početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 17

Alk. gl. 7/8 /2008 (157/158) str. 18.19

strana 20 ►

IZ OKLA „SV. IVAN“ JANKOMIR

Izvješće o radu OKLA za razdoblje od 20.6.07. - 18.6.08.

Postojimo već 28 godina, a danas možemo reći, da je i protekla godina bila radna i uspješna. Ovogodišnje razdoblje obilovalo je brojnim prijamima alkoholičara i drugih ovisnika, tako da je ta brojka dosegla gotovo 1400 novoprimljenih pacijenata.

Dnevna bolnica i nadalje je važan čimbenik u prihvatu i liječenju, kako stacionarnih, tako i vanjskih pacijenata.

Naša cjelokupna aktivnost bila je, tijekom cijele godine, usmjerena na ostvarivanje zacrtanog plana rada, dakle na uključivanje u edukativne, preventivne i organizacijske programe, kao i na aktivnu suradnju svih relevantnih čimbenika u tom procesu. Naš angažman i cjelokupna aktivnost, dostigle su opet, kako stručnu tako i znanstvenu razinu djelovanja, što je polučilo pozitivne rezultate u radu, a čime smo kao terapijski tim zadovoljni i ponosni.

Provodeći nauk o radu u Klubu, naglasak je i nadalje na odgovornosti za svoje ponašanje, bavljenje svekolikom promjenom  s e b e, a ne drugih, dakle, na samopomoći, ali i na pomoći drugima da si sami pomognu i da se to temelji na LJUDSKOM ODNOSU IZMEĐU ALKOHOLIČARA I NJEGOVE OBITELJI, kao i alkoholičara i njegovog terapeuta.

Znamo da je alkoholna ovisnost jedinstvena, samopodržavajuća bolest, od koje boluju svi alkoholičari, ali i bolest obitelji, stoga valja liječiti i članove obitelji kroz grupnu, obiteljsku, ali i individualnu terapiju, u čemu su važni sastanci grupa samopomoći.

Budući da se na Odjelu liječe i ovisnici o psihoaktivnim tvarima, bilo je riječi o potrebi senzibilizacije članova na pružanje samopomoći i uzajamne pomoći toj skupini ovisnika, s ciljem poboljšanja psihičkog zdravlja, preveniranja poremećaja vezanih uz stres, ali i prevencije ovisnosti o psihoaktivnim sredstvima kod članova obitelji alkoholičara.

Tako stečena terapijska kultura, mora se prenositi u rad matičnog kluba i promicati u šire slojeve društva. Svjedoci smo činjenice da je pijenje alkohola, kao i zloporaba psihoaktivnih sredstava, sve prisutnija, problemi sve naglašeniji, a oporavak alkoholičara dugotrajan i skup proces.

Klub je ovdje, kao temeljni model rehabilitacije ovisnika o alkoholu, iznimno važan i koristan, što u praksi dokazuje već desetljećima.

Članovi OKLA bili su nositelji raznih aktivnosti u Bolnici i izvan nje. Sudjelovali su aktivno na skupštinama KLA širom Hrvatske pisali za ''Alkohološki glasnik'', odlazili na izlete u prirodu,  prijateljske posjete klubovima na terenu, a neki su suosnivači novih klubova u mjestima svoga boravka.

Aktivnost terapijskog tima na čelu s voditeljem Odjela prim.dr.sc. Željkom Marinićem, uz rad na Odjelu i ove je godine bila dinamična i raznolika. Sudjelovali smo na raznim stručnim skupovima, pisali i istupali u elektronskim medijima, poticali osnivanje novih klubova, nekoliko nas je uključeno u rad klubova u svojstvu stručnih terapeuta. Surađujemo i nadalje sa srodnim odjelima KB ''Sestre milosrdnice'', PB ''Vrapče'', brojnim u KLA širom zemlje kao i s pojedincima, Zajednicom klubova liječenih alkoholičara grada Zagreba, Hrvatskim savezom klubova liječenih alkoholičara i mnogim drugima. Takva su nam iskustva dragocjena i zasigurno će nam biti dobrodošla u našem budućem radu. Hvala svima !

 Prof. Erika Kovačević,predsjednica OKLA "Jankomir"

 

Plan rada Oglednog kluba liječenih alkoholičara Psihijatrijske bolnice ''Sveti Ivan'' za razdoblje od 20. 6. 2007. do 18. 6. 2008.

Proteklo je 28 godina. Kako dalje, pitamo se svi mi. I vi i mi imamo lijepih rezultata, što potvrđuje i ovo naše tradicionalno druženje, inače ne bismo danas ni bili ovdje. Isto tako i mi i vi imamo uspona i padova, boljih i lošijih dana, sretnijih i nesretnijih uvjeta i okolnosti u kojima živimo i radimo, borimo se...

Slobodno bismo mogli reći da je bilo i boljih godina, kada su pacijenti više dolazili, a manje bili dovezeni. Stoga se pitam što možemo planirati? Neki puta se čini da vi bolje znate što planirate s nama nego mi s vama. Jedan dio onih koji uporno dolaze zapravo i nema namjeru liječiti se, imaju sasvim neke druge namjere i ciljeve! Onaj drugi dio koji zaista ima namjeru liječiti se i nama daje snagu da ulažemo sve što znamo i imamo kako bismo pomogli.

Stoga ćemo i dalje biti otvoreni za suradnju sa svima koji nas žele kroz terapijski program na Odjelu i u Dnevnoj bolnici. Kao i do sada, planiramo suradnju sa svim klubovima, udrugama, „Alkohološkim glasnikom“, stručne edukacije i prijateljske susrete.

Kao i vi, i mi smo stalno u novim izazovima i nepredviđenim situacijama. Neki puta se čini da neki drugi planiraju umjesto nas. Ali treba shvatiti da i onda imamo izbora. Prije nego se upustimo u rad s vama, trebamo se baviti sami sa sobom. Što su okolnosti u kojima radimo teže, to su iskušenja veća, kao i mogućnosti za naš osobni rast. U životu nam se često čini da postoji netko ili nešto što uzrokuje naš neuspjeh. Nije neuobičajeno imati dojam da nas netko drugi ili neka druga okolnost spriječila u postizanju cilja. No, ne vrijedi kriviti nikoga, čak niti sebe. Jer čovjek koji zaglavi u okrivljavanju sebe ili drugih, često usporava postupak oporavka i izlaže se opasnosti da postane neuspješnom osobom, umjesto da preživi to usputno prolazno nazadovanje. Kada se stekne osjećaj sigurnosti, važnosti i cijenjenosti, neće više trebati umanjivati vrijednost drugih kako bismo u odnosu na njih izgledali bolje. Umjesto da se sažalijevamo i ljutimo na druge, pitajmo se sada što još možemo poduzeti? Kako bismo izrazili poniznost u svome životu, moramo naučiti biti ponizni.

Jer poniznost je najviši oblik samopoštovanja pri kojemu priznajemo pogreške i vidimo još mnogo prilika za učenje. Nitko nema sve točno onako kako bi htio, stoga uspjeh treba izgraditi od onoga čime raspolažemo. Što nam se događa na životnom putu nije ni približno važno kako se nosimo s time što nam se događa. Da je lako, nije. Ali ako se ne borimo i u najtežim okolnostima i ne  pokušavamo vladati situacijom, ona će vladati sa nama.

Prema tome ako ne možemo ostvariti velike promjene, pretvorimo vrijeme u trenutke i krenimo malim koracima. Jer život se i sastoji od malih stvari. Vrlo rijetko se ukažu prilike kada možemo učiniti vrlo mnogo. Istinska veličina sastoji se u tome da budemo veliki u malim stvarima.

I sebi i vama želimo da radeći zajedno naučimo biti dorasli svakoj situaciji u kojoj se nađemo, te da se ne upiremo nadmašiti drugoga. Nadmašimo sami sebe!

Maja Karabegović, viša medicinska sestra

 

 

TJEDAN  UDRUGA U ZAGREBU

 

Tjedan udruga 09.06.2008.- 13.06.2008.

Na Trgu kralja Tomislava početkom lipnja već osmu godinu zaredom održava se manifestacija Tjedan udruga, koju organizira Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje Grada Zagreba.

Tjedan udruga otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je istaknuo kako o velikom interesu govori i podatak da je n prvoja manifestaciji 2001. godine sudjelovalo 70-ak udruga, a ove godine ih se za sudjelovanje prijavilo gotovo dvostruko više, njih 130, a pohvalio se kako je i sam počasni član nekih udruga, te da je cilj održavanja ovih akcija upoznati širu javnost s radom udruga i programima koje provode.

Svečano otvaranje Tjedna udruga vodila je Ivana Plechinger. U prigodnom programu nastupili su Ženski pjevački zbor Žumberčanke, Plesni solisti, a na kraju su se neba spustila tri padobranca Zrakoplovnog centra „Croatia“.

Dr. Zvonimir Šostar, pročelnik Gradskog ureda za zdravlje u svom je govoru rekao kako je razvoj civilnog društva jedan od temelja moderne Europe, a udruge u tome imaju važnu ulogu, te pozvao sugrađane da kroz rad udruga daruju svoje slobodno vrijeme onima kojima je to najpotrebnije, kao što su invalidi i osobe s posebnim potrebama.

Svoje aktivnosti ove godine predstavile su udruge osoba s invaliditetom, osoba starije životne dobi i branitelja iz Domovinskog rata, udruge koje provode sociopedagoške programe (savjetovališne programe, linije pomoći, radionice), programe tehničke kulture (jedriličarski i izviđački klubovi), kulturno umjetnička društva i udruge socijalno ugroženih osoba koje nisu uključene u postojeći sustav socijalne skrbi, te udruge za prevenciju ovisnosti.

Damir Vodopivec

◄ strana 17

Alk. gl. 7/8 /2008 (157/158) str. 18.19

strana 20 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES