početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 7

Alk. gl. 6 /2008 (156) str. 8,9,10,11

strana 12 ►

IZ KLUBOVA

Prvi travanj u Međimurju!

Povodom prvog travnja - Dana klubova liječenih alkoholičara, članovi KLA ˝Dr Mato Golubić˝ iz Čakovca i članovi KLA Prelog, u suradnji sa Savezom klubova liječenih alkoholičara Međimurja, Vijećem za prevenciju Grada Čakovca i PU međimurskom, organizirali su prigodnu akciju kojom su željeli ukazati na štetnost alkohola. Na Trgu Republike u Čakovcu članovi kluba dijelili su prigodne letke, dok su policajci PU međimurske, pripadnici Policije u zajednici, provodili alkotestiranje građana koji su za to pokazali interes. Isti događaj organiziran je i u Gradu Prelogu, na gradskoj tržnici, gdje su akciju provodili članovi KLA Prelog.

Rajko Sanjković

                                    

                    S Trga Republike  u Čakovcu                                                 S tržnice u Prelogu

---OoO---

Zlatne riječi Franje Strbada

I ovo smo proljeće išli u lijepu Koprivnicu na promociju još jedne zbirke pjesama g. Franje Strbada. Očekivala sam pregršt toplih, pa čak i strastvenih novih misli pretočenih u rečenice, očekivala sam nezaobilaznu Dravu, ljubav, samoću, tugu, proljeće. Sve to sam i našla, ali Franjo ne bio Franjo da nije priredio i iznenađenje. Našli smo i pjesme za djecu (o malim pilićima i radoznalim žabama). Tu su i stihovi posvećeni malim obrtima (pčelarima, remenarima, lončarima..), a na kraju knjige su aforizmi (pisma i  dopisivanje, što je ljubav, dosada, život, samoća…).

    Na promociji su se našli štovatelji i prijatelji Franjine pisane riječi. Zahvaljujući literarnoj grupi, čuli smo odabir stihova. Svaka riječ te dira, tjera na razmišljanje, razveseli ili rastuži, nitko ne ostaje ravnodušan. Koliko srce i dušu ima naš Franjo? On vidi i čuje ono što drugima promiče, zaustavlja trenutak za sve nas.

     Možda je najbolje citirati plodnog pjesnika: «Pisati pjesme. Predati im svoje biće u najvišem i najponosnijem smislu riječi znači mijenjati svijet, ne samo ga tumačiti. Nastojeći riječju slomiti tamu i nedoumice svakodnevnog da bi trijumfirao život, čaroban i opojan kakav on je i kakav mora biti, makar u viziji i poetskim snovima.».

Očekujem nove radove ovog bogatog i nesebičnog čovjeka iduće godine.

Dušica Cesarec KLA Izvor , Zagreb

Uz recidiv u klubu

I poraz je samo jedan korak ka cilju

            Što zapravo smatramo porazom? Kad sami pogriješimo, posrnemo ili kad nam životne okolnosti donesu situacije koje nismo u stanju „proraditi“ pa ustuknemo, ne imajući se snage suočiti sa njima? Tražimo li tada izvor neuspjeha u sebi ili u drugima ili u okolini koja je jednostavno takva da nam ne dozvoljava drugačije, već da se vraćamo iznova na početke?

            Kako god si objašnjavali takve trenutke, moramo imati na umu da jedan poraz ne znači i konačan neuspjeh. Jednom izgubljenom bitkom ili čak nekoliko njih, ne znači da smo izgubili i rat. Dobro je to poznata uzrečica svima nama. Pa zašto je onda ne iskoristimo i danas?

            Kad posrnemo, to ne znači da se nismo trudili, da nismo pokušali. Samo nismo uspjeli ostati ustrajni. To znači da smo samo ljudi sa svojim slabostima, i zapravo, velik je korak priznati samom sebi da smo danas slabi. Danas kažem, jer sutra je novi dan. I imat ćemo snage suočiti se s njim i s onim što nam donosi. Učinit ćemo to. I uspjet ćemo. Imamo svako pravo pogriješiti, pokleknuti, ali nemamo pravo ostati na koljenima. Nitko od nas nije rođen da bi kroz život puzao, hodao četveronoške. Bog nam je dao sposobnost da mislimo, osjećamo i djelujemo. Također nam je dao i iskušenja kako bi nas naveo da kroz njih učimo da bismo uistinu i postali čovjekom.

            U trenucima kad nam se sve poklopi iznad glave, kad ne vidimo sunce, nego samo mrklu noć, priznajmo si trenutačan poraz, isplačimo se ako treba nad svojom sudbinom, izvičimo se, pospremimo kuću, izađimo van, posjetimo prijatelja kojeg dugo nismo vidjeli ni čuli, otiđimo u kupovinu, priuštimo si neku sitnicu, koja nam ustvari ne treba ali imamo pravo na nju, samo… ne dozvolimo da frustracije i nezadovoljstva koja nam pritišću dušu ostanu u nama, da se nakupljaju, množe i talože, kisele u nama i dovedu nas do trenutka kad prokuhaju, a mi zakuhamo. Usporedimo to s autom. Redovni servis, zamjena ulja i slično neće nas dovesti u situaciju da nam auto zakuha, zakaže i ostavi nas negdje u nekoj pustoši. I mi smo takav složeni sustav kome su potrebni mnogi dijelovi, duhovna hrana kao što je ljubav, pažnja, prijateljstvo, zajedništvo, dobre emocije da nas ostave u pogonu, da nas gone dalje. Ali, nije svaki dan sunčan i nije svima put posut ružama. Ponekad samo kroz trnje možemo dostići zvijezde ili kako kaže poznata latinska uzrečica „Per aspera ad astra“ (preko trnja do zvijezda). Ako osvijestimo tu spoznaju u sebi, lakše prihvaćamo ovaj život, lakše podnosimo neuspjehe, ali i tako osviješteni znamo bolje uživati u plodovima naših uspjeha. 

            Ne postoji nitko među nama tko je toliko čvrst da u svojim nastojanjima da ide kroz život ispravnim putem nije bar jednom posrnuo. Čak i više puta. Da nema neuspjeha i poraza, na temelju čega bismo učili i čime bismo mjerili svaki naš uspjeh? Tuđa iskustva pomažu nam samo da shvatimo da na našem svakodnevnom putovanju kroz život nismo sami. Naš klub, naši razgovori i druženja pomažu nam da shvatimo da nismo ni usamljeni. Postojimo kako bismo jedni druge poticali da ustrajemo u našoj konkretnoj borbi s bolešću ovisnosti o alkoholu. Rekla sam da si pomažemo, ali, istovremeno, nitko od nas nema pravo osuditi bilo kojeg među nama ako je doživio neuspjeh, našao se u recidivu. Postojimo kako bismo kolegu, odnosno, prijatelja vratili među nas. Njegovo vlastito iskustvo, nazovimo ga i porazom, samo je njegovo i iz njega će najviše naučiti kako da krene dalje, i opet iznova ako treba, u konačnu pobjedu svog demona - alkohola. Sol na vlastitoj rani najjače peče, a mi, dragi moji prijatelji i suputnici, moji klupski kolege, u svakodnevnoj borbi protiv ove teške bolesti, budimo jedni drugima melem, melem koji liječi, ublažava bol i u konačnici donosi ozdravljenje.

            I ne zaboravimo na kraju, svaki neuspjeh samo je još jedan korak ka cilju. Korak u stranu, doduše, ali ipak pomak. Nismo ostali na mjestu. I doći ćemo kamo smo krenuli.

Vera Majdek

“...dati dio sebe,
dati ga drugom,
ljudski je i nježno
 i nikad nam ne uzima

onoliko koliko nam vraća”

Thomas More

◄ strana 7

Alk. gl. 6 /2008 (156) str. 8,9,10,11

strana 12 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES