početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 10

Alk. gl. 9 /2007 (147) str. 12-14

strana 15 ►

IZ KLUBOVA

Čiji su klubovi liječenih alkoholičara?

U organizaciji Obiteljskog kluba liječenih alkoholičara Varaždin, a pod pokroviteljstvom  Ludbreške mljekare  «Antun Bohnec», u Ludbregu je organiziran sastanak predstavnika klubova liječenih alkoholičara iz Varaždinske, Koprivničko-križevačke i Međimurske županije .

Na sastanak su pozvani i predstavnici Zavoda za javno zdravstvo, Psihijatrijskih odjela Županijskih bolnica, Centara za prevenciju ovisnosti i Centara za socijalnu skrb navedenih županija, dakle predstavnici državnih institucija koje se bave prevencijom i liječenjem alkoholizma, predstavnik  Biskupijskog Caritasa i predstavnici medija.

Aktivnosti u liječenju i prevenciji alkoholizma  prikazali su prof. Milan Čapalija za Koprivničko-križevačku i Diana Uvodić-Đurić, dr.med. za Međimursku županiju, te Zemira Medved, dr.med. za Varaždinsku županiju .

S obzirom da su klubovi liječenih alkoholičara nezamjenjivi u liječenju i rehabilitaciji alkoholičara, postavljeno je pitanje na koji način se može financiranje njihovog rada provesti u sklopu sustava zdravstva ili socijalne skrbi.

U ove tri županije djeluje 13 klubova liječenih alkoholičara s tendencijom osnivanja novih klubova, kao i dva Saveza KLA koji objedinjavaju aktivnosti klubova.

Svi zajedno predstavljaju veliku trijeznu snagu koja se može iskoristiti kao motor i pokretač novih aktivnosti u borbi protiv alkoholizma,  pa je na prijedlog dr. Zemire Medved  i predsjednika Obiteljskog KLA Varaždin g. Branka Šafara osnovan  odbor za osmišljavanje zajedničkog djelovanja, a prva zajednička akcija planira se u Mjesecu borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti .

Prije radnog dijela svi su sudionici sastanka,  predvođeni ljubaznim domaćinom g. Bohnecom, razgledali prostore njegove suvremene mljekare, a sa sastanka je upućena zajednička poruka da se svi moramo okrenuti svojim obiteljima i zdravijim stilovima života, što uključuje pravilnu prehranu, više kretanja, više mlijeka i manje alkohola.

         Diana Uvodić-Đurić, dr.med.

----:oOo:----

Kako ih ispratiti na «maturalac»?

U posljednjem tjednu trajanja nastave u Osnovnoj školi Prelog nije se razmišljalo samo o zaključivanju ocjena. Pripremajući se za odlazak učenika 7. razreda na ekskurziju u Pakoštane organiziran je pomalo neobičan roditeljski sastanak na kojem su ovaj put zajedno bili prisutni i roditelji i djeca, a tema sastanka bila je štetnost alkohola i pušenja cigareta.

Gosti predavači ovaj put nisu bili stručnjaci koji se bave problemom ovisnosti nego učenici 7. i 8. razreda Osnovne škole Prelog – mladi edukatori koji su prošli edukaciju u sklopu projekta «ZAJEDNO – projekt prevencije ovisnosti u osnovnoškolskim ustanovama Međimurske županije» u organizaciji udruge mladih  ACT iz Čakovca.

U posljednjem tjednu trajanja nastave u Osnovnoj školi Prelog nije se razmišljalo samo o zaključivanju ocjena. Pripremajući se za odlazak učenika 7. razreda na ekskurziju u Pakoštane organiziran je pomalo neobičan roditeljski sastanak na kojem su ovaj put zajedno bili prisutni i roditelji i djeca, a tema sastanka bila je štetnost alkohola i pušenja cigareta.

Gosti predavači ovaj put nisu bili stručnjaci koji se bave problemom ovisnosti nego učenici 7. i 8. razreda Osnovne škole Prelog – mladi edukatori koji su prošli edukaciju u sklopu projekta «ZAJEDNO – projekt prevencije ovisnosti u osnovnoškolskim ustanovama Međimurske županije» u organizaciji udruge mladih  ACT iz Čakovca.

Edukaciju su nizom radionica, u kojima je sudjelovalo pedesetak učenika, proveli pedagoginja škole Ivana Bene, prof., školska liječnica Diana Uvodić-Đurić, dr.med. te kontakt policajac za područje  Grada Preloga g. Tomislav Grubić.

Izuzetno zanimljivim prezentacijama i predavanjima mladi edukatori su još jednom pokazali da je u prevenciji ovisničkih ponašanja riječ vršnjaka od neprocjenjive vrijednosti, naime i njihovi vršnjaci, kao i njihovi roditelji,  saslušali su ih s neprekinutom pažnjom, a tema se, vjerujemo, komentirala taj dan u mnogim obiteljima u Prelogu.

Naglašavajući štetno djelovanje svih sredstava ovisnosti, mladi edukatori poželjeli su svojim vršnjacima  ugodan boravak na moru, oslobođen  neugodnih posljedica konzumiranja alkohola i cigareta.

  Diana Uvodić-Đurić, dr.med.

----:oOo:----

Dan kada sve pada u vodu

Za jednoga je apstinenta predivno biti godinu i pol čist, trezven, «normalan», ali za mene jako teško, ponekad i preteško.

Mislim da u tih godinu i pol apstinencije od alkohola, tableta, trave, speeda, ecstazija nisam živio nego jednostavno ispunjavao očekivanja drugih, zanemarujući samog sebe .

Svoju apstinenciju započeo sam u KLA «Prelog» bez tableta, bez liječenja, unatoč nagovaranjima naše  stručne djelatnice  dr. Diane  Uvodić-Đurić i ostalih članova kluba .

U klubu sam stekao  mnogo povjerenja i priznanja (usmenog) i zaista sam se osjećao jakim, te prihvatio i predsjedništvo kluba koje mi je bilo povjereno tokom naše godišnje izborne skupštine na kojoj sam primio priznanje za prvu godinu apstinencije.

Ove godine imao sam dva recidiva s marihuanom, tabletama, alkoholom i ecstazijem. Tek zadnje predoziranje s tabletama i alkoholom natjeralo me da razmislim o bolničkom liječenju te sam otišao na Psihijatrijski odjel Županijske bolnice Čakovec, no zbog okolnosti koje su se tamo događale, bolje je za sve da ostanu prešućene...

Odlučio sam otići u Vinogradsku bolnicu gdje znam da će mi pomoći i u borbi protiv psihičkih trauma i protiv moje ovisnosti. 

Puno pozdrava, a nastavak slijedi nakon liječenja.

          Duško Mendrea, predsjednik  KLA «Prelog»

----:oOo:----

Na 39. godišnjoj skupštini Kluba liječenih alkoholičaraDr. Mato Golubić“ iz Čakovca“, nećakinja g. Rajka Sanjkovića pročitala je svoj  prilog.

Dragi Rajko,

Prošle su već dvije godine otkako ne piješ alkohol. Moram biti iskrena, jako drago mi je drago zbog toga. Mislim da je cijela obitelj bila okupirana tvojim problemom i da smo ti željeli pomoći, no ti tu pomoć nisi želio prihvatiti. Često sam slušala razgovore, ponekad i svađe, čiji povod su bili problemi koje je izazivao alkohol. I ti si negdje u podsvijesti znao da to tako neće ići, ali nisi  odustajao. No jednog dana sve je prevršilo mjeru i nakon što si završio u bolnici i nakon što ti je dijagnosticirana bolest, počeo si se oporavljati, no želja za alkoholom nije se gasila.

Liječenja u inozemstvu, razgovori i terapije, čak i naša podrška, očito nisu bili dovoljni da popustiš. Pod utjecajem alkohola vrijeđao si obitelj, izgubio želju za životom i mislio da je sve gotovo. No nije bilo tako. Tek nakon dijagnoze teške bolesti odlučio si potpuno okrenuti leđa alkoholu i posvetiti se zdravijem životu.

Sada se uspješno oporavljaš, upoznao si nove prijatelje, pronašao nove zanimacije i imaš čvrsto stajalište u vezi s alkoholom.

Odlaziš na sastanke grupa koje podupiru sve ljude koji su odlučili promijeniti svoje poglede na svijet i reći „ne“ alkoholu, te upoznati čari života koje se bez alkohola. Iako si se promijenio, rane koji si nanio svojoj obitelji još uvijek zacjeljuju.

Također bih željela zahvaliti tvojim kolegama iz kluba, bez čije podrške i razumijevanja vjerojatno ne bi uspio.

Hvala!

Nećakinja

----:oOo:----

Dragi prijatelju Ante !

Nešto napisati o Anti može samo netko tko ga je dobro poznavao ili barem jedan njegov dio. Ja sam ih poznavao dvojicu. Jednog radnog, punog ideja, koji bi dao sve za prijatelja. I drugog Antu koji je nažalost, poslije teške pogreške (a znamo o čemu se radi) prvo spašavao sebe, da bi opet mogao dati sve od sebe u spašavanju drugih. Tešnjevka, Zagreb i cijela naša lijepa Hrvatska mogu se ponositi onime što je naš Ante dao na području alkoholizma i rada klubova liječenih alkoholičara.

Sjećam se trenutaka kada smo se prije godinu dana (članak u našem „Glasniku“ od mjeseca travnja 2006. godine, br. 4,130.) Ante i ja sastali radi dogovora o tome što bismo napisali o našem Mići Antoloviću, još jednom prijatelju i velikanu koji nas je prerano napustio. Bilo nam je teško, ali bili smo odlučni i napisali smo. A danas je meni još teže.

Sjećam se kada me je nakon svog ponovnog uspona nazvao i tražio da zajedno pomognemo klubu „Prečko“ i da ga izvučemo „iz krize“. Dogovorili smo se da ćemo pozvati sve stare članove (i zato im velika hvala!) i uz pomoć novih članova, a najviše uz naše stručne djelatnice, prof. Maju Tončević, a kasnije i drugih, klub je došao na mjesto, na vodeći položaj među zagrebačkim klubovima, što je prije i bio.

Klubovi „Prečko“, „Osvit“, „Rudeš“, „Vrbani“  i da dalje ne nabrajam, morali bi se pokloniti našem Anti jer im je on dao sebe i puno značio za njih.

Zvali su nas mušketirima: Matu Matoleka, Antu Trinajstića, Miću Antolovića i mene, Zlatka Topalovića, koji smo radili i radimo po klubovima.

Nažalost, dvojica su nas već prerano napustila (naš Mićo i sada Ante), ali su i dalje u našim mislima. Što se tiče Miće i Ante, gledao sam ih svakog na svoj način. Miću na njegovom ranču u Šenkovcu, kojeg smo nazvali „Oaza mira“, koji je poticao bratimljenje klubova i zbližavanje obitelji iz čitave Hrvatske, a Antu kao osobu koja se bavila osnivanjem klubova i radom u njima. Znali smo sjesti u Šenkovcu i uz dobrodošlicu popričati o klubovima, iznijeti ideje čije bi ostvarenje moglo poboljšati njihov rad, a poslije, dolaskom prijatelja, odigrati koju partiju šaha ili pikada, kuglati se na visećoj kuglani i kartati sve do zalaska sunca.

Mogao bih unedogled pisati o našim druženjima i razgovorima, ali velikim slovima možemo napisati: HVALA TI, PRIJATELJU I NEKA TI JE VJEČNA SLAVA !

                                                Zlatko Topalović

Osnovan KLA " Cres"

Ovim putem obavještavamo svekoliko pučanstvo da je dana 19.05.2007.godine osnovan Klub liječenih alkoholičara "CRES", u gradu Cresu. Klub je podmladak malološinjskog KLA »Bonaca«, koji uspješno radi već  tri godine.

Zahvaljujemo svima koji su došli dati podršku mladom klubu sa željama za uspješnim radom.

Predsjednik kluba je g. Mirko Francisković. Stručni djelatnik u klubu je g. Živko Nosil, defektolog.

Klub  se   sastaje   srijedom  u  20   sati u prostoru Doma umirovljenika.

Svi koji direktno ili indirektno imaju problema s alkoholizmom od sada imaju mjesto na kojem mogu potražiti stručnu pomoć kao i podršku.

Skinuto s Tportal  Webograd

----:oOo:----

◄ strana 10

Alk. gl. 9 /2007 (147) str. 12-14

strana 15 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES