početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 16

Alk. gl. 6 /2008 (156) str. 17

strana 18 ►

STRUČNI PRILOG

Rad s pacijentima koji imaju tjelesna oštećenja izazvana alkoholom na Internoj klinici Medicinskog fakulteta u Rijeci

Od početka 2007. godine počeo sam redovito dolaziti jednom tjedno na gastroenterološki odjel Interne klinike, u dogovoru s predstojnikom prof. dr. Štimcem i odjelnim liječnicima. U suradnji s glavnom sestrom klinike omogućeno mi je razgovarati s bolesnicima koji su hospitalizirani radi tjelesnih oštećenja izazvanih etilnim alkoholom. Uglavnom su to bili bolesnici s alkoholnom cirozom jetre. Svega je troje imalo oštećenja gušterače izazvane alkoholom.

U razdoblju od godine dana redovito sam posjećivao kliniku svake srijede u 14 sati. Glavna sestra je u dogovoru s odjelnim liječnicima pripremila bolesnike s kojima je trebalo razgovarati o njihovim alkoholnim oštećenjima. Razgovarao sam s ukupno 47 bolesnika. Svi su bolesnici imali jako uznapredovala oštećenja jetre. Većini nije nikada postavljena dijagnoza alkoholizma. Odmah smo se upitali kako je moguće da se u sustavu zdravstva godinama liječe bolesnici s alkoholnim tjelesnim oštećenjima, a da se nikad nije pokušalo intervenirati zbog njihovih problema izazvanih pijenjem alkohola. Desetak bolesnika je umrlo tijekom boravka u bolnici.

Na međunarodnoj konferenciji Alpe Adria u Opatiji 2005. godine prikazali smo statističke podatke upravo s toga odjela za 2003. godinu. Liječeno je 204 bolesnika s cirozom jetre. 194 bolesnika imali su alkoholnu cirozu (95%). Od ukupnog broja 65 % bili su muškarci, a 35 % žene. Za vrijeme liječenja u bolnici umrlo je 45 bolesnika (22 %). Nije bilo nikakvih podataka o tome je li se netko od tih bolesnika ikada liječio zbog alkoholizma. Liječnici s odjela su naveli da niti jedan od tih bolesnika ne apstinira, dakle i dalje pije alkoholna pića. Dapače, navodi se da niti jedan od bolesnika s alkoholnom cirozom ni ne pokušava apstinirati.

Na temelju tih podataka pokušali smo organizirati barem nekakav alkohološki utemeljen postupak dok se bolesnici nalaze u bolnici. U početku smo pokušali uključiti i člana obitelji. Neki su bolesnici bili upućivani u alkohološku ambulantu pri Klinici za psihijatriju. Kako je većina bolesnika bila u teškom stanju i slabo pokretna, bilo je teško organizirati neki oblik ambulantnog liječenja. Odaziv članova obitelji bio je dosta slab. Već nakon dva mjeseca rada ustanovili smo da je razgovor sa samim bolesnicima zapravo najviše što možemo učiniti. Ovdje posebno naglašavam da se u Primorsko goranskoj županiji drastično smanjio broja klubova liječenih alkoholičara - od sedamdesetak na manje od deset. Zbog toga se većinu takovih bolesnika nije moglo uputiti u klub.

U svega dva slučaja su se i članovi obitelji od početka vrlo zainteresirano uključili u postupak na klinici. Nažalost, nakon dulje hospitalizacije njihovi su bolesni članovi obitelji umrli. U jednom slučaju je žena alkoholičarka s cirozom jetre vrlo lijepo prihvatila apstinenciju i liječenje u klubu, iako je živjela sama. Moglo bi se reći da je klub doživljavala kao obitelj. Nažalost, ona je nakon učestalih hospitalizacija umrla od posljedica ciroze.

Jedan je bolesnik, samac, odmah uključen u rad kluba, što je vrlo dobro prihvatio. Kod njega se nije radilo o teškim oštećenjima jetre, a i već je prije desetak godina bio na liječenju alkoholizma te je odlazio u klub.

Niti jedan od bolesnika s kojima sam razgovarao za vrijeme njihova bolničkog liječenja nije imao u ordinaciji opće medicine liječnika koji bi imao dostatna znanja iz alkohologije. To nam je osobito otežavalo pomaganje tim bolesnicima.

Nekoliko je bolesnika upućeno u alkohološku ambulantu, a iz nje na dispanzersko liječenje. Manji broj je hospitaliziran na psihijatrijskoj klinici, na odjelu za alkoholizam. Za sad nemamo podataka jesu li se kasnije uključili u nekakve izvanbolničke programe.

U zaključku mogu reći sljedeće:

  1. Svi bolesnici s kojima sam razgovarao došli su u postupak mnogo kasnije nego što bi trebalo.

  2. Kod svih postoje teška ireverzibilna oštećenja jetre.

  3. Svega ih je nekoliko liječeno zbog alkoholizma, ali pred deset i više godina.

  4. Sektorski liječnici u ordinacijama u koje teritorijalno pripadaju nemaju nikakvih programa za postupak s alkoholičarima.

  5. Sektorski liječnici ih vrlo rijetko upućuju na liječenje alkoholizma.

  6. Svi su bolesnici imali kao osnovnu dijagnozu bolest jetre – cirozu.

  7. Niti jedan nije imao po dolasku u bolnicu postavljenu dijagnozu alkoholizma.

Sve je to posljedica loše organizacije u zdravstvu i neadekvatne izobrazbe liječnika. Hudolin je često naglašavao je izobrazba liječnika u krizi, što je apsolutno točno. Alkoholizmom je izravno ili neizravno zahvaćeno više od 20 posto stanovništva. Neshvatljivo je da za jedan tako čest i značajan socijalno medicinski problem nema odgovarajućih aktivnosti u zdravstvu, ali i šire u društvu.

Mr.sc. Duško Wolfl, dr.med.

◄ strana 16

Alk. gl. 6 /2008 (156) str. 17

strana 18 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES