početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ početna

Alk. gl. 11/2007 (149) str. 1.2

strana 3 ►

Godina XIII., broj (11) 149, Zagreb, studeni 2007.

9. večer pučke poezije "Poezijom protiv ovisnosti" u Koprivnici

Mjesec borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti 15.11. do 15.12.

Zapisnik sa sastanka Zajednice  KLA Zagreba ►►

 

9. večer pučke poezije

„Poezijom protiv ovisnosti“ ►►

 

Iz klubova ►►

 

Iz Mostara ►►

 

Konferencija Alpe Adria u Ljubljani ►►

 

Iz stručne literature ►►

 

In memoriam ►►

 

Povodom Mjeseca borbe protiv alkoholizma ►►

 

Iz tiska ►►

 

Zapisnik sa sastanka Zajednice KLA Zagreba, održanog  9. listopada 2007.

Predsjednik ZKLA, dr.sc. Zoran Zoričić, ovaj je sastanak počeo osvrtom na Večer pučke poezije, koja je održana 6. listopada u Koprivnici. Još je jednom naglasio odličnu organizaciju i posebnu atmosferu koju stvaraju naši pjesnici sa svojim radovima. Razgovarali smo i o prvom masovnije organiziranom odlasku na tu manifestaciju iz Zagreba. Naime, ZKLA je organizirala autobus kako bismo, uz poeziju, u kojoj smo uživali u poslijepodnevnim satima, ostatak dana proveli sa svojim prijateljima u upoznavanju naših lijepih gradova, Križevaca i Koprivnice. Na sastanku smo razgovarali o dojmovima s izleta. Složili smo se da smo, zahvaljujući domaćinima u Križevcima i Koprivnici, proveli krasan, zanimljiv i nezaboravan dan. Na samom kraju službenog dijela Večeri poezije, Hasan Bašić je objavio da će jubilarna 10. večer poezije biti organizirana u Zagrebu.

U nedjelju, 14. listopada, predstavnici ZKLA prisustvovat će 2. Alpe-Adria konferenciji klubova liječenih alkoholičara u Ljubljani. Nadamo se da će se okupiti brojni članovi, ne samo iz Slovenije, koji su domaćini, nego i iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske i ostalih zemalja. Prvi dan će se održati 7. Konferencija o alkoholizmu, na kojoj će iz Hrvatske kao predavači sudjelovati  dr.sc. Zoran Zoričić i dr. Robert Torre. Izlaganje će održati i predavači iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Italije.

Predsjednik ZKLA, dr.sc. Zoričić, najavio je redovnu skupštinu HSKLA koja će se održati 17. studenoga 2007. godine u 10.30 sati u svečanoj predavaonici KB «Sestre milosrdnice» (zgrada na ulazu pokraj rampe, I. kat).

Približava se  Mjesec borbe  protiv alkoholizma i drugih ovisnosti. Predloženo je da do idućeg sastanka, 12. studenoga, klubovi pripreme akcije i materijale za djelovanje u svojoj lokalnoj  zajednici.

Još uvijek se nije javio dovoljan broj članova KLA za jednodnevni seminar na klinici (18-20). Podsjećamo da se tajnici na mobitel 091/545-8072 mogu prijaviti i članovi obitelji.

Dušica Cesarec, tajnica ZKLA Zagreba

Konferencija Alpe – Adria

Konferencija Alpe – Adria, Ljubljana 2007.

Od 13. do 14. listopada 2007., u hotelu ''Mons'', smještenom na zapadnoj strani prstena ljubljanske obilaznice, u kongresnom centru  održan je stručni sastanak ''Različite ovisnosti – izazov današnjeg vremena'', koji je okupio, uz brojne domaće slovenske sudionike, i goste  iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Italije.

Brojnost ovog skupa pokazuje potrebu da se u razmjeni mišljenja zajednički usklade programi i metode liječenja alkoholizma.

Nakon pozdravnog govora i riječi dobrodošlice  Nataše Sorko, predsjednice društva „Žarek upanja“, koje je domaćin i organizator konferencije, želje za uspješnim radom sudionicima uputili su podžupan mjesne općine Ljubljana, gospodin Jani Moderndorfer, gospođa Marjeta Ferlan-Istinič, tajnica Ministarstva socijalne skrbi, te gospodin Jože Kren u ime Ministarstva zdravstva .

Stručni voditelj konferencije bila je prim. Darja Boben-Bardutzky, dr. med. spec. psihijatrije iz psihijatrijske bolnice Vojnik.

Prvog dana rada u vrlo zgusnutom programu  prim. Darja Boben održala je uvodno predavanje ''Različite ovisnosti – izazov sadašnjeg trenutka'', navodeći sve veći broj raznih ovisnosti te prikaz promjena koje nastaju u mozgu i razvijaju  ovisnosti .

Dr.sc. Zoran Zoričić predstavio je KLA kao model psihijatrije u zajednici i njihovu  društvenu ulogu.

U sažetom izlaganju dr. Robert Torre iznio je programsku  osnovu doktrine oporavka u KLA.

Problemi povezani s patološkim kockanjem u stalnom su porastu u hrvatskom društvu kao posljedica otvaranja sve većeg broja kockarnica, klubova s automatima  i kladionica, naveo je dr. Zoričić u svom izlaganju ''Patološko kockanje i alkoholizam''.

U popunjavanju državnog proračuna iz prihoda od igara na sreću država nije osigurala financiranje programa liječenja ovisnika koji su prepušteni individualnim naporima pojedinih stručnjaka, bez sustavnog programa liječenja. Stručnjaci alkoholozi u rad s alkoholičarima uključuju i kompulzivne kockare, pogotovo stoga što je izražena stopa komorbiditeta ovisnosti o alkoholu i kocki.

Za liječenje kompulzivnih kockara nameću se programi strukturirani za alkoholičare. Za razliku od modela liječenja alkoholičara koji se oslanja i na hospitalno-stacionarno liječenje u prvoj fazi, kod kockara se provodi obiteljska ambulantna terapija i osnivanje  klubova ovisnika o kocki jer u Hrvatskoj trenutno radi samo jedan klub.

Dolazeći iz Mostara, Nada Matović je u svom izlaganju dala povijesni osvrt na rad KLA Hercegovačko-neretvanske županije te ulogu i vrijednost djelovanja KLA u BiH, razvoj mreže klubova i rad Alkohološke škole kao jedinog oblika izvanbolničkog liječenja alkoholizma.

U drugom dijelu svog izlaganja gospođa Matović je prikazala kreativni pristupu u radu KLA.

Način rada prilagodili su obiteljima kao cjelini, a posebnu pažnju posvetili su radu s djecom članova. Uz bogat program, na mjesečnim sastancima svih klubova, oblik kreativnog rada je izvođenje  sociodrama i dobra promocija primarne prevencije. Također se održavaju kvizovi i večeri proze i poezije na kojima se čitaju radovi članova.

Mubera Đajo, profesorica biologije, predstavila je primjer primarne prevencije i promicanja zdravlja u lokalnoj zajednici. Zajednica KLA Hercegovačko- neretvanske županije prepoznala je da djeca iz obitelji u kojima je prisutan alkoholizam često imaju probleme u školu, učenju, komunikaciji s vršnjacima. U okviru Zajednice djeluje Sekcija za zdravo življenje koja za cilj ima pružanje podrške djeci u razrješavanju dvojbi oko odabira stilova života koji vode zdravlju i zdravom ponašanju, a to podrazumijeva promociju zdravlja i primarnu prevenciju bolesti ovisnosti u obitelji i lokalnoj zajednici. 

Nakon stanke za ručak, u poslijepodnevnom  dijelu programa, Vladimir Panzov iz Makedonije govorio je o ne baš vedroj slici prilika koje tamo vladaju. Jedinu svjetlu točku na kraju tamnog tunela predstavljaju malobrojni KLA, među kojima je i Udruženje građana apstinenata '' Zdrav život'' Skopje.

Dr. Bernardo Spazzapan, iz Centra za ovisnost Gorizia – (Gorica) u Italiji,  kao novi problem na području ovisnosti navodi ovisnost o elektronskim medijima, koja se počinje širiti zbog sve veće mogućnosti i dostupnosti novih tehnologija na području informatike i komunikacija. Za sada se vrlo malo zna o karakteristikama bolesti i liječenju.

Godine 1996. opisana je ovisnost o internetu koja  se vodi smanjivanju socijalnih, psiholoških i radnih mogućnosti bolesnika.

Istraživanja su pokazala da u tretmanu ove bolesti ima puno dodirnih točaka s ovisnošću o alkoholu i kocki, te da se pojavljuje u zreloj dobi čovjeka. Vrlo je važno poznavati osnovna obilježja bolesti, da možemo s prevencijom smanjiti njezine posljedice u društvu.

Na kraju programa održana je plenarna rasprava s brojnim upitima i dodatnim pojašnjenjima vezanim uz izlaganja održana toga dana.

Iako pomalo umorni od cjelodnevnog predavanja,  vrijeme do zajedničke večere, iskoristili smo za dvosatno razgledavanje znamenitosti  Ljubljane.

Organizatori i ljubazni domaćini pripremili su nam još jedno iznenađenje - poslije večere moglo se zapjevati i zaplesati uz živu glazbu.

Drugog dana rada konferencije, kao most između teorije i prakse, održan je susret članova klubova liječenih alkoholičara regije Alpe – Adria na kojem su članovi klubova imali mogućnost govoriti o svojem liječenju, o novim doživljajima i vrijednostima na novom putu, u životu bez ovisnosti.

Na samom početku rada, u kratkom umjetničkom programu nastupili su članovi glazbene škole ''Pro Arte''. Službeni dio započeo je izborom članova radnog predsjedništva. Potom su se kratkim izlaganjima sudionicima obratili Katja Ferletić iz Italije, dr. Zoran Zoričić iz Hrvatske, Nada Matović iz Bosne i Hercegovine, Vladimir Panzov iz Makedonije i prim. Darja Boben iz Slovenije.

U nastavku rada, nakon pauze za kavu, Mijo Levačič, voditelj projekta, predstavio je Društvo „Žarek upanja“, a potom je Damir Vodopivec prikazao rad HSKLA. Uslijedio je osvrt Milana Ostrca iz kluba ''Nova put'' iz Radenaca na petogodišnji rad kluba.

U svom obraćanju nazočnima svoj su rad predstavili i članovi kluba AA, kojih u Sloveniji ima 40-tak, a  Apostol Krstevski predstavio je rad kluba ''Svetlina'' iz Velesa.

Upućujući pozdrave i podršku ovakvim skupovima, za riječ su se javili predstavnici klubova iz Ormoža, Novog Mesta, Ajdovščine, Ljubljane, Velenja, Tolmina te klubova „Pešćenica“ iz Zagreba, i „Naftaplin“ iz Popovače.

Uz želje za uspješnim radom u svojim sredinama i  skorim viđenjem u još većem broju, završen je služeni dio konferencija, a druženje je nastavljeno za vrijeme prigodnog ručka.

Damir Vodopivec, dopredsjednik HSKLA

Vabimo vas k ogledu in prebiranju novosti na naši spletni strani:

1. Konferenca Alpe Adria 2007 (Ljubljana, 13. in 14. oktober 2007)

    vtisi s konference

http://www.zarekupanja.net/17843/36122.html

 

◄ početna

Alk. gl. 11/2007 (149) str. 1,2

strana 3 ►

 

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES