početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 32

Alk. gl.  7/8 /2007 (145/6) str. 33,34

strana 35 ►

OD NAŠIH SURADNIKA

Smijeh čini život boljim

Lako je nasmijati se, no puno je teže smijati se

Hodajući hodnikom ustanove u kojoj radim pogled mi je pao na plakat na kojem piše:"Liječenje počinje osmijehom". Poznata rečenica, već viđen plakat, ali me ovaj puta potaknuo na razmišljenje o ulozi smijeha u našem životu. Nedvojbeno pomaže ne samo na početku nego i tijekom cijelog liječenja, no zar nam je smijeh potreban samo kad smo bolesni?

Male stvari u životu često uzrokuju uzrujavanja i borbe. Sitnice znaju jako oneraspoložiti ljude. Izgleda da živimo u vrlo teškom svijetu. U životu većine današnjih ljudi nedostaje neopterečenost i veselje. Izgleda da smo izgubili tri najveća dara, a to su bezbrižnost, smijeh i radost. Izgubili smo sposobnost uživanja, sve nam se čini tako ozbiljo: posao, roditeljstvo, veze među ljudima, pa čak hrana i seksualnost. Često smo previše ozbiljni, racionalni, logični, čak ukočeni. Trebali bi biti elastičniji, savitljivi, dobro bi bilo dopustiti neprestano strujanje energije kao što to čini priroda. "To je životna moć koja teče svima nama i ujedinjeuje nas s nebom i zemljom (Robert Johnson)".

Što se to danas događa u svijetu? Ne dozvoljavamo prirodnoj, zdravoj kvaliteti koja je u nama da izađe na svjetlo a onda taj nedostatak nadoknađujemo traženjem uzbuđenja na drugi način: u alkoholu, drogi, hrani, pa čak i nasilju i zločinu. To bi trebalo ispuniti prazninu koja nastaje gubitkom dodira s urođenom radosti koju imamo u sebi. Tražimo duhovni ushit, no dobijemo samo kratkotrajno psihičko uzbuđenje koje ne može zadovoljiti kroničnu, bolnu prazninu koja nas tišti. Mnoge od naših ovisnosti proizlaze iz naše nesposobnosti da dosegnemo duboku unutrašnjost našeg bića, gdje prebiva izvor naše radosti koji tu radost uvodi u ples našeg svakodenvnog života. U očajanju tražimo privremene "šuteve" gdje god ih možemo naći, čak i onda kad rezultiraju našim samouništenjem (1).

 Gdje je rješenje? Kako doći do naše unutarnje radosti? Moramo naučiti kako se razvedriti. Jedan od prvih koraka je usaditi osmijeh na lice .Osmijeh nam pomaže spoznati da smo, iako  zbog nečeg tužni, više od naše tuge. Pomaže nam nositi se s mnogobrojnim pritiscima kojima smo svakodnevno izloženi. Upozorava da je mnogo toga u životu na čemu trebamo biti zahvalni. Ukratko, pomaže nam u govorenju DA životu.

Proces razvedravanja treba početi jednostavnim smiješkom. Treba se smiješiti hodajući ulicom, kad nas nešto mući, svako jutro kad se probudimo. Smješite se kad se pogledate u ogledalo!

Trebamo se naučiti smijati sami sebi s osjećajem duboke ljubavi kao što su činili roditelji promatrajući naše prve uspjehe, npr.naše prve korake, izgovorene slogove pa riječi. Možda će u početku smijeh često biti umjetan, ali ubrzo postane komičan i zatim se pretvori u pravi smijeh. Smijeh je vrlo zdrav, šalje nam unutarnju poruku u mnoge organe, pretvara negativnu kemiju u pozitivnu. Stišava napetost, čini svijet vedrijim. Srećom, smijeh je zarazan, a to je zaraza koje se ne smijemo bojati ni nastojati riješiti. Naprotiv, smijeh bi trebali prihvatiti kao dio naše svakodnevnice. Probleme pokušati rješavati s manje napetosti a više vjere u uspjeh. Rješavati probleme postepeno, prema prioritetima i našim mogućnostima, shvatiti da postoje i ne rješivi problemi.  S.Jeffers kaže: ″Nemoj se mučiti sitnicama i sve će biti sitnica″.

Smijeh nam pomaže da se razvedrimo i odvojimo od drame. Težinu boli uravnotežuje s vedrinom koja izvire iz humora. Ravnoteža pak stvara svijet bez borbe. Treba naučiti unijeti smijeh u sve dijelove našeg života. Treba se veseliti svakom unutarnjem i vanjskom dobitku u našem životu. Oni su oko nas ali ih često ne registriramo. Čini nam se normalno ujutro se probuditi, no svako jutro budimo se s privilegijom života a to je dovoljan razlog za radost i smijeh. Većina nas ne izdvaja dovoljno vremena za divljenje vlastitim dobicima, bili oni mali ili veliki. Odabire brigu za ono što nisu učinili ili što još treba učiniti. U svemu što se radi treba nastojati naći radost i smijeh. Tada vam neće trebati vanjski poticaji da bi se osjećali dobro, bit ćete u euforiji od života.  Jedna od osobina svih ljudi na visokom stupnju duhovnog razvoja je njihov smisao za humor a imaju ga jer su spoznali mudrost smijeha i vedrine. Treba se što više razvedriti, smijati i u potpunosti prihvatiti sva životna iskustva. Smiješite se, smijte se i skačite od radosti! Tako ćete lakše ispuniti bitnu svrhu našeg života a ta je da volimo i uživamo jedni u drugima.

Prim.dr.sc. Mirjana Marković-Glamočak,dr.med.

1.Jeffers S. Okončaj borbu i zapleši sa životom. Tiskara LJubljana, 2001.

 

----:oo:----

Sunce i alkohol

Prilog 1 

Melanom, sunce i akohol

Poznata je povezanost nastanka melanoma kože i izloženosti suncu. No, malo se zna o vezi  izloženosti suncu i pojedinim navikama prehrane u pojavi ove zločudne bolesti kože. Zato su istraživači Centra za istraživanje raka Sveučilišta u Hawajima  tijekom 1986-1992. godine pratili stanovnike  Hawaja, 278 ispitanika i odgovarajuće kontrolne grupe, ovisno o dobi i spolu te njihovu izloženost suncu uz navike prehrane, uključujući i konzumiranje alkohola.

Određivali su relevantne parametre u krvi (retinol, karotenoide, alfa-tokoferol i dr.) ali i obiteljsku pojavnost raka kože, izloženost suncu prije dvadesete godine, vrijeme koje se ljeti provodi na suncu, opekline od sunca, ukratko, sve što povećava rizik nastanka melanoma kože. Prateći način prehrane, prema rezultatima ovog istraživanja, povećan rizik nastanka melanoma, povezan je jedino s konzumiranjem alkohola. Nije utvrđena povezanost lipida i rizika za nastanak melanoma, no zasičene masne kiseline čini se mogu mijenjati učinak alkohola i povećati rizik pojave melanoma.

Ovi rezultati dodatno naglašavaju povezanost nasljednih čimbenika, intenziteta izloženosti suncu tijekom života (posebno prije dvadesete godine) i konzumiranja alkohola u  riziku za razvoj melanoma.

_____________________________________________________________

Le MarchandL et al. Sun exposure, diet and melanoma in Hawaii Caucasians. Am J Epidemiol, 2006;164:232-45

Prilog 2

Sigurnost ljeti: Ne miješati vožnju čamcem i alkohol

Za mnoge ljude alkohol je važan sastavni dio zabave ljeti. Pije se izgleda i više nego inače.

No ljeto je godišnje doba kada bi trebalo biti baš suprotno: posebno treba paziti kada i koliko piti alkoholnih pića. Treba znati da alkoholna pića ne nadoknađuju tako potrebnu tekućinu ljeti već pomaže dehidraciju (gubitak tekućine) organizma Vrućina i dodatne aktivnosti učinak alkohola još. pojačavaju.

Prosječno polovica nesretnih slučajeva koji se dogode ljeti na vodi rezultat su konzumiranja alkohola, kaže dr Robert Cameron iz Američkog koleđa za hitnu medicinu. Oni koji piju tijekom aktivnosti na vodi povećavaju rizik dehidracije (gubitka tekućine) deseterostruko, posebno kad se te aktivnosti  kombiniraju sa stresom izloženosti suncu, vibracijama broda, buke motora i neprestanog kretanja. Alkohol slabi mogućnost balansiranja na brodu, vremena reakcije, donošenja odluka.

Dehidracija nastaje lakše jer znojenje eliminira tjelesnu tekućinu dok alkohol ostaje u sistemu. Intoksicirani putnici u većoj su opasnosti pada s broda i utapljanja.

Čuvaj sebe i svoje suputnike na vodi ovo ljeto misleći na sljedeće:

1.      Ne konzumiraj alkohol dok upravljaš čamcem

2.      Ponesi dosta bezalkoholnih napitaka i lagane hrane...

Oni koji upravljaju čamcem kao i putnici trebaju izbjegavati hazard koji uzrokuje konzumiranje alkohola. Trijeznost osigurava svima sigurnost na čamcu, kaže dr Cameron.

Oštečeni zubi u tinejđera koji piju

U članku nedavno objavljenom u Brirish dental Journal autori upozoravaju da tineđeri koji prekomjerno piju alkohol imaju veći rizik oštečenja zubi. Prateći navike prehrane u više od 400 14- godišnjaka u Birmingham-u utvrđeno je da se više oštećenja zubi (kariesa) nalazi u onih koji konzumiraju alkohol. Postoji zančajna povezanost konzumiranja alkohola u 14-godišnjaka i zubnog kariesa –kaže dr Linda Shaw (Birmingah University). Dolazi do kemijskog otapanja prvo cakline zuba a onda i dubljih dijelova koji se nalaze ispod cakline. Učinak alkohola može se smanjiti dobrom higijenom zubi, četkanjem zubi najmanje dva puta dnevno, jer se na taj način odstranjuju ostaci kiseline. Kakvo će oštećenje nastati ovisi i o unosu kisele hrane i pića, uključujući gazirana pića, voće, "ketchup" i C-vitamin u tabletama.

Djeca ne znaju za učinak konzumiranja kisele hrane i pića. Još se manje zna da je promjena na zubima ireverzibilna.

Isti istraživači našli su i povezanost oštećenja zubi i konzumiranja kole i drugih gaziranih pića kao i sportskih napitaka i sokova od jabuka. Vegeterijanske dijete također mogu biti opasne jer sadrže više kiselih namirnica. Ali dr Shaw kaže: Vegetarijanci jedu više voća i povrća ali znatno manje gaziranih pića, kole i alkohola.

Priredila:

Prim.dr.sc. Mirjana Marković-Glamočak

 

◄ strana 32

Alk. gl.  7/8 /2007 (145/6) str. 33,34

strana 35 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES