovoljno duboko da bi shvatio da je zapravo propao. Naravno da je njegovo propadanje bučno i stoga mu je jednako tako bučno dužna odvratiti njegova neposredna okolina i zagorčavati mu pijenje na jednako tako upadan način na koji on prekomjernim pijenjem zagorčava život sebi bližnjih i dragih ljudi.

◄ strana 16

Alk. gl. 9 /2008 (159) str. 17

strana 18 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES