početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 3

Alk. gl. 11/2007 (149) str. 5-7

strana 8 ►

IN MEMORIAM

SJEĆANJE NA NAŠEG ČLANA

Vjekoslava Slamu  (1945. – 2007.)

Nedavno je na IX. večerima pučke poezije u Koprivnici iznova uspješno nastupio član našeg kluba Slavko Slama.

Oduševio nas je svojim pjesmama i izvrsnom interpretacijom. Tada nismo ni slutili da će to biti njegov posljednji nastup.

Umro je iznenada u četvrtak 18.10.2007. godine.

Slavko je bio dugogodišnji član Kluba «Centar» Koprivnica. S manjim prekidima apstinirao je ukupno 29 godina za što je dobio i priznanja.

Mnogi naši sastanci i susreti bili su obogaćeni njegovim pjesmama i nezaboravnom recitacijom. Dok je izgovarao svoje stihove Slavko se unosio u njih i svim svojim bićem nastojao nam prenijeti i dočarati ljepotu riječi i stiha. Često smo ostajali ganuti i zatečeni.

Takvi smo i danas, ali ovaj put njegovim ranim i iznenadnim odlaskom.

Hvala ti, Slavek za sve lijepe trenutke koje si nam podario.

Zadržat ćemo te u vječnoj uspomeni.

Članovi i stručni djelatnici Kluba „Centar“ Koprivnica

 

IN MEMORIAM

Dana 15. rujna 2007. godine primili smo vijest da nas je napustila naša draga kolegica i prijateljica Snježana Šverko. Njenom preranom smrću izgubili smo ne samo dugogodišnjeg člana kluba već nadasve velikog borca, toplu i dragu osobu, uvijek spremnu na nesebičnu pomoć.

Svojim osebujnim smislom za humor razveseljavala nas je i u najtežim trenucima. Mladim apstinentima ulijevala je nadu, podučavala ih i bodrila.

Svoju posljednju bitku, onu sa zdravljem, nažalost je izgubila u svojoj 54. godini, ostavivši za sobom supruga, dva sina, snahu i svog dragog unuka.

Žao nam je što nije stigla uživati u novim prostorijama kluba u koje nesmetano mogu ući i osobe s ograničenjem u kretanju, poput njenog sina, što je uvijek željela.

Neizmjerno smo tužni zbog njenog odlaska, ali i silno ponosni što je bila i ostaje dio nas. Počivala u miru!

Klub liječenih alkoholičara Pula

IN MEMORIAM

Lidija Paszko (1939. - 2007.)

Gospođa Lidija Paszko bila je od 1983. godine do nedavno, dakle skoro pune 24 godine, vjerna i odana sudionica alkoholoških događanja u našem gradu. Otvoreno je za sebe govorila da je liječena i s pravom se ponosila svojom dugogodišnjem apstinencijom. Nije samo apstinirala za sebe i za svoj KLA, već je bila pozitivni model svakom mladom apstinentu, solidarna sa svakim prijateljem iz kluba. Voljela je poeziju i znala je uvijek naći pravi stih kojim bi osvježila naše službene i svečarske godišnje skupštine. Voljela je glazbu, naročito džez. Po svom je stilu i imidžu bila prava fina gospođa.

Njezina posvećenost KLA „Voltino“ nije bila uobičajeni odnos između dostručnog voditelja i kluba. U tom odnosu bilo je toliko emocija da je klub zapravo bio njezina obitelj, njezino djelo i njezino poslanje. Svima nam je drago što će njezin klub, kojega je toliko voljela, od danas nositi njezino ime, odajući joj tako počast koju je višestruko zaslužila.

Od 1997. godine, kad smo se nas dvije ponovno našle, dogovorile smo se da ćemo držati seminar, a onda i da osnujemo Udrugu „Petkom u pet“. Ne bi bilo moguće skupiti jezgro Udruge bez njezine pomoći. Ona je bila autoritet, a nije joj se bilo teško ni tehnički angažirati: telefonirati, podsjećati i pozivati ljude. Bilo je lako voditi Udrugu uz njezinu stalnu pomoć i podršku.

Nasmijana i strpljiva, hrabrila je sve ljude koji su joj se obraćali. Nikada nije izostala i nikad nije preskočila bilo koju obvezu koju je preuzela. Rijetko se nađe tako ozbiljna i odgovorna osoba koja svaki zadatak preuzima, dajući mu važnost. I „Vinogradska“ bolnica i bolnica „Sv. Ivan“, stručnjaci i pacijenti, svi su u njoj s pravom gledali odličnu suradnicu i pouzdanu osobu.

Kao što je princeza Diana postala kraljica srca, tako je naša Lidija bila zapravo jedina prava neizabrana predsjednica Saveza klubova liječenih alkoholičara Hrvatske. Nije bila dostručni terapeut, bila je pravi terapeut, posvećen do kraja svojim prijateljima u klubu. U Udruzi „Petkom u petbila je najznačajnija suosnivačica i sudionica, od početka pa do ovog proljeća.

S tugom se opraštamo od Tebe, draga naša gospođo Lidija. S tugom i ponosom. Ponosni smo što smo te poznavali i što si godinama bila uz nas. Tvoj rad i sjećanje na Tebe trajat će do kraja naših života. Ti ideš k dvojici svojih i naših učitelja, profesora Hudolina i Langa, koje si toliko cijenila i iskreno voljela. Ideš k svome Viktoru. Njima i Tebi upućujemo danas, s ovog tužnog skupa, naš posljednji pozdrav. Neka Ti je vječna slava i hvala!

Predsjednica Udruge «Petkom u pet» 

Ljubica Uvodić Vranić, prof. psihologije

U Zagrebu, 26.listopada 2007. godine

IN MEMORIAM

Lidija Paszko (1939. - 2007.)

Današnja utrka s vremenom pomalo nas udaljava od naših bližnjih i tekonda, kada nekoga nema, počinjemo sami sebi postavljati pitanje jesmo li mogli više vremena posvetiti jedni drugima.

Nažalost, tek kad ostanemo bez nekoga tko nam je drag i blizak, shvatimo koliko je sve drugo manje važno.

Gospođa Lidija iznenada nas je napustila, na veliku žalost ljudi koji su je poznavali, a naročito onih s kojima je godinama surađivala.

Bila je jedan od pokretača i osnivača HSKLA i njegova dopredsjednica. Neizbrisiv trag ostavila je u Udruzi „Petkom u 5“  i sve do svoje prerane smrti bila je vrijedan djelatnik u KLA ''Voltino''.

Zračila je jednostavnošću, neposrednošću i vedrinom.

Svima nama nedostajat će njezin temperament, njene ideje i optimističan pristup rješavanju problema koje nameće svakodnevni život.

Svoju tešku bolest dostojanstveno je podnosila i s razumijevanjem i strpljenjem slušala tegobe drugih.

Gospođa Lidija ostat će nam u trajnoj lijepoj uspomeni kao čovjek, suradnik i prijatelj.

Damir Vodopivec,dopredsjednik  HSKLA

IN MEMORIAM

Lidija Paszko (1939. - 2007.)

 Preminula je naša draga Lidija Paszko. Otišla je iz ovog zemaljskog prolaznog svijeta u vječnost. Ostavila nas je, ali njen duh, njena blagost i entuzijazam živjet će zauvijek u našim srcima. Koliko nam je značila, znamo svi mi, koji smo imali tu čast, da jedan, nažalost, mali dio svojih života provedemo u njenoj blizini. Koliko je značila svom klubu „Voltino“, svojoj Trešnjevci, Zagrebu, znaju i oni koji nisu imali sreću upoznati ju, ali su sigurno barem jednom čuli da tamo u Voltinom ima jedna gđa. Lidija. Da, jedna. Bila je jedna, jedina i neponovljiva. Do zadnjeg je trenutka davala cijelu sebe za svoj klub. U svojoj 25-godišnjoj apstinenciji ohrabrila je mnoge obitelji i samce. Živjela je za nas, radovala se i tugovala s nama, odrastala s našom djecom. Uvijek nasmijana, svojim je blagim glasom u bilo koje doba dana ili noći spremno pružala riječi utjehe. Nikada, baš nikada, nije odustajala ni od jednog člana i uvijek je bila optimistična. Nažalost, u ovom trenutku ponestaje nam riječi. Čini nam se da ih je premalo. Kako da izrazimo svoju bol i tugu zbog gubitka naše drage gđe. Lidije?

„IMA JEDNA DUGA CESTA, KOJA VODI SVE DO RAJA. TO JE CESTA, CESTA MIRA, CESTA MIRA I LJUBAVI…“

Draga naša Lidija, znamo da Vi sada hodate tom cestom. I dajete nam snagu da nastavimo dalje bez Vas.

Neka vam je vječna hvala i slava!

Članovi Kluba „Voltino“

----:oOo:----

TRIJEZNI TELEFON - prostor u Klinici za psihijatriju KB “Sestre milosrdnice”, Zagreb

Dežuraju vrijedni apstinenti koji su spremni nesebično podijeliti svoja iskustva sa svima zainteresiranima

----:oOo:----

◄ strana 3

Alk. gl. 11/2007 (149) str. 5-7

strana 8 ►

 

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES