početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 11

Alk. gl.  6 /2007 (144) str. 12,13

strana 14 ►

IZ KLUBOVA

Bilo je lijepo družiti se s vama

Posebno članovima KLA " Centar Stara Tkalča ", ali i svima u HSKLA

Svemu dođe kraj pa tako i mom druženju s klubom. Odluka nije došla odjednom. Razmišljala sam, razgovarala s prijateljima, obitelji, stručnim osobama koje poznam i cijenim. Sve je, naravno, zanimao moj razlog. Znam ga, nije jednoznačan, a postupno je postajao sve jasniji i čvršći. Povremeno sam i još donedavno vjerovala da je vrijeme na mojoj strani i da ću se možda i predomisliti. Nije bilo tako, pa sam ostala pri svojoj odluci. Neću ulaziti u analizu razloga, po mom mišljenju za to nije vrijeme niti bi bilo kome koristilo. Znaju ga oni, meni najbliži, i dragi Bog.

Moram istaknuti da to svakako nisu članovi KLA „Centar Stara Tkalča“; zbog njih sam odgađala ovaj trenutak! Sastajali smo se s veseljem, redovito, dijelili dobro i zlo, radom na sebi pomagali sebi i drugima. Osobno sam, prema svojim mogućnostima i znanju, nesebično pomagala svima, davala i primala, zadnjih godina bila prva među jednakima. S vremenom sam shvatila da me dolazak i rad u klubu ne ispunjava, čak i opterećuje posebno dio događanja preko kojih nisam mogla prijeći, a dolazili su "izvana" (ne iz  "KLA Centar Stara Tkalča"!).

Ovim putem želim zahvaliti svim članovima moga KLA "Centar Stara Tkalča" koji su mi davali snagu i želju raditi u takvoj grupi. Klub je dinamičan, mijenja se, raste i razvija se, ali posebno je bila i ostala važna "jezgra" koja je gotovo sve te godine bila uz mene. Neću nabrajati pojedince da nekog ne zaboravim, i u tom pogledu imam loša iskustva. Oni na koje se to odnosi znaju i to sam im i usmeno rekla.

Izvan kluba posebno zahvaljujem prim.mr.sc. Vesni Golik-Gruber koja me je poticala na rad u grupi, uvijek savjetovala,  nesebično darivala svoje veliko iskustvo i slobodno vrijeme.

Zato joj i ovim putem veliko HVALA.

Hvala i kolegici dr. Tatjani Bakula-Vlaisavljević, psihijatru i stručnoj djelatnici kluba „Novi put“ iz Slavonskog Broda,  koji je postao naš bratski klub. Posjećivali smo se, izmjenjivali iskustva, poticali i tješili u teškim situacijama. Nadam se da nas moj službeni odlazak iz kluba neće udaljiti.

Posebno hvala i prof. Ljubici Uvodić-Vranić koja mi je pomogla savjetima, podrškom i na mnoge druge načine, u radu i životu općenito, a sve uz njoj karakterističnu vedrinu, toplinu i nezaobilazan osmijeh koji mnogima toliko nedostaje.

Hvala i pojedincima iz drugih klubova koji su prepoznali moju potrebu i ljubav prema radu u klubu, ali ni njih ne bih imenovala da nekog slučajno ne zaboravim. Ima i onih, posebno starih apstinenata, koji su mi davali „negativnu podršku“, no i na tome im hvala, to me je jačalo, ali i pomoglo donijeti ovu odluku. Ako se prepoznaju, napravili su veliki pomak na sebi. Možda će u budućnosti manje sebično dijeliti zaduženja u klubovima koje im ja nikada nisam imala namjeru oteti. Imala sam samo nešto malo više stručnog znanja koje nisu  htjeli (a možda nisu ni  mogli i znali!) prepoznati.

Još sam u radnom odnosu i imam dosta obaveza, a sada ću posebno imati više vremena za moje hobije koji su brojni i koje gotovo sve jednako volim (zborno pjevanje, plivanje, planinarenje, slikanje, čitanje i pisanje, koncerti, kazalište...). No i dalje ću uvijek naći vremena za svaku osobu koju sam upoznala, a ima ili je imala problem s alkoholom i učinit ću sve što je u mojoj moći kako bih joj pomogla.

Na kraju, svima želim puno uspjeha u radu, te dugu i kvalitetnu apstinenciju.

Prim.dr.sc. Mirjana Marković-Glamočak, dr.med.

----:oOo:----

Dopustite nam malo tuge

Kako ne bismo uvijek počinjali sa ,,Zapisnik...“, ovoga puta moramo nešto reći bez uobičajenog početka.

Na našem nas je redovnom sastanku ponedjeljkom, ponešto zbunjena i tužna, no odlučna, naša doktorica Mirjana, naša stručna djelatnica, obavijestila kako prestaje s radom u klubu liječenih alkoholičara krajem lipnja, te da je njena odluka konačna.

Pogledavali smo se, bili zbunjeni, a onda su proradile emocije.

Ovoga ću puta staviti sebe na prvo mjesto.

Naime, u Bolnici sestara milosrdnica preporučen mi je Klub „Centar Stara Tkalča“ kao jedan od klubova u koji ću se sigurno dobro uklopiti.  U klubu se dobro radi, ozračje je ugodno, a klub vodi stručna djelatnica prim.dr.sc. Mirjana Marković Glamočak, stručnjak za rad u klubu i vrlo ugodna i pristupačna osoba. Dakle, pred gotovo dvije godine, zbunjena, u pratnji svoje kćeri došla sam u Tkalčićevu. Uz vrlo ugodan „Dobar dan“ sa smiješkom mi je iskazana dobrodošlica, uz neobavezna pitanja kako sam i je li mi udobno. Sama sam osjetila potrebu da iznesem svoje probleme, kako u vezi s alkoholizmom kojem sam podlegla, tako i o obrazovanju, liječenju, dojmovima.

Od tog trena nije bilo gotovo ni jednog sastanka kojem nisam s veseljem prisustvovala.

Uskoro sam uvidjela da se na sastancima ne razglaba isključivo o pijenju i štetnim posljedicama alkoholizma. Naša nas je (dozvolite mi, gospođo doktor, da Vas oslovljavam samo imenom, što inače nije moj običaj, jer reda mora biti) Mirjana nasmiješeno dočekivala s pitanjima i prijedlozima da svatko od nas ispriča što nam se u proteklih sedam dana lijepoga dogodilo, a tada bismo prelazili na probleme. Bili smo iskreni i otvoreno obrazlagali svoja mišljenja, te se uvijek čudom čudili kako je vrijeme brzo prošlo. Jedan sat našeg sastanka se gotovo uvijek pretvarao u dvosatno druženje.

Naša je Mirjana sa svojim fotografskim aparatom s ljubavlju bilježila naša prigodna okupljanja, rođendane, proslave Božića, svetkovine, likovne radionice, posjete Slavonskom Brodu (gdje smo se pobratimili s njihovim klubom liječenih alkoholičara), kitice cvijeća, pisanice, srčeka za Valentinovo, a bilo je i stolova s izvrsnim Magdinim gibanicama i ,,klipićima,, stručno spravljenih vještom rukom Arijanine gospođe mame, te još mnogo toga.

Znala sam da se u klubu mogu nesmetano smijati, plakati, jadikovati i radovati se, ne samo ja već i svi mi. S mnogo je strpljenja naša Mirjana novopridošle članove polako uvodila u razgovor, bez obzira na dob, spol ili obrazovanje. Bilo joj je stalo do svakog ponaosob, telefonom je kontaktirala svakog člana koji nije došao, a nije se ispričao. Osjećali smo da  smo uvijek dobrodošli, da će uvijek biti odgovora na naša pitanja, uvijek pametnih sugestija. Postali smo ,,društvo prijatelja“, a sve zahvaljujući onom glavnom, onom  tko je mudro vodio naše rasprave, sudjelovao u njima i prijateljski nas savjetovao.

Kad je naša doktorica pročitala svoju odluku, potekle su suze iz Magdinih očiju. One su najdulje zajedno, vole se i poznaju, a članovi koji nisu tako dugo s nama gledali su tužnim pogledima i s nevjericom, jer dovoljno je jednom upoznati Mirjanu i osjetiti ljubav i povjerenje.

Mirjana, tužni smo, ali Vas razumijemo, a naša će se druženja nastaviti.

Umirila nas je vijest da će mjesto stručne djelatnice u našem klubu preuzeti prim.mr.sc.Vesna Golik-Gruber, dr. med.

Od srca želimo dobrodošlicu novoj djelatnici. Vjerujem da ćemo se obostrano razumjeti i prihvatiti način rada i razmišljanja. Vrijeme teče dalje, dolazit će novi članovi, a Klub ,,Centar Stara Tkalča“ će opstati, jer tu je naše učilište, ispovjedaonica i čistilište.

Draga naša Mirjana, morala sam ovo napisati u ime svih nas, jer Vas svi volimo i poštujemo. Vjerujem da nam nećete toliko nedostajati sada, kada smo uvidjeli da se možemo nastaviti družiti i, usuđujem se reći, prijateljevati i u mnogim drugim prigodama. Hvala Vam!

KLA ,,Centar Stara Tkalča

----:oOo:----

◄ strana 11

Alk. gl.  6 /2007 (144) str. 12,13

strana 14 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES