početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 14

Alk. gl. 4 /2008 (154) str. 16

strana 17 ►

Alkohološki glasnik broj 4/2008 (154) str. 16

IZ DNEVNE BOLNICE

Grupni posjet terapijske zajednice Hrvatskom školskom muzeju

Dana 5. ožujka 2008. godine posjetili smo Hrvatski školski muzej. Voditelji terapijske zajednice bili su viša medicinska v.m.s. Lucija i dr. Ljubičić. Kod muzeja smo se našli u 10 sati. U muzeju nas je dočekala domaćica, a ujedno i voditeljica muzeja. Vrlo nam je pomno objasnila kada i zašto je muzej otvoren, o značaju i vrijednostima samoga muzeja. Poslije objašnjenja voditeljica nas je povela u obilazak.

U prvom prostoru je postavljena učionica iz 19. stoljeća. Svi smo bili iznenađeni kako je učionica sa svim detaljima uvjerljiva, tako da smo se osjećali kao da u tom vremenu živimo. Učiteljice po tada važećem zakonu mogle biti samo djevojke. Kasnije se zakon promijenio, tako da su se mogle udavati, ali samo za učitelje ili državne službenike. U učionici su u klupi sjedila dva muška učenika u tadašnjim uniformama. S njima u učionici, u posebnoj klupi, sjedila je učenica, također u tadašnjoj uniformi. U to vrijeme se pisalo kredom po ploči, a učenici su imali male pločice i kredu za pisanje. Na stolu pored učiteljice, na otvorenoj knjizi, bila je šiba, a pored knjige globus. Šibom su se mogla tući zločesta, ali samo muška djeca.

Druga prostorija sadrži razna učila za računarstvo, kako se tada zvala matematika. Tu su izložene razne kuglice, kockice i štapići, uz pomoć kojih se računalo. Izložene su mnogobrojne knjižice za računarstvo na raznim jezicima. Voditeljica se pohvalila prvom hrvatskom aritmetikom iz 1857. godine.

U trećoj prostoriji smo se upoznali s osnovnim školstvom u Hrvatskoj.

Zatim dolazi prostor za srednje i visoko školstvo. Za primjer, između ostalih predmeta, vjeronauka, računarstva i drugih, učili su se latinski, grčki, njemački i hrvatski jezik. Kako su se jezici cijenili govori činjenica da se latinski učio osam sati tjedno, grčki i njemački šest sati, a hrvatski samo dva sata.

U petoj sobi su slike i diplome učenika koji su se tada školovali za svoj poziv, a to se tada zvalo učiteljstvo. U vitrini nam je voditeljica pokazala crvenu i crnu knjigu, u koje su se upisivale ocjene te dobra i loša ponašanja. U crvenu knjigu upisivale su se ocjene odličnih učenika i njihova imena. U crnu knjigu su se upisivali loši učenici, njihove ocjene te ponašanje. U knjigu se nije upisivalo samo loše ponašanje u školi nego i ono izvan škole.

Šesta prostorija nosi naziv „Pedagoška misao“. U prostoru su izloženi radovi učenika i učenica iz njihovog školovanja. Radovi dječaka koji su izloženi, između ostaloga, vodeni su mlinovi, presjek ručne vatrogasne pumpe, razni dijelovi konjskih i volovskih kola, kao i način gradnje kolnih kotača.

U sedmom, većem odjeljku, smješteni su rezbarski i stolarski radovi. Prostor nosi ime „Pariška soba“. Soba je puna rezbarenih vitrina koje su rađene od slavonskog hrasta kitnjaka, u svijetu vrlo poznatoga. Nacrte ovog namještaja dizajnirao je poznati arhitekt tog vremena Herman Bolle. On je projektirao i poznate zgrade u gradu Zagrebu. Rezbareni namještaj izradili su učenici poznate „Kraljevske zemaljske obrtničke škole“. Ne znam koliko je majstora radilo ovaj namještaj i kako dugo, ali ovo je zbilja remek djelo tih majstora.

Soba Mate Lovraka bila je zatvorena zbog preuređenja, ali ipak smo kroz prozorčić uspjeli vidjeti sobu i njezin sadržaj. U sobi su dvije vitrine s knjigama, radni stol sa stolnom lampom i foteljom. On je u ovoj kući stanovao čak dvadeset godina, kao i mnogi drugi učitelji i profesori toga vremena.

U sljedećem dijelu izložene su slike, nacrti i tlocrti trinaest klasičnih gimnazija toga vremena. Od njih trinaest ostale su samo dvije, jedna u Zagrebu, a jedna u Splitu. Povijest njihova osnivanja počinje 1640. godine. Osnovao su ih je Isusovački red. U galeriji su izložene knjige iz kojih se učilo, kao i diplome učenika.

U zadnjem prostoru nalaze se izložene knjige koje su napisali profesori i akademici i po kojima se učilo. U to vrijeme postojala je osnovna škola s četiri razreda. Poslije toga se išlo u realnu gimnaziju, isto tako četiri godine. Poslije toga se moglo ići u zanat, koji je trajao tri godine, a u njega su išla djeca manje imućnih obitelji. Djeca imućnijih roditelja nastavila su školovanje u klasičnoj gimnaziji koja je trajala četiri godine, a poslije toga su nastavljali sa školovanjem na raznim studijima, pretežno u inozemstvu. Na grupnoj slici na kojoj su se slikali profesori i akademici, svi su nosili brade i brkove, a to je bio znak ozbiljnosti i autoriteta toga vremena.

R.I.

◄ strana 14

Alk. gl. 4 /2008 (154) str. 16

strana 17 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES