početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 28

Alk. gl.  7/8 /2007 (145/6) str. 30-31

strana 32 ►

CRTICE  MALE I VELIKE

Iz knjigeJaneza Drnovšeka : Misli o životu i osvješćivanju

Znam da je moje vrijeme ograničeno. Stoga pokušavam svaki pojedini trenutak doživjeti u svoj njegovoj punini. Postajem svjestan svakog trenutka, osjećam njegovu energiju, upijam je u sebe.

Svjestan sam da je svaki trenutak jedinstven i neponovljiv. U svakom pojedinom trenutku pronalazim samo pozitivnu energiju.

Ako smo skromni i neopterećeni pretjeranim željama, prije ćemo pronaći zadovoljstvo.

Kad god pomažemo drugima, shvaćamo da naš život nije tek samome sebi svrha, već uviđamo da postoji dublji smisao.

Na kraju ostanu samo trenuci ionako svakome odbrojeni: kako caru tako i čistaču ulica, kako mudracu tako i ludi. Na nama je kako ćemo preživjeti svaki poklonjeni trenutak.

Ako to činimo opušteno i ne previše zaokupljeni sobom, ne misleći previše na ambicije, bogatstvo vlast – možemo reći da smo uistinu živjeli.

Kad god smo dobri prema drugima, veća je vjerojatnost da će i drugi biti dobri prema nama.

Ako nekome pomognemo, time smo također pomogli i sebi. Možda smo učinili čak više za sebe nego za njega.

Osvijestili smo prisutnost drugog živog bića, našu međusobnu ovisnost i povezanost.

U trenucima kad nas preplavi zavist dok na filmovima ili na televiziji gledamo bogataše, u trenucima kad zamišljamo kako bi bilo divno naći se u njihovoj koži, ipak bi vrijedilo zapitati se: bi li to uistinu bilo tako divno?

Za početak bi nam vjerojatno bio potreban psihijatar. Tek su rijetki bogataši, filmske zvijezde i slični ljudi sposobni živjeti samostalno. Podložni su depresijama, uzimanju sredstava za smirenje, možda čak i droge, a i inače su žrtve raznih ovisnosti. Na čemu im u tome možemo zavidjeti?

Tek rijetki među njima znaju uživati u malim stvarima i živjeti u sadašnjem trenutku. Negdje na putu prema svojem bogatstvu izgubili su sreću i svoj unutrašnji mir. Zaboravili su, ako su uopće ikada i znali, prihvaćati život u svoj njegovoj jednostavnosti i neposrednosti.

Bogatstvo ne donosi sreću ni zadovoljstvo, već opterećenje. Onome kome lov na bogatstvo znači svrhu života, to donosi dozu stresa i bolesti, a ako mu  je lov uspješan, dobiva još i strah od gubitka svojeg imutka.

Jeste li čuli anegdotu o Aleksandru Velikom i Diogenu?

Kad je Diogen ugledao Aleksandrovu vojsku, upitao ga je što će s njom?

Aleksandar reče da će njome osvojiti svijet.

No Diogen je želio znati više, pa ga je pitao što će raditi nakon što osvoji svijet?

„Nakon toga ću se odmarati“, odgovorio mu je Aleksandar u nedostatku boljeg odgovora.

Na to se Diogen nasmijao u svojem izrazito veseljačkom i zajedljivom stilu, pa upitao vojskovođu je li onda uopće potrebno osvajati svijet? Jer odmarati se može i bez toga.

Zašto onda ne bismo krenuli u potragu za mirom odmah, prije nego što krenemo u lov na bogatstvo, slavu i uspjeh?

Ne trebamo gajiti zavist prema drugima. Sjetimo se koliko tek oni moraju imati briga zbog sveg svojeg bogatstva, što i njima snižava energetsko stanje.  Zbog toga postaju otvoreniji za loše utjecaje, primjerice, za bolesti.

Trudimo se posjedovati tek toliko imovine koliko nam je potrebno za  miran život. Što je više od toga, štetit će nam već kod samog zalaganja, a kad ćemo postići nešto više, taj će nas višak samo opterećivati.

Umjesto toga radije nekome pružimo pomoć. Osjećat ćemo se bolje jer nas takav čin napuni energijom. Kad god pomažemo drugima,  pomažemo sebi i podižemo razinu svijesti, što nam opet omogućava lakše suočavanje s lošim utjecajima koji nas okružuju.

Život nam protječe nemirno. Zbog susreta s lošim, nesretni smo, napeti, često preumorni i nervozni.

Zbog toga se još lakše spotaknuti o prepreku zla.

Kamo pojeći od svega toga? Može li se uopće pobjeći.

Nosit će me tok lošeg, život će me prevrtati sve dok se ne razbijem na neku od njegovih stijena ili sve dok se negdje ne nasučem.

Na mirnom otočiću?

Zar postoji jedan takav? Mogu li se skloniti na njega? Gdje ga mogu pronaći?

Ovdje i sada. U sebi. Čim pomislite da ga idete potražiti, otvara se mogućnost da ga doista pronađete. Prije te zamisli tako što ne bi bilo moguće. Jer ako ne  tražite,  ne možete ni pronaći.

Ako svjesni krenete u potragu za njim, pronaći ćete ga u sebi. Sada, u ovome trenutku. Ugledajte ga! Zaplivajte prema njemu! Popnite se na njega!

Neka vas loši valovi više ne preplavljuju. Čuvajte svoj otok, proširujte ga. Sa širenjem svijesti on će postajati sve uzdignutiji, a vi na njemu sve sigurniji.

Tako će vas uočiti oni koje još uvijek vrtlože tokovi lošeg i koji još nisu postigli svjesnost. Vaš sigurni otok ih možda nadahne da zaplivaju u potragu za svojim vlastitim otokom i da ga na posljetku i pronađu u sebi. Takav ih otok čeka ovdje i sada, čeka da ga primijete i uzdignu se na njega.

Tako postajemo ljudima. Jer čovjekom se ne rađaš. Čovjekom postaješ. Takvim kakvog loši tokovi više ne mogu ponijeti sa sobom poput otplavljenog stabla bez korijena. Takvim da možeš početi s promjenama kojima ćeš stvoriti  novi, bolji svijet.

Svijet u kojem je vrijedno živjeti.

Život je lijep. Uživajmo u njemu! Ponovo je osvanuo divan dan. Iskoristimo ga jer možda ga sutra više neće biti.

Pomognimo drugim ljudima jer možda ih sutra više neće biti.

Život nas polako zatrpava balastom. Postoji više vrsta balasta. Primjerice, stan si zatrpavamo mnoštvom stvari koje nam nisu potrebne. Vezali smo se za njih, pa ih ne možemo samo tako odbaciti. Svaka takva stvar prožeta je nekom starom energijom koja nam više nije potrebna i koja nas samo opterećuje.  Često nam je tavan krcat kramom i starudijom, kao i podrum i stan, a ipak, još uvijek se je ne možemo odreći.

Hajdemo počisti i odbaciti svu tu staru krntiju koja više ničemu ne služi. Odmah ćemo lakše disati.  Time odbacujemo dio svoje prošlosti koju smo bespotrebno vukli za sobom.

Ako ste ikad učinili takvo što, onda znate kako to može biti dobar osjećaj: taj trenutak kad pobacaš staru kramu. Kao da nije riječ tek o stvarima.

A i nije. Radi se o energiji. Time smo oslobodili svoju energiju koju ste bili vezali za te stare stvari. Povukli ste crtu i počeli iznova, rasterećeni i oslobođeni starih tereta.

Činite to češće.

A možete učiniti i više od toga. Možete počistiti sav balast iz svojega života. Sjećanja koja vučemo za sobom. Mnoštvo stvari koje nas opterećuje, mnoštvo onoga što si predbacujemo.

Zatrpani smo žaljenjem, kajanjem i nelagodom.

Zašto ih se ne bismo otarasili, kao što smo se riješili stvari iz podruma i tavana?

Tako bismo odbaciti energetski balast iz prošlosti. Povukli bismo crtu. Oslobođeni prošlosti mogli bismo opušteno udahnuti zrak i krenuti dalje.

Naravno, ako smo u mogućnosti ispraviti neki dio svoje prošlosti ispravimo, učinimo to. Ako moramo nekoga zamoliti za oprost, postupimo tako. Odmah ćemo se bolje osjećati, takav će nas čin rasteretiti.

Onaj tko umije pomoći drugima, taj će znati pomoći i sebi.

Pozitivni smo. Naše misli i emocije također su pozitivne. Širimo pozitivnu energiju. Stvarajmo je pozitivnim mislima. Sve što radimo neka bude pozitivno usmjereno.

Prije svega, ne zaboravimo na sebe. Vrlo je loše ako naše konkretno ulaganje pa makar i u korisne stvari, dovodi do pada naše vlastite svijesti i energije. U tom slučaju se dobro, koje smo htjeli postići, pretvara u loše. Gubimo kad god smo pod stresom, kad god se ljutimo, kad god se prepuštamo sebičnosti.

Ne možemo preodgajati druge ako najprije nismo preodgojili sebe.

Ne odgađajmo za sutra. Počnimo danas. Sada. Zaustavimo trenutak. Osvijestimo ga.

Evo, počeli smo.

Priredila: Biserka Majstorović, KLA „Remetinec Gaj“

----:oo:----

◄ strana 28

Alk. gl.  7/8 /2007 (145/6) str. 30-31

strana 32 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES