početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 11

Alk. gl. 11/2007 (149) str. 14,15

strana 16 ►

POVODOM MJESECA BORBE

Preporučljive djelatnosti u povodu Mjeseca borbe protiv alkoholizma za 2007. godinu i ubuduće

U cilju promicanja zdravlja i trijeznosti u prometu itd. potičem za početak ovogodišnjeg Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti (15.11.–15.12.2007.) slijedeći  niz djelatnosti:

S Gradskim uredom za zdravstvo, rad i socijalnu skrb organizirajmo trku – šetnju oko Jaruna pod naslovom “Život i zdravlje bez promila” s učenicima (napose medicinskih škola, škole za primalje), mladim športašima, odraslima (članovima klubova liječenih alkoholičara itd.), umirovljenicima (liječnicima itd.), drugim zdravstvenim radnicima (bolnice, primarna zdravstvena zaštita, Poliklinika, Prometna medicina), te javnim djelatnicima – napose poznatim političarima, a sve uz kape, majice i letke te osvježavajuća pića, uz potporu proizvođača i medija.

S Policijom i Crvenim križem, taxi i kombi službama potičemo protumjere u cilju sigurne i trijezne vožnje – prometa, kontrole i odvoženja kući, a od Martinja prema blagdanima nadalje, uz  javno potpisivanje peticije: “Čaša vode – soka za duplo sigurniju vožnju”, promicanja zabrane prodaje alkoholnih pića na benzinskim pumpama, kao i što češćeg korištenja jeftinih digitalnih alkoholometara, primjene Zakona o sigurnosti cestovnog prometa u smislu manjih novčanih kazni, a više strogosti u cilju ranijeg liječenja i preodgajanja, te puno dužeg oduzimanja vozačkih dozvola. Praktički tolerirani promili su bili 0,1 do 0,2 što je ionako skora europska dozvoljena granica alkohola u prometu. Svakako se zalažemo za potpuno trijeznu vožnju.

S diskotekama, školama i proizvođačima organizirajmo plesna druženja, uz poklonjene mandarinske sokove, a bez alkohola, cigareta i droga.

Sa školama – roditeljima i djecom, inspekcijskom i zdravstvenom službom te dragovoljcima i crkvom potičimo odgoj maloljetnika prema zdravom, športskom, umjerenom i trijeznom (dnevnom, a ne noćnom) životu, a nesmiljeno protiv prodavanja i usluživanja, (ali i javnog nošenja i pijenja)  maloljetnika alkoholom, cigaretama i drogom i mladenačkih opijanja (suodgovornost roditelja, organizatora te ugostitelja).   

Sa zdravstvenom službom potičimo alkohološku nastavu, oprez u preporučivanju alkohola, te što ranije liječenje i uspješnu rehabilitaciju uz grupni ambulantni rad svih vrsta ovisnika, preventivne protuovisničke tečajeve trudnicama patronažnih sestara, i pojedinačni i grupni rad sa alkoholnim prometnim prekršiteljima.

Sa socijalnom službom i dalje radimo na sustavnom rješavanju rastuće obiteljske alkoholne problematike, u okviru strožih obiteljskih zakona i odgovornosti, te Zakona o javnom redu.

Sa tvrtkama, napose prometnim (Poliklinika Prometna medicina) potičemo vožnju i rad u trijeznom, neometenom i zdravom stanju (hvalimo svježe dobre primjere sa HŽ-om, HRT-om, raznim ministarstvima i političkim tijelima – još nedovoljno zastupljenim, jer se na radu još često pije).

Sa Saborom i ministarstvima potičemo konačno donošenje već pripremljenog i preporučenog Zakona o zaštiti od štetnih posljedica i zloporabe alkohola u smislu prije navedenoga te nadalje stavljanja jasne opasnosti za zdravlje na etikete alkoholnih pića, određivanje daljnjih ograničenja pokroviteljstva-sponzorstva i oglašavanja-reklamiranja alkoholnih proizvođača i proizvoda, a ne poticajnog djelovanja alkohola uz povećanje poreza na sva alkoholna pića  (bez obzira na “hranu”), te određivanje bar 1% od tog poreza za sprečavanje alkoholnih poremećaja, zabrane medijskog prikazivanja alkoholne uporabe – nazdravljanja u politici – javnosti, a sve u duhu Europske povelje o alkoholu.

Klubovi liječenih alkoholičara će nadalje jačati napore ne samo na liječenju i rehabilitaciji, već i na prevenciji alkoholizma (iskusniji apstinenti), počevši od članova svojih obitelji, jer ostaju kao pritisak “odozdo” gotovo jedini djelotvorni čimbenik na terenu u tom pravcu, a zbog toga nude letcima itd. dorađenu mrežu suradnje i pomoći zdravstvenoj i socijalnoj službi, školama, vjerskim, poslovnim i političkim ustanovama, a napose medijima, u čemu se ne uspijeva dovoljno. Klubovi su upravo završili radi boljih vremenskih uvjeta športske i pjesničke susrete, kao uvod u ovaj Mjeseca borbe protiv alkoholizma. Završit ćemo relativno kasno – za Valentinovo našim već uobičajenim “Trijeznim tramvajem zvanim čežnja – ljubav”.

Prim. dr. sc. Darko Breitenfeld, KLA Maksimir,

Udruga “Trijezni-umjereni-zdravi život”

----:oOo:----

ALKOHOLOŠKA LITERATURA

Dr. Robert Torre: Liječenje i oporavak alkoholičara

Prekomjerno pijenje žena

Sustavi tretmana prilagođeni su specifičnostima muškog, a ne ženskog prekomjernog pijenja

Druga strana procesa emancipacije nažalost je ustrojena na način da potiče žensko pijenje, pa i prekomjerno pijenje, a sustavi pomoći osobama s problemom pijenja su opet tako ustrojeni da dominantno pomažu muškarcima s problemom pijenja i prilagođeni su obrascima muškog (a ne ženskog) prekomjernog pijenja. Tako da iako žene piju iz drugih razloga i po drugim obrascima nego muškarci, pomaže im se na isti, tzv. «muški» način. A ako pak ne ustraju u apstinenciji, drži se da to nije stoga jer im nije pružena adekvatna pomoć, već zato jer se nisu dovoljno trudile.

Bez obzira što je već opće prihvaćeno da je ovisnost o alkoholu kronična recidivirajuća bolest, gdje su recidivi pijenja prije pravilo nego iznimka, i tog pravila se u jačoj mjeri pridržavamo kad je riječ o muškarcima, nego kad je riječ o ženama. Naime, u muškaraca se na recidive pijenja gleda kao na povrat kronične recidivirajuće bolesti, a žene u recidivu se moralno osuđuje. Tako da je sve zapravo napravljeno da žene s problemom pijenja ne uspiju u njegovom rješavanju. A kad napokon ne uspiju i vrate se pijenju, onda ih se dodatno osuđuje.

Senzibilizaciju za problem i promjenu očišća sagledavanja ženskog prekomjernog pijenja mogu iznijeti samo žene s problemom, koje se ne libe javno svjedočiti o svojoj borbi sa alkoholom. Samo žene koje su i same imale problem pijenja mogu skinuti stigmu sa ženskog pijenja i senzibilizirati javnost da o pijenju žena govori otvoreno, bez licemjernog moraliziranja.

Bez sumnje da će ih u tome neskriveno podržati sve struke koje se bave problemom pijenja, ali one tu borbu ne mogu iznijeti umjesto njih. Žene koje će otvoreno svjedočiti o dužini i težini svoje borbe s problemom pijenja, polučit će kao učinak ne samo da žene ubuduće odgovornije piju, nego i da sve veći broj žena ulazi u sustave pomoći osobama s problemom pijenja, kao i da sami sustavi prevencije i tretmana iznađu svakako učinkovitije odgovore za problem ženskog prekomjernog pijenja.

Grupe samopomoći žena s problemom pijenja mogu osloviti specifičnosti ženskog pijenja na način na koji to ne polazi za rukom grupama samopomoći koje polaze pripadnici oba spola. Stoga njihovo osnivanje sustavi pomoći osobama s problemom pijenja moraju potpomagati u što većoj mogućoj mjeri.

Za sada se, u nas, žene s problemom pijenja prilično uspješno oporavljaju u klubovima liječenih alkoholičara. No opet i njih u bitno manjoj mjeri u oporavku podržavaju supruzi, nego što alkoholičare podržavaju supruge, a i samo ozračje oporavka u klubovima u jačoj mjeri odgovara alkoholičarima nego alkoholičarkama koje se oporavljaju. Doduše, muškarcima godi prisutnost žena, alkoholičarima godi prisutnost alkoholičarki u grupama liječenih alkoholičara, ali same alkoholičarke od toga imaju manje koristi od alkoholičara.

Klubovi liječenih alkoholičara dominantno se, a neki katkada i isključivo, sastoje od muškaraca alkoholičara. Žene su ondje uvijek u manjini, a sukladno uzancama našeg patrijarhalnog društva, u pravilu ne uspijevaju tematski artikulirati specifičnosti ženske pozicije i ženskog prekomjernog pijenja. Tako da je prava šteta da u nas postoji tek jedna grupa pomoći ženama s problemom pijenja, to jest da sami klubovi liječenih alkoholičara unutar svog članstva ne uspijevaju prepoznati, priznati i otvoriti veći prostor ženama s problemom pijenja, koji bi naravno, među inim dobrim stvarima po žene s problemom pijenja, porodio i ženske grupe samopomoći – klubove liječenih alkoholičarki. 

----:oOo:----

S Interneta

Konzumacija alkohola u trudnoći šteti vidu djeteta

Djeca žena koje su za vrijeme trudnoće redovito konzumirale alkohol mogu već u dobi od 6 mjeseci imati slabiji vid.

Već su ranija istraživanja pokazala da prenatalna izloženost alkoholu dovodi do poteškoća u fizičkom i mentalnom razvoju djeteta. Zbog toga što nije poznato koje količine alkohola su potrebne da povećaju rizik za razvoj fetusa, trudnicama i ženama koje bi mogle zatrudnjeti se savjetuje da izbjegavaju konzumaciju alkohola.

Novo istraživanje, objavljeno u stručnom časopisu Journal of Pediatrics su proveli američki znanstvenici iz Children's Hospital u Bostonu. Pokazalo se da je količina alkohola koju je konzumirala 131 ispitanica bila proporcionalno povezana s pojavom slabijeg vida kod njihovih beba. Djeca žena koje su u trudnoći konzumirale alkohol su imala u prosjeku 3 puta veći rizik da će imati slabiji vid. Istraživači dobivene rezultate objašnjavaju oštećenjima koje alkohol nanosi mrežnici oka te dijelovima mozga povezanih s vidom.

----:oOo:----

◄ strana 11

Alk. gl. 11/2007 (149) str. 14,15

strana 16 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES