početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 14

Alk. gl. 11/2007 (149) str. 16-20

početna ►

NAJAVA KONFERENCIJE KLA

Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

Klinika za psihijatriju

Klinička bolnica "Sestre milosrdnice"Zagreb, Vinogradska c. 29

3. ALPE - ADRIA KONFERENCIJA KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

3rd ALPE - ADRIA CONFERENCE CLUBS OF TREATED ALCOHOLICS

Opatija, 23. travanj 2008. / Opatija, April 23rd 2008

Grand Hotel "Adriatic", Hrvatska / Croatia

Službeni jezici: hrvatski, engleski Official languages: Croatian, English

----:oOo:----

REAGIRANJA

Dani pivskih trbuha

Usporedo s ljetnim pivskim jarunskim utapanjima završila su i neka športska prvenstva, pa da se zaokruži slika ljetnih pijanih događanja. Navijači su u inozemstvu pijano prednjačili, a i igrači im nisu baš uvijek i poželjno trijezni, uzor od umnog Rooneya nadalje (sjetimo se i Besta, koji je rano zatajio i umro od alkohola, a Maradona srećom još živi). Od domaćih trenera, izbornika i talentiranih igrača, ne bih se usudio nabrajati prezimena, zamislite samo neka poznata aktualna imena, kojima razna liječenja ne bi škodila.

Sve su to hranile i pojile živahne pivske reklame za pijanu vedrinu, uspjeh u športu, poslu i društvu i ponešto mekšu varijantu s damama, što sve u osviještenim zemljama više nije moguće ili se može oglasiti samo proizvod-proizvođač, a ne pripita uspješnost.

Da se još prisjetimo: potpisnici peticije za bocu, a zapravo kašetu piva u vožnji, zaboravljaju da pivo kao na pr. “nore” gljive može imati kalorije (dapače i štetne – pivski trbuh, kestenjačni mokraćni zastoj), te biti nepovoljno “hranjivo”, ali da je svako piće s iznad 2 % alkohola (a pivo sadrži 5 %) alkoholno piće i kao takvo ga treba snažno oporezovati, jer alkohol puno više otrovno šteti, nego što bi manjini katkada mogao u mini količinama koristiti, te ga se  nikako ne može općenito u zdravstvene svrhe preporučiti. Treba znati da je radi jeftinoće opijanja svjetski alkoholizam postao pretežno pivskim.

Sjetimo se kako naši maloljetnici potpuno neometano sami posvuda kupuju i naručuju pivo – alkohol, jer je zakonski nadzor nažalost potpuno nedjelotvoran i u praksi nema kazni, pa zašto ga ne bi našoj dječici “moralni” trgovci i prodavači i prodavali – usluživali. A da bi takve uredbe bile bar malo potpunije, trebalo bi prema EU uzoru zabraniti i maloljetno javno nošenje i korištenje alkoholnih pića i remećenje javnog reda i mira (pa i na privatnim “roditeljskim” pijankama neobuzdane mladeži, željne opijanja).

Kolika li je uspješna prometna kontrola vozačkog pijanog natjeravanja u kasnim noćnim satima vikendom s tatinim povjerenim “makinama” uz serijske smrti pijanih mini-punoljetnika. Već s 0,5 gr. ‰ alkohola u krvi dvostruko je veći broj poginulih mladih vozača, no da su bili potpuno trijezni. Sjetimo se Popovca (četvero mrtvih mladih te kasnije roditeljske smrti od tuge), Makarske (dvije djevojke), pa jarunskog mini-kažnjenog usmrćivanja dvaju prolaznika.

Zbog mladenačkog pijano jurećeg pogibanja jest alkohol, pa i pivo, izrazito pogibeljnije stimulativno sredstvo od svih ilegalnih droga zajedno. A svjetsko je iskustvo i stav da pijanci – moćnici nisu zabrinuti za svoje pijane vozačke ispade, već zbog drogiranja svoje razuzdane djece.

Mi se zaprepašćujemo zbog par desetaka tisuća narkomana, a ne zabrinjavaju nas STOTINE tisuća uglavnom pivskih alkoholičara, koji uništavaju ne samo sebe, nego sve odraslo i svoju nejaku djecu. Zbog njih nam hitno fali usvajanje uredbe o zabrani javnog nošenja i korištenja ovisničkih sredstava maloljetnika.

Sva zloupotrebljena poticajna sredstva su najveća prijetnja suvremenom čovječanstvu.

I na kraju ljeta, po vrućini je pijano hlađenje bilo vrlo opasno kod kupanja. Dvije trećine pojedinačnih utapanja događa se u pijanom stanju, o čemu svjedoči i zbirno novinsko navođenje jarunskih utapanja, kada je za utopljenicima na obali redovito bila nađena prazna pivska flaša.

Treba li dakle putovati na dane piva (veselje i trovanje?) te možda i samo pripit poginuti (vidi crnu kroniku), i td. sve do martinja, blagdana, vincekova i drugih alkoholnih prometno opasnih pijenja – pretjerivanja.

Pismo čitalaca – stručni dopis 

U pismu Večernjem listu sročio sam stručni medicinski odgovor na reklamnu plaćenu pivsku duplericu (strana 20 i 21) u nedjeljnom broju od 2. rujna.

U svom tiskanom priloženom odgovoru nisu mi objavili niti ovu uvodnu rečenicu, niti sljedeće navode:

- Javljam Vam se na vašu ponovnu serijsku reklamnu pivsku duplericu, koju objavljujete vjerojatno u povodu skorih pivskih dana...

- Alkohol slabo podnose ili ne smiju piti (alkoholičari, liječeni alkoholičari, trudnice, radnici, vozači itd).

- Kakao, zeleni čaj su i do deset puta jeftiniji od bilo koje vrste alkohola...

- Ne bi se trebalo čuditi, ako bi bilo na povratku s pivskih dana smrtnih prometnih nesreća...

- U Europskoj uniji su sve jedinstveniji da pivske reklame mogu reklamirati samo tvrtku-proizvođača i samo šturi proizvod (flašu s naljepnicom) a nikako bilo kakvo zabavno, potičuće ili spolno pojačavajuće odnosno podruštvljujuće djelovanje piva, što će se vjerojatno za par godina ostvariti i u nas, uz sprječavanje sponzorstva i povećanje poreza na pivo...

U usporedbi s objavljenim tekstom u tisku vidi se da se ne radi o uobičajenom kraćenju teksta, već smišljenom izostavljanju vrlo važnih, tzv. “nezgodnih” dijelova članka koji su važni za privlačnost piva odnosno njegovu dostupnost, a kako se ne bi zamjerili pivskoj industriji koja plaća ovakve duplerice. Time se i potvrđuje pristranost medija i sklonost općem neobjavljivanju stručnih alkoholoških podataka.

I ovo objavljivanje mojeg reagiranja bilo je vjerojatno moguće  zbog prijetnje da ću za dva dana, ako moj odgovor ne objave, uživo na TV prikazati njihove postupke. Ipak su to samo djelomično učinili.

Vidljivo je da se ne smije dirati u pivske reklame i sponzorstvo, a osobito na visinu poreza na pivo. Objavljivanjem ovog mog pisma činimo ipak određeni potrebni pritisak na žuti tisak.

Uz suradnički pozdrav,

Prim.dr.sc.med. Darko Breitenfeld,

KLA Maksimir, Udruga “Trijezni-umjereni-zdravi život”

----:oOo:----

IZ TISKA

METRO Express, petak, 26. listopada 2007.

Svjetska zdravstvena organizacija : Svake godine od pušenja umre 5 milijuna ljudi

Danas u cijelome svijetu čak oko 1,3 milijarde osoba puši cigarete, a porazni su podaci da svake godine od bolesti povezanih s pušenjem umre pet milijuna ljudi. U Hrvatskoj puši gotovo svaka treća odrasla osoba - 33,8 posto muškaraca i 21,7 posto žena. Pušenje je vodeći uzrok preuranjene smrti, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) procjenjuje da će se broj osoba koje umiru od bolesti povezanih s pušenjem do 2020. godine udvostručiti na 10 milijuna godišnje ako se nastave postojeći trendovi pušenja. Prema podacima SZO-a svakih osam sekundi jedna osoba umre od neke bolesti povezane s pušenjem, a dodatno zabrinjava činjenica da se jednako tako brzo po prvi put zapali cigareta. Dobrobit koja proizlazi iz prestanka pušenja trenutačna je i izravna. Prestanak pušenja u bilo kojoj dobi smanjuje opasnost od preuranjene smrti. Danas se zna da prestankom pušenja pušači umanjuju povišeni kardiovaskularni rizik do 50 posto. U prilog odbacivanju te ovisnosti govori i činjenica da se 15 godina nakon prestanka pušenja rizik od nastanka koronarne bolesti srca izjednačuje s onim u nepušača. Danas je i znanstveno dokazano da je pušenje više od navike i da kod većine stvara ovisnost. Mnoge karakteristike to potvrđuju – tolerancija te fizička, psihička i emocionalna ovisnost o nikotinu. Tu tvrdnju potvrđuje i SZO. Naime, duhanska ovisnost službeno je zavedeni organski mentalni poremećaj u SZO-ovoj Internacionalnoj klasifikaciji bolesti i ozljeda. Dobra je vijest da znanstvenici danas bolje razumiju ovisnost o nikotinu, posebice ulogu nikotinskih receptora. Naime, nikotin je psihoaktivna tvar i veže se na nikotinske receptore u mozgu uvećavajući otpuštanje neurotransmitera, uključujući dopamin koji stvara osjećaj ugode vezan uz pušenje. Pušači ne ugrožavaju samo svoje zdravlje. Nepušači izloženi pasivnom dimu također su ugrožena skupina. Međunarodna organizacija rada procjenjuje kako izlaganje pasivnome dimu na radnom mjestu uzrokuje oko 200 tisuća smrtnih slučajeva godišnje. Izlaganje pasivnom dimu može povećati rizik od koronarne srčane bolesti kod nepušača za 25 do 30 posto. Čak oko 700 milijuna djece - gotovo polovina djece na svijetu - redovito je izloženo pasivnom dimu, čime se kod njih povećava rizik od razvoja astme i ostalih teških bolesti. Pušenje šteti gotovo svakom organu u tijelu te se povezuje s mnogim bolestima, uključujući bolesti srca i krvnih žila, karcinom, bolesti dišnih putova i moždani udar. Pušenje je direktni ili indirektni krivac kod više od 50 bolesti, od kojih je 20 smrtonosno. SZO je utvrdila kako će jedna od dvije osobe koje trenutačno puše umrijeti od bolesti povezane s pušenjem, a da u populaciji višegodišnjih pušača svaka druga osoba umre u srednjim godinama. MEX

 NACIONAL, 19. listopada 2007.

Pušenje donosi smrt

Većina Hrvata ovisna je o nikotinu. Naime, puši gotovo svaki treći punoljetni građanin Hrvatske, a toj su navici skloniji muškarci nego žene. U našoj zemlji glavni uzročnici smrtnosti su moždani udar i koronarne bolesti srca koje sasvim sigurno uzrokuje i pušenje. Ipak, iako bi mnogi pušači željeli prestati pušiti, prema procjenama SZO-a, manje od pet posto pušača koji bez stručne pomoći pokušavaju prekinuti ovu za zdravlje opasnu naviku ustraje u apstinenciji najviše godinu dana. Razlog tomu leži u činjenici da duhanski dim koji sadrži više od 4.000 različitih kemijskih sastojaka, sadrži i najpoznatiji – nikotin, koji stvara ovisnost. Danas je i znanstveno dokazano da je pušenje više od navike i da kod većine stvara ovisnost. Mnoge karakteristike to potvrđuju – tolerancija prema nikotinu te fizička, psihička i emocionalna ovisnost o nikotinu. Da je pušenje više od navike, potvrđuje i SZO. Naime, duhanska ovisnost službeno je zavedeni organski mentalni poremećaj u Internacionalnoj klasifikaciji bolesti i ozljeda pripremljenoj od SZO-a.

K.Č.

----:oOo:----

◄ strana 14

Alk. gl. 11/2007 (149) str. 16-20

početna ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES