početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 17

Alk. gl. 1 /2008 (151) str. 18

strana 19 ►

IZ ALKOHOLOŠKE LITERATURE

Dr. Robert Torre: Liječenje i oporavak alkoholičara

PREKOMJERNO PIJENJE I UPOREDO SUPOSTOJEĆI PSIHIČKI POREMEĆAJI

 Alkoholičari su osobe koje svoje poremećeno društveno i duševno funkcioniranje “liječe” alkoholom

Ovisnost o alkoholu je kronična recidivirajuća bolest progresivnog tijeka koja, ako se ne liječi, završava sa predvidljivo negativnim ishodom. Ovisnici o alkoholu su osobe koje su doživotno izgubile sposobnost kontrole nad pijenjem. Posezanje za i najmanjom količinom alkohola u alkoholičara-apstinenta razbuđuje poriv za daljnjim pijenjem, reaktivira bolest ovisnosti o alkoholu i otvara kruženje u zloćudno zatvorenom krugu kompulzivnog pijenja.

Zbog prevage medicinskog koncepta u sagledavanju stvari, alkoholnu ovisnost danas držimo bolešću, ali da smo načisto - bolest ovisnosti sigurno nije bolest u smislu u kojem je dijabetes bolest.

Ovisnost o alkoholu je bolest, ali prije svega bolest koju je alkoholičar sam izabrao i koja se uvijek ponovno potvrđuje i uvijek ponovno izabire u svakom daljnjem pijenju. Jer, što drugo podržava pijenje do slobodna volja koja stoji iza njega, tako da je ono jedna bolest koja se sama hoće. Nitko ne pije ukoliko to zaista ne želi, odnosno - tko pije čini to od svoje volje i pri svakom novom pijenju iznova potvrđuje pijenje kao svoj životni izbor.

U podlozi ovisničkog životnog stila leži svjetonazor koji taj život opravdava i omogućuje. Izopačeno i iracionalno razmišljanje vodi ka izopačenom i iracionalnom pijenju. I dokle god alkoholičar za svoju ovisnost bude okrivljavao ove ili one okolnosti, situacije i ljude, i dokle god ovisnost ne prizna kao svoj najosobniji izbor i ne preuzme odgovornost za nju na sebe, nema realne nade za njegovo izlječenje. Alkoholičar u svojim rukama ima ključeve klopke u koju se sam zaključao. Protuslovlje tog navoda dodatno uvećava faktična istina da je tome tako zato što on to tako želi.

Navada prekomjernog pijenja se zapravo može smatrati bolešću u užem smislu te riječi tek po nastupu narkomanske faze ovisnosti o alkoholu s razvojem metaboličke gladi za alkoholom, tj. tek kada se u alkoholičara po obustavi pijenja javljaju očiti znaci apstinencijskog sindroma. Tek tada, naime, definitivno prestaje rana faza bolesti ovisnosti, u kojoj alkoholičar uspješno održava fasadu socijalnog funkcioniranja. I tek tada definitivno možemo govoriti o kroničnoj ovisnosti sa prolongiranim stanjima opitosti koja traju danima, i tek tada alkoholičar definitivno više ne može piti i biti socijalno neupadljiv, niti može održavati fasadu normalnosti.

Alkoholičari se često zbog svojih postupaka i ispada vade, pravdaju i prikazuju se kao žrtve okolnosti koje su ih nagnale na prekomjerno pijenje. Ali oni su mogli, ako ništa, barem učiniti nešto drugo od onoga što su okolnosti napravile od njih.

Moguće da je pojedini alkoholičar i prije razvoja ovisnosti iskazivao određene smetnje ponašanja i psihičkog funkcioniranja, moguće da je bio odgojno zapušten ili da je živio u nepovoljnim vanjskim okolnostima, ali to što je izabrao da mu za sve to pijenje, odnosno alkohol bude “lijek”, “utjeha”, “zaborav” i “zabava”, to je ipak isključivo do njega. Zato alkoholičaru uvijek treba jasno dati do znanja da je on, odnosno njegovo pijenje, prouzročilo pogubne posljedice za njega i ljude oko njega, za koje je on odgovoran, s kojima se treba suočiti i koje mora ispraviti ukoliko se želi oporaviti.

Tek jedan dio alkoholičara tvore psihološki i društveno normalne osobe koje k tome učestalo piju. Zapravo, značajan broj alkoholičara čine osobe sa poremećenim duševnim i društvenim funkcioniranjem i u njih je pijenje svojevrsni izopačeni oblik “samoliječenja”. No, s druge strane, da nisu pili i da se nisu propili, njihova bi psihička neuravnoteženost ostala skrivena, ne bi uzela maha, ne bi se očitovala, već bi kao puka neotkrivena predispozicija negdje u njemu ostala zauvijek ležati, a da nitko, pa ni on sam, za nju ne bi ni znao.

Ovako alkohol iznosi na površinu ono najgore u alkoholičaru, koji se kroz pijenje počinje otuđivati od svoje obitelji, prijatelja, radne sredine i sve više vremena provoditi na društvenog margini: bilo sam bilo unutar supkulture alkoholičara. Biografija mnogih alkoholičara bremenita je psihijatrijskim upadnostima još od njihova djetinstva, ali svejedno alkohol igra značajnu ulogu u psihičkom i socijalnom slomu tih osoba.

Činjenica je da znatan broj alkoholičara i nakon uspješno uspostavljene apstinencije očituje znakove psihički i socijalno poremećenog funkcioniranja i otežane prilagodbe na svijet oko sebe. Alkoholičari zapravo svoje društvene i duševne poremećaje “liječe” alkoholom.

Naime, alkohol je psihoaktivna supstanca koja mijenja način doživljaja sebe i stvarnosti, sukladno čemu popravlja manjkavosti psihizma u tih osoba. Tako se mnogi tupi i prazni ljudi pod utjecajem alkohola osjećaju stvarno i živo, dok depresivne osobe piju jer ih antidepresivno djelovanje alkohola oslobađa od emotivnih patnji. Tjeskobne osobe se pijenjem oslobađaju napetosti, a zakočene i plahe osobe alkohol lišava unutarnjih kočnica i strahova.

Psihopatima, sociopatima (društveno neprilagođenim osobama) i agresivnim naravima sklonim hazardnom životnom stilu pijenje pruža žuđeni osjećaj razgaljenosti, osjećaj brzog, dinamičnog, nepromišljenog i destruktivnog života, neopterećenog pritiscima izvanjskih društvenih normi.

◄ strana 17

Alk. gl. 1 /2008 (151) str. 18

strana 19 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES