početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 6

Alk. gl. 9 /2007 (147) str. 7-9

strana 10 ►

GODIŠNJA SKUPŠTINA OKLA „SV. IVAN“

S Godišnje skupštine Oglednog kluba  liječenih alkoholičara odjela za alkoholizam  PB “Sveti Ivan"

Zapisnik:

  1. Prije uvoda: Kvartet simfonijskog orkestra HRT izveo je 5 skladbi.

  2. Kratak uvod Predsjednika terapijske zajednice  Zvonka Senice.

  3. Izbor radnog predsjedništva; Lidija Benzon Lalić, Neri Zubanović

  4. Predsjednica OKLA Erika Kovačević, prof. dala je kratak sažetak rada OKLA u protekloj godini (od 14. lipnja 2006. do 20. lipnja 2007.)

  5. Autobiografija alkoholizma predsjednika Zvonka Senice, od početka, sve do liječenja .

  6. Financijsko izvješće prim.dr.sc.  Željka Marinića: nema ing. Dubravke Lacković pa će se izvješće dati na jednoj od OKLA skupština.

  7. izvješće nadzornog odbora: Nedjeljke Bavčević, vms.

  8. Plan rada za sljedeće razdoblje iznijela je Nedjeljka Bavčević, vms. 

  9. Slobodna riječ gostiju: 

·         Alojz Baznik, KLA „Remetinec“ – izvještava kako je klub prije tjedan dana proslavio 40. godišnjicu rada i  uručuje zahvalnicu i iskaznicu počasnog člana prim.dr.  Željku  Mariniću, te iskaznicu počasnog člana prof. Eriki Kovačević.

·         Željko Horvat iz KLA „Varaždin“ prenosi pozdrave iz kluba, iznosi razmišljanja o liječenju i naglašava važnost uključenja cijele obitelji.

·         Predstavnik KLA „ZET“ - opisuje alkoholizam u obitelji nekoć, a danas je njegova kći ponosna i sretna, a supruga ponosna i zahvalna prim.dr.sc. Mariniću na novom životu.

·         Katarina Mužni je odrecitirala jednu svoju  pjesmu.

·         Lidija Benzon Lalić iz KLA „Split“ izjavila je da je sretna što je izabrana u radno predsjedništvo, prisjetila se liječenja i odaslala poruku nade potkrijepljenu vlastitim primjerom.

·         Mijo Mažić iz KLA „Susedgrad“ uputio je pozdrave i čestitke na radu.

·         Edo Trbovc iz KLA „Utrine“ zahvalio je prim.dr. Mariniću na radu u ime kluba i u vlastito ime.

·         Predstavnik KLA „Vinkovci“, 10- godišnji apstinent, govorio je o važnosti odlaska u KLA i zahvalio  medicinskom osoblju.

·         Josip Škreblin iz  KLA „Stubica“, koji apstinira već 7 godina, rekao je da je  klub kuća spasa i pozdravio dr. Numana Huseiđinovića.

·         Vlasta Hitrec izKLA  „Zapruđe“ uputila je pozdrave svima, razmišljajući o broju pacijenata koji su prošli kroz odjel  IV i pitajući se otkuda osoblju tolika snaga za rad.

·         Predstavnica KLA „Dar“ prenosi čestitke supruge liječenog alkoholičara.

·         Nada Kalebić iz KLA „Trešnjevka“, bivša predsjednica TZ IV odjela, pozdravlja prisutne.

·         Predstavnik međimurskih klubova iz Čakovca zahvaljuje svima.

·         Marija Rupe, kćerka, iz KLA „Sv. Duh“ iznosi zahvale i čestitke.

·         Voditeljica KLA „Malešnica“ govori o suradnji klubova.

·         Davor Injuk,  liječen 2005. godine,  govori o svom sadašnjem životu (oženio se, dobio dijete…).

·         Marija Glogović  zahvaljuje na 15 godina ljepšeg života.

·         Predsjednik KLA  „Pešćenica“ govori o  svojih  27 godišnjica apstinencije.

·         Damir Vodopivec, iz KLA „POŠTAR“, prenosi pozdrave g. Zlatka Topalovića, te iznosi razmišljanja o radu klubova.

·         Albin Ivanković, apstinent  5 mjeseci, iz KLA „Siget“, poželio je  svima uspješan rad.

·         Socijalni radnik iz kluba „Marko Golubić“, iz Čakovca iznosi svoja razmišljanja o radu klubova.

·         Dmitar Slavulj iz KLA „Podsused“, apstinent 35 godina,  govori o potrebi za davanjem, te kako se na odjelu ne provodi samo liječenje nego i školovanje

Završna riječ bila je, kao i obično,  prim.dr.sc.  Marinića, šefa Odjela za alkoholizam i druge ovisnosti.  Zahvalio je svim prisutnima na dolasku i terapeutskom timu na suradnji, te podijelio cvijeće i pozvao na zakusku.

Zapisničarka: Maja Karabegović, vms.

----:oOo:----

Izvješće o radu OKLA  od 14. lipnja 2006. do 20. lipnja 2007.

U ovoj bolnici već više od četrdeset godina postoji Odjel za liječenje alkoholizma, a danas obilježavamo 27 godina djelovanja Oglednog kluba liječenih alkoholičara, koji je s vremenom po­stao i dokazao, da je važna spona između bolnice i mreže područnih klubova liječenih alkoholičara.

Stoga danas možemo reći da je vidljiv pomak u ostvarenju koncepta složenog liječenja alkoholičara,  ne ispuštajući iz vida činjenicu da je klub dinamičan mehanizam, koji se nalazi u stalnom razvoju, u skladu sa znanstvenim dostignućima, postignutim iskustvima i prilikama i razvojem društva, u kojem klub djeluje i kojega je dio. Stoga, nakon upravo minule godine rada s našim pacijentima i članovima njihovih obitelji, uz aktivno uključivanje u organizacijske, edukativne i preventivne programe ponovno možemo potvrditi da je naša cjelokupna aktivnost dostigla poželjnu, kako stručnu, tako i znanstvenu razinu djelovanja, a što je polučilo pozitivne rezultate u radu.

U srpnju prošle godine Odjel se prostorno proširio, što je povećalo krevetni kapacitet za 19 postelja u stacionaru, pa je ovo jednogodišnje razdoblje obilovalo brojnim prijemima alkoholičara i drugih ovisnika. Tako je bilo zaprimljeno 1280 pacijenata, što je gotovo 25% više u odnosu na prošlu godinu. Naša Dnevna bolnica i dalje je važan i za mnoge ovisnike koristan kontinuum liječenja.

Kroz rad Oglednog kluba kritički se analiziralo i procjenjivalo vlastito sudjelovanje i aktivnost pojedinca, stalno se provodilo pozitivno djelovanje  na pacijente i članove obitelji s ciljem što bolje pripreme za višegodišnji rad u matičnom klubu, a punu smo pažnju posvetili problemima, dvojbama i poteškoćama koje se pojavljuju u svakodnevnom  radu, kao i kvaliteti međuodnosa i komunikacije, radi stvaranja poželjne empatije i dobrih emocionalnih odnosa.

Provodeći nauk o radu u klubu, postiže se svijest o značenju vlastitog sudjelovanja u cjelokupnom terapijskom i rehabilitacijskom procesu, u kojem je do danas sudjelovalo više od 15.000 pacijenata s članovima obitelji. Terapijska kultura stečena u Oglednom klubu mora se prenositi u rad kluba, ali i promicati izvan matičnog kluba, u šire slojeve društva, jer je pijenje alkohola sve prisut­nije, a problemi vezani uz pijenje  sve naglašeniji.

Članovi Oglednog kluba bili su nositelji raznih aktivnosti u bolnici, ali i izvan Odjela. Sudjelovali su u radu Skupština klubova diljem Hrvatske, pisali za "Alkohološki glasnik, posjećivali muzeje, kazalište, odlazili i na izlete u prirodu, prijateljske posjete drugim klubovima, a neki su po izlasku s liječenja, osnovali klub u mjestu svoga boravka.

Članovi terapijskog tima, na čelu s voditeljem Odjela, prim. dr. sc. Željkom Marinićem, uz rad na odjelu, sudjelovali su na raznim stručnim skupovima, istupali u elektronskim medijima, pisali za tiskovine, poticali osnivanje novih klubova na terenu, dok su neki od njih stručni terapeuti u klubovima liječenih alkoholičara. Suradnja sa srodnim odjelima Kliničke bolnice “Sestre milosrdnice", Psihijatrijskom klinikom "Vrapče“, brojnim matičnim klubovima širom zemlje, kao i pojedincima, pružila nam je dragocjena iskustva koja će nam zasigurno biti dobrodošla u našem budućem radu, i stoga svima vama veliko

 hvala!

Predsjednica  OKLA:Prof. Erika Kovačević

----:oOo:----

Plan rada OKLA

Još jedna godina je iza nas. Godina je to u kojoj smo zajedno s vama imali boljih i lošijih dana, sretnih i manje sretnijih uvjeta i okolnosti u kojima radimo. Često smo bili u nepredviđenim situacijama kada nam se činilo da ne možemo ništa planirati. Mi, kao terapeutski tim, svjesni smo da su okolnosti u kojima s vama radimo sve teže, pa tako i Odjel i naš OKLA sve manje nalikuju onome što bismo željeli.

No želje su jedno, a stvarnost drugo. A realnost je da sve više naših klijenata biva dovedeno u visokom stupnju fizičke, psihičke i socijalne dekompenzacije, a sve manje ih dolazi vlastitom odlukom, s motivacijom za liječenje i željom da u svoj život unesu kvalitetne promjene i očuvaju preostalo im zdravlje.

Ovaj drugi dio klijenata, koji zaista ima namjeru liječiti se, i nama daje snagu da ulažemo sve što znamo kako bismo im pomogli na dugom putu rehabilitacije i resocijalizacije. To putovanje nije nimalo lako i mnogi od vas su odustali, da bi se nakon nekog vremena ponovo vratili. Zbog toga je naša suradnja uglavnom dugogodišnja, te često prelazi granice profesionalnog i približava se prijateljskom odnosu, punom podrške i razumijevanja.

Mi s vama putujemo kroz program na odjelu, klubove, stručna i prijateljska druženja, a isto tako smo uz vas u vašim problemima, strahovima, blokadama i dvojbama te pomažemo najbolje što znamo. Kao što vi učite od nas, i mi učimo od vas i međusobno se nadopunjujemo. Bezuvjetno smo otvoreni za suradnju svima koji nas trebaju.

Boravkom na Odjelu i sudjelovanjem u programu svaki naš klijent može, ako tako odluči, puno naučiti o svojoj ovisnosti, o načinu kako se nositi s njom, te kako nastaviti kvalitetnije i zdravije živjeti. Terapijski tim je pomoć i podrška na tom putu. Na početku mi radimo na vama, pa iza toga zajedno s vama, a cilj nam je da se na kraju vi počnete baviti sami sobom i preuzmete odgovornost za vlastiti život.

Okviri za našu suradnju će i nadalje biti naš terapijski program na Odjelu i Dnevnoj bolnici, suradnja s drugim ustanovama, klubovima, udrugama, zajednicama KLA Hrvatske i grada Zagreba, suradnji s „Alkohološkim glasnikom“ te stručna edukacija i prijateljska druženja.

I ne zaboravite, u tom procesu niste samo vi, jer nitko nije otok. Trijezni, odgovorni i sretniji usrećit ćete vama voljene i bliske osobe koje su u danima vašeg opijanja patile s vama i uz vas, a to su vaša djeca, supruge i supruzi, ostali članovi vaših obitelji, te osobe s kojima dijelite radno i socijalno okruženje.

Nedjeljka Bavčević, vms., glavna sestra Odjela za alkoholizam i druge ovisnosti

----:oOo:----

Odlazak u psihijatrijsku bolnicu

U psihijatrijsku bolnicu „Sv. Ivan“ došao sam samovoljno. Istina, po preporuci šefa s posla koji je uočio moj problem, te mi iz prijateljske namjere na to ukazao, iako sam i sam bio svjestan da je moje pijenje alkohola prešlo granice prihvatljivog.

Već sam duže vrijeme razmišljao o odlasku na liječenje, ali sam to do tada odgađao. Sam ulazak u Jankomir bio mi je zastrašujući jer  je asocijacija na sam spomen Jankomira - „To je ludnica!“

Dolaskom na IV. odjel, u mojoj glavi nastao je košmar i usamljenost, posramljenost i drugi nelagodni osjećaji…

Gledajući ljude oko sebe pitao sam se: „Što ja zapravo ovdje radim?“

Uslijedio je razgovor s doktorom. Prvo pitanje bilo je: „Želim li se liječiti?“. Na to  nisam znao odgovor, jer ni sam tada nisam bio svjestan da sam alkoholičar. Nakon razgovora polako sam počeo nalaziti odgovore i napokon rekao: „Ja sam alkoholičar i želim se liječiti“. Tako počinju moji prvi dani liječenja, odnosno apstinencija. Mislio sam da će biti teško i mukotrpno, ali sam se odmah uključio u program liječenja, prihvaćao sve aktivnosti koje su mi bile zadane i trudio se izvršavati ih odgovorno i onako kako se od mene očekivalo. Posjećivanjem matičnog KLA i razgovorima s terapeutskim osobljem, polako sam počeo slagati kockice u svojoj glavi, postao sam jači, sigurniji i shvatio da ne mogu mijenjati druge, ali samog sebe mogu. Moje je razmišljanje postalo drukčije, kao i ponašanje, koje me je na kraju dovelo do toga da vjerujem u sebe.

Između ostalog, ovdje sam stekao mnogo prijatelja, saznao za mnoge životne tragedije, a i upoznao one koji se ovdje liječe u više navrata. Sve to me ponekad deprimiralo, ali me to i najviše ojačalo.

Našem primarijusu, svom medicinskom osoblju, svima vama koji ste mi pomogli u tome, a namjerno nikoga ne spominjem poimence, jer svi ste bili uz mene sa samo jednim ciljem - da mi pomognete.

I pomogli ste mi. Puno hvala svima!!!

Moja dužnost, kojom ću se odužiti sebi i vama, redovita je kontrola u bolnici, pohađanje obiteljske terapije, redoviti odlazak u matični KLA i na kraju - APSTINENCIJA.

Predsjednik terapijske zajednice: Zvonko Senica

----:oOo:----

Kuda plovi njihov „brod”?

Kasna večer. Glazba trese prozorska okna. Bubnjići primaju bolne udare. Stolovi nepravilno raspoređeni. Pune i poluprazne čaše i čašice ispred bljedolikih mladića i djevojaka. Oblaci dima ispunjaju prostoriju. Puše svi, oni kojima je cigareta u ustima i oni koji je nemaju. Puše zidovi, zavjese i ...?!  Svi, živi i nežive stvari.

Vlasnik se mučki i samozadovoljno osmjehuje. Mlada bljedolika djevojka naplaćuje popijeno piće crnokosom mladiću koji prebire po džepovima tražeći još 10 lipa. Nije svjestan u kojem se brlogu i otrovnom ozračju nalazi. I danas je u dnevnom listu, u „Slobodnoj Dalmaciji“, obavijest o sahrani bivšega kolege, koji je nesvjestan pakla kafića i disko klubova u njima tražio društvo. Čašica više i smrt.

Pitam tiho: „Gospodaru, u koliko sati zatvarate ovo gubilište?” „Mučilište?!”, u čudu odgovara vlasnik. Vjerojatno nije razumio posljednju riječ rečenice, te poluglasno odgovara: „Kad ne bude gosta.” Ja za sebe tiho kažem: „Alkohol traži sljedeću žrtvu.”

Zar alkohol, duhan i droga trebaju biti hrana našoj djeci? Zar nema nikoga tko može reći: „Dosta!”. Zašto grob umjesto života?

Tko može izmijeniti stvarno stanje i kome je to dužnost?!

Mate Akrap

----:oOo:----

◄ strana 6

Alk. gl. 9 /2007 (147) str. 7-9

strana 10 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES