početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 15

Alk. gl. 5 /2008 (155) str. 17,18

strana 19 ►

IZ KLUBOVA

Klub "Podravka" obilježio Dan klubova liječenih alkoholičara u Sv. Ivanu Žabno

Već tradicionalno, članovi klubova liječenih alkoholičara naše županije, njih šezdesetak, obilježili su hodanjem 1. travanj – Dan klubova liječenih alkoholičara. To je dan kojega se prisjećamo, kada je 1964. godine u zagrebačkoj bolnici Sestara milosrdnica osnovan prvi klub liječenih alkoholičara.

Ove godine organizator šetnje u prirodi bio je klub „Sv. Ivan Žabno“, čiji su članovi osmislili šetnju šumom Kosturač nedaleko od Žabna, kao i stručno predavanje o pozitivnim međusobnim odnosima ljudi gospođe dr. Podobnik. Susret je završen zajedničkim grahom, recitalom, nastupom mjesnog pjevačkog zbora i ugodnog druženja članova kluba "Centar" iz Koprivnice, klubova iz Đurđevca, Križevaca, Žabna i osamnaest članova našeg Kluba "Podravka".   

Domagoj Švabek, ing.e-mail: svabek@gmail.com, domagoj.svabek@podravka.hr

40 godina kluba ˝Dr. Mato Golubić˝

Polako, dan po dan, došao nam eto i 40. rođendan. Godine su mnoge prošle, mnoge ranjene duše u naš klub su došle, tražeći spas…, odgovore na pitanja

mnoga…kuda, kako, gdje, zašto, kamo i još mnogo mnogo toga…

Što nas muči, što veseli…Reći ono što nikome nismo ili htjeli ili smjeli, ili se nismo usudili…Tu nas istina jača i radost nam se vraća. Pronalazimo novi stil života, a zajedno s našim terapeutom, gospodinom Josipom Lehkecom, učimo da je pozitivno razmišljanje sama ljepota, nova snaga i izvor života. I zato klubu za rođendan želim, mnoge da razveselim, da živimo još mnoga ljeta, i u klub da dođe više svijeta. Da nas prepoznaju ljudi, svima da bolje bude, za ljepše sutra da se probude.

PRUŽIMO RUKE SPASA I ZASJAT ĆE LICA NAŠA!

Danica Krajner, predsjednica KLA˝Dr.M Golubić˝

Primjer uspješne suradnje kluba liječenih alkoholičara i policije

Slijed događaja po sjećanju mr. sc. Daria Vucković, Policijskog službenika za prevenciju PP Čakovec:

„Dana 9. travnja 2008. godine, oko 14.00 sati, stigla mi je poruka s meni nepoznatog broja na službeni mobitel. Sadržaj prve poruke bio je da mi se osoba obraća jer treba pomoć, a broj mog mobitela dobila je na sastancima kluba liječenih alkoholičara ˝Dr. Mato Golubić¨, gdje sam održao predavanja i predstavljanje projekta ˝Alkohol nije cool˝“.

Poruke koje su slijedile bile su nečitljive, nepotpune, a u zadnjoj je osoba napomenula da će počiniti samoubojstvo ako njoj se ne pomogne. Iz sadržaja poruka sam zaključio da osoba pada u depresiju, odnosno gubi sposobnost zdravog rasuđivanja.

O nastalom događaju obavijestio sam predsjednicu KLA ˝Dr. M. Golubić˝, Danicu Krajner, koja je obećala da će poduzeti sve potrebne mjere oko zbrinjavanja dotične osobe, budući da je ona član njezinog kluba, kao i pružiti povratnu informaciju o učinjenom.

Dana 10. travnja 2008. godine nazvala me gospođa Danica Krajner, navela da su se ona,  terapeut i član uprave kluba odmah iza našeg razgovora uputili kod osobe koja je prijetila suicidom. Kroz razgovor su je uspjeli smiriti, odgovoriti je od suicidalnog ponašanja i uz njezin pristanak odveli je na odjel psihijatrije, gdje je hospitalizirana.

Gospođa Danica Krajner neizmjerno je bila zahvalna na suradnji policije u zajednici s klubom liječenih alkoholičara i navela da je taj događaj jedan od bitnih dokaza o uspješnosti suradnje kroz projekt ˝Alkohol nije cool˝ kao i stvorenoj pozitivnoj slici policije kod članova kluba.

Istog dana oko 11.30 dobio sam poruku od te osobe koja mi zahvaljuje ˝što sam joj spasio život i da taj dan neće nikad zaboraviti, te želi na svemu zahvaliti˝.

Rajko Sanjković, KLA¨Dr. Mato Golubić˝, Čakovec

Izvješće o radu povodom održane 24. redovne godišnje skupštine  KLA „Ban Keglević“

Klub liječenih alkoholičara „Ban Keglević“ postoji već 27 godina. U početku je djelovao u Slovenskoj ulici 21, a od 1998. godine klub se, zbog nemogućnosti rada na tadašnjoj adresi, registrirao na sadašnjoj adresi Doma zdravlja Zapad, u čijem prostoru se od tada održavaju sastanci članova.

U  2007. godini sastanci kluba održavali su se redovito svakog četvrtka od 18.30 do 19.30 sati u dvorani Doma zdravlja Zapad. Sastancima je u prosjeku nazočilo 10 do 12 članova, uključujući i članove njihovih obitelji, a moramo napomenuti da se broj članova neprestano povećava. Trenutno imamo petnaest aktivnih članova kluba, iako je fluktuacija u klubu tijekom 2007. godine bila veća.

Redovito smo prisutni na sastancima Zajednice klubova liječenih alkoholičara Grada Zagreba i obaviješteni o njenim aktivnostima. Tijekom 2007. godine dobili smo pet novih članova od kojih je četvero došlo po uputi KB „Sestre milosrdnice“, a jedan po uputi PB „Vrapče“ i Centra za socijalnu skrb Črnomerec. Vrlo smo zadovoljni apstinencijom članova u prošloj godini, s obzirom da smo imali samo dva kratkotrajna recidiva koji su uspješno prevladani.

Ove smo godine imali četiri kandidata za priznanje za apstinenciju.

To su:

-        Zvonimir Hudak za 2 godine

-        Ivica Butković za 2 godine

-        Andrija Ilinić za 3 godine

-        Mile Đorđević za 1 godinu apstinencije.

Na sastancima kluba smo pokušavali razriješiti unutrašnje konflikte članova, probleme koje imaju u obitelji kao i u širem okruženju, te pronalazili načine za njihovo osnaživanje, učvršćivanje samopouzdanja i iznalaženje snage za samostalno rješavanje tih konflikata. Također samo imali i tematske edukativne sastanke, na kojima smo prorađivali knjige dr. Torrea „Oporavak alkoholičara u klubu liječenih alkoholičara“ i „Propadanje alkoholičara“, nakon čega je slijedila živa rasprava. Također su članovi kluba samoinicijativno odlučili i kupili alkotest, kako bi se povremeno testirali na alkohol.

Rad kluba nastojimo učiniti zanimljivim članovima. Dana 21. siječnja 2007. godine bili smo na planiranom izletu na Sljemenu, koji će ostati u sjećanju po ugodnom druženju,

Sudjelovali smo i na 3. sportskim igrama Zajednice klubova liječenih alkoholičara grada Zagreba. Sudeći prema zastupljenosti u svim sportskim disciplinama, bili smo najbrojniji klub. Također napominjemo da je jedna članica kluba bila na kazališnoj predstavi, preko Zajednice klubova.

Na 24. redovnoj godišnjoj skupštini KLA „Ban Keglević“, održanoj 13. prosinca 2007. godine u 18.00 sati, na naše izuzetno zadovoljstvo, bio je i veliki broj gostiju – članova drugih klubova, koji su nam uputili puno želja za uspjeh i potporu za daljnji nastavak rada, s obzirom da klub čini jaka i simpatična ekipa (terapeut i članovi).

Naročito smo ponosni na naš duh zajedništva koji njegujemo, a koji se prepoznaje ne samo u skromnim i duhovitim obilježavanjima rođendana članova, već i u ostalim sferama života.

Stoga želimo još mnogo zajedničkih druženja i novih spoznaja u našem Klubu kroz apstinenciju svih članova.

Nives Šporčić

◄ strana 15

Alk. gl. 5 /2008 (155) str. 17,18

strana 19 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES