početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 1

Alk. gl. 10/2007 (148) str. 3-6

strana 7 ►

ISKUSTVA IZ ITALIJE

Obitelj - Klub u liječenju alkoholizma i promjeni stila života

Često nas pitaju: Što je klub? Kako funkcionira? Što radite na vašim sastancima?

Pitanja koja te često stavljaju u neugodnu situaciju, jer objasniti nekoj nepoznatoj osobi što je klub i kako djeluje nije nimalo lako. Ponekad ne znaš što odgovoriti jer njegovo djelovanje je jednostavno, da nam nikada ne bi vjerovali da je to tako.

Međutim, mi znamo da to dobro funkcionira!

Ova publikacija je upravo napravljena da bi dala odgovore na ovakva pitanja.

Draga obitelji,

Prestati piti nije nimalo lako, promijeniti vlastite navike, vlastiti način ponašanja još je teže.

Naročito je teško da to učinite sami.

Iskustvo kluba nas je naučilo da je “raditi zajedno“ mnogo lakše, mnogo konstruktivnije i zašto da ne – mnogo ljepše!

Svi ćemo zajedno, s klubom, moći ne samo prestati piti, nego, što je najvažnije promijeniti stil života, koji nam je prouzročio mnogo problema.

Sigurno ćete se susresti s teškoćama i svi mi, zajedno s našim obiteljima, bit ćemo tu da vam damo podršku, znajući da kada mi budemo imali potrebu, da ćete biti tu, da nam date ruku.

Kao i u svakoj zajednici, u svakoj obitelji, u svakoj situaciji gdje se susreću mnogi ljudi, tako i u klubu  postoje principi. Imajući ih na umu, bit će nam mnogo lakše hodati zajedno.

1.      Klub je…

Klub je udruga koja “pripada“ nama obiteljima i u koju dolazimo da bismo inicirali i zatim proveli promjene našeg stila života i naravno da bismo prestali piti.

Sastajemo se jednom tjedno po 90 minuta. Klub je zajednica mnogih obitelji.

To znači da se mi obitelji tamo sastajemo da bismo podijelile put u zajedničkom ozračju, jer tamo dijelimo naše životne priče, naše teškoće, naše projekte, naša nadanja i naše uspjehe, sreće i tuge svakodnevnog života. Naše obitelji čine dio grada, mjesne samouprave, gdje se klub nalazi. Klub je odraz tog grada, mjesne samouprave, osjeća se dio toga.

Tako nam se svima lakše susretati i biti bliže nekoj obitelji koja ima poteškoća. Naš klub nije neko zatvoreno društvo, nije otok, nije nikakva tajna sekta.

Klub su vrata otvorena obitelji u problemima i zbog toga ne prikrivamo našu pripadnost njemu.

Naša obitelj su članovi kluba, a klub nam čini “novu obitelj“.

2. Klub je obitelj

Klubovi su nastali zbog obitelji koje imaju problema vezanih uz alkoholizam. (Prvi osnivač Kluba je Vladimir Hudolin (1922. – 1996.) hrvatski psihijatar, stručnjak svjetskog glasa u području alkoholizma. Prvi klub nastao je u Zagrebu 1964. godine).

Uvijek govorimo da klub “radi“ s cijelom obitelji. To znači da mi mislimo, da kada u jednoj obitelji postoji problem, taj problem nije nikada vezan za jednog člana, u našem slučaju osobu koja ima problem s prekomjernim pijenjem, nego cijele obitelji i u širem značenju, okoline u kojoj ta obitelj živi.

Nama to izgleda prilično jasno, ali rasprostranjeno je razmišljanje da se odvajaju oni koji piju od onih koji ne piju “gledanjem“ u obitelj tko su krivci, a tko su žrtve, osobe koje treba “liječiti“ i druge koje treba “štititi“.

Ovakav način razmišljanja ima veliki nedostatak. Ne pomaže obitelji da izađe iz problema, nego ih povećava!

Iskustvo je dokazalo važnost rada prema pravilima obitelji. Kada cijela obitelj dođe u klub, promjena stila života i apstinencija postaju vrlo lagani i naravno ljepši. Po svemu sudeći, ako samo malo razmislite i vi ćete biti uvjereni u to.

Rekli smo da se dolazi u klub zbog izmjene stila života, a to se odnosi na čitavu obitelj.

Ako u klub dođe samo jedan član obitelji, kako može biti moguće da put promjena bude stvarno podijeljen s cijelom obitelji, da se put koji je alkoholizam prekinuo nastavi za sve, da svatko nađe svoju ulogu?

Naravno, od onoga što se kaže, nešto se i učini…

Onda se može dogoditi da u našem klubu vidite obitelji koje nisu zajedno, žene i muževe koji se napuštaju, djecu koje nikada nema. Ako se to dogodi, povucite nas za uši i prisjetite nas da…

U klub dolazi cijela obitelj! Naravno s djecom, koja u klub donose sreću i život i sigurno nisu problem, niti “smetnja“! I još nešto, djeca u klubu stječu važno

iskustvo: sudjeluju u mijenjanju naših obitelji, pomažu prevladati negativne trenutke koje su preživljavali.

Ponekad se događa da u početku samo jedan dio obitelji odluči doći u klub. I to je početak i moramo biti zadovoljni. Ali je jasno da ćemo raditi na tome da nam se priključi i ostatak obitelji

U klub ponekad dolaze osobe koje su same, obitelj je s njima srušila mostove, prijatelji su se malo-pomalo udaljili. U ovakvim situacijama tražimo “novu obitelj“, odnosno obitelj  koja je spremna podijeliti zajedno sa “samom“ osobom put promjene. Na taj način više neće biti samih ljudi!

Još nešto u vezi s mijenjanjem: riječ koju ćete čuti često. Promjene se, naravno ne ostvaruju samo u klubu. Štoviše, promjena, ali samo u klubu, bezvrijedna je. U klubu započinje proces koji treba postati konkretan u svakodnevnom životu, unutar naše obitelji, na poslu, u našem društvenom životu.

Prva godina promjena, prvenstveno je bila vezana za apstinenciju, odnosno prestanak pijenja.

S godinama, promjena se sve više vezala uz stil života i ne bez razloga, danas govorimo o trezvenosti, izraz koji nas prati na našem novom putu, koji nije samo apstinencija.

Trezvenost je novi način života i odnosa s drugima.

2.      Ne piti: izbor za cijelu obitelj

Obitelji iz kluba odabiru da ne piju i da ne drže alkoholna pića u svojoj kući.

To je čin solidarnosti i preuzimanja odgovornosti, ali je ujedno i konkretan izbor promocije i zaštite zdravlja za svakog člana obitelji.

Kao što znate, pijenje, dovodi do rizičnog ponašanja i prijetnja je za zdravlje za svakog od nas.

Nedržanje alkoholnih pića u kući može izgledati nebitno u odnosu na okolinu, gdje je alkohol svuda prisutan. Nije tako. To je veoma važan izbor, jer ukazuje da je u svakodnevnom životu naše obitelji bitno donijeti odluku, jednu odluku na koju možemo biti jako ponosni.

To je izbor koji promovira zdravlje i u našem slučaju smanjuje rizik od ponovnog počinjanja pijenja (recidiva).

3.      Što se radi u Klubu?

Što se događa za vrijeme naših tjednih sastanaka?

Svaka obitelj iznosi činjenice, probleme, sreću i bol koja se skuplja u tijeku tjedna. Pridajemo im pažnju i uključujemo ih u raspravu, da bi im ostali mogli dati potporu. Inače, svaka obitelj koja govori o sebi i svojim osobnim iskustvima, daje mogućnost drugim obiteljima da pronađu moguće odgovore koji bi bili dobri za njih.

U ovim razgovorima o svakodnevnici, o lijepim i ružnim stvarima, u razmjeni crtica iz života, iskustava, stavova, poticaja, sukoba, život je kluba.

Govorimo o sadašnjosti zbog planiranja budućnosti i ostavljamo prošlost u ladicama, jer je sigurno jedno:  koliko god pričali, prošlost ne možemo promijeniti!

Na ovakav način stvara se empatija, ozračje solidarnosti i prijateljstva među svima nama, okruženje u kojem postaje lako komunicirati, gdje ste uvijek prihvaćeni, te nikada optuživani.

Osjetite se korisnim. Sada je jasno da je naš problem dodirivao i druge obitelji, razmjenjuju se iskustva, sudjeluje se u mijenjaju naših prijatelja, napokon je jasno da je povratak u život moguć!

To je “tajna“, “lijek“ kluba!

4.      Prisustvujući susretima u klubu shvaćamo da…

Vi, koji ste tek sada došli u klub, vjerojatno ste razumjeli da ste ušli u veliku obitelj koja želi promijeniti stil života, koja želi ponovno pronaći u svakome osmijeh i zadovoljstvo.

Da bi se ovo postiglo postoji nekoliko jako jednostavnih stvari koje treba učiniti, stvari koje smo zaboravili, prije nego smo došli u klub.

Prije svega, znati kako ući u raspravu sa samim sobom i s drugima, govoriti o sebi, prihvatiti kritiku, slušati ostale. Za mnoge od nas to je vrlo teško, ali ako to ne uspijemo učiniti, ostat ćemo zatvoreni u našim čahurama i naš se život neće promijeniti.

Sve ovo predstavlja veliko poštovanje za životne priče drugih.

Klub nije sud i upravo se zbog toga dobro osjećamo. Zato što znamo da nas prijatelj neće optuživati, a još manje osuđivati.

Poštovanje životnih priča svih znači da sve što se kaže u klubu, tamo i ostaje. Ovo nam omogućava da se osjećamo slobodni u onome što govorimo, čak i u intimnim, posve osobnim slučajevima.

Osobito na početku neki misle da njihova prisutnost  u klubu služi nekom od obitelji koji ima izravan problem s alkoholom. S vremenom shvaćamo da smo svi u klubu zbog nas samih, da bismo učvrstili  naše osobne promjene i da samo tako možemo poboljšati promjenu kod naše obitelji.

U životu se problemi mogu ponovo javiti. Vidjet ćete obitelji koje prave korake unazad, obitelji koje prekidaju dolazak u klub, obitelji koje imaju velikih poteškoća da pronađu pravi put promjene. Klub postoji upravo zbog ovakvih obitelji.

I kada je jedna obitelj u poteškoćama, druge obitelji  u klubu joj se pokušavaju naći u blizini, da osjeti našu solidarnost, odlazeći joj u posjete, telefonirajući, tražeći  pravi put  da je vrate u klub. Jedan osmijeh, njihova prisutnost, reći će da smo živi, da postojimo…

U klubu znamo da smo započeli jedan put.

Znamo da se promjena može uvijek provesti u djelo.

Znamo isto tako, da svaka obitelj ima određeno radno vrijeme, kojeg se moramo pridržavati. Prije svega, vjerujemo da se sve ono što se nije dogodilo tog dana, može dogoditi idućeg.

I znamo da je vrijeme na našoj strani, da je to jedina vrijednost na što se moramo učiti oslanjati. I kada to zaboravimo, uvijek će se naći prijatelj da nas na to podsjeti.

Posljednja stvar. U klubu nitko ni za koga ne odlučuje. Svaki sudionik u klubu kaže svoje, raspravlja se, može se i posvađati, kao što se događa i u životu, ali nitko nema pravo reći drugom što treba činiti. Svatko od nas će naučiti hodati na svojim nogama.

I ako nas netko zamoli da odlučimo za njega, podsjetit ćemo ga na staru izreku koja kaže: “poslušati je lako, ali ničemu ne vrijedi, odrastanje je mnogo teže, ali uči kako da živimo “.

5.      Multidimenzionalnost patnje

Vrlo često u jednoj obitelji problemi koji su povezani s alkoholom nisu i jedini.

U obiteljima se skoro uvijek problemi skupljaju  i prepliću. To je koncept multidimenzionalnosti patnje. Mi ih zovemo kompleksnim problemima.

To  znači da je klub, naravno, otvoren prema obiteljima koje imaju u istom članu ili nekom drugom članu u obitelji druge probleme, osim onih vezanih za alkohol (na primjer, psihički problemi, problemi s ponašanjem, upotreba drugih tvari, bilo legalnih, bilo ilegalnih, socijalni problemi…).

Složenost koja predstavlja život, mnogo razlika  za koje na kraju uviđamo da su bogatstvo.

6.      Osoba na usluzi obiteljima (serviser)

Serviser je jedan član kluba koji ima specifičnu ulogu da olakšava i stimulira, kada je potrebno, komunikaciju i interakciju.

Serviser našeg kluba ne dolazi dirigirati, govoriti što trebamo raditi, donositi odluke umjesto nas.

Naravno da i serviser, kao i svaki drugi član, sudjeluje u životu kluba, prije svega zbog sebe. Samo tako može biti zaista koherentan sa svojim imenom serviser, tj. osoba na usluzi obitelji.

7.      Dva važna  koncepta

Hudolin ostaje, za onoga koji ga je upoznao, veliki poznavalac života. Hudolin je stvorio klub i nakon toga je poticao i usmjeravao razvoj s mnogim genijalnim intuicijama.

Između mnogih, dva su naročito važna: ekološko-socijalni pristup i antropološka duhovnost.

Sve naše metode mogu se podijeliti u ova dva koncepta. Ekološko-socijalni pristup, znači vidjeti čovjeka uvijek u svojoj realnosti, počevši od njegove obitelji da bismo uzeli u obzir cijelu mrežu važnih odnosa koje ga čine jedinstvenim i nezamjenjivim u društvu.

Znači osjetiti zajedništvo u jednoj velikoj ARKI (lađi), gdje svatko postoji onoliko koliko postoje i ostali, gdje je svatko pomalo odgovoran za druge i gdje su drugi odgovorni za njega, tamo gdje su indiferentnost, egoizam, ali i usamljenost, pomanjkanje emocija i vrijednosti, naši najveći neprijatelji.

ARKA, gdje ono što se dogodi meni, dogodi se i mom susjedu,  tamo gdje moja promjena postoji ako je i tvoja, tamo gdje nitko nije otok, nikada. ARKA koja vjeruje uvijek u nas.

Antropološka duhovnost živi u najdubljem korijenu čovjeka, u svim ljudima ove naše bogate i siromašne planete. Živi u mogućem snu, gdje ova planeta, danas i prije svega sutra, postaje više plava za nas, za našu djecu. Zato, jer su sva djeca, u svakom dijelu ove planete i naša djeca. I od ovih  mogućih snova, ovaj je najvažniji i najljepši.

8.      Klub radi na sljedeći način

Klub, kao i svaka udruga, ima svoje modalitete da bi bolje funkcionirao.

Socijalni položaji

Uobičajeno je da u klubu imate :

-          predsjednika koji predstavlja klub u službenim  trenucima

-          potpredsjednika koji mijenja predsjednika u njegovom odsustvu

-          tajnika koji vodi korespodenciju, zaposlenike i sl.

-          blagajnika koji prikuplja članarinu i druga sredstva, a uz to vodi računovodstvo

-          odgovornu osobu kluba koja se brine o vođenju.

Ovi položaji služe životu zajednice i čine nas  odgovornim. Zbog toga je dobro da traju ne više od 6-12 mjeseci.

Sudjelovanje

Godina ima 52 tjedna, toliko je i sastanaka, svaki od njih jednako je važan. Dolaziti “ponekad “ničemu ne služi.

Svatko od nas može imati ponekad nešto važno za obaviti, ali u tom slučaju moramo obavijestiti nekog člana kluba da ne možemo doći.

Početak rada grupe

Prema pravilu, svaki susret u klubu počinje čitanjem zaključaka prethodnog sastanka. Odmah nakon toga, vođa, koji se mijenja između članova kluba, otvara rad grupe. Obično se počinje od obitelji  koje nisu prisutne, a nisu ni obavijestile o svom nedolasku. Bez prevelike priče, dogovorimo se da ih čujemo. Vođa, zatim preda riječ drugim obiteljima i klub živi…

Točnost

Od članova grupe treba zatražiti da bude točan zbog uzajamnog poštovanja. Svaka grupa koja želi dobro raditi ima određeno vrijeme.

Zaključak

Svaki sastanak završava zaključkom koji vodi naizmjenično jedna od naših obitelji. Zaključak je pamćenje kluba i služi za označavanje koga nije bilo i što se radilo na zadnjem sastanku.

Umnožavanje

Najbolje rezultate klub postiže kada u njemu ima 10 obitelji. Kada klub ima više od 10 obitelji, on se “umnožava“. Do ovoga dolazi zbog toga, jer veliki broj obitelji usporava i ne dozvoljava da klub radi dobro. Ako nas je puno, nedostaju prostori da se svako može izraziti. Umnožavanje je trenutak slavlja: rađanje  novih otvorenih vrata za sve obitelji kojima su ona, naravno potrebna. Klub se može umnožavati i prije dolaska desete obitelji. I dobro je to učiniti kada duže vremena nema nove obitelji iako se klub nije umnožavao u posljednje vrijeme.

Pušenje

Za vrijeme sastanaka u klubu, nitko od nas ne puši. Osim toga sve više pokušavamo utjecati da i članovi obitelji koji puše, to prestanu: znači još jedan izbor čuvanja i promicanja zdravlja.

Članarina

Svi mi plaćamo malu članarinu, koja služi za eventualne troškove kluba (uredski materijal i sl.). Jedan dio se uplaćuje Zajednici klubova.

9.      Klub se nikada ne zaustavlja

Kako prolazi vrijeme i klub se stalno mijenja. Ovo se događa jer je sav pristup dinamičan i razvija se, ili bolje rečeno raste s nama…

Zaboraviti ovaj koncept, značilo bi balzamirati klub i vremenom ga pustiti da se ugasi. Upravo zbog toga i važnost svakodnevnog rada, suprotstavljanja, zajedničkog.

Trento Italija

Preveo Miro Gustin, Sarajev

----:oOo:----

Što klub nije

Često zaboravljamo da postoje osnovni principi rada  klubova liječenih alkoholičara, zacrtanih u našoj literaturi, preporukama naših kongresa, simpozija, mjesečnih sastanaka itd.

Iako ih znamo, dobro je podsjetiti se, na primjer čitajući  prethodni prilog naših susjeda Talijana.

Koji su principi nećemo ponavljati, no potcrtat ćemo ono što klub ni u kom slučaju nije.

A sve to u cilju što boljeg usklađiva­nja stavova i poboljšanja rada u klubovima liječenih alkoholičara.

1. Klub liječenih alkoholičara nije mjesto okupljanja liječenih alkoholičara - apstinenata, koji samozadovoljno govore o svojoj apstinenciji, a ne sjete se svih onih, koji su na­pustili klub nakon 2, 3 sastanka i vjerojatno su u recidivu.

2. Klub liječenih alkoholičara nije mjesto okupljanja samo liječenih alkoholičara, već i članova njihovih obitelji.

3. Klub liječenih alkoholičara nije mjesto društvenog živo­ta liječenih alkoholičara, na kojem se govori samo o nabavi­ novčanih sredstava, organiziranju izleta i ostalih zaba­va, već je u prvom redu terapijsko mjesto za podršku u apstinenciji i rehabilitaciji u obitelji, na radnom mjestu i opće­nito u društvu.

4. Klub liječenih alkoholičara nije glomazna društvena or­ganizacija, sa 100 članova, u kojoj nitko nikoga dobro ne poznaje, nego terapijska grupa od 20 obiteljskih članova, koji se uzajamno dobro poznaju i pomažu.

5. Klub liječenih alkoholičara nije mjesto na kojem mogu »odsjediti« terapeuti (psihijatri, liječnici primarne zdravstvene zaštite, socijalni radnici, psiholozi, medicinske sestre itd), već je mjesto za ozbiljan rad terapeuta, educiranih na pod­ručju alkoholizma i grupnoga rada.

6. Klub liječenih alkoholičara nije mjesto za udaranje žigo­va o prisutnosti, već je mjesto za aktivno sudjelovanje u grupnom radu.

7. Klub liječenih alkoholičara nije »firma« za razne »poslove« već terapijska grupa, duboko ljudska, koja pomaže svim članovima u svladavanju prepreka u apstinenciji i rehabilitaciji.

 

----:oOo:----

◄ strana 1

Alk. gl. 10/2007 (148) str. 3-6

strana 7 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES