početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 8

Alk. gl. 5 /2007 (143) str. 9-12

strana 13 ►

IZ KLUBOVA

U Splitu promovirana knjiga

U četvrtak 4. travnja 2007. godine u 18.00 sati mi, članovi KLA iz cijelog Splita, imali smo čast pozdraviti dr. Roberta Torrea, i dr.sc. Zorana Zoričića, psihijatre iz Zagreba. Mnogima od nas dr. Torre je već pomogao za vrijeme liječenja u KB «Sestre milosrdnice», gdje je na nas ostavio neizbrisiv pečat svojim pristupom i nesebičnom pomoći. Oni koji su za njega samo čuli, ostali su iznenađeni jednostavnošću tog čovjeka. I ovaj nam je put došao pomoći, kako on to kaže, »kroz štivo». Promociji njegove knjige «Propadanje i oporavak alkoholičara u KLA» prisustvovali su svi klubovi liječenih alkoholičara Splita sa svojim liječnicima, terapeutima i članovima.

Dobrodošlicu dr. Torreu i dr.sc. Zoričiću, predsjedniku Hrvatskog saveza KLA, najprije je zaželio g. Vedran Mardešić, pročelnik odjela za socijalnu skrb i bolesti ovisnosti. Uvodnu riječ preuzeo je dr. sc. Zoričić i upoznao nas sa stvaranjem dugo čekanog štiva. Napomenuo je da ova knjiga nije napisana preko noći, opisao je koliko sadrži truda, ali i želje autora da nam pomogne. Na kraju promocije progovorio je i sam autor. Nije nam ispričao sadržaj, ali za to nije bilo ni potrebe. Bilo je dovoljno što je rekao da mu je želja da nam knjiga posluži kao lijek, te da ju je pisao kao živi čovjek – običan smrtnik.

Ni jednom riječju nije osudio sivilo naših života, nije ni trebao, jer je bio dovoljan pogled na korice knjige «Propadanje alkoholičara» da nam svima bude jasno gdje smo. Sivilo nije vječna tama, jer iza njega nas čeka vatrena, svjetlo-narančasta knjiga «Oporavak alkoholičara kroz KLA».

Knjiga je napisana jednostavnim riječima, čitko, tako da je može razumjeti svatko tko ima problema s alkoholom, bilo da propada ili se oporavlja. Nema stručnih medicinskih izraza koje ne razumijemo.

Sve je svedeno na jednostavne izraze koje razumije svaki čovjek, bio liječeni alkoholičar ili ne. Čovjeku koji ima probleme s pijenjem knjiga će u svakom slučaju poslužiti kao lijek, a onaj tko nema problema s pijenjem, čitanjem može preventivno naučiti o problemu kako bi izbjegao prolaženje kroz sivilo naših života i skupu cijenu koju smo mi platili da bismo došli do knjige živih boja, knjige oporavka.

Prije četiri dana počela sam čitati knjigu «Propadanje alkoholičara». Nisam pročitala puno jer je nemam namjeru naučiti napamet. Polako čitam i tražim se u svakoj rečenici. Neka poglavlja pročitam nekoliko puta, sve dok u potpunosti ne shvatim istinitost svake riječi. Knjiga mi je nadohvat ruke i ne služi mi za ukras. Ovo što sam do sada pročitala vraća me u davnu prošlost, ali pokušat ću velikim koracima «NE PITI». Sve drugo dajem u ruke Bogu. Nadam se da će se, dok hodam maratonskom cestom apstinencije, stvarati i roditi novo štivo pisano rukom smrtnika i riječju koju može razumjeti svatko.

                   Božena Rupe, Klub „Lučac-Manuš“

----:o۞o:----

Nesebična žena

Znam da je ovo malo neobično, jer nisam sigurna da je to uobičajeno u KLA, ali željela bih nešto  napisati.

Ovo pišem gđi Luci. Ona je supruga našeg stručnog djelatnika g. Smolčića. To je žena kojoj smo «ušli» u dušu, žena koja moli za našu apstinenciju i ozdravljenje.

Pitam se rade li to i druge supruge naših stručnih djelatnika, ili im je svejedno kakva je sudbina ljudi u klubovima njihovih muževa ?

Tisuću puta, kada nam je bio potreban stručni djelatnik, okrenula sam kućni broj i javila bi se gđa Luce. Njoj sam spontano iznosila svoje probleme, ukoliko supruga nije bilo. Svaki put me strpljivo slušala u mojim krizama te bi mi blago rekla: «Ne boj se, dušo, bit će dobro». Ponekad bi me ganula toplina njenog glasa, zvučao je poput glasa moje pokojne majke. Možda je čak tog trenutka imao bolji učinak nego da mi se javio sam terapeut.

Nije ona takva samo za mene, ona je takva za sve članove kluba. Ako kojim slučajem netko od nas završi u bolnici, sasvim je normalno da gospođa Luce pošalje kolače kao nekom od roda svoga. Ona je divna žena i moram joj zahvaliti za svaku blagu riječ, koju mi nije bila obvezna dati, ali mi ju je dala od srca, kao i za svaku molitvu za nas, za naše bolje sutra i vječnu apstinenciju.

HVALA VAM, GOSPOĐO LUCE, ŠTO STE TAKVI KAKVI STE!

Božena

----:o۞o:----

Školjka

Pitam se vole li svi članovi kluba svoje klubove barem upola kao ja svoj? Idu li u klubove zbog toga što žele, ili možda jer moraju? Takve članove ja ne bih prisiljavala da dolaze ako već klub ne doživljavaju kao nešto lijepo, korisno i svoje.

Evo, do prije nekoliko mjeseci moj je klub bio poput male školjke, zatvoren i tih, tek se nazirao u plićaku. Ali došlo je vrijeme i naša se školjka počela otvarati i u njoj se iz dana u dan rađao biser. Uza sve što imamo, našem se radu pridružio i psiholog Nenad Lovrić. Pokušava na nas prenijeti dio svoje bogate prakse u radu s ljudima. Trudi se naučiti nas kako organizirati život poslije pijenja, kako izbjegavati dodir s alkoholom, kako zaboraviti što je linija manjeg otpora i kako ostati čvrst u donošenju odluka općenito.

Strpljivo slušajući naše probleme, te samom svojom pojavom, smirenim i razumnim pristupom i savjetom, uči nas kako da ne padnemo na ispitu. Kad se spoje njegov trud i rad zajedno s našim terapeutom, nama ne preostaje ništa drugo nego da ih ČUJEMO.

Sastanci se čine sve kraćim, iako vremenski jednako traju. Članovi su puno aktivniji, manje napeti i polako se otvaraju u toj školjci koja sada zaista izgleda kao da se u njoj nalaze biseri.

Nadamo se da će prof. Lovrić još dugo ostati uz nas u našem klubu te da će svoju pozitivnu energiju i znanje nastaviti primjenjivati na nas na čemu smo mu već zahvalni.

Članovi Kluba „Lučac-Manuš“ Split

----:o۞o:----

Izvješće s redovne godišnje skupštine Kluba „Pula“

U Puli je 17. ožujka održana redovna skupština kluba. Uz članove kluba prisustvovali sui predstavnici prijateljskih klubova iz Opatije, Voloskog, Rovinja, te SOS telefona, OB Pula, predstavnik Ureda za socijalnu skrb i zdravstvo g. Radolović, dogradonačelnica gđa Vesna Petrović i dr. Petar Radošević.

U opsežnom izvješću o radu moglo se čuti o redovnom radu kluba, a posebno članova Izvršnog odbora zajedno sa stručnom djelatnicom Marijom Dorić. Članovi su rado posjećivali godišnje skupštine drugih KLA, bili su u Rovinju, Poreču, Umagu, Pazinu, Delnicama i Rijeci. Prisustvovali su i redovnoj godišnjoj skupštini HSKLA u Zagrebu. Kao gosti, sudjelovali su na sportskim susretima KLA Primorsko-goranske županije u Delnicama. Bili su i na «Lošnijskoj ljetnoj školi o alkoholizmu».

Tijekom prošle godine ostvarili su kvalitetne odnose s Poglavarstvom Grada Pule, a naročito s dogradonačelnicom, gđom. Vesnom Petrović i pročelnicom ureda za zdravstvo i socijalnu skrb, gđom Silvanom Hrelja.

KLA je postao brojno velika udruga te je u potrazi za prikladnim prostorom. Obećano je da će se riješiti i taj problem.

Za pohvalu su aktivnosti u «Mjesecu borbe protiv ovisnosti». Članovi kluba bili su Nezavisne Istarske televizije NIT, gdje su 20 minuta mogli govoriti o radu KLA danas i sutra. Isto su tako bili uključeni u pripremi emisije NOVE TV o ovisnostima, alkoholizmu i pušenju. SOS telefon je organizirao okrugli stol s temom «Nasilje, depresija, ovisnost», a članovi KLA Pula su sudjelovali u velikom broju. Naglašena je i tako i dobra suradnja s Hrvatskim savezom KLA.

Pravnica, gđica Maja Žutić spremna je davati pravne savjete.

U dijelu koji se odnosi na program rada ističe se «Terapeutski cilj» kao nadogradnja osobne, tjelesne, društvene, radne i opće socijalne rehabilitacije liječenog alkoholičara i njegove obitelji. Stručnom radniku je cilj postići aktivno sudjelovanje članova u radu KLA. Cijela grupa prati probleme i rehabilitaciju pojedinaca i obitelji. Posebna briga pruža se članovima koji su u recidivu. Tu je u prvom planu međusobna podrška i razumijevanje. Pohvaljuju novo stručno štivo autora dr. Roberta Torrea „Propadanje i oporavak  alkoholičara“. To je radna građa koja će se obrađivati na sastancima. KLA je poruka i nada za alkoholičare koji su još u ponorima.

U 2007. godini dr.sc. Zoran Zoričić će održati superviziju i zajedno s njim će se raspravljati o dvojbama s kojima se susreću u radu, a dobit će i sugestije, odnosno smjernice za stručni rad.

Pušenje je dosta prisutno kod članova KLA. Zbog toga se planira pozvati u posjet tim liječnika iz Doma zdravlja Veruda s dr. A. Pčkaj na čelu, koji će održati i predavanje, kako bi motivirali članove da se pridruže Školi za odvikavanje od pušenja.

I ove će godine najmanje tri člana ići u Mali Lošinj kao polaznici «Lošinjske ljetne škole o alkoholizmu».

Rado će posjećivati druge KLA, pogotovo njihove skupštine, a ako bude sredstava, održat će dva sastanka izvan svojih prostorija.

U raspravi se prva javila dogradonačelnica, gđa Vesna Petrović i naglasila čvrstu vezu između Poglavarstva i Kluba. Obećala je da će učiniti najviše što može za pronalaženje prikladnog prostora za rad KLA „Pula“. Skupštinu su pozdravili i predstavnici KLA koji su došli kao gosti i prijatelji.

Iz opširnih izvješća skraćen prikaz priredila tajnica HSKLA Dušica Cesarec

----:o۞o:----

"Bajkama do stvarnosti - Igračka za prijatelja"

U subotu, 7. travnja, nastavljen je zajednički projekt "Bajkama do stvarnosti - Igračka za prijatelja", Udruge klubova liječenih alkoholičara i ženskog Lions Cluba Vereucha, kao podrška projektu "Virovitica - zdravi grad".  

U krugu Opće bolnice u Virovitici popularna glumica gradskog kazališta Snježana Slavić ispričala je djeci priču o uskrsnom zecu, koji je negdje oko sjenice kraj Odjela psihijatrije i Zavoda za javno zdravstvo ostavio pisanice, koje su oni potražili s malim šarenim košaricama. Za nagradu su dobili poklončiće s igračkama, slatkišima i voćem koje su im darivala djeca Hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a iz Slatine i iz Virovitice, djelatnici Odjela za duševne bolesti iz Virovitice, Fata Butko, Dragan Šimatović, Damir Čorluka i gospodin Jakšić. A dječji mobitel je u ime Uprave pošta Virovitica maloj Petri poklonio gospodin Zdenko Blažičević. Pisanice su pripremile majke i očevi.

Sudjelovala su i djeca iz novoosnovane Udruge dijabetičara, Odjela za dječje bolesti Opće bolnice i  Saveza slijepih osoba iz Virovitice. Dora Feketić je dovela i svog omiljenog ljubimca, bijelog zeca Nokiju, a dva ponija iz Orahovice, koje su dovezli Josip i Gordana Radočaj, strpljivo su do kraja dana nosila djecu jahače.

Među kulisama su stajali veliki zec i veliko jaje koje su posuditi djelatnici i štićenici Doma Borova, a koje su izradili radna terapeutkinja Ivana i slikar Željko Vampovac. Balonaši Balon kluba "Gral" iz Sesvetskog Kraljevca složili su dvorac-hopsalicu, a u sumrak veliki balon kakav je imala i Pipi Duga Čarapa. Na kraju su odvezli mađioničara Mikija i gospođu Jasnu Per-Kožnjak u zalazak sunca i pretvorili ih u Baruna i Barunicu od Virovitice.

Prekrasan proljetni dan bio je pravi veseli uskrsni poklon.

Zahvaljujemo svima koji su se odazvali pozivu i radovali se s nama, a posebno onima koji su pomogli izmamiti brojne dječje osmjehe  bajkom, igrom i poklončićima.

E.K.

----:o۞o:----

„8. mart“ u Kumrovcu i Velikom Trgovišću

Udruga za zaštitu i unapređenje duševnog zdravlja i suzbijanje bolesti ovisnosti Pešćenica iz Zagreba, na čelu s dobro nam znanom vms. Katicom Hačko, osmislila je i organizirala ovaj lijepi izlet i druženje. Tu su se našli klubovi „Vukomerec“ i „Pešćenica“ te nezaobilazni umirovljenici. Pun autobus, s mladim i nasmijanim vozačem Kristijanom.

Tog su nas jutra pratili kiša, vjetar i hladnoća. Ali kad smo se ukrcali u autobus i čuli plan izleta, pomalo smo zaboravili na ružno vrijeme. Put je inače kratak i brzo smo stigli u Veliko Trgovišće, rodno mjesto drugog nam predsjednika i osnivača hrvatske nam domovine, dr. Franje Tuđmana. Obišli smo njegovu bistu na malom, urednom trgu i prisjetili se proteklih godina i nekih događanja. Put smo nastavili u Kumrovec. Mala mjestašca s lijepim kućama, okućnicama, puno cvijeća, uredni trgovi i lijepe crkve. Poseban je to kraj. Kao da to nije ono blago brdovito Zagorje, kakvog ga zamišljamo. Brda su znatno viša, puno guste šume i sve hladnije. Kako i ne bi bilo! Kad smo stigli u Kumrovec, samo su nas dva kilometra dijelila od Slovenije. Čist zrak, mir, tišina.

Krenuli smo u obilazak muzeja „Staro selo“, gdje je pak rođen prvi predsjednik, Josip Broz Tito. Podsjetili se njegove biografije i etnografije tog kraja. Kiša je i dalje uporno padala i bivalo je sve hladnije. Nismo puno marili jer su nas čekali u restoranu „Stara vura“. Tamo smo obilno ručali (bilo je svega i svačega), ispijali sokove, brbljali i čekali glazbu. Sastav „Optimisti“ svirao je samo za našu grupu do 18 sati. Nisam se nadala da ćemo se baš tako rasplesati jer je muškaraca bilo znatno manje od nas žena, ali snašle smo se.

Juškalo se, polka, drmeši, rock, znoj, smijeh. Čak je i osoblje restorana došlo u dvoranu i uživalo u našem raspoloženju. Tako se zabavljala skupina trijeznih ljudi. Pio se sok ili mineralna voda. Osim ako nije bilo nešto potajice, od onih koji su društveni potrošači. Mi, članovi kluba, koji smo godinama radili na sebi, shvatili smo da je to jedini rad koji se isplati. Našli smo put prema sebi, jedini put koji ima svoj cilj. To je zahtjevan put i kada jednom krenete njime, više nema odustajanja. Duboka tama i hladnoća nadvile su se na Kumrovec, kiša je malo posustala i mi smo krenuli kući - u Zagreb. Kata ne bi bila Hačko da u toplom i ugodnom autobusu nije bilo i malo edukacije, razgovora o zdravom životu i čitanja aforizama. Za svakog se našlo ponešto.

Zdenka Domiter, Klub „Maksimirska naselja“

----:o۞o:----

27. godišnja skupština Kluba „Bukovac“

Čini mi se kao da smo nedavno bili u sličnom sastavu na godišnjoj skupštini Kluba „Bukovac“, a prošla je puna godina dana. Godina apstinencije više. Nekome da, nekome ne.

U klub dva puta mjesečno dolazi socijalna radnica Zdenka Medić. Njegov vječni predsjednik Stjepan Pokas slavi petnaest godina apstinencije. Veliko je to priznanje. Za obitelj je to spas. „Gazda s Bukovca“ uspio je nakupiti tolike godine bez recidiva. Mnogima je čak potreban jedan recidiv da se odluče na promjenu načina života, samo što njegovo prikrivanje vodi natrag u ovisnost. Klub se sastoji od starih apstinenata i više od 15 godina ima zdravu jezgru. Ovdje se posebno osjeća pripadnost klubu. Tu je i čvrsta obitelj Jakopović, otac i sin sa suprugama i djecom, unucima. Adela, Zlatko, Dmitar, Momčilo Višnić, Marko… Kao i uvijek, obraćanja dugogodišnjih apstinenata prisutnima bila su puna entuzijazma, pozitivnih riječi i poticaja.

Hvalili smo njihov rad, ali im i prigovarali. Na nedolascima na sastanke ZKLA, sastanke Koordinacije maksimirskih KLA, na nedolascima na godišnje skupštine drugih klubova liječenih alkoholičara.

Drugi oblici druženja, uz dolaske u svoj klub, znače novo iskustvo, poznanstvo i spoznavanja novog načina življenja iz druge perspektive. Lijepe riječi potpore uputio nam je g. Mario Pilaš, predsjednik gradske četvrti Maksimir, za kojeg mislim da nije propustio ni jednu godišnju skupštinu maksimirskih klubova, unatoč brojnim obavezama.

Isto tako lijepu i optimističnu završnicu dao je i naš najstariji alkoholog, doc. dr. sc. Darko Breitenfeld, koji od prvih dana Oglednog kluba Vinogradske bolnice i Kluba „Maksimir“, radi u klubovima liječenih alkoholičara. Uz tople kranjske kobasice, kolače i sokove, zadržali smo se do mraka na tihom i mirnom Bukovcu.

Zdenka Domiter, Klub „Maksimirska naselja“

----:o۞o:----

◄ strana 8

Alk. gl. 5 /2007 (143) str. 9-12

strana 13 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES