početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 1

Alk. gl. 9 /2007 (147) str. 3-5

strana 6 ►

ŠPORTOM  PROTIV  OVISNOSTI

ODRŽANI 23. ŠPORTSKI SUSRETI KLA SJEVEROZAPADNE HRVATSKE U SLATINI

23. športski susreti klubova liječenih alkoholičara Sjeverozapadne Hrvatske u Slatini 

Nakon dugotrajnih priprema osvanuo je i 30. lipanj 2007., subota puna uzbuđenja za organizatore 23. športskih susreta KLA sjeverozapadne Hrvatske u Slatini.

Iako se ovi susreti događaju već 23. puta, slatinski klubovi sudjeluju u njima tek zadnjih pet godina. Lijepo je biti gost, ali sada je došao red da po prvi puta u povijesti naših klubova budemo i domaćini tako zahtjevnoj športskoj manifestaciji.

Kako je vrijeme u razdoblju koje je prethodilo susretima bilo vrlo promjenjivo, molili smo se da nas ono posluži i da ne zakažu pojedine «karike» u organizaciji.

23. športski susreti održani su u središtu Slatine na lijepim športskim terenima Osnovne škole Eugena Kumičića i u prostorima same škole. Mi smo se okupili već oko 8 sati, a prvi sudionici su počeli pristizati oko 9 sati.

Susrete je u potpunosti organiziralo Udruženje klubova liječenih alkoholičara Slatine sa športskim djelatnicima iz same škole koji su pomogli u samim natjecanjima, koja su se provodila po točnim športskim pravilima.

Na susretima se okupilo oko 400 sudionika, a s organizatorima i pomagačima vjerojatno nas je bilo i više. Sudjelovali su klubovi: „Virovitica“, „Pitomača, „Centar – Bjelovar“, „Križevci“, „Podravka“ iz Koprivnice, „Petrokemija“ iz Kutine, „Naftaplin“ iz Popovače, „Prelog“, „Obiteljski klub“ Varaždin, „Pešćenica“ i „Slatina“.

Provodila su se natjecanja u sljedećim disciplinama: mali nogomet, šah, pikado, streljaštvo, potezanje užeta, kros, a za djecu se organiziralo natjecanje u pikadu, krosu i skakanje u vrećama.

Program je počeo okupljanjem sudionika susreta od 9 do 10 sati. U 10 sati slijedilo je postrojavanje, a skup je pozdravila  dr. Marija Turk-Kuči.

Nakon državne himne „Lijepa naša“ i himne KLA „Neka traje nam to“, pjevački zbor KLA iz Slatine, uz pratnju Krunoslava Matišića na gitari, izveo je pjesmu „Marija, otvori vrata“.

Slijedio je pozdrav dobrodošlice predsjednika UKLA Slatine, ing. Gabrijela Kunodija, a u ime Grada Slatine kao pokrovitelja susreta skup je pozdravio mr. sc. Oliver Jukić,  pročelnik upravnog odjela za javne potrebe grada koji je susrete i otvorio.

Potom su održana natjecanja po disciplinama, koje su vodili nastavnici tjelesne i zdravstvene kulture i brinuli se da se sva nadmetanja odvijaju po pravilima. Za to su, uz ostale, najzaslužniji gđa Veselka Čubelić i g. Boro Kocić. Veliki posao obavilo je tajništvo susreta na čelu s gđom Denis Vujanović.

Dok su trajala natjecanja, stručni djelatnici su održali stručni sastanak voditelja i predstavnika klubova.

Na sastanku su bili:

  1. Melita Takač, Pitomača, med. sestra

  2. Nada Medved, Virovitica, med. sestra

  3. Ivan Popić,   Križevci

  4. Zlatica Nemec, Križevci, vms

  5. Milan Čapalija, Križevci , prof. psihologije

  6. Anica Vojvoda,  Kotoriba, član

  7. Stjepan Hanzelik, Zagreb, KLA „Pešćenica“, član

  8. Draženka Kovačić, Koprivnica, „Podravka“, tajnica KLA

  9. Josip Krampač, Prelog,  član, predsjednik KLA

10. Dr.Ivan Krepčić, Popovača,  stručni djelatnik

11. Dr. Zemira Medved, Varaždin, stručni djelatnik

12. Branimir Šafar,  Varaždin, član

13. Franjo Strbad,  Koprivnica,  član

14. Stjepan Bozun, Sveti Ivan Žabno, član

15. Josip Lehlec,  Čakovec,  stručni djelatnik

16. Marijan Preložnjak, Varaždin, dostručni djelatnik

17. Jospi Foraurer, Kotoriba, član predsjednik kluba

18. Dražen Žagi, Bjelovar, član predsjednik kluba

19. Ing. Oliver Jukić, Slatina, pročelnik za zdravstvo

20. Ljiljana Randelj, Slatina, stručni djelatnik

21. Katica Tajz, Slatina gost, dragovoljac

22. Višnja Kajzer,  Slatina, vms, stručni djelatnik

23. Ksenija Vujanović-Juras, Slatina, prof. psihologije, stručni djelatnik

24. Željko Juras, Slatina, stručni djelatnik

25. Dr.Marija Turk-Kuči, Slatina, stručni djelatnik

26. Dr. Biserka Goričanac, Mursko Središće, stručni djelatnik

27. Dr. Dijana Uvodić-Đurić, Prelog, stručni djelatnik

28. Željka Kartus, Slatina, prijatelj KLA

29. Vilhem Kartus, Slatina, prijatelj KLA

Stručni skup otvorila i nazočne pozdravila dr. Marija Turk-Kuči, te u power pointu prikazala rad slatinskih alkoholoških programa koji se neprekidno provode već 32 godine. Prikazala je četiri razdoblja u radu klubova sa 625 podijeljenih diploma za apstinenciju i ukupno 2800 godina apstinencije. Zatim je prikazala i kratko predstavila Grad Slatinu kao pokrovitelja 23. sportskih susreta.

Viša medicinska sestra Višnja Kajzer opisala je i predstavila rad slatinskog teritorijalnog aIkohološkog centra koji svaki dan radi od 8.30-10.00 sati, a ima i svoj direktni broj: 033 401417.

Prof. Ksenija Vujanović-Juras, uz tehničku pomoć Željka Jurasa, prikazala je filmske odlomke s radionice o školskim programima za prevenciju ovisnosti u Slatini.

Svi su se sudionici skupa predstavili i govorili o problemima u radu, o sve većoj potrebi rada na preventivnim programima i o tome tko bi ih trebao provoditi.

Na kraju je vms Višnja Kajzer iz Slatine svim sudionicima stručnog skupa podijelila poklone Turističke zajednice Slatine, a UKLA Slatine poklonilo je svoju knjigu „Slatinski alkohološki programi“ i priručnik prof. dr. Vladimira Hudolina „Alkoholom izazvane patnje“.

U 14 sati dobrodošao je svima ukusni vojnički grah i čobanac, pa je 600 porcija brzo planulo jer je bilo i ponavljača. Djeca i odrasli uživali su u besplatnom sladoledu, donaciji naših slastičara, te kolačima i sokovima i, kažu kuharice, u 1500 šalica kave, omiljenog napitka, kojeg nikad dosta.

Stručni djelatnici tako jedva stigoše na grah i kolače. Zato idući puta – ­oprez. U vrijeme ručka treba biti pauza za sve. Za voditelje sportskih natjecanja morali smo naručiti pizze jer su kasnili na ručak.

U 18 sati svi smo se okupili na proglašenju pobjednika i podjeli medalja, nagrada i priznanja najboljima.

Prvo mjesto i pehar osvojio je u ukupnom natjecanju KLA „Križevci“, drugo „Centar“ iz Koprivnice, a treće mjesto UKLA Slatine.

Veliko veselje vladalo je među pobjednicima u natjecanjima za djecu, koja su se natjecala u pikadu, krosu, povlačenju užeta i skakanju u vreći.

Na kraju su poklon pakete dobili najmlađi sudionik, rođen 10. svibnja 2007. godine, mali Vinko Dorić,  i najstariji član, g. Zvonimir Žagi, a poklon paket je dobila i najbrojnija obitelj – obitelj Bahunek.

Uz malo uvjeravanja kako nije tako teško organizirati športske susrete, dogovoreno je da će se idući susreti održati u Čakovcu, a  domaćin će biti Savez klubova liječenih alkoholičara Međimurja. Oni su to prihvatili.

I došao je kraj 23. športskih susreta u Slatini. Lijepo smo se družili i natjecali, sklopljena su mnoga nova poznanstva, obnovila se stara prijateljstva, izmijenila stručna mišljenja i iskustva, susreli smo našeg pjesnika g. Franju Strbada, koji nam je poklonio svoju novu zbirku pjesama: „Tihi šapat“ te smo dogovorili susret u Slatini najesen.

Sve ovo ne bi bilo moguće bez velike podrške Grada Slatine i mnogih donatora, mnogih dobrovoljaca, puno dobrovoljnog rada i zalaganja. Dužni smo veliko hvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali i pomogli, osobito direktorici O. Š. Eugen Kumičić, gđi. Božici Majhen, Vladimiru Jelenčiću, svim   članovima  UKLA   Slatine i njihovim obiteljima, a najviše zahvaljujemo tajnici UKLA, našoj Višnji, bez koje svakako ne bi bilo ovako.

Umjesto pozdrava citiram pjesmu Franje Strbada:

Tišina

U tišini snova gradimo budućnost.

U dubini lutanja hvatamo sunce da bi ga zadržali samo za sebe.

U plaču puštamo suze da bi ublažili tugu.

Teška su ta lutanja i riječi nam ponestaju

Ponestaje nam snage.

U tišini smo, tamo je naš život.

U dubini snova ukrasti sjaj mjesečine i izlazak sunca da bi ponovno vratili sjaj nestalih dana...

 

Doviđenja u Čakovcu dogodine!

Dr. Marija Turk-Kuči i sur.

Sportom protiv ovisnosti

Zašto sportski susreti klubova liječenih alkoholičara?

Pripremajući se za 23. sportske susrete klubova liječenih alkoholičara sjeverozapadne Hrvatske u Slatini 30. lipnja 2007. godine, čitam i informiram se, razmišljam o športu i rekreaciji, o važnosti ovakvih susreta.

Pada mi na pamet poznata uzrečica: U zdravom tijelu zdrav duh.

Nekad davno, još u antičko doba, njegovalo se čovječje tijelo i ljudski um, pa je uzrečica: zdrav duh u zdravom tijelu - bio moto ponašanja već tada.

A danas? Mnogo toga se promijenilo. Isprepliću se alkohol, sport i cigarete u zajedničkom nastupu, zaboravljajući pritom ponekad na osnovni cilj bavljenja športom.

Što je šport?  Šport je iznimna tjelesna i psihička aktivnost u čijoj pozadini leži rad, uložen trud i na kraju veliko zadovoljstvo koje on pruža.

U današnjem društvu puno se govori o potrebi tjelesne aktivnosti, koja je osnovna pokretačka snaga za sav životni dinamizam. Kretanjem se postiže povezanost različitih tjelesnih sustava, omogućava se održanje statike i ravnoteže sa središnjim živčanim sustavom tj. s mozgom, koji je glavni voditelj i koordinator svih tjelesnih i psihičkih aktivnosti.

Pri kretanju događaju se i složeni biokemijski procesi u mišićnim stanicama, gdje dolazi do pretvaranja kemijske energije u mehaničku, a što čini pokretačku snagu.  Slabljenjem ili obolijevanjem bilo kojeg ovog sustava - do kretanja neće doći. Poznajući djelovanje alkohola na organizam, pa i u manjim količinama, gdje je njegovo mjesto u športu, bilo rekreativnom, amaterskom ili profesionalnom  - posve je jasno.

Nedovoljna tjelesna aktivnost s druge strane je veliki javnozdravstveni problem, pogotovo u razvijenijim zemljama svijeta. Slobodno vrijeme za odmor sve više se provodi pasivno u zatvorenim prostorijama, sjedeći ispred televizora, računala ili u zadimljenim kafićima.

Redovito tjelesno vježbanje pomaže nam da bolje izgledamo i bolje se osjećamo, da budemo zadovoljniji, većeg samopouzdanja, a tjelesna aktivnost doprinosi očuvanju i unapređenju zdravlja.

Ljudi su davno postali svjesni pozitivnog utjecaja športsko-rekreacijskog vježbanja i kretanja na biopsihosocijalni status čovjeka, a ta je svijest dovela do razvijanja, praćenja i vrednovanja različitih sportsko-rekreacijskih aktivnosti, jer su usmjereni na očuvanje i unapređenje zdravlja - ali i na ostvarivanje vrhunskih športskih rezultata. Športska rekreacija je spontani odraz čovjekove želje da zadovolji svoje potrebe za kretanjem i igrom. Zato često čujemo da se pomanjkanje kretanja naziva bolešću suvremene civilizacije.

Umjerena tjelesna aktivnost doprinosi:

-prevenciji srčano žilnih bolesti (koronarna bolest) i druge,

-sprečavanju i usporenju nastanka osteoporoze,

-smanjenu dijabetesa tipa II, a redovita je terapija kod osoba ovisnih o inzulinu

-smanjuje i sprečava nastanak bolesti mišićno-koštanog sustava (kralježnica, zglobovi, ligamenti)

-pozitivno djeluje na dišni sistem i rad unutarnjih organa

-pomaže održanju poželjne tjelesne težine

-doprinosi smanjenju celulita i izlučivanju toksina iz tijela

-pozitivno djeluje na psihičke smetnje i depresiju te neutralizira negativne učinke stresa.

Primjerena športska aktivnost pozitivno utječe na resocijalizaciju i rehabilitaciju invalida i svih ljudi koji osjećaju da im šport pruža zadovoljstvo i pomaže u očuvanju i unapređenju zdravlja

Stoga treba pozdraviti sve aktivnosti, sve športske susrete članova klubova liječenih alkoholičara i njihovih obitelji.

Dr. Marija Turk-Kuči

----:oOo:----

◄ strana 1

Alk. gl. 9 /2007 (147) str. 3-5

strana 6 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES