početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 8

Alk. gl. 9 /2008 (159) str. 10,11

strana 12 ►
IZ KLUBOVA

 Zajednički izlet KLA Solin i KLA Kaštela na slapove Krke

Danima kiša pada i pada kao da nema namjeru stati. A mi, članovi klubova „Solin“ i „Kaštela“, odlučili smo ići na izlet u Nacionalni park Krka s našim terapeutima. Gospodin Edo Crmarić je naš čarobnjak iz Oza. Svojim vještim načinom ophođenja s ljudima uspio je dobiti kombi Crvenog križa u Solinu za prijevoz, a ujedno je bio i naš vozač i zato mu hvala.

Naša terapeutkinja iz Kluba „Solin“, gospođa Željka Radošević, ima zlatno srce, širok i topao osmjeh i veliku upornost da sve nas, pomalo posrnule, vrati na pravi put, da hrabro kročimo u bolji i ljepši život bez poroka alkohola. Doktorica Edisa, terapeut KLA „Kaštela“ divna je osoba koja čvrsto vodi svoje članove ka spasu.

Od Solina pa kroz Kaštela, naš Edo nas je, kao matica svoje pčele, skupljao kombijem. Uz već gore spomenute, tu su i Stipe, Jozo bez svoje supruge Ane, Mate, Mišo bez svoje Dubravke, ali sa svojim didom, Jozo sa suprugom Smiljom, moj suprug Filip i moja malenkost. Dogovor je da idemo na Plano pa na autoput. Iako je u Solinu sunce zasjalo pred polazak, ispred Šibenika se naoblačilo kao da će se sastati nebo sa zemljom.

Stižemo u Nacionalni park Krka pred recepciju, gdje kupujemo karte. Autobusom se spuštamo vijugavom cestom kroz park koji je proglašen sedmim Nacionalnim parkom prelijepe nam domovine. Smješten na području Šibensko-kninske županije, nizvodno od Knina do Skradina, sama rijeka Krka je prirodni, krški fenomen bogat florom i faunom, pri čemu se ističe Roški slap s bujnom vegetacijom i Skradinski buk. Krka obiluje brojnim vrstama riba, vodozemaca i ptica, a kamenjari gmazovima. Ostala sam bez daha, opčinjena nestvarnom ljepotom slapova i zahuktale vode koja čas mirno teče i stremi ka svom cilju, a odmah zatim divlje udara, dok se stepenasto spušta nizvodno i stvara predivan prizor koji čovjeka ostavlja bez riječi, očarana ljepotom ovog mjesta.

Šetnjom tako otkrivamo povijesne i kulturne spomenike, ostatke rimskog vodovoda i srednjovjekovnih utvrda. Vidjeli smo staru kovačnicu, stari mlin u kojem se udaranjem prala roba, stare nošnje toga kraja, mlin gdje se mljelo žito, a jedan tužni magarac čekao je da ga netko pomiluje. Jato pastrva plivalo je prema samo njima znanom cilju, a grupa hrabrih stranaca kupala se u čarobnom plavetnilu hladne rijeke. Tamo se gordo kočoperio dragulj parka, otočić Visovac sa svom svojom ljepotom, te franjevačkom crkvom i samostanom okružen stoljetnim stablima kao da želi skriti samo njemu znane tajne.

Žao mi je što nismo bili u mogućnosti za odlazak brodićem do Visovca da se iz blizine divimo njegovoj ljepoti.

Šećući tako nailazili smo na prodavače suhih smokava, prvih trešanja, rakije raznih okusa i boja u prigodnim bočicama i neobičnih cvjetnih ukrasa koji su pokušavali isprazniti džepove poneke grupice stranaca i nas domaćih turista. Pri povratku u autobus, pred odlazak, kao smo u tom raju ljepote ostavili dio sebe, a tek poneka suza prijeti da izdajnički sklizne iz moga oka od tuge što napuštamo svu tu nestvarnu prirodnu ljepotu. Odlazimo iz parka Krka» i vraćamo se u stvarnost. Vozimo se pored Skradina i zastajemo u restoranu zvanom „Golub“ da ručamo. Tako okrijepljeni nastavljamo put. Na nagovor doktorice Edise zastajemo popiti kavu na benzinskoj postaji. I opet nestvarna ljepota, ali ovaj put ljepota malenog potočića koji žubori i tiho se spušta kroz kamene oblutke stvorena ljudskom maštom i rukom. Tako teče potočić pored mosta u minijaturno jezerce koje je poput ogledala okruženog kamenčićima, zelenilom i cvijećem. I opet ti je žao sve to napustiti i otići. A pred samim ciljem, u Divuljama, zastajemo u vrtu ugodnog ugostiteljskog objekta «More» gdje su nas Jozo i Smilja počastili pićem i zadnjim ćakulama pred rastanak, uz obećanje da ćemo jednom opet na izlet i posjetiti neku drugu destinaciju kojom obiluje naša lijepa Hrvatska. A ja ne bih bila ja, kad ne bih svu ovu ljepotu ovjekovječila fotoaparatom da jednom albume pune slika, sve jedna ljepša od druge, gledam sa suprugom i unučićima.

Lenka Miloloža iz Solina

12 ALKO-stupnjeva  iz prakse

1. POLETAN

Razigranost, veselje, prpošnost. U glavi se roje malene, ugodne blesavosti i vragolije. Zagrlio bi cijeli svijet.

2. NAČET

Nastavak na prvi stupanj. Izuzetna naklonjenost putenim užicima. Sposobnost kretanja je besprijekorna.

3. EMOTIVAN

Snažno izražene emocije. Izrazito povećana želja za ljubavlju – i to osobito ako nisi doma.

4. OBUZET

Takozvani projektni stadij: kolektivno kovanje planova u stilu: nema problema, sve je moguće - u stvarnost se vraća već idući dan.

5. NABRIJAN

Bajkovit stadij: tvoji važni i slavni doživljaji. Sebi samom činiš se jako dobar, još bolji, najbolji.

6. NATANKAN

Stadij „između“. U prometu najbrži, u društvu fizički nasrćeš na simpatične susjede; napad iz blizine, značajni dodiri i duboki pogledi u oči.

7. PUN ZNANJA

Duboka rasprava, obično o politici. Spašavaš svijet i domovinu. Mudar si i pronicljiv. Doktorat bi napisao lijevom rukom, u stilu: „Ne bu mene niko jebal!“

8. PUN SEBE

Ovaj stadij ima više teških varijanti:

a) pjevanje nacionalnih pjesama

b) pričanje neukusnih viceva

c) razbijanje inventara, stav-nahero.

9. DRVEN

Želja za seksom umire. Kretanje je već otežano. Moguće je pjevanje hrvatskih budnica, a nisu isključene ni ljutite primjedbe svojim bližnjima. Kod oženjenih javlja se sindrom Džeka Trbosjeka. U zraku lebde samo tužne uspomene. Pogled je višedimenzionalna realnost.

10. GUZICA-POD

Ravnoteža je snažno narušena. Izgovor je djelomično neartikuliran: tipično je zaplitanje jezika i frfljanje s gutanjem pojedinih slogova riječi, u stilu „ a me ti razmijš?“. Centrala za pamćenje se ugasi (nestane filma). Često dolazi do štucavice i podrigivanja.

11. BETONAŽA

Posljednji stadij. Motorika je jednaka nuli. Osoba se više ne mrda, stoga i nema teškoća s ravnotežom. Svi ventili popuštaju. Uobičajena je potreba za odvozom tijela na servis i ispiranje probavljenog.

12. TIGAR

Nastupio je „dan poslije.“ Vrlo neugodan stadij. Ako ga se navrijeme ne zalije, sam od sebe crkne oko 21:00 po srednjoeuropskom vremenu.

◄ strana 8

Alk. gl. 9 /2008 (159) str. 10,11

strana 12 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES