početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 15

Alk. gl.  7/8 /2007 (145/6) str. 16-19

strana 20 ►

IZ  KLUBOVA

40. GODINA RADA KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA REMETINCA

Na početku našeg današnjeg okupljanja s ponosom i zadovoljstvom moram istaći važnu činjenicu da danas obilježavamo jubilarnu 40. tu godinu postojanja KLA „Remetinec“. 

Stoga mi je još veća radost i čast povodom ove velike obljetnice  pozdraviti sve današnje nazočne predstavnike klubova, te uvažene i drage goste, našu stručnu djelatnicu prim.mr.sc. Vesnu Golik-Gruber,  prim.dr.sc. Mirjanu Glamočak-Marković,  prim. Svjetlanu Pintarić, doc.dr.sc. Darka Breitenfelda, dr. Damira Dasovića, gđu mr.sc. Željkom Barić. iz Centra za soc. skrb Novi Zagreb a posebno mr.sc. Sanju Ožić, prof.  ispred Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, koja je prvi puta prisutna na našoj skupštini. Svima vam zahvaljujem što ste svojim odazivom uveličali i zaokružili ovu našu svečanost.

Klub “Remetinec” osnovan je davne 1967. godine na temeljima Hudolinove alkohološke škole i kao takav jedan je od prvih klubova liječenih alkoholičara s područja Grada Zagreba. Također, važno je napomenuti da je ovaj klub matica iz koje su nastali i oformili se gotovo svi klubovi koji danas djeluju na području Novog Zagreba. Jedan od zadnje izdvojenih klubova je Klub “Remetinec-gaj”, koji ovih dana također slavi svoj jubilej – 5. godinu samostalnog djelovanja.

Kao što svi volimo i radujemo se našim rođendanima, tako se radujemo i ovom rođendanu našeg kluba, čijim su osnutkom mnogi od nas ovdje prisutnih dobili priliku za novi početak života. Ponovno rođenje. I to ne mislim samo na one koji su se liječili, već mislim na sve nas, obitelji, supružnike i djecu, majke i očeve,  koji smo kroz postojanje i djelovanje kluba i izlječenje naših najmilijih dobili novu priliku za povratkom u normalan i potpun život.

Stoga s punim pravom smatram ovaj jubilej rođendanom svih nas. Svatko od nas ovdje prisutnih pronašao je svoje mjesto unutar nekog od ovih naših klubova: bilo kao ovisnik, bilo kao supružnik, bilo kao roditelj.

Životni je tok svakom od nas postavio svojevrsnu prepreku, stavivši nas u kušnju življenja u okruženju ovisnosti o alkoholu. I kad sam već morala i sama iskusiti gorčinu življenja u alkoholizmu, svoje sam zadovoljstvo ipak pronašla prateći supruga u njegovu nastojanju da se izliječi, te sam dolascima u klub, našim tjednim okupljanjima, razgovorima i druženjima i sama na svojevrstan način ponovno pronašla sebe, spoznala i otkrila vrijednosti zajedničkog obiteljskog života.

Do prije četiri godine ne bih ni u snu mogla zamisliti da ću sudjelovati na ovakvom okupljanju, ne zbog toga što to nisam htjela, već zbog toga što nisam znala način na koji krenuti ostvariti cilj da moj suprug postane trijezan čovjek.

Prvi korak bilo je bolničko liječenje kroz koje sam spoznala da je alkoholizam bolest. Suočavanje s bolešću navodi te da potražiš lijek. Danas znamo i ja i moj suprug, kao i svi ovdje izliječeni da prije svega na ozdravljenju imamo zahvaliti Vama, poštovani liječnici, jer ste nas educirali o toj opakoj bolesti i pokazali nam put izlječenja. Samim Vašim današnjim dolaskom na našu skupštinu učinili ste veliku gestu – gestu kojom ste prešli van svojih profesionalnih granica i pridružili nam se danas kao prijatelji. Stoga vam se još jednom zahvaljujem.

Sve to bilo bi puno teže da nije postojao Klub, ako bi se uopće i ostvarilo. Također, moram istaknuti važnu ulogu stručnog suradnika, pa tako s osobitim naglaskom želim se ovim putem zahvaliti našoj prim.mr.sc. Vesni Golik-Gruber na stručnoj, a prije svega ljudskoj potpori.

I na kraju, prije čitanja Dnevnog reda, nemojte mi zamjeriti na ovoj maloj digresiji, iskoristila bih ovu priliku da i svom suprugu, Josipu Majdeku, kažem koliko sam ponosna na njegov uspjeh, koliko sada s radošću dočekujem svaki naš novi dan živeći ponovno ispunjen, kompletan i cjelovit život.

Hvala i svima vama, mojim klupskim prijateljima, našim obiteljima, prijateljima na potpori, koja nam omogućuje da nastavimo putem izlječenja i održavanja apstinencije.

Vera Majdek,  predsjednica Kluba „Remetinec Gaj

----:oOo:----

Kratki povijesni osvrt

Davne 1967. godine osnovan je  Klub liječenih alkoholičara „Remetinec“ za cijelo područje Novog Zagreba. Inicijativa o osnutku kluba potekla je od liječnika iz Vinogradske bolnice na čelu s, nažalost danas pokojnim, prof.dr. Vladimirom Hudolinom. Značajnu ulogu pri osnivanju Kluba imao je i tadašnji direktor Doma zdravlja dr. Drago Drožđek i voditeljica Centra za socijalni rad gđa Zdenka Tomečak.

U početku svojeg djelovanja Klub se koristio prostorijama na drugom katu u dvorani za sastanke Općine u Remetincu. Tijekom ratnih godina tim se prostorijama  koristila Narodna zaštita, koja je našu arhivu preselila u Dom zdravlja Remetinec. Tako je koncem 1995. prilikom čišćenja i bacanja stare arhive  u   Domu   zdravlja,  nepažnjom  i  neznanjem

bačena i naša prvotna arhiva o radu i djelovanju Kluba, čime su nepovratno izgubljeni podaci od tih prvih 15-16 godina postojanja Kluba. Ipak, zahvaljujući tadašnjem predsjedniku Kluba g. Alojzu Bazniku, dio je arhivskih zapisa ipak sačuvan – kao što su prozivnici od 1981. i još nešto popratne dokumentacije. Iz te popratne dokumentacije ostali su sačuvani podaci o prvom članu kluba – g. Antunu Tončiću, te prvom predsjedniku Stjepanu Bedekoviću iz Svete Klare. Iz općinskih prostorija tijekom rata rad kluba preseljen je u prostorije Doma zdravlja.

Kako su prolazile godine, Klub je narastao, bilo je sve više članova s područja cijelog Novog Zagreba, pa su krenuli zahtjevi za izdvajanjima pojedinih članova po mjestima stanovanja. Posebice su ti zahtjevi bili intenzivirani 80-tih godina, kada su osnovani klubovi Savski Gaj i Botinec. Oba kluba nažalost više nisu aktivna, bilo zbog recidiva, bilo zbog ratnih zbivanja koja su nas zadesila početkom 90-tih. Nadalje iz sačuvane arhivske građe saznajemo da se 1980. godine dio članova odvojio iz matičnog Kluba „Remetinec“ te osnovao novi klub u Zapruđu. Udruženje KLA Novog Zagreba posebice je radilo na osnivanju i održavanju novih klubova, kako je rasla potreba za njima.

1984. godine klub prelazi u prostorije današnjeg Centra za kulturu Novi Zagreb i od tada se, s kraćim prekidima, nalazi na istoj adresi.

Podaci iz 1989. godine govore o članovima koji su pohađali Klub „Remetinec“ a dolazili su prema mjestu stanovanja, pa tako 14 članova dolazilo je iz Lučkog, 8 članova iz Obreža i 5 iz Svete Klare. Unatoč pokušajima da se oformi novi klub u Lučkom, ti su pokušaji propali zbog nedovoljnog interesa lokalne zajednice i ustrajnosti članova u apstinenciji.

U ranim godinama postojanja kluba bitno je spomenuti i dr. Josipa Klaricu, koji je svojim specifičnim, neposrednim i ljudskim pristupom uvijek nalazio put do pacijenata, liječenih alkoholičara, te je u znatnoj mjeri pridonio rehabilitaciji i očuvanju apstinencije kod mnogih od tadašnjih polaznika kluba. I u najtežim ratnim godinama ostao je uz klub i njegove članove, kada je  osobito zapamćen po tome što je tada pronalazio mjesta za održavanje sastanaka kluba iako mu to nije bila dužnost.

Prema izvješću gđe Vlaste Hitrec, u imeUdruženja klubova Novi Zagreb, ratne su godine bile osobito teške za odvijanje rada u klubovima. Prema njezinom izvješću, od predratnog je broja novozagrebačkih  14 klubova u mjesnim zajednicama i 8 klubova u radnim organizacijama, ostalo je svega 3, i to:  KLA Zapruđe, Siget i Remetinec. Za vrijeme rata KLA Remetinec čak je ostao bez stručnog suradnika, ali je ipak, ustrajnošću i entuzijazmom tadašnjeg predsjednika g. Alojza Baznika nastavio djelovanje.

1996. godine u klub dolazi vrsni stručni suradnik, mr.sc.dr. Vesna Golik-Gruber. Njenim dolaskom klub je dobio novu dimenziju – od kluba koji su prvotno isključivo pohađali sami liječeni alkoholičari, uključivanjem članova obitelji – supružnika, djece, roditelja, klub je dobio obiteljski predznak. To se pokazalo izuzetnim pristupom u radu, jer su u alkoholizmu bile poremećene cijele obitelji, pa je ovo bio odličan način da se ponovno obitelji spoje i rehabilitiraju zajedno. Pa tako ne čudi činjenica o izdvajanju KLA „Remetinec-Gaj“ kao pretežito obiteljskog kluba i vrlo uspješnog u svom radu.

Od 1998. godine rad je klubova liječenih alkoholičara prepoznao Gradski ured za zdravstvo i socijalni rad, koji je odlučio dati financijsku potporu u daljnjem odvijanju rada, što je bilo vrlo poticajno, a sačuvalo se do današnjih dana.

Nismo dovoljno možda spominjali i sam rad naših članova, a potrebno je istaknuti da smo tijekom godina poslali nekoliko njih na stručnu edukaciju, pa tako danas možemo reći da je njih 5 osposobljeno za dostručne djelatnike u radu s liječenim alkoholičarima.

I na kraju, s posebnim ponosom moram istaknuti nama najdraži dio ovog dana – podjelu priznanja za uspješnu apstinenciju našim članovima. Ta je podjela priznanja rezultat rada i druženja svih nas, i svima nama priznanje za uspješno održavanje apstinencije, a posebice je značajna danas, kada naš klub obilježava 40-tu godišnjicu postojanja, velik jubilej za koji je vrijedilo ustrajati.

Alojz Baznik, dostručni djelatnik u klubu

----:oOo:----

Izvještaj o radu  KLA „Remetinec“ za  2006.

Tijekom godine je u klubu registrirano 49 članova, od tog broja:

·         sada okupljamo 33 člana, i to 6 obitelji i 28 samaca.

·         7 članova, nazovimo ih tako uvjetno, prekinuli su još u bolnici započeto liječenje, pa tako i klub

·         5 članova prestalo je dolaziti zbog obveza - dalje apstiniraju,

·         3 člana su recidivirala,  recidivi su uspješno sanirani

·         jedan član umro,

·         jedan je prešao u drugi klub,

·         jedan je prestao dolaziti nakon isteka uvjetne sudske kazne.

Na sastancima su tijekom godine obrađivane su teme iz područja alkoholizma i drugih ovisnosti, na način da se u raspravu uključuju svi članovi, te u izmjeni vlastitih iskustava i razmišljanja dođu do stanovitih spoznaja i zaključaka.

Kroz godinu sveukupno je održano 48 sastanaka, uključujući i javnu tribinu u Mjesecu borbe protiv alkoholizma u suradnji sa Klubom „Remetinec-Gaj“, te 39. godišnja skupština održana u prostorijama Hostela Remetinec.

Aktivnosti su Kluba tijekom godine bile razne, surađivalo se s liječnicima opće prakse, kojima je bilo upućeno pismo s intencijom da u klub šalju pacijente kod kojih prepoznaju problem ovisnosti o alkoholu. Isto smo pismo uputili na adresu Centra za socijalni rad.

Svoje uspješno djelovanje najbolje očitujemo kroz podjelu 13 priznanja  za apstinenciju:

  • šestorici članova za 1 godinu

  • dvojici članova za 2 godine

  • jednom članu za 3 godine

  • dvojici članova za 4 godine

  • jednom članu za 5 godina i

  • jednom članu za 10 godina apstinencije.

I na kraju, još koristim priliku zahvaliti našoj stručnoj suradnici magistri Vesni Golik-Gruber, koja već 11 godina brine o nama i zaslužna je u velikoj mjeri što smo prisutni na ovom velikom jubileju – obilježavanju 40-te godišnjice postojanja Kluba.

Vlado Regelja, predsjednik kluba

----:oOo:----

Izvješće o radu KLA  „Remetinec - Gaj“

Kao što sam već u uvodnoj riječi napomenula, ovo nije samo jubilarni dan KLA „Remetinec” već se u slavlju pridružuje i naš KLA „Remetinec – Gaj” obilježavajući svoju 5. godinu samostalnog djelovanja.

Klub smo koji pretežito okuplja  članove koji dolaze na sastanke u pratnji svojih obitelji ili partnera, te u svom radu i druženjima ističemo važnost obitelji u rehabilitaciji alkoholičara – kako u održanju apstinencije tako i vraćanju te osobe u normalne i svakodnevne životne tokove.

U protekloj je godini naš Klub djelovao uspješno u svojim aktivnostima prevencije, podrške i uspješne apstinencije od alkohola.

Tijekom izvještajne godine u našem klubu registriran je 31 član s obitelji. Od tog broja: sada okupljamo 22 člana s obitelji, od čega 6 žena i 16 muškaraca, prosječne godišnje dobi od 46 godina.

·         2 člana preselila su se u drugi klub,

·         1 dolazi povremeno jer je apstinent više od 5 godina,

·         2 člana su napustili klub ali su i nadalje apstinenti,

·         3 člana dolazila su na sastanke samo za vrijeme bolničkog liječenja,

·         3 člana su recidivrala, od kojih je jedan recidiv saniran i član je ponovno uključen u program kluba, a dvojica su nažalost još uvijek u recidivu.

Sve nas pomalo poljuljaju ovakvi neuspjesi, ali ih ne doživljavamo konačnim: zato i postojimo, zato se i susrećemo da i u kriznim trenucima, trenucima recidiva, budemo uz naše klupske prijatelje kao potpora i nastojimo ih vratiti na ispravan put - put bez alkohola. Nadamo se i raditi ćemo dalje na povratku naših recidivista.

U konačnosti, proteklu godinu možemo smatrati pozitivnom, tu nas je većina, a naši sastanci uvijek su dobro posjećeni što se može iščitati iz naših evidencija dolazaka. U danima kada nije prisutna naša stručna suradnica, na našim sastancima vodimo razgovore i o drugim temama van područja samog alkoholizma kao ovisnosti, a sve u svrhu obogaćivanja i spoznavanja životnih vrijednosti i ljepote življenja bez ovisnosti.

Možemo reći da smo ostvarili gotovo sve što smo planom i predvidjeli, nastavili smo uspješnu suradnju sa Domom zdravlja Remetinec, kao i liječnicima opće prakse po područnim ambulantama, zatim i nadalje surađujemo sa Centrom za socijalnu skrb, prisustvovali smo skupštinama drugih klubova, a naša okupljanja obogatili smo druženjima van prostorija samog kluba. Tu moram spomenuti organizaciju 2 izleta na Sljeme, kojima smo se i dobro zabavili i još bolje upoznali, a sve to, dakako, pomaže nam u učvršćivanju međusobnog povjerenja što je dodatan poticaj održavanja apstinencije.

U Mjesecu borbe protiv alkoholizma organizirali smo već tradicionalnu javnu tribinu, na kojoj je poseban akcent bio stavljen na problematiku obiteljskih komplikacija alkoholizma s osvrtom na Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, uz predstavljanje Doma za djecu i odrasle osobe – žrtve nasilja «Duga – Zagreb», na čelu s ravnateljicom mr.sc. Željkom Barić.

Na svakom našem sastanku u klubu redovno pišemo Zapisnik, tako da je sve naše razgovore moguće iščitati iz njih.

I na kraju svojeg izlaganja, želim još jednom posebno zahvaliti našoj dragoj doktorici te joj ovim malim znakom pažnje iskazati svoje osobno poštovanje i poštovanje svih  nas kojima je pomogla. Također, zahvaljujem ovdje nazočnoj gđi. Sanji Ožić ispred Gradskog ureda što je odvojila malo vremena te nas svojim prisustvom posebice počastila.

Vera Majdek, predsjednica Kluba „Remetinec Gaj“

----:oOo:----

◄ strana 15

Alk. gl.  7/8 /2007 (145/6) str. 16-19

strana 20 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES