početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ početna

Alk. gl. 10/2007 (148) str. 1.2

strana 3 ►

Godina XIII., broj (10) 148, listopad 2007.

Zapisnici sa sastanka Zajednice  KLA Zagreba ►►

 

Održan sastanak UP HSKLA ►►

 

Obitelj i klub u liječenju alkoholizma i promjeni stila života ►►

 

8. sportski susreti KLA Koprivničko-križevačke županije ►►

 

2. lošinjska ljetna škola o alkoholizmu ►►

 

Iz klubova ►►

 

Zanimljivosti s Interneta ►►

 

Iz tiska ►►

 

Zapisnik sa sastanka Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba održanog 10. rujna 2007. godine

Prvi sastanak iza ljetnog zatišja okupio je sve predstavnike koordinacija. Na samom početku predsjednik dr. Zoran Zoričić najavio je obilje aktivnosti za  jesen.

Od 13. do 14. listopada u Ljubljani se održava Alpe Adria konferencija s naslovom «Različite ovisnosti  kao izazov sudbonosnog trenutka». Iz Hrvatske sudjeluju kao predavači dr. Zoričić i dr. Torre. Drugi je dan posvećen susretu KLA. Zajednicu KLA Zagreba zastupat će petnaestak članova.

U Udinama se 17. i 18. listopada održava Osnivačka skupština Svjetskog saveza KLA. Hrvatsku će predstavljati dr. Torre iz Zagreba i dr. Branko Lakner iz Malog lošinja, te još nekoliko stručnih djelatnika i članova KLA. Osnivanje Svjetskog saveza je veliko priznanje za klubove liječenih alkoholičara. Odmah iza je u Montechiariju u Italiji godišnja skupština KLA Italije. I tu će biti naših predstavnika.

I ove godine uživat ćemo u pučkoj poeziji, ovaj put u lijepoj Koprivnici. Prvi put ćemo iz Zagreba ići organizirano – autobusom. Planiramo na putu posjetiti i Križevce.

Početkom listopada KLA će predati izvješća o radu Gradskom uredu za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje. Trebamo se pripremiti i za natječaj  za dodjelu sredstava za 2008 godinu koji će biti objavljen u listopadu.

Krajem studenoga sudjelovat ćemo na redovnoj Godišnjoj skupštini HSKLA.

Očekujemo da ćemo i ove godine uspješno obilježiti Mjesec borbe protiv ovisnosti.

Već sada je najavljena Hrvatska konferencija o alkoholizmu i Alpe-Adria sastanak KLA, koji će se održati iduće godine, od 21. do 23. travnja u Opatiji. To je još jedna prilika za susret članova KLA iz Hrvatske, ali i šire.

Planira se jesenska jednodnevna edukacija za članove KLA i njihove obitelji. Prijaviti se može kod tajnice na mobitel: 091/545-8072.

Počele su godišnje skupštine. Bilo bi dobro provjeriti termine, kako bi se izbjeglo preklapanje događanja.

Gost na sastanku bio je svima dobro poznat prof. Tatalović iz kaznionice Turopolje, a stručni djelatnik u KLA „Obiteljski život“. Razgovarali smo o članovima KLA koji su došli iz kaznionica. KLA „Voltino“ ima dobar primjer, jer je njihov član i nakon obveznog roka, ostao aktivan u klubu.

Idući sastanak je 9. listopada u utorak, jer je u ponedjeljak, 8. listopada, praznik.

Dušica Cesarec, tajnica ZKLA Zagreba

UPRAVNI ODBOR HSKLA

Sastanak Upravnog odbora HSKLA održan  21. rujna 2007. u Zagrebu

Sastanak UO HSKLA održan je 21. rujna u prostoriji KB «Sestre milosrdnice» s početkom u 13 sati. Prisustvovali su članovi UO: dr.sc. Zoran Zoričić, Damir Vodopivec, Štefica Bedeniković, Marija Veselić, Višnja Kajzer, dr. Anita Komljenović, Dušica Cesarec, dr. Dijana Uvodić-Đurić, Zdravko Vidaković, doc.dr.sc. Darko Breitenfeld, Vjekoslav Pleić, te umjesto Vlade Salvadora iz Kutine bio je gospodin Kovačević. Sastanku su prisustvovali i prof. Radovan Tatalović i dr. Robert Torre.

Predsjednik dr. Zoričić je pozdravio prisutne i podnio izvješće o radu HSKLA u razdoblju od 27. ožujka do 20. rujna 2007. godine.

Dana 31. ožujka ove godine u Kašini je Zajednica KLA organizirala, s klubom domaćinom, sportsko druženje u Kašini i tako je obilježen 1. travanj - Dan klubova liječenih alkoholičara. Prisustvovalo je oko 350 sudionika.

U travnju je prva grupa imala završni seminar za stručne djelatnike. Priznanja su primila 42 nova stručna djelatnika. Održana je i promocija knjige dr. Roberta Torrea.

Dana 2. lipnja su klubovi Primorsko-goranske županije organizirali druženje u Polanama iznad Delnica.  U istom mjesecu je održana II. ljetna škola o alkoholizmu u Malom Lošinju. Ove godine je prisustvovalo 53 polaznika, zajedno s gostima iz Slovenije. Zadnjeg dana u lipnju održani su 23. sportski susreti sjeverozapadne Hrvatske u Slatini. Sudjelovalo je oko 400 članova KLA i njihovih obitelji. Održana je i promocija knjige dr. Roberta Torrea u Rijeci.

Osnovani su novi KLA u Osijeku, Slavonskom Brodu te na otocima Krku i Cresu.

Nakon izvješća dr. Zorana Zoričića, članovi UO su govorili o događanjima u proteklom razdoblju na svojim područjima.

Višnja Kajzer je još jednom spomenula sportske susrete u Slatini, naglasila dobru organizaciju, proširene su dječje discipline. Odaziv KLA je bio odličan (23 KLA). Idući susreti će biti u Čakovcu.

Iz Splita je došao g. Pleić. Upravni odbor KLA Splitsko-dalmatinske županije održao je četiri sastanka. Planiraju održati seminar za liječnike opće prakse i socijalne radnike svoje regije.

Dr. Komljenović je, uz druženje u lipnju, spomenula i izbornu skupštinu KLA Primorsko-goranske županije održane 19. rujna 2007. Ponovo je dr. Anita Komljenović izabrana za predsjednicu.

Dr. Dijana Uvodić-Đurić je rekla da su KLA Međimurske i Koprivničko-križevačke županije, zajedno s KLA iz Varaždina Dan KLA proveli na Dravi. U Ludbregu je održan tematski sastanak stručnih djelatnika - Što i kako se radi u KLA. Istaknuta je važnost prevencije. Posebno pažnja posvećena je financiranju rada KLA. Dosta stručnih djelatnika radi volonterski.

Z. Vidaković iz Vinkovaca je član KLA koji ima oko 100 članova. I sami članovi su shvatili da je rad u grupi s toliko ljudi izuzetno otežan. Nadamo se da će se u Vinkovcima osnovati novi KLA. Uskoro će imati izbornu skupštinu na kojoj će proslaviti 40 godina rada.

G. Kovačević iz Kutine naglasio probleme s Petrinjom (financije, nema stručnog djelatnika). Situacija se poboljšala i KLA u Petrinji ponovo radi. Klubovi Sisačko-moslavačke županije naglašavaju slabu suradnju s bolnicom u Popovači. Iako u bolnici djeluje i ogledni klub, Zajednica KLA nema nikakve informacije o njegovom radu.

Š. Bedeniković je govorila o Zajednici KLA Zagreba. Klubovi rade, a neki se nakon zastoja revitaliziraju.

Prof. Tatalović, koji radi u penalnom sustavu, najavio je osnivanje KLA u zatvorima (kaznionice već imaju KLA.). Počelo je Zagrebu, u Puli, Osijeku. Samo u Gospiću još nije ništa poduzeto.

Doc.dr. Darko Breitenfeld je predložio da se uz točenje i prodaju pića, donese zakon o zabrani nošenja alkohola maloljetnicima. Taj zakon vani postoji. Isto tako bi trebalo pojačati policijske patrole pred kafićima, naročito preko vikenda.

Dr. Zoran Zoričić se potom okrenuo planiranim aktivnostima HSKLA:

Dana 6. listopada očekuje nas večer pučke poezije u Koprivnici. Ove godine članovi KLA Zagreba idu organizirano autobusom. Putem će kratko posjetiti i Križevce.

Nakon toga, 13. i 14. listopada prisustvovat ćemo Konferenciji Alpe-Adria o alkoholizmu i drugim ovisnostima u Ljubljani.

U Udinama se 17. i 18. listopada održava Osnivačka skupština Svjetskog saveza KLA. Zbog spriječenosti predsjednika dr. Zoričića, HSKLA će zastupati dr. Robert Torre. Uz njega, ide i dr. Branko Lakner iz Malog Lošinja. Dr. Zoričić je rekao da će Talijani u dogovoru s prof. Višnjom Hudolin organizirati smještaj za 5-6 naših predstavnika. Članovi UO će do srijede javiti  imena zainteresiranih. Odmah iza Udina ide se u Montechiari gdje je Godišnja skupština KLA Italije.

Planira se održati jednodnevni seminar za članove KLA i njihove obitelji.

U studenom će se održati redovna Godišnja skupština HSKLA.  Krajem godine počet će i II. ciklus seminara za buduće stručne djelatnike u klubovima.

Dr. Zoričić je najavio za iduću godinu, 21. do 23. travnja, hrvatsku Alpe-Adria konferenciju o alkoholizmu i 2. sastanak KLA.  Očekuje se, naročito zadnji dan, 23. travnja, organizirani dolazak članova KLA iz cijele Hrvatske.

Sastanak je završio u14.30 sati.

Dušica Cesarec, tajnica HSKLA:

----:oOo:----

 

◄ početna

Alk. gl. 10/2007 (148) str. 1.2

strana 3 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES