početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 15

Alk. gl. 6 /2008 (156) str. 16

strana 17 ►

ALKOHOLOŠKA LITERATURA

Dr. Robert Torre: Liječenje i oporavak alkoholičara

Liječenje alkoholičara i nauk apstinencije

U nepripremljenih i nemotiviranih alkoholičara svako, pa i bolničko liječenje, ne može završiti drugačije nego neuspjehom

Uspostava apstinencije putem bolničkog liječenja tek je prvi korak na stazi apstinencije. A opet ma koliko god težak taj korak bio, on je nažalost doslovce bezvrijedan ako sada napokon trijezni alkoholičar nema jasno strukturiran plan održavanja uspostavljene apstinencije. Naime, uspješno okončati bolničko liječenje i potom se naprosto vratiti kući, i misliti da je pukim boravkom u bolnici, problem alkoholne ovisnosti riješen, tipična je i vrlo naivna pogreška mnogih alkoholičara koji tek pokušavaju apstinirati.

Motivacija za liječenjem u alkoholičara mora prožimati čitavu njegovu osobnost i biti u vremenu dugotrajna da bi pokušaj detoksikacije dobio potrebne izglede za uspjeh. Zato na liječenje ni ne treba primati svakoga tko na puko deklarativnoj razini iskaže želju da se liječi.

Jer praktički nema alkoholičara koji svaki dan ne zavarava sebe i bližnje praznim govorancijama kako mu je svega dosta, patetičnim alkoholičarskim pričama kako bi želio prestati piti i liječiti se. A onda već nekoliko sati nakon toga, čim ga počnu iskušavati početni znaci apstinencijskog sindroma odmah sve zaboravlja i nastavlja piti.

U nemotiviranih i nepripremljenih alkoholičara liječenje gotovo redovito završava vraćanjem pijenju. (Bolničko) liječenje je učinkovito samo ako je pogođen pravi trenutak unutarnje zrelosti za oporavak. U suprotnom bez razloga se alkoholičara gura u jednu borbu za koju još nije spreman, dakle u još jedan poraz, koji mu oduzima ionako već poljuljano samopoštovanje.

Naime, ne treba smetnuti s uma da odlaskom na liječenje alkoholičar pristaje na veliku borbu u koju se bezrezervno emotivno unosi i ako je izgubi ne može izbjeći zapadanje u težu depresivnu krizu i povratak pijenju. To su razlozi zbog kojih mu je bolje da ni ne započinjati borbu, ako nije siguran da će iz nje izaći kao pobjednik.

Osobe s problemom pijenja ipak učestalo koriste usluge sustava za pomoć ljudima s alkoholom izazvanim problemima, i to ne zato što bi oni to htjeli, već stoga jer su na to primorani ovim ili onim alkoholom izazvanim incidentom, kroz koje njihovo pijenje napokon stječe socijalnu vidljivost i upadnost. Naravno da takvi alkoholičari isprva ne mare za liječenje: one koji se liječe drže alkoholičarskim jadom, pa niti se liječenju niti vlastitom problemu pijenja ne prilaze s dostatnom otvorenošću i iskrenošću.

Alkoholičari, u pravilu, ne prestaju piti dok ih na to naprosto ne primoraju nepovoljne okolnosti života. No bez obzira što je njihova motivacija da prestanu piti dakle u pravilu izvanjska, a ne nutarnja što bi za ishod njihova oporavka bilo povoljnije, za njihov dugoročni oporavak već je posvema dostatno da su prestali piti i da su potražili pomoć, a sustavi pomoći već će umijeti i znati puke izvanjske povode zbog kojih su prestali piti prevesti u zbiljski utemeljene razloge zašto dalje-nadalje živjeti trijezno.

Naime, u prvih nekoliko, pa i desetak, godina prekomjernog pijenja, eros prema pijenju je ovisnika o alkoholu naprosto prejak, da bi mladi alkoholičari mogli sagledati što ih je snašlo i što ih, zapravo, još čeka kad se okrene druga, nimalo ugodna strana medalje alkoholičarskog propadanja. U njih je opčinjenost alkoholom i pijenjem tolika, da pijenje ne žele zamijeniti ničim drugim niti žele odustati od kaotičnog alkoholičarskog životnog stila. Naravno, baš svaki si alkoholičar u početku naivno i tašto umišlja kako će upravo on uzeti samo dobre, a izbjeći loše posljedice pijenja i kako će upravo njega mimoići alkoholičarsko propadanje. On tada doživljajno mistificira pijenje, precjenjuje i uzdiže iskustvo svijesti pod utjecajem alkohola u temeljni način na koji želi životno biti i doživljavati svijet.

Dokle god je u toj fazi, alkoholičar se ni po koju cijenu ne želi i ne može odreći alkohola. Dokle god godine opčinjenosti alkoholom traju on će piti, i tako itekako zagorčavati život svojoj neposrednoj okolini, na što ona nema razloga i nema drugoga do uzvratiti mu istom mjerom. Kako bi ograničili alkoholičarevo pijenje, svima kojima je stalo do njega valja pristati na stalni odnos otvorenog sukoba, ne popuštati mu ni u kojoj sitnici, već mu stalno vraćati, da se za njih pobrine razorne posljedice njegovog pijenja.

◄ strana 15

Alk. gl. 6 /2008 (156) str. 16

strana 17 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES