početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 1

Alk. gl. 9 /2008 (159) str. 3-7

strana 8 ►

SPORTOM DO ZDRAVLJA

ODRŽANE 24. SPORTSKE IGRE U ČAKOVCU

Održane 24. sportske igre KLA sjeverozapadne Hrvatske

Postrojavanje

„Svi na pobjedničkom tronu“, ˝Ljepota druženja i zabave bez alkohola˝ i ˝Pobijedili su svi, a odličja su samo podsjetnik˝ - samo su neki od naslova kojima su novinari listova ˝Međimurje˝, ˝Međimurske novine˝i ˝Večernji list˝ opisali događanja na 24. sportskim igrama KLA sjeverozapadne Hrvatske održanim 28. lipnja 2008. godine na sportsko-rekreacijskom centru ˝Mladost˝ u Čakovcu.

Krenimo redom!

Pozivi za sudjelovanje na igrama upućeni su u 23 kluba liječenih alkoholičara sjeverozapadne Hrvatske. Odazvalo se njih 16 i to:

Klubovi liječenih alkoholičara ˝Zdravi život˝ iz Svete Marije, ˝Nada˝ iz Kotoribe, ˝Osmijeh˝ iz Donje Dubrave, KLA Prelog, „Povratak˝ iz Murskog Središća, ˝Centar¨ i „Podravka˝ iz Koprivnice, KLA Križevci, KLA ˝Sveti Ivan˝ iz Žabnog, KLA Đurđevac, Udruga zdravog življenja ˝Obiteljski klub˝ Varaždinske županije, UKLA Virovitica, KLA Pitomača, UKLA Slatina, KLA Bjelovar i KLA ¨Dr. Mato Golubić˝ iz Čakovca, koji je zajedno sa Savezom KLA Međimurja bio organizator igara.

Nakon registracije sudionika, kojih je bilo 402, prijave natjecateljskih ekipa i sastanka voditelja ekipa, sudionici su se postrojili za svečano otvaranje igara.

Uz sudionike, otvorenju je prisustvovalo i pedesetak predstavnika županije, grada Čakovca, Zavoda za javno zdravstvo, Policijske uprave Međimurske, župe Sv. Nikole biskupa iz Čakovca, Saveza KLA Hrvatske, te gosti iz Ljubljane, Radenaca i Lendave (Slovenija) i KLA ˝Utrine¨ iz Zagreba.

˝Ftičice˝ iz Murskog Središća

Ženska vokalna skupina ˝Ftičice˝ iz Murskog Središća otpjevala je himnu KLA i nekoliko međimurskih pjesama, a prisutnima su se obratili predstavnici županije, grada Čakovca i župe Sv. Nikole koji su pozdravili sudionike natjecanja i zaželjeli im puno uspjeha. Nama, kao organizatorima, a vjerujemo i svima prisutnima ostale su u sjećanju riječi Mladena Križaića,  zamjenika župana Međimurske županije, koji je u svom pozdravnom govoru posebno naglasio: ˝Iskreno želim da vaša misija, bilo kroz ovakve sportske igre ili kroz druge oblike rada i djelovanja potpuno uspije. To je zalog zdravog stila života i očuvanja skladnih obiteljskih odnosa jer alkohol je taj koji razara jednu i drugu životnu vrednotu.˝ ˝Obitelji koje su se ovdje okupile prošle su trnovit put alkoholizma, a dolaskom i sudjelovanjem pokazuju koliko je važno nakon uspostave apstinencije krenuti putem zdravlja i novog načina života u kojem sport primjeren dobi i zdravlju pojedinca zauzima važno mjesto˝- istaknuo je u svom pozdravnom govoru g. Josip Lehkec, dugogodišnji terapeut KLA ˝Dr. Mato Golubić˝ u Čakovcu, koji je otvorio sportske igre.

Gospodin Lehkec otvara Igre

Kako tijekom natjecanja ne bi došlo do povreda, svi sudionici su se prije početka zagrijali uz voditelja aerobika prof. Borisa Cizara.

Počela su natjecanja u malom nogometu, šahu, visećoj kuglani, pikadu, potezanju užeta, krosu i skakanju u vrećama. Natjecalo se u tri kategorije – djeca, žene, i muškarci. Djeca su bila podijeljena u tri dobne skupine - do 7 godina, od 7 do 11 godina, i od 11 do 15 godina, posebno djevojčice, a posebno dječaci. Natjecali su se u krosu, skakanju u vrećama i pikadu.

Istovremeno s natjecanjima, na Čakovečkim bazenima, koji su u sklopu SRC ˝Mladost¨, održan je okrugli stol sa sljedećim temama i predavačima:

1.     ˝Alkoholizam – najrašireniji oblik ovisnosti¨-

Renata Kutnjak – Kiš, dr. med., specijalist epidemiolog, Zavod za javno zdravstvo međimurske županije

2.     ˝Stavovi, navike i pijenje alkohola među mladima Međimurske županije˝ - Diana  Uvodić-Đurić, dr. med., specijalist školske medicine, Zavod za javno zdravstvo međimurske županije

3.     ˝Alkohol nije cool˝- mr. sc. Dario Vucković, policijski službenik za prevenciju, Policijska uprava Međimurska

4.     ˝Model sportske rekreacije u Međimurju˝- Boris Cizar, prof., Međimurski savez sportske rekreacije ˝Sport za sve˝

 U sklopu izlaganja mr. Vuckovića prikazan je i film ˝Alkohol nije cool˝,

snimljen u sklopu istoimene akcije koje se provodi u Međimurskoj županiji.

U raspravi nakon izlaganja dotaknuto je mnogo problema s kojima se svi susrećemo pa smo na ovom okruglom stolu svi ponešto naučili.

Zahvaljujući lijepom vremenu, natjecanja su se odvijala prema planu, a sudionici koji su imali vremena obišli su grad Čakovec i Stari Grad Zrinskih.

Zbog velikog broja ekipa u pojedinim disciplinama, posljednja disciplina, potezanje užeta, završila je tek oko 17 sati, nakon čega su svi nestrpljivo čekali izračun rezultata i proglašenje najboljih. Za sve klubove bila su spremna priznanja za sudjelovanje, diplome za najbolje ekipe, a za najbolje pojedince medalje kojima su se najviše veselili najmlađi, budući da su bile posebno dizajnirane za ove sportske igre.

Nećemo posebno nabrajati najbolje pojedince i ekipe jer se slažemo s mišljenjem novinarke lista ¨Međimurje¨ Željke Drljić koja je napisala:

¨Osnovna misao koja se provlačila 24. sportskim igrama klubova liječenih alkoholičara Sj. Hrvatske, održanim u Čakovcu 28.6. bila je pobjeda u bitci sa samim sobom, te trijumf u ustrajnosti i obiteljske ljubavi. Zato je oko 450 sudionika ovog sportskog druženja zavrijedilo pobjednički tron.¨

Zbrajanjem rezultata u pojedinim disciplinama dobili smo ukupno najbolje KLA koji su za svoj uspjeh primili pehare, a to su:

 

 

1. mjesto KLA ˝Centar˝ iz Koprivnice, kojem je uz pobjednički pehar u trajno vlasništvo uručen i pehar budući da su ga osvojili treći put zaredom.

2. mjesto Udruga zdravog življenja ¨Obiteljski klub¨ Vraždinske županije.

3. mjesto KLA Križevci

Nakon proglašenja najboljih klubova igre su i službeno završile, ali se bilo teško rastati, pa su neki od sudionika još dugo ostali na terenima.

Koristimo ovu priliku da se svima ispričamo zbog sitnih propusta koji su se možda dogodili. Ali to je neizbježno kod tako velikog broja sudionika, ekipa i natjecateljskih disciplina.

Posebno zahvaljujemo pokroviteljima, gradu Čakovcu, Međimurskoj županiji, Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, te donatorima i pojedincima bez kojih ne bi bilo moguće organizirati ove sportske igre.

Vrlo je teško detaljnije opisati sva događanja tijekom igara pa vam predlažemo da se u svu ljepotu druženja i sportskih nametanja uvjerite sami na 25-im sportskim igrama koje organizira Udruga zdravog življenja ˝Obiteljski klub˝ Varaždinske županije.

Organizatori:

KLA ˝Dr. Mato Golubić˝, Čakovec

Savez KLA ˝Međimurje˝

----: O :---

Okrugli stol „Usvajanjem zdravog stila života podržimo i olakšajmo svoju apstinenciju“

 

 

U okviru 24. sportskih igara u prostorijama Bazena Čakovec održan je okrugli stol za stručne djelatnike i predstavnike klubova sa sljedećim temama i predavačima:

Renata Kutnjak–Kiš, dr.med. specijalist epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Djelatnost za soc.medicinu, zdravstvenu statistiku i zdravstveni odgoj, u sažetoj prezentaciji na temu ''Alkoholizam - najrašireniji oblik ovisnosti'' iznijela je niz statističkih podataka i pokazatelja iz kojih je vidljiva raširenost bolesti i poremećaja uzrokovanih alkoholizmom, a prikupljena novčana sredstva od  poreza na alkohol dvostruko su manja od novca koji se potroši na štete uzrokovane  alkoholizmom.

Diana Uvodić-Đurić, dr. med., specijalist školske medicine Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u svojoj prezentaciji prikazala je „Stavove, navike i pijenje alkohola među mladima Međimurske županije“ i rezultate ankete koja je provedena među učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola, te   učenicima 2. razreda srednjih škola

U okviru svog izlaganja i predavanja mr.sc. Dario Vucković,  policijski službenik za prevenciju Policijske uprave Međimurske prikazao je 10-minutni film ''Alkohol nije cool'' i predstavio  istoimeni projekt kojim Policijska uprava i Vijeće za prevenciju Grada Čakovca pokreće inicijativu zaštite mladeži u gradu Čakovcu, s ciljem da se ugostiteljski objekti, trgovine i prodajni centri primjereno angažiraju (uskrata prodaje i usluživanje alkoholnih pića mlađim od 18 godina), te dobiju pismeno uvjerenje, da se istaknu, a samim tim i medijski promoviraju.

 

 

Ovom akcijom nastojalo se ostvariti i određenu kontrolnu funkciji, ali i spremnost ugostiteljskih objekata i trgovina na aktivni doprinos u svrhu zaštite mladeži. Nezainteresiranost i gledanje u stranu nije pozitivno rješenje, stoga se željelo ovim projektom i filmom da se građani probude i aktivno uključe u suzbijanje problema.

Na kraju okruglog stola sudionicima se obratio prof. Boris Cizar, voditelj sportske rekreacije Međimurskog saveza sportske rekreacije „Sport za sve“. Uz prikazivanje kratkog filma o aktivnostima Saveza uputio je poziv da se uključimo u brojne rekreativne  aktivnosti  Saveza.

Damir Vodopivec,  dopredsjednik HSKLA

----: O :---

Najmlađi članovi bili najzadovoljniji

Još su jedni susret završili. Ovogodišnji domaćin, KLA „Dr. Mato Golubić“ iz Čakovca  potrudio  se dobro ugostiti članove naših 16 klubova iz pet županija pristiglih na igre. Dan je bio vruć, a domaćinima nije nedostajalo hladnih osvježavajućih napitaka, hladne vode i kave. Na stolovima pod šatorom bogata ponuda peciva i grickalica, kao i dobar zajednički ručak. Ugostili su nas na krasnom sportskom objektu gdje je bilo mjesta za sve discipline, bez gužve. Mnogi naši apstinenti – nogometaši prvi puta su imali priliku igrati na umjetnoj travi. Viseća kuglana kao nova disciplina na ovogodišnjim igrama okupila je mnogobrojne sudionike. Ipak mislim da su naši najmlađi članovi bili najzadovoljniji, što su pokazivali velikim osmjesima, jer im nikad prije nisu podijeljene tolike medalje. KLA Križevci već je po običaju na susrete stigao autobusom sa 43 svoja člana i sa svoja oba stručna djelatnika - prof. Milanom Čapalija i vms. Zlaticom Nemec. Naravno da smo se prijavili za sudjelovanje u svim disciplinama, samo što nam to prvi puta nije  bilo omogućeno. Usprkos tome zauzeli smo odlično treće ekipno mjesto, imali smo tri zlatne i tri srebrne medalje u dječjim disciplinama. Najstariji apstinent susreta bio je naš Nikola Novosel – Miško s preko 34 godine aktivne apstinencije, a i najstariji sudionik  susreta je iz našega KLA - gospođa Ivka Perus. Čestitamo pobjedničkom KLA, Klubu „Centar“ Koprivnica, čestitamo svima koji su ovaj vreli dan stoički podnijeli u nadmetanju i zahvaljujemo domaćinu.

Bile bi ovo najbolje igre dosada da je voditelj igara imao malo više sluha. Na jutarnjem dogovoru predstavnika klubova zaželio je pošteno nadmetanje, a na kraju ga sam nije omogućio. Žalosno je da se moglo na tako velikim susretima dogoditi da kros, disciplina s uvijek puno sudionika i navijača, prođe usred odigravanja nogometnih utakmica, s 5-7 sudionika. U 12 godina sudjelovanja na susretima nikad nije napravljen takav propust. Iako su i Križevci i Koprivnica došli s prigovorom i molbom da se to pomakne do završetka utakmica,  nije nam omogućeno jer se satnica morala poštivati. Šteta što se tada morala poštivati, ali ne i za potezanje užeta i podjelu priznanja! Kros i potezanje užeta discipline su koje oduvijek imaju masovnost i veliku podršku navijača. Kros trče naša djeca odrasla kroz naše sastanke i ovakve susrete, ali i naši apstinenti koji istovremeno ne mogu biti na dva mjesta, a svima je poznato da je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu. Žalosno je bilo vidjeti samo nekolicinu trkača koji na onoj velikoj stazi trče bez prave konkurencije i pravog navijanja kakvo je uvijek bilo. Igre su bile dobre, svi sudionici su se pošteno borili, samo što zbog pojedinca ostaje žaljenje i gorak okus zbog krosa. Nije problem izgubiti ni biti zadnji, ali boli kad te u nečemu spriječe zbog satnice na papiru. Svi smo mi amateri i papirnata satnica nam baš ne znači previše, bitno nam je da su svi prisutni u mogućnosti sudjelovati u čemu žele. Svi koji su stigli taj dan spremni su dati sve od sebe za ime svoga kluba i tko može i osjeća se spremnim sudjelovat će u svim disciplinama, jer to je jednom godišnje. Tko ne može sudjelovati, taj će biti vjerni navijač i promatrač, najvažnije je da je tu zajedno s nama. Domaćinu susreta dogodine, „Obiteljskom klubu“ iz Varaždina sretno u pripremi. S nadom da se ovakav propust više nikad neće dogoditi, srdačan pozdrav!

Snježana Karlović.član obitelji, KLA Križevci

----: O :----

Igre u Čakovcu

Moj djed Ivan svake srijede ide u klub. Njemu je tamo lijepo i nas ukućane razveselio je kad nam je rekao da se ide u Čakovec na sportske igre. Toga jutra, 28.6.2008. krenuli smo u Čakovec, a tamo su nas lijepo dočekali. Počela su natjecanja i svi su u nečemu sudjelovali. Osvojili smo treće mjesto. Moj brat Antonio je osvojio srebrnu medalju u skakanju u vreći.

Svi smo bili ponosni na njega. Taj dan ostat će mi u lijepom sjećanju jer sam se dobro provela. Svima u klubu želim još puno takvih srdačnih i veselih druženja, da svi budu veseli i sretni.

Marina Klanjec, KLA Križevci

----: O :----

Osvojio sam drugo mjesto

Krenuli smo 28. lipnja 2008. godine u 7 sati. Vozili smo se dva i pol sata. Kad smo stigli u Čakovec, svi su se klubovi okupili na sportskom igralištu. Tamo su nas dočekali predstavnici grada Čakovca i započele su 24. sportske igre. Na početku igara došao nam je trener koji nam je pokazivao vježbe za zagrijavanje. Onda su počela natjecanja koja su me razveselila jer sam osvojio drugo mjesto i medalju u skakanju u vreći.

Antonio Klanjec, 1 razred, KLA Križevci

Foto album

Poslao Rajko Sanjković

◄ strana 1

Alk. gl. 9 /2008 (159) str. 3-7

strana 8 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES