početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 9

Alk. gl. 5 /2007 (143) str. 13-15

strana 16 ►

IZ KLUBOVA

Godišnja skupština Kluba „Pešćenica“

U subotu, 17. ožujka 2007. godine, u 16 sati, održana je 41. redovna godišnja skupština našeg kluba. Imali smo čast ugostiti mnoge članove i njihove obitelji iz zagrebačkih klubova i klubova diljem Hrvatske. Nakon pozdrava svim gostima, članovima klubova i obitelji, pozdravili smo i terapeute, doc. dr. sc. Darka Breitenfelda, našu dragu dugogodišnju socijalnu radnicu, gđu. Mariju Wolf Mataković, njezinu nasljednicu, gđicu Emanuelu Šljuburu, njenu kolegicu terapeutkinju iz klubova „Susedgrad“ i „Stenjevac“, gđu. Katarinu Radat, našu dragu suradnicu vms. Katicu Hačko, predsjednicu Udruge za prevenciju ovisnosti Pešćenice i predstavnike terapijskih zajednica KB „Sestre milosrdnice“, PB Vrapče i PB

 „Sveti Ivan“ iz Jankomira. Nakon vrlo kratkog izvješća predsjednika, tajnika i blagajnika te nadzornog odbora, dodijeljeno je pet priznanja za apstinenciju za jednu godinu, jedno za tri godine, jedno za pet godina, dva priznanja za deset godina, dva za petnaest, dva za dvadeset, dva za trideset, jedno za trideset i devet te jedno za četrdeset godina apstinencije i zdravog života. Osobito smo ponosni na tri velike obitelji te jednim članom i članicom, koji na sastanke dolaze sami, a oplemenili su svoje živote jednogodišnjom apstinencijom i zdravijim načinom života.

Naš doajen među apstinentima, Dane Diklić, dva je puta opširno govorio o povijesti rada i izgradnje našeg kluba, o zaslugama našeg počasnog predsjednika, Josipa Kovačevića, i o našoj dugogodišnjoj terapeutkinji, socijalnoj radnici Mariji Wolf Mataković. Nakon toga su nam se obratili uvaženi gosti, predstavnici više klubova iz Zagreba, „Jezera“ iz Bedekovčine, Bjelovara, „INA Rafinerije“ iz Siska i OKLA „Videž“ iz Huma na Sutli. Obratio nam se i pohvalio nas je dopredsjednik ZKLA, gospodin Zlatko Topalović, a dopredsjednik HSKLA, gospodin Damir Vodopivec, bio je u Ljubljani na godišnjoj skupštini udruge „Žarek upanja“ te ga je zastupao član Kluba „Poštar“.

Emanuela, dipl. soc. radnica, naša sadašnja terapeutkinja, govorila je o zajedničkom radu grupe mladih i starijih apstinenata te o našem uspješnom djelovanju tijekom protekle godine. Nakon toga nam se obratio doc. dr. sc. Darko Breitenfeld i javno zahvalio našoj dugogodišnjoj terapeutkinji i najuspješnijoj socijalnoj radnici u Hrvatskoj, gospođi Mariji Wolf Mataković. Ona je zahvalila i rekla nekoliko prigodnih riječi. Nakon toga smo priredili zakuski družili se s gostima uz glazbu i ples do oko 21 sat.

Svima zahvaljujemo što su nas počastili svojom prisutnošću i biranim riječima podržali naš dosadašnji uspješni rad!

Pozdrav od predsjednika, Marka Tomešića, i tajnika, Mire Jovanovića, te članova klubova i njihovih obitelji! Zahvaljujemo na uvrštenju članka u sljedeći broj „Alkohološkog glasnika“.

----:o۞o:----

Biti roditelj

Polako ali sigurno, sram i nepovjerenje uzmiče od pakla koje donosi ovisnost i njezine posljedice. Pokazuje to i posljednje predavanje o ovisnostima dr. Roberta Torrea. Bilo je tu raznih pitanja. Mene osobno je «dotaklo» pitanje jednog roditelja: «Kako prepoznati i uočiti da ti dijete srlja u ovisnost?». To se i sama pitam jer imam sina adolescenta, a i sama sam liječeni alkoholičar.

Često s njime razgovaram o toj temi, a teme su često cigarete i alkohol zbog toga što su svugdje dostupni i općedruštveno prihvaćeni. Pričam mu o zamkama u koje, vjerujem, ulazi. Tu je društvo iz škole ili ulice s kojima se svakodnevno druži.

Tako sam i ja počela. Prvo cigarete, a zatim alkohol. Sve češća vikend opijanja, pa do svakodnevnog «rituala» pijenja. Zaposlila sam se u kafiću tako da mi je piće bilo na dohvat ruke. U mojoj obitelji su većina bili alkoholičari tako da su svakodnevno izbijali konflikti pa je često morala intervenirati policija. Živjela sam kod bake skupa sa sestrama, a bake ko bake, sve su dopuštale.

Sa svojim sinovima često razgovaram o toj temi mada znam da to nije puno, ali se nadam da ću ih uspjeti usmjeriti  u drugom smjeru i ukazati na druge vrijednosti života. Znam da garancije nema, ali je u stvari nema ni za što u životu pa tako ni za to. Na žalost cigarete i alkohol mogu kupiti gdje hoće. Pitam se imaju li ti trgovci vlastitu djecu?

Sjećam se svojih opijanja i gluposti koje sam činila. To mi daje snage da ustrajem u odgoju djece, ali ne želim im biti žandar nego putokaz.

Znam kada sam i zašto počela piti, ali ne znam kada je piće počelo piti mene. Pitao me dr. Torre da li me je sram što sam liječeni alkoholičar. Odgovorila sam da ne. Nisam mu uspjela reći da sam ponosna na sebe zbog toga.

Ljiljana, KLA »Bonaca»

----:o۞o:----

Živjeti u tri trijezne regije

Obilježavajući 1. travnja - Međunarodni dan klubova liječenih alkoholičara, jučer  (31.03.2007.) su se  u sportsko-rekreacijskom centru «Vrbica«  na kuršanečkom jezeru, družili članovi klubova liječenih alkoholičara Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije.

Na inicijativu Obiteljskog kluba Varaždin  okupilo se preko 150 apstinenata i članova njihovih obitelji.

Nakon   jednosatnog   pješačenja  kojim  se  zorno

prikazalo kako je moguće mijenjati nezdravo ovisničko ponašanje u nove zdrave stilove života, ugodno druženje se nastavilo uz ručak i  bezalkoholne napitke.

Da ne bi sve ostalo samo na zabavi, prilika je iskorištena i za zajednički sastanak terapeuta i predsjednika klubova koji je inicirao g. Branko Šafar, predsjednik Obiteljskog KLA Varaždin uz podršku   mr. sc. dr. Zemire Medved, spec. psihijatra, stručne djelatnice kluba .

Na sastanku se govorilo o alkoholizmu kao gorućem i sve većem problemu u našem društvu, načinima borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti i o mogućoj suradnji klubova iz ove tri regije kako bi se zajednički lakše suprotstavljali problemu .

Jer, kao što je rekla predsjednica KLA „Podravka“: «Dragi Bog nas voli ovakve trijezne, poslao nam je unatoč lošim prognozama lijepo vrijeme, pa se nadamo da će ovakve inicijative  zaživjeti i dati rezultata kako bi što više obitelji živjelo miran i sretan i trijezan život.»

----:o۞o:----

Aktivnosti  Kluba  «Jezera»  Bedekovčina  u  protekloj  godini

Poštovana redakcijo i čitatelji našeg i vašeg lista, željeli bismo s vama podijeliti naše doživljaje.

Naš klub djeluje već sedmu godinu i to vrlo dobro. Nastojimo više pažnje i vremena posvetiti zajedničkom druženju, igrama i razmjenama iskustva. Velik smo klub koji danas obuhvaća 20 članova i njihove obitelji, klub koji ima čvrstu jezgru starijih apstinenata. Svatko ima svoja iskustva i međusobno ih dijelimo. Shvatili smo da treba provoditi ono što je rečeno. I tako, držeći se tih riječi, nastojimo što više vremena provoditi u zajedničkom druženju. Organizirali smo izlete na Pokojec podno Ivanščice. Uz mali piknik, sokove, kolače, igrao se nogomet, planinarilo, brale gljive... Nismo ni primijetili kako je vrijeme proletjelo. Zatim smo organizirali izlet na Kunagoru iznad Pregrade. Tim nas je izletom počastio jedan naš član proslavivši 5 godina apstinencije. Također je većina članova putovala na Večeri pučke poezije, gdje smo sudjelovali sa svojim programom i međusobno se družili. Vjerno posjećujemo gotovo sve skupštine klubova na koje smo pozvani, da bismo prikupili što više znanja i iskustva. Kraj prošle godine završili smo svojom skupštinom s puno uzvanika. Jako nam je drago što se odazvalo puno klubova, ne samo iz naše županije, već i iz Zagreba, Varaždina, Koprivnice, Križevaca, Čakovca... Sudjelovali smo na sportskim igrama u Kašini i osvojili brojna priznanja. To bi bilo ukratko o neformalnim druženjima.

Također smo promijenili terapeuta kluba. Naš stručni djelatnik,  dip.soc. radnica Gordana Tkalec-Končić, zbog osobnih je razloga predala dužnost soc. radniku Željku Postonjskom. Prošlo je neko vrijeme dok smo se zbližili i upoznali. Izuzetno smo zadovoljni radom i nesebičnim trudom našeg terapeuta. Predsjednik Damir Vragović i soc.rad. Željko Postonjski sudjelovali su emisiji „Vaga“ radija Hrvatskog zagorja «Krapina» . Teško nam je jer u našoj županiji nema odaziva liječnika opće prakse koji bi se malo zauzeli i aktivirali jer od njih sve počinje. Nemamo ni velike pomoći «zajednice» pa stručnu i drugu pomoć tražimo od stručnih ljudi u zagrebačkim bolnicama, koji su uvijek spremni pomoći. Financiramo se vlastitom članarinom i financijskom potporom županije, općina te drugih donatora.

U ime kluba i u vlastito ime posebno zahvaljujemo na stručnoj pomoći prim.mr.sc. Vesni Golik-Gruber, dr.sc. Zoranu Zorčiću, prim.dr.sc  Željku Mariniću, dr. Robertu Torreu, dr.sc. Koroni Nenadić-Šviglin, te ostalim alkoholozima koje nismo spomenuli, ali nam puno pomažu

Zahvaljujemo općini Bedekovčina na financijskoj pomoći i korištenje prostora. Evo; ukratko smo opisali svoj rad u proteklom razdoblju.

Poštovana redakcijo i cijenjeno čitateljstvo, primite srdačne pozdrave od članova KLA «Jezera»  iz Bedekovčine

S poštovanjem,

Damir Vragović, predsjednik kluba

----:o۞o:----

◄ strana 9

Alk. gl. 5 /2007 (143) str. 13-15

strana 16 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES