početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 3

Alk. gl. 4 /2008 (154) str. 5,6,7

strana 8 ►

IZ KLUBOVA

Članovi Kluba ˝Dr. Mato Golubić˝ obilježili Dan žena s gostima iz Slovenije

Dana 8.  ožujka 2008. godine Klub liječenih alkoholičara˝Dr. Mato Golubić˝, zajedno s gostima iz Slovenije, obilježio je Dan žena. Nakon posjete Muzeju Međimurja i šetnje centrom Čakovca, krenuli smo na ručak u Sršan, seosko gospodarstvo u gornjem Međimurju. Tamo je održano predavanje na temu Alkohol u obitelji, a predavačica je bila gđa. prof. Vida Drenški. Druženje je nastavljeno uz ples i šalu.

Rajko Sanjković

Izvještaj s 34. godišnje skupštine Kluba “Susedgrad”

Dana 18. veljače 2008. godine održana je 34. redovna godišnja skupština kluba “Susedgrad” u zajedničkim prostorijama u Ilici broj 21, uz uobičajeni dnevni red: Izvještaj o radu, podjela priznanja, riječ članova kluba i gostiju te domjenak. Važno je naglasiti ovogodišnji način pristupa godišnjoj skupštini koji je kroz osobni iskaz svakog člana našeg kluba o tome što mu znači klub, imao za svrhu predstaviti svakog člana posebno i istovremeno dati sliku o radu kluba.

Skupština je započela pozdravnim govorom predsjednika kluba, g. Mladena Topolovca, koji je vodio i koordinirao rad skupštine.

Nakon pročitanih izvještaja o radu kluba predsjednika, stručne djelatnice Katarine Radat, blagajničkog izvještaja gospođe Marice Čegin, te izvješća Nadzornog odbora, Kulturno-umjetnički zbor umirovljenica iz Susedgrada otpjevao je nekoliko prigodnih pjesama, odjeven u narodne nošnje Vrapča. Svaka od pjesama bila je nagrađena gromkim aplauzom, pa im i ovom prilikom zahvaljujemo na nastupu na skupštini. Podijeljena su priznanja za pet godina apstinencije Mladenu Topolovcu, za deset godina apstinencije Borisu Kranjčecu i Dragici Banić. Slavljenicima su uručeni prigodni pokloni.

Nakon predstavljanja članova kluba, riječ je dana gostima koji su u očekivanom velikom broju prisustvovali skupštini.

Prof. Radovan Tatalović je istaknuo važnost suradnje među klubovima.  Dr.sc. Korona Nenadić-Šviglin se osvrnula na pojavu recidiva u klubu, a dr.sc. Željko Marini Marinić je pojasnio motive i izazove u radu stručnih djelatnika u klubu.

Pridružujući se čestitkama na uspješnoj apstinenciji, svi su se gosti i članovi, te predstavnici drugih klubova, na čelu s g. Topalovićem i g. Vodopivcem, složili da je povezanost među klubovima bitna, jer uz doprinos samoj apstinenciji istodobno otvara mogućnosti sklapanja novih poznanstava i prijateljstva širom lijepe naše. Uz veliko hvala svim gostima, srdačno vas pozdravljamo,

Mladen Topolovec, Klub “Susedgrad”

Edukativne aktivnosti KLA «Jezera» Bedekovčina među srednjoškolcima

Želeći mlade upoznati s problemima prekomjernog pijenja alkohola i ovisnosti koja ubrzo nastaje ako ga se već u mlađoj dobi počinje konzumirati, Klub liječenih alkoholičara «Jezera» iz Bedekovčine krajem prošle godine započeo je suradnju sa Srednjom školom Bedekovčina. Nadica i Ivan Prokurica, jedni od osnivača Kluba, i stručni djelatnik u klubu, Željko Postonjski, u školi su boravili 28. studenog 2007. godine, u sklopu «Mjeseca borbe protiv alkoholizma» i upriličili razgovor s učenicima trećeg razreda medicinskog i drugog razreda građevinskog smjera. U kasnije provedenoj anketi učenici su iskazali vrlo pozitivno mišljenje o susretu. Većina njih je druženje ocijenila vrlo korisnim jer mnogi od njih u svojoj okolini imaju ljude koji se bore s alkoholom, a neki su u iskrenom izlaganju obitelji liječenog alkoholičara dobili i poticaj da svoja osobna iskustva s alkoholom drastično promjene. Srednjoškolce se dojmilo i to što liječeni alkoholičari mogu bez srama govoriti o svojoj borbi s tom ovisnošću, no bilo je i srednjoškolaca na koje ovakva druženja ne mogu utjecati jer smatraju da predavanja o alkoholizmu nisu potrebna, budući je po njihovom mišljenju «alkohol danas opće prihvaćena stvar».

Kako pomoći osobi koja je već nekoliko puta bila na liječenju da shvati da više ne smije konzumirati alkohol i time se izliječi, kako se nositi s činjenicom da ti alkohol uništava život te kako shvatiti da treba prestati piti nakon godina i godina alkoholizma – samo su neka od pitanja srednjoškolaca za buduće susrete na kojima bi prema njihovoj želji, svoje probleme s alkoholom trebalo iznijeti više mlađih ljudi. Takvog su mišljenja i školski pedagoški stručnjaci, koji su uočili da učenici smatraju da nisu ugroženi jer «konzumiraju alkohol povremeno» pa su predložili da se mladima ubuduće ukazuje kako ovakva iskustva dovesti mogu i do teške ovisnosti.

Edukaciju bedekovčanskih srednjoškolaca Klub liječenih alkoholičara «Jezera» nastavio je 27. veljače 2008., kada je tribina održana za učenike tri prva razreda, a ovom susretu pridružio se i predsjednik kluba, Damir Vragović . Kao i njihovim starijim kolegama, i ovim mladim srednjoškolcima u sjećanju su ostale životne priče liječenih alkoholičara, a dosta ih je kao temu za buduća predavanja navelo alkoholizam u obitelji jer su neki zasigurno prepoznali taj problem u vlastitom domu. I ovaj put je naglašeno zanimanje učenika za alkoholizam kod mladih jer ih se osobito dojmila činjenica da je mladom čovjeku dovoljno pet do šest mjeseci pijenja da postane alkoholičar. U SŠ Bedekovčina smatraju da je misija osvještavanja mladih izuzetno uspješna ako i samo dio njih prepozna alkoholičara u svojoj sredini te smatraju da bi ubuduće bilo zanimljivo i korisno učenicima konkretno savjetovati kako postupiti ako posumnjaju da netko u njihovoj okolini ima problema s alkoholom.

Potaknuti ovakvom reakcijom bedekovčanskih srednjoškolaca, u Klubu liječenih alkoholičara «Jezera» iz Bedekovčine spremni su na daljnju suradnju s ovom i ostalim srednjim školama jer, prema statističkim podacima, u Krapinsko-zagorskoj županiji u velikom postotku alkohol počinju konzumirati već osnovnoškolci, a vrlo često im ga, nažalost, prvi puta ponude upravo članovi obitelji ili bliski rođaci.

KLA ''Jezera'' Bedekovčina

4. izborna godišnja skupština KLA „Kašina centar“

1. redovna godišnja skupština KLA „Zdenac zdravlja“

U subotu, 15. ožujka 2008. godine, tmurni oblaci nadvili su se iznad Kašine u ranim jutarnjim satima.  No kako su gosti počeli dolaziti i kako se približavao sam početak skupštine, sunce je sve toplije grijalo i bio je to prekrasan topli proljetni dan.

Skupilo se tu oko 150 uzvanika iz klubova liječenih alkoholičara Zagreba, ali i iz Bedekovčine, Stubice, Varaždina, Siska, Kutine, Ivanić Grada, Popovače. Stigao je upravitelj Kaznionice Turopolje, g. Saša Rajić, prof. Radovan Tatalović, dipl. soc. pedagoginja Snježana Maloić te dr.sc. Korona Nenadić- Šviglin iz PB Vrapče.

Na samom početku podmladak Kulturno umjetničkog društva iz Vugrovca – tamburaška sekcija, odsvirao je nekoliko pjesama iz prigorskog kraja i tako razveselio sve naše drage goste koji su odlučili s nama podijeliti radostan dan naših klubova u Kašini.

Čulo se puno toplih riječi i bilo je zaista puno emocija, a osjećala se i toplina kojom su zračili svi nazočni te pozitivno ozračje.

Nakon radnog dijela skupštine, naše smo drage goste počastili izvrsnim gulašom i kolačima što su ih pripremili naši članovi, te sokovima i kavom. Svirala se harmonika i pjevalo se, a čuli su se komentari kako jedino na našim skupštinama ljudi dugo ostanu razgovarati, veseliti se i družiti .

Članovi klubova liječenih alkoholičara „Kašina-Centar“ i „Zdenac zdravlja“ zahvaljuju svima koji su uveličali našu godišnju skupštinu. Veselimo se skorom ponovnom susretu u Kašini.

Do tada, veseli i zdravi bili i sokove pili!

Franjo Habljak, predsjednik Kluba

Moj život s alkoholičarom

Od četvrtka, 17. siječnja, razmišljam o ovom naslovu. Tihomir je donio podsjetnik prema kojem trebam opisati svoja iskustva. Kad pročitam naslov, obuzme me nemir. Zar sam ga ponovno proživjela, ali ovaj put kao supruga?

Rano mladenaštvo proživjela sam uz oca alkoholičara. Što uopće znači preživjela? Znači - stalno biti pod stresom - svađe i suze, depresija, strah od ponovnih sukoba. Kao dijete sam željela da otac ide na liječenje kako bi se spasio, a da onda i mi živimo emotivno stabilnije. Normalno, nije želio sam sebi priznati problem kojeg je imao, a majka nije bila dovoljno jaka kako bi poduzela drastičnije postupke. Ponekad sam joj to zamjerila. Smatram da je reći nekome da je u redu da samo nekad malo više popije, a nije svaki puta agresivan, zapravo odobravanje takvog ponašanja. No meni ostaju u sjećanju samo takva ponašanja. Na kraju se razbolio i u 45. godini umro od ciroze jetara. Užas. Kad se to dogodilo, bilo mi je žao.

U životu proživimo neke situacije koje nas oblikuju kao emotivno stabilne osobe ili nas slome. Mnogo sam puta pomislila, sve mogu preživjeti, ali ovo ponovno ne, život s alkoholičarom. Naročito ne želim da to prožive moja djeca, jer znam kako je bilo meni. Na žalost, kako obično i biva, proživjela sam sve ponovno, zajedno sa djecom.

Na početku ne želimo priznati samima sebi što se to zapravo događa, jer sve krene polako, ali sukobi i laži stižu ubrzo.

Počela sam emotivno padati, s mnogo prolivenih suza i straha. Znala sam da ne mogu tako, ali nisam znala što poduzeti. Vjerovala sam čovjeku s kojim sam živjela. Kad smo se u nekom mirnijem stanju nešto dogovorili, bila sam uvjerena da će tako i biti. I tako je i bivalo, kratko vrijeme, a onda ponovno sve isto.

Godine 2004. odlučila sam se rastati jer tako više nisam mogla. Naše djevojčice su također bile stalno pod stresom i nisam htjela više ovako živjeti. Stalno su mi dolazile misli o djetinjstvu, zašto majka nije ništa poduzela da nas spasi, nego nas je osudila na takav život.

Kad sam se rastala, nisam mogla vjerovati. Što nam se dogodilo nakon 24 godine braka? Kako to nismo mogli savladati? Od tada do danas mnogo smo se puta rastajali i sastajali, svađali i plakali. Zadnjih godinu dana nismo živjeli zajedno. Promatrala sam muža kao čovjeka kojeg dobro poznajem i vidim u što se pretvara - u nešto već proživljeno. Zapetljan u svoje laži, postao je vrlo razdražljivo i agresivno biće. Problemi na poslu, opomene, sukobi s kolegama, problemi s novcem. Naravno, teško mi je gledati u što se pretvara, a ne mogu ni zamisliti da se dogodi ono najgore jer ga još uvijek volim. Odlučila sam mu pomoći, kao čovjeku koji to zaslužuje, kao ocu dviju prekrasnih djevojaka, kao čovjeku s kojim želim nastaviti život - ali onakvom kakav je bio i kakav u biti jest, bez alkohola. Moja nova odluka bila je odvesti muža na liječenje. Iako smo se jesenas dogovorili da ćemo opet pokušati živjeti zajedno i da će on prestati piti, znala sam da on sam to neće moći. Ne znam koliko je on toga bio svjestan, koliko iskren prema samom sebi. Naravno, nije mogao, ubrzo sam prepoznala njegovo drugačije ponašanje, nemir, usporenost u obavljanju poslova, laži. Otišli smo na Rebro izvaditi krv jer je govorio da nije pio, a nalaz je bio 1,19 promila. Ovako više ne ide, stoga ponedjeljka ide na liječenje. Prihvatio je. Znam da svi kažu da je to alkoholizam i da on mora sam odlučiti jer ako je prisiljen na liječenje, onda je upitno. Vjerujem da će uspjeti, zbog sebe, mene i naše djece. Tako nam Bog pomogao.

Višnjica, DB za alkoholizam KB „Sestre milosrdnice“

◄ strana 3

Alk. gl. 4 /2008 (154) str. 5,6,7

strana 8 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES