početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 3

Alk. gl. 2 /2008 (152) str. 6-9

strana 10 ►

Alkohološki glasnik broj 2/2008 (152) str. 6

IZ KLUBOVA

Dan otvorenih vrata KLA «Dar»

Naš mali KLA «Dar», koji već nekoliko godina djeluje u gradskoj četvrti Stenjevec, u prostoru Caritasa, odlučio je 18. prosinca 2007. godine obilježiti Mjesec borbe protiv ovisnosti. Radni naslov bio je Dan otvorenih vrata KLA „Dar“. U bližoj okolici i domovima zdravlja podijelili smo letke kojima smo pozvali na naš prošireni sastanak sve prijatelje i susjede, sve koji su uočili da im alkohol smeta u životu, ili imaju nekih drugih problema vezanih uz ovisnost. Plakati su, kao u predizborno vrijeme, nestajali preko noći, a mi smo stavljali nove. Tako je došao utorak, 17.30 sati, uobičajeno vrijeme naših sastanaka.

Odaziv je, prema očekivanju, bio slab. Ovisnost o alkoholu se teško priznaje, osobito u predblagdansko vrijeme, kad je Božić pred vratima ikad se pije više nego inače. Nismo bili razočarani, ali nam je bilo žao što nisu došli mladi, kako bismo sastanak usmjerili na prevenciju i suzbijanje alkoholizma u začetku. Posjetilo nas je nekoliko prijatelja iz drugih KLA s kojima smo razmijenili iskustva i pokazalo se da trud nije bio uzaludan.

Sastanak je otvorila gđa Dragica. Zahvalila je na odazivu i ukratko pročitala mišljenje stručnjaka o alkoholizmu i posljedicama prekomjernog pijenja. Nakon toga s radom KLA upoznali su nas pojedinačno predsjednik gospodin Vešligaj i stručna djelatnica, gđica Jašek. Svoje iskustvo s paklom alkohola, liječenju i rehabilitaciji u obitelji, iznijeli su gđa. Vesna i gosp. Mladen. Zanimljiva je bila rasprava koju je potaknuo gosp. Modrušan. Svi smo nešto naučili i ujedno se lijepo družili.

Najveći dojam ostavila je obitelj Pavlović. Oni su vrlo uvjerljivo i iskreno ispričali svoju životnu priču, kako se iz dubina izdići na vrh. Uspješno apstiniraju i aktivni su u KLA „Špansko“.

Ulogu žene, okosnice obitelji i podršku suprugu, najbolje je opisala gđa. Anica i na tome joj velika hvala. Šteta što nije bilo više žena, jer je bilo vrlo poučno.

Za rastanak nam je gđa. Dragica pročitala prelijepu pjesmu gosp. Bašića, koja nosi znakovit naslov «Proljeća». Sa željom da u nama i oko nas probudi proljeće, zahvalili smo svima na sudjelovanju i napomenuli da očekujemo još ovakvih susreta.

Dragica Stojević, Supruga apstinenta iz KLA «Dar»

Redovna godišnja skupština klubova "Gornja Kustošija" i "Centar Kustošija"

U prostorima knjižnice "Vladimir Nazor" održana je dana 26. studenoga 2007. godine 26. redovna zajednička godišnja skupština klubova "Gornja Kustošija" i "Centar Kustošija". Uz većinu članova obaju klubova, skupštini su prisustvovali i dragi gosti iz prijateljskih klubova iz Novog Zagreba, Susedgrada, Travnog, Sigeta, Prečkog, Dubrave, Voltinog, Svetog Duha i drugih naselja.

Poseban gost bio je Zlatko Topalović, dopredsjednik Hrvatskog saveza KLA. U radu skupštine sudjelovale su i stručne djelatnice klubova - prof. Sanja Jelić, koja djeluje u klubu "Gornja Kustošija" i dr. sc. Korona Nenadić-Šviglin iz kluba "Centar Kustošija".

Nakon opširnih izvješća o radu klubova te izvješća blagajnika slijedila je dodjela priznanja i ruža za uspješnu apstinenciju: Zvonku Božičeviću, Josipu Petrovečkom, Josipu Gajskom i Zvonku Bituhu za jednu godinu apstinencije, Maji Rački, Nevenu Puškaru te Mirjani Radanović za dvije godine, te Željku Starcu za četiri godine apstinencije.

Nakon toga se, uz čestitke i pljesak, razvila živa rasprava. U njoj su sudjelovali članovi klubova i gosti iz drugih klubova, koji su pohvalili izvješća o radu i poželjeli puno sreće u nastavku njihova djelovanja, kao i što dulju uspješnu apstinenciju svim članovima.

Potom je u prostorijama kluba održan prigodni domjenak uz ugodno druženje, koji je protekao u lijepoj i prijateljskoj atmosferi.

Senka Petek,

 Godišnja skupština Kluba  "Prečko"

Svakog ponedjeljka okupljaju se članovi Kluba liječenih alkoholičara "Prečko", no ponedjeljak, 17. prosinca 2007. godine, nije bio običan dan okupljanja i druženja članova, već i dan održavanja 24. godišnje skupštine kluba, ujedno i izborne. Skupština je održana, nažalost, bez dugogodišnjeg člana i predsjednika, g. Antuna Trinajstića, čija nas je smrt sve rastužila. Minutom šutnje iskazana mu je zahvalnost za sve ono što je učinio za dobrobit kluba i njegovih članova.

Poput svakog dobrog kluba, i naš u Prečkom je imao kvalitetno stručno vodstvo u terapeutkinjama, gospođama Maji Tončević i Vesni Mitrović i sadašnjoj terapeutkinji, gospođi Blanki Dorociak, tako da je njihova nazočnost skupštini toplo pozdravljena.

Službenom dijelu skupštine, koji je bio dobro pripremljen, pa je sve proteklo bez problema, prisustvovala su 23 člana kluba sa članovima svojih obitelji i 35 uzvanika, predstavnika, članova i gostiju iz 17 drugih klubova liječenih alkoholičara iz Zagreba, Kutine i Bedekovčine. Uz izbor novog vodstva, usvojen je i program rada, te novi Statut kluba. Uslijedila je podjela priznanja i crvenih ruža za apstinenciju. Za jednu godinu apstinencije priznanje je dobilo osam članova, a za 15 godina jedan član.

Nakon prigodnih riječi terapeuta i gostiju te čestitki na priznanjima, uslijedio je nastavak druženja uz ukusno priređeni domjenak. U ugodnoj i neobaveznoj atmosferi obnovljena su stara i stvorena nova prijateljstva i kontakti, uz upućene međusobne čestitke za predstojeće blagdane.

 

Željko, KLA "Prečko"

Mama, molim te, nemo

O svakom živom biću postoji neka priča, a svaka jedinka je priča za sebe. U priči koja promiče život ima puno života, a svaki je opet životna priča za sebe. Takva je moja!

Kada bih pokušala naslikati sliku svog pravog života, bila bi to slika života nekog drugog, tko ne živi u meni. Nisam željela, nisam htjela namjerno, nisam al' se ipak dogodilo. Puno sam pila, ništa nisam znala... da je to bolest... da je to ovisnost i da može trajati dovijeka... baš ništa!!!

Za vrijeme mog opijanja, moja je djevojčica bila sa mnom. Imala je samo četiri godine. Mislila sam da ne zna, da je još premala, ali ipak me je često znala gledati svojim krupnim, toplim, smeđim očima, čini mi se, tužno!

Jednoga dana otišla sam s njom u dućan. Zamolila sam prodavačicu da mi da jedan čips i jednu votku, a moja kćer je rekla: «Mama, molim te nemoj.» Bila sam zaprepaštena! Rasplakala sam se nasred dućana i nisam kupila votku te večeri. Kupila sam je drugo jutro.

Jednog drugog jutra sam se probudila, odvela sam kćerkicu u vrtić, vratila se kući i uzela svoju votku. Popila sam oko pola litre tog otrova. Bila sam sama kod kuće. U jednom trenutku sam stala pred ogledalo i prvi put sam samoj sebi rekla na glas: «Biba, ti jako puno piješ i sigurno si alkoholičarka!».

Potražila sam pomoć. Nisam mogla sama prestati, a nisam mogla sama ni otići u ustanovu jer mi je bilo vrlo neugodno. Sa mnom je išao moj prijatelj koji je bio liječeni alkoholičar, koji je vidio da vapim za pomoći. Došli smo u Vinogradsku bolnicu. Na tren sam otišla u WC i ispila jednu bočicu votke za hrabrost. Doktor me primio i naravno, primijetio da sam alkoholizirana. Rekao mi je: «Budete li me slušali, rado ću Vam pomoći. Ne budete li, nemate ovdje što tražiti!!!»

Prestati uzimati alkohol je bilo teže nego što sam mislila, ali sam ustrajala. Dojmila su me se predavanja na koja sam išla i moj klub «Izvor». Apstiniram skoro 3 godine i ponosna sam na sebe. Znam koliko vrijedim i gradim i dalje svoje samopouzdanje. Moja kćerkica sad ima zdravu i dobru mamu. Još imam grižnju savjesti, ali i to će proći. Zapravo bih mogla bih reći da me nije sram, nego da mi je jako, jako žao!

I na kraju priče bih rekla da je realnost u strpljenju i razumijevanju, a ovo je nešto što sam si dozvolila – nažalost!

Biba, Klub „Izvor“, Zagreb

Na straniama 8 i 9 objavljen je adresar Savez KLA Međimurja .

Adresar je informativni radi mogućih ispravaka i privole kontakt osoba za objavu imena na internetu.

◄ strana 3

Alk. gl. 2 /2008 (152) str. 6-9

strana 10 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES