početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 6

Alk. gl. 4 /2007 (142) str. 9,10

strana 11 ►

IZ KLUBOVA

Senzibilizacija sebe i okoline

U jesen, 28. listopada prošle godine, održali smo 4. godišnju skupštinu Kluba liječenih alkoholičara „Toplice“ iz Krapinskih Toplica, s ciljem da naša promišljanja, susreti i druženja rastu i razvijaju se. Trudili smo se da događanje bude na nekom lijepom mjestu, dostojnom onoga što radimo, te iznad svega prepoznatljiv za svoju okolinu življenja. Zanemarili smo poglede pojedinaca, dignuli glave i uspjeli, zajedno s vama, prisutnima iz 12 zagorskih klubova. Ponovit ćemo to iduće godine u još većem broju, obećavamo. Do tada ćemo nesmetano raditi. Broj članova nam se povećao za petero novih, sada nas ima 16, a ni jednog nismo izgubili, čime smo dobili na dinamičnosti i zanimljivosti rada u grupi. Poprilično smo zadovoljni sobom, pa djelić toga želimo prenijeti i na vas koji ovo čitate i posjećujete nas, dragi prijatelji.

Proljeća nas inače podsjećaju na nezaustavljivu snagu koju nosimo u sebi. U proljeće sve možemo, ništa nam nije teško. Ako smo i odgodili provedbu koje novogodišnje odluke, sada ćemo je zasigurno početi ostvarivati, u skladu s ovim sunčanim danima, mirisima i pupoljcima. Kad smo već rođeni s mehanizmom za UGODU, pronađimo vremena za svijet oko sebe, ugodimo si ovom slikom buđenja svega oko nas. Uživajmo u svakom djeliću te prekrasne i jedinstvene prirode. Mi smo samo dio nje, u najljepšem godišnjem dobu. Pozitivne promjene se neće dogoditi odmah, ali počinju danas, sada. Poprilično zahtjevno - pubertetska naredba našem mozgu, ali učinkovita. Odgode „od sutra“ stvaraju naviku vječne odgode. A znamo dobro da se nismo uvijek najbolje nosili s lošim navikama. Njihovo preusmjeravanje i obuzdavanje donijelo bi nam puno više uspjeha, zadovoljstva i samopouzdanja. Toga  nam nije nikad naodmet, uvijek nam nedostaje. U slijedu daljih događanja postajemo suvereni kontrolori svojih postupaka, kako se još volimo izraziti: «sve je pod kontrolom». Taman kad ispadne da živimo «kao na traci», bacimo se u zagrljaj sunčanog jutra koje nam daje osjećaj beskonačnog prostranstva i neograničene slobode. Sada nam je još samo potrebna ravnoteža u svemu tome. Kako bi rekli naši na moru - »dobar vjetar u leđa», i evo nas. Plovimo u stvarnosti kakvu stvaramo. Preuzimamo odgovornost za nju kao potpuno zrele i odrasle osobe, koje su svoja «negativna»  iskustva pretvorile u MUDROST SVOG ŽIVOTA. Svoje mjesto pod suncem stvaramo sami. Ne možemo očekivati da to netko drugi učini za nas, ni da nam pokaže gdje je ono. Najčešće je ono blizu nas. Ali nitko, baš nitko nam ga neće pronaći, osim nas samih. Kad ga pronađemo, ili smo ga već pronašli, a da nismo ni znali, bilo kako bilo, čuvajmo ga kao kap rose na dlanu. Ako nismo znali da je TO, zaista TO, nismo bili dovoljno osviješteni ili što drugo, ništa zato, za sve ima popravka i oprosta samom sebi, a onda i drugima. Ponovit ćemo postupak, strpljivo, ali nešto USTRAJNIJE. I sve tako do novog  USPJEHA i pobjede. Korak po korak. Naposljetku, pobjednici se ne rađaju, oni NASTAJU.  Evo, po ovom današnjem viđenju, velika moć je u SVAKOM POJEDINCU. Gotovo sve je u našim rukama. Uza sve to, dobro će nam doći i uvjerenje da ćemo uspjeti, kako bi nam početak bio lakši, dok ne uhvatimo ritam.

Srdačan pozdrav iz Krapinskih Toplica,

Jasnica Firšt-Petrišić, stručna djelatnica kluba

----:o۞o:----

Sjećanje na

prof. dr. Branka Langa

Trinaest je godina prošlo od iznenadne smrti prof. dr. Branka Langa. Ostavio nas je zatečene i duboko potresene. U nama, njegovim suradnicima, sjećanja njega i danas žive. Čitav svoj radni vijek profesor je, ulažući sve svoje psihičke i fizičke sposobnosti,  posvetio borbi za suzbijanje alkoholizma i drugih ovisnosti. Liječio je tisuće bolesnika, savjetovao i tješio tisuće slušatelja  radio emisije ''Linija povjerenja'', koji su ga, kao i njegovi suradnici, cijenili i voljeli. Sjećat ćemo se i dalje prof. dr. Branka Langa.

Prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber

Izlet na Sljeme

S dolaskom proljetnih dana, odlučili smo druženja našeg Kluba s vremena na vrijeme provoditi u prirodi. Tako smo u subotu, 17. ožujka 2007. godine, organizirali izlet na Sljeme. Okupljalište je bilo na Mihaljevcu u 11 sati, odakle smo svi zajedno krenuli vlastitim autima. Na izlet je krenulo 16 naših članova u pratnji svojih obitelji (supruga, djece i roditelja), a svoje je vrijeme s nama odlučila provesti i naša stručna suradnica, prim.mr.sc.  Vesna Golik-Gruber, u pratnji supruga i unučice.

S obzirom da naš Klub pretežito čine apstinenti koji dolaze u pratnji svojih obitelji, ne treba čuditi što smo slučajnim prolaznicima i sami izgledali poput velike obitelji. Svrha takvih druženja upravo i jest još jača povezanost članova, a što se rad kluba čini boljim, kvalitetnijim i uspješnijim.

Prvi cilj našeg izleta bio je „Pansion Medvednica“, gdje smo u domaćinskom ambijentu toplog planinarskog doma dočekani s vrućim klipićima od dizanog tijesta, mirisnom kavicom i sokom. Tako okrijepljeni krenuli smo u laganu šetnju živopisnim sljemenskim stazama prema planinarskom domu „Grafičar“. Šetnja je protjecala u ugodnom čavrljanju, šalama, smijehu. Lijepo je bilo vidjeti osmijeh i opuštenost na licima naših članova i mislim da smo svi u tim trenucima osjećali duboku povezanost i bliskost.

Nakon dva sata šetnje bili smo dovoljno izmoreni i željni toplog kutka u Pansionu, gdje nas je čekao pravi planinarski ručak i kolači. Tamo smo nastavili s ugodnim druženjem.

Poslije ukusnog i obilnog ručka nastavili smo izlet penjanjem na Vidikovac, šetnjom po vrhu najpoznatije sljemenske skijaške staze Crveni spust, na kojoj, već treću godinu zaredom, skijaju najbolje skijašice svijeta.

Spuštajući se s vrha Sljemena, obišli smo najreprezentativniji ugostiteljski objekt na Medvednici, Hotel Tomislavov dom, gdje nas je član našeg Kluba, gospodin Josip Majdek, počastio povodom svog rođendana i blagdana sv. Josipa i gdje smo se još malo  opustili i zabavili.

S prvim naznakama sumraka, oko 18 sati, izlet smo priveli kraju. Osunčani sljemenskim suncem i ispunjeni toplinom zajedništva, polako smo se vratili svojim kućama.

Vera Majdek, predsjednica Kluba „Remetinec Gaj“

----:o۞o:----

Tko zna?

„Ko zna (ah, niko, niko ništa ne zna. Krhko je znanje!)…“

Istina, krhko je znanje, a ja isto tako ništa ne znam i nemam pojma o čemu  pisati i kako Vam dočarati bar djelić atmosfere koja je bila u srijedu 28. veljače u prostorijama Kluba „Voltino“, gdje se održavala 31. godišnja skupština kluba.

Mojoj je obitelji ovo deveta godišnja skupština i svaki me put iznova ponese taj osjećaj zadovoljstva, ljubavi i zajedništva koji se osjeća u našem klubu.

To osjećaju i naši gosti koji nam se iz godine u godinu ponovno vraćaju i časte nas lijepim riječima. Čuli smo puno pohvala i riječi potpore od naših gostiju i hvala im svima.

Nemojte mi zamjeriti, ali meni su ipak najljepše bile one koje su naši članovi izgovorili kada su primali svoja priznanja za 2, 3, 5 i 10 godina apstinencije. Od srca im svima čestitam. Najdirljivije, koje su me, moram priznati i rasplakale, bile su riječi kćeri koja svojoj majci čestita na 10-toj godišnjici apstinencije. Između ostalog, ona kaže: „…S ponosom kažem, ovo je moja majka…“, a ja kažem: „Ponosna sam što sam član ovog kluba, ponosna sam što poznajem sve te divne ljude i što mogu reći, da, to su naši prijatelji!“.

Nitko ništa ne zna… ma ne, znamo mi, znamo, naučili smo. Znamo podijeliti bol, patnju, znamo suosjećati, ali znamo se i veseliti. To smo dokazali na plesnom podiju nakon završetka službenog dijela naše skupštine.

Svi vi koji ste bili prisutni znate o čemu pišem, a vi koji još niste, dođite, čekamo vas dogodine!

Snježana, Klub „Voltino“

----:o۞o:----

◄ strana 6

Alk. gl. 4 /2007 (142) str. 9,10

strana 11 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES