početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 1

Alk. gl. 12/2007 (150) str. 1

strana 3 ►

UVODNIK

Zapisnik sa sastanka ZKLA

12. studenoga 2007. godine

Sastanak je otvoren odavanjem počasti našim preminulim članovima, gospođi Lidiji Paszko i gospodinu Momčilu Hiniću. Njihovim odlaskom iz naše sredine izgubili smo dobre prijatelje, suradnike i uzore mladim apstinentima. Ostat će zauvijek u našim sjećanjima.

Najavljena je  redovita godišnja skupština HSKLA u subotu, 17. studenoga u Zagrebu. Prvi put ćemo imati skupštinu u svečanoj dvorani KB «Sestre milosrdnice». Dvorana ima 150 mjesta za sjedenje, pa se očekuje veliki odaziv klubova iz Zagreba i šire. Ove će godine Zajednica KLA Primorsko-goranske županije upoznati prisutne sa svojim članovima, radom i planovima.

Pred nama je mjesec borbe protiv alkohola i drugih ovisnosti. Zagrebački klubovi će po gradskom četvrtima u kojima djeluju, distribuirati letke i primjerke  „Alkohološkog glasnika“ po domovima zdravlja, a postoji interes za organiziranje okruglih stolova u medijima (KLA „Susedgrad“).

Potaknuta je rasprava o radu u KLA. Mladi apstinent iz KLA «Ivan Mažuranić» je primijetio da bi se više trebalo koristiti štivo u knjigama dr. Roberta Torre «Propadanje i oporavak alkoholičara». Članovi se mogu dogovoriti tko će pripremiti određeno poglavlje za idući sastanak i tako se pripremiti za raspravu. Sadržaj knjiga omogućava kontinuiranu edukaciju i odgovore na mnoga pitanja.

Razgovarali smo i o odnosima pojedinaca prema članovima kluba i stručnom djelatniku. Rad u KLA se ne može privatizirati, postoje intimni problemi u kojima članovi KLA ne bi trebali sudjelovati. To znači da se rješavanje privatnih nesuglasica između supružnika odvija kod kuće, a ne na sastanku KLA.

Predloženo je da  stručni djelatnik za svoj rad primi honorar od minimalno 400,00 kn mjesečno, uz obavezan dolazak bar dva puta u mjesecu. Svaki KLA, prema mogućnostima i dogovoru, može stručnom djelatniku isplatiti i veći honorar.

Dušica Cesarec, tajnica ZKLA Zagreba

----:oOo:----

RIJEČ UREDNICE

 Poštovani čitatelji,

 S ponosom ističem da je ovo 150. broj Alkohološkog glasnika“, časopisa kojeg izdaje Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara i Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreba, a koji sada izlazi u nakladi od 930 primjeraka.

„Alkohološki glasnik“ je počeo izlaziti 1994. godine, u vrijeme i kao važan dio obnove klubova, umjesto „Al kluba“. U početku ga je Izdavala Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreba, čiji brojni pretplatnici i danas podržavaju i održavaju njegovo izlaženje, te im i ovom prigodom zahvaljujem.

Prilozi iz KLA 2006/2007.g.
KLA iz KLA prilozi

Zagreb

41 12

Međimurje

13 11

Split

8 2

Zagrebačka županija

7 1

Virovitica

7 1

Krapinsko-zagorska županija

6 12

Slavonsko-brodska županija

6 4

Istra

4 0

Koprivničko-križevačka županija

4 5

Karlovac

2

 

Primorsko-goranska županija

1 6

Slatina

1  

Sisačko-moslavačka županija

1  

Osijek

1  

UKUPNO

101 68

 

  169

„Alkohološki glasnik“ je stručno-informativni časopis koji se bavi problematikom vezanom uz pijenje alkoholnih pića i alkoholizam, a posebno klubovima liječenih alkoholičara, no dotiče se i problematike ostalih ovisnosti i unaprjeđenja kvalitete života i duševnog zdravlja.

„Alkohološki glasnik“ najbolje svjedoči o našem radu. Dostupan je širokom krugu čitatelja jer ima i svoje internetsko izdanje, a kao tiskovina se trajno arhivira u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci.

Velik dio priloga šalju nam članovi klubova liječenih alkoholičara, a stručne priloge pišu stručnjaci koji rade na polju alkohologije, čime je „Glasnik“ zajedničko djelo sviju nas.

Naša stalna namjera je aktiviranje što većeg broja suradnika iz klubova liječenih alkoholičara, što ga razlikuje od prethodnika, „AL kluba“, dajući mu time novu kvalitetu i životnost.

Kako bih potkrijepila ovu tvrdnju, potražila sam stare  brojeve „Al kluba“, časopisa koji je, od 1965. godine do rata, izdavao Savez za zaštitu i  unaprjeđenje duševnog zdravlja i suzbijanje problema vezanih uz pijenje alkoholnih pića, ostale ovisnosti i pušenje duhana u SR Hrvatskoj, kojeg je uređivao prof. dr. Vladimir Hudolin.

U broju 5-6 iz 1982. godine, na prvoj je stranici objavljen članak prof. dr. Branka Langa: „Vrući su kesteni – netko ih mora vaditi“.  To je bila jedna od godina procvata klubova, a čini mi se da članak dobro prikazuje „Al klub“ i  stanje u klubovima. Prenosim ga u cijelosti, kako biste i sami mogli učiniti određene usporedbe. Uz to sam napravila i malu jednogodišnju analizu priloga objavljenih u „Alkohološkom glasniku“.

Rezultati su prikazani tabelarno. Vidljivo je da je tijekom jedne godine (od srpnja 2006. do lipnja 2007.) iz klubova pristiglo 169 priloga, što je u prosjeku 14 priloga u pojedinom broju.

Hvala svim suradnicima i čitateljima, uz poziv na daljnju suradnju u 2008. godini.

Na kraju vam upućujem srdačne čestitke prigodom Božićnih i novogodišnjih blagdana!

 Prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber, glavna urednica Alkohološkog glasnika

----:oOo:----

Iz „Al klub“ br 5-6 iz 1982

Kesteni su vrući, netko ih mora vaditi

GOD iz KLA
1971 104
1972 110
1973 107
1974 109
1975 112
1976 78
1977 70
1978 78
1979 70
1980 80
1981 52

U izdavanju naših stručnih časopisa uvijek je bilo lakših problema, ali nitko ne može tvrditi da od 1965. godine do danas naš časopis ne izlazi svake godine u deset brojeva. Čitam, naime, izvještaje klubova liječenih alkoholičara koji kritiziraju svoj časopis, a da pritom nisu samokritični. Naime, od 50 članova jednog takvog kluba, pretplaćeno je 14 članova (kao da su ostali nepismeni). Treba iznijeti neke osnovne probleme:

1. Iz godine u godinu poskupljuje tiskanje časopisa i nikad nismo bili sufinancirani. Poskupljenju se prilagođujemo na različite načine, a najbolji bi bio način da svi članovi kluba budu pretplaćeni, jer bi se tada, uz visoku nakladu, časopis sam financirao. Sada je na časopis „Al-klub“ pretplaćeno 4000 članova (veliku većinu smo pretplatili na Klinici). Recimo da u nas ima oko 500 klubova i da klubovi imaju samo po 20 članova, morali bismo imati pretplaćenih 10 000 članova, a svake godine sve više. Naravno, tada bi i časopis pojeftinio, a i tiskanje ne bi čekalo (što ponekad biva) dok se ne namaknu kakvi takvi novci.

2. Mislim da bi se terapeuti klubova i predsjedavajući trebali što više angažirati da se pretplati svaki član kluba u prvih pet godina apstinencije, jer je pretplaćivanje na „Al-klub“, njegovo posjedovanje i čitanje, sasvim siguran znak pripadnosti i želje za što boljom rehabilitacijom.

 3. Stručni brojevi ili stručni prilozi moraju izlaziti u našem časopisu, a za razliku od nekih liječenih alkoholičara, smatram da rehabilitirani alkoholičar treba pratiti najnovija stručna saznanja s područja alkoholizma.

 4. Na kraju, mali pregled objavljenih napisa o radu pojedinih klubova liječenih alkoholičara:

Doc. dr. Branko Lang

----:oOo:----

◄ strana 1

Alk. gl. 12/2007 (150) str. 2

strana 3 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES