početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 3

Alk. gl. 1 /2008 (151) str. 5,6

strana 7 ►

STRUČNE AKTIVNOSTI

Okrugli stol u Remetincu

Dana 17. prosinca 2007., povodom Mjeseca borbe protiv alkoholizma, održan je okrugli stol na temu Obitelj i alkoholizam u organizaciji Klubova liječenih alkoholičara "Remetinec" i "RemetinecGaj ".

Susret je održan u prostorijama Centra za kulturu Novi Zagreb, uz vodstvo stručne djelatnice prim.mr.sc. Vesne Golik-Gruber i sudjelovanje socijalne djelatnice gđe. Mare Leko, te u nazočnosti dr. Ante Leskura, liječnika iz Centra za ovisnost u Remetincu i dr. Damira Dasovića, liječnika opće prakse iz Brezovice.

U uvodnoj riječi nazočnima se obratila gđa. Vera Majdek, član obitelji liječenog alkoholičara i predsjednica Kluba „Remetinec-Gaj“, riječima kako su okupljanja i rasprave na temu alkoholizma i njegovih implikacija u obiteljskom životu već tradicionalna aktivnost koju ovi klubovi provode u Mjesecu borbe protiv alkoholizma: „Svi ovdje nazočni na neki smo način dotaknuti problemom alkoholizma, bilo da smo sami liječeni ovisnici, bilo da smo članovi obitelji ovisnika, bilo da smo ovdje u svojstvu stručnih osoba koje djeluju u suzbijanju i prevenciji alkoholizma.  Kao član obitelji liječenog alkoholičara i sama sam se nastojala što više educirati o ovoj problematici, kako bih pomogla svome suprugu ali i samoj sebi da prihvatim i spoznam svu kompleksnost ove opake bolesti.“ - riječi su gđe. Majdek u uvodnom izlaganju. Istaknula je i da su ovakva okupljanja rezultat potrebe da se javno progovori o problemima s kojima se susreću obitelji u kojima je prisutan alkohol, jer je njegova razornost sveobuhvatna: uz samog ovisnika stradavaju bračni partneri, ukućani, a osobito je odrastanje u okruženju prožetom alkoholizmom porazno za djecu. Istraživanja iz područja alkoholizma govore da djeca alkoholičara, rastući u uvjetima ovisnosti, i sama postaju rizična skupina s povećanim šansama da razviju sklonost pijenju ili nekoj drugoj vrsti ovisnosti.

Prema istraživanjima dr. Jellineka, koji preferira biološki pristup u tumačenju problema alkoholizma, navodi se da 52% alkoholičara ima bar jednog roditelja alkoholičara. Također, djeca odrasla u alkoholu sklonija su raznim socijalnim devijacijama, nesigurnija su i podložnija različitim psihičkim poremećajima, a takva ponašanja kasnije, domino-efektom, prenose i u svoje nove obitelji.

Alkoholizam   u  obitelji  dovodi  do  zanemarivanja svakodnevnih obveza, zapostavljanja bračnih partnera, zanemarivanja djece, sveopćeg zastoja u emotivnoj povezanosti unutar obitelji.

Nadalje, vodi do materijalnog siromašenja, agresivnosti, nasilja u obitelji, raspada bračnih zajednica u kojima opet najviše stradavaju djeca, jer je za svaku obitelj najvažnije da funkcionira kao zajednica i da se svaki član te zajednice osjeća siguran, poštovan, ravnopravan, voljen, a alkoholizam se tu pojavljuje kao nefunkcionalnost i generator nesklada, razora te u svojoj najgoroj varijanti dovodi do raspada i krnjenja obitelji.

Nakon uvodne riječi gđe. Majdek, vođenje okruglog stola preuzela je stručna djelatnica, prim.dr. mr. Vesna Golik-Gruber, psihijatar-alkoholog Klinike za psihijatriju KB «Sestre Milosrdnice». Uslijedilo je izlaganje na temu problematike alkoholizma s osobitim osvrtom na obiteljski alkoholizam, odnosno, kakve sve razorne posljedice unosi u obitelj osoba koja je ovisnik o alkoholu. Stručnom terminologijom i osvrtom, istaknuti su načini kojima se treba pristupiti problemu. Osobito je važno spoznati i prihvatiti činjenicu da problem postoji, priznati si da je osoba s kojom živimo bolesnik i na ispravan način mu pristupiti. Edukacija koju prolazimo kroz sam proces liječenja i redovno pohađanje sastanaka u klubovima liječanih alkoholičara načini su na koje je moguće savladati problem. Dakako, u tome je neophodno stručno vodstvo i nadzor kroz čitav proces ozdravljenja, a uključivanje i angažiranost obitelji jedan je od najvažnijih faktora, koji sigurno vodi do uspjeha, regeneracije i ponovne uspostave alkoholom destruiranih obiteljskih odnosa.

U daljnjem tijeku rasprave na temu alkoholizma u obitelji, svoja su iskustva iznijele supruge liječenih alkoholičara, gđe Regelja, Gunjević i Čordašev. Objasnile su i predočile položaj žena u obitelji u kojoj je muškarac ovisnik, a posebno je dirljivo bilo čuti kako je pijenje partnera utjecalo na razvoj, odnosno, stagnaciju i narušavanje odnosa u obitelji, s posebnim osvrtom na reflektiranje takvih narušenih obiteljskih odnosa na djecu. Upravo su i one svojim izlaganjem potvrdile da je u početku najteže bilo priznati postojanje problema, spoznati da je njihov bračni partner postao alkoholičar. Zašto je to toliko teško možda bismo mogli pojasniti i kroz tako često proklamiranu floskulu kako smo zemlja u kojoj postoji „kultura pijenja“, kako je kultura pijenja naša tradicija.

Pa kako onda prepoznati kad je kap prelila čašu, kada je čovjek prešao tu granicu koja dijeli kulturno pijenje“ od alkoholizma?

Kako god, ostaje činjenica da je alkohol sveprisutan u našem društvu, na naslovnicama tiskovina i u televizijskim reklamama, a u ove blagdanske dane pršte reklame za alkoholna pića..., dok informacije o prevenciji, suzbijanju i uspješnosti liječenja ovisnosti o alkoholu ne možemo pročitati gotovo nigdje.

Ovogodišnji okrugli stol svojim su komentarima i izlaganjem uvelike obogatili i proširili saznanja dr. Leskur i dr. Dasović.

Dr. Leskur govorio je o povezanosti alkohola i drugih ovisnosti, dajući nam primjere ovisnika o drogama, a što su nam svojim iskustvima detaljnije predočili njegovi pacijenti iz Centra za suzbijanje ovisnosti, navodeći kako i sami potječu iz obitelji u kojima je jedan od roditelja bio ovisnik o alkoholu te da je njihovo posezanje za drogom bio način da se odmaknu od problema, zapravo bijeg od okrutne stvarnosti u još goru budućnost.

Dr. Dasović, kao obiteljski liječnik, kroz svoje je višegodišnje iskustvo, a osobito proučavanje alkoholom obilježenih obitelji, došao do spoznaja da su djeca odrasla u takvim okolnostima mahom bila sklonija posezanju za nekim od sredstava ovisnosti. Također je iznio zabrinjavajući podatak kako je primijećen trend porasta alkoholizma u mladih obitelji, koje se sve teže snalaze u suvremenim uvjetima života, svakodnevnoj sve većoj užurbanosti i strci. Stoga je mišljenja kako su ovakva okupljanja, tribine i okrugli stolovi potrebni i važni, jer šireći spoznaje o problemima alkohola i drugih ovisnosti, djeluju i u svrhu prevencije.

Okrugli stol zaključila je zahvalama svima nazočnima prim.mr.sc. Vesna GolikGruber, uz poruku da i dalje nastavimo otvoreno i javno govoriti o problemu alkoholizma i ostalih ovisnosti, imajući na umu trendove koji pokazuju porast broja ovisnika i sve nižu dobnu granicu posezanja za opijatima.

Vera Majdek, član obitelji,  predsjednica Kluba „Remetinec-Gaj“  

◄ strana 3

Alk. gl. 1 /2008 (151) str. 5,6

strana 7 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES