početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 3

Alk. gl. 4 /2007 (142) str. 6-8

strana 9 ►

OBAVIJEST

Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara,

Primorsko-goranska županija,

Grad Mali Lošinj

Klub liječenih alkoholičara «Bonaca»

organiziraju

II. lošinjska ljetna škola o alkoholizmu

Od 22. do 24. lipnja 2007. u Malom Lošinju

VAŽNO!!! Ako ima još zainteresiranih terapeuta koji bi  prijavili svoje izlaganje, ovime ih potičem da to učine na elektronsku adresu na kraju ove obavijesti ili mobitel 098 369 439. Program ćemo prilagoditi ukupnom broju izlagača.

E-mail: branko.lakner@ri.htnet.hr

DOBRO DOŠLI!          

                                    Mr. sc. dr.  Branko Lakner

----:o۞o:----

IZ KLUBOVA

Putovima zdravog i boljeg života punih petnaest godina

Obitelj Stjepana Frančića i prijatelji na proslavi imendana i 15. godišnjice apstinencije

Bilo je to na kraju hladne 1992. godine. Gospodin Stjepan Frančić svoj je imendan, „Štefanje“ dočekao po prvi puta u trijeznom stanju nakon puno godina pijenja alkohola. Godine su se redale, apstinencija je bila sve čvršća, a Stjepanovo zdravlje sve bolje i zadovoljstvo sve veće. Tako je trijezan, zdrav i zadovoljan ispratio i staru 2006. godinu te dočekao novu, nadahnut okruženjem prijatelja iz Kluba „Zdravi život“ iz Svete Marije i svoje najuže obitelji.

Ako se osvrnemo na petnaest godina njegove apstinencije, u njemu možemo prepoznati trijeznog, vrijednog i poštenog čovjeka. Svih ovih godina iz njegove duše i uma zračila je svjetlost i obasjavala sve njegove putove. To se može postići samo u potpunoj apstinenciji i voljom za zdravi i pravilni životni put, ne samo svoj već i za putove njegovih prijatelja, rodbine, susjeda i svakog čovjeka koji je bilo kada posrnuo pred nekom ovisnošću, a naročito ovisnošću o alkoholu. Isto je tako sretna i njegova supruga Ana Frančić. Gospođa Ana bila je svih godina pijanstva, a i sve godine apstinencije, Stjepanova vjerna životna suputnica. Kaže da ovih 15 godina apstinencije ne bi mijenjala za 30 godina pijanstva.

Ana i Stjepan Frančić imaju veliku obitelj. Svi njeni članovi ponosni su na svoga oca i djeda. Njegovi unuci kažu da je djed Stjepan na pravilnom životnom putu, da će ga pokušati slijediti i zajedno širiti apstinenciju kao pravilan stil života. Gospodin Frančić Stjepan ima puno prijatelja. To su prijatelji stečeni kroz petnaestogodišnji rad u klubu, a i mnogi drugi kojima je gospodin Pišta, kako ga svi znamo, pomogao, bilo svojim savjetima ili dobrim djelima.

Aktivan je i u općini Sveta Marija, u udruzi umirovljenika, u KUD-u „J. Mustač Kantor“ iz Svete Marije i dobar vjernik.

Poznat kao „legenda“, dobar i čvrst apstinent, uvijek je spreman pomoći drugima, ne samo kad je u pitanju ovisnost, nego u svim situacijama, makar samo jednom toplom riječju i rukom koja veže apstinenciju.

Klub „Zdravi život“, iz Svete Marije

----:o۞o:----

Osvrt na 3. zajedničku skupštinu klubova "Gornja Kustošija" i "Centar Kustošija"

Iz naslova bi se moglo zaključiti da ova dva kluba, koja su imala treću zajedničku godišnju skupštinu u prekrasnim prostorima čitaonice "Vladimir Nazor" 27. studenog 2006. godine, rade i postoje tek tri godine, ali nije tako.

Oba kluba osnovana su prije 25 godina pa se, malo neskromno, usuđujemo reći da zajedno imamo 50 godina rada. Poput većine klubova liječenih alkoholičara, i mi smo u svom djelovanju imali i uspone i padove. No, zalaganjem terapeuta i starijih apstinenata u oba kluba, uspjeli smo održati rad i naše aktivnosti i tijekom najtežeg razdoblja našeg postojanja, dakle tijekom Domovinskog rata. Opstali smo i na to smo svi zajedno iznimno ponosni.

U zadnjih deset godina došlo je do promjene terapeuta u oba kluba, tako da dr. Korona Nenadić-Šviglin djeluje u KLA "Centar-Kustošija", a prof. Sanja Jelić u KLA "Gornja Kustošija". Do tada je dugogodišnji terapeut u oba kluba bila dr. Neda Vičić, koja je uložila puno truda i stručnog rada da bi naši klubovi što kvalitetnije radili.

Dolaskom novih terapeuta dobili smo novi i drugačiji zamah, što još više doprinosi kvalitetnom radu s ciljem resocijalizacije i rehabilitacije liječenih alkoholičara.

Na našu zajedničku godišnju skupštinu došli su svi članovi obaju klubova, a imali smo i dobar odaziv predstavnika iz drugih klubova liječenih alkoholičara. U službenom smo dijelu skupštine nazočne upoznali s našim radom i aktivnostima. Slijedila je dodjela priznanja našim apstinentima koja je prošla u toplom ozračju, nakon čega su nas pozdravili gosti iz drugih klubova, s dobrim željama za naš budući rad i naravno, sa željama da ostvarimo što dužu apstinenciju. Uslijedilo je zajedničko druženje, uz skroman domjenak, koje je proteklo, kao i uvijek, u iznimno lijepoj i prijateljskoj atmosferi.

Vjerujemo i nadamo se da ćemo u svom daljnjem radu postizati dalje dobre i još bolje rezultate, što želimo i svim drugim klubovima liječenih alkoholičara diljem Lijepe naše.

Prof. Sanja Jelić i Katarina Mužny

----:o۞o:----

Dojmovi s 41. skupštine Kluba "Pešćenica"

Subota, 17. ožujka, suprugova i moja peta skupština Kluba "Pešćenica".  Još jedno priznanje. Važan trenutak u našem životu. Naš sedmogodišnji sin Ivan u ovom trenutku nije svjestan koliko je to i za njega važan događaj, no ipak se veseli. Dok sada, kod kuće, sređujem dojmove koji su još svježi, rekla bih - malo zbrkani, pada mi na pamet kako sam svaki put iznova oduševljena ozračjem na svakoj skupštini našeg kluba. Mnogi od prisutnih se viđaju samo jednom godišnje, drugi se redovito susreću u svom ili drugim klubovima, ali nigdje još nisam doživjela toliko iskrene dobrodošlice kao ovdje. Tu svi imaju lijepu riječ za svakog člana, ma koliko staža apstinencije on imao. Najviše ljubavi u srcima uvijek se nađe za posebnu ženu čije bih ime jedino spomenula, a to je gospođa Marija Wolf (ne zato što drugi to nisu zaslužili, nego zato što ih je toliko da svi ne bi mogli stati u jedan ovako mali članak). Gospođu Mariju nisam mogla nikako izostaviti, jer je ta divna žena svoj život posvetila svima nama i nije joj teško čak ni sa svojih 87 godina na ramenima doći i podijeliti našu radost. A imamo uistinu zbog čega biti sretni. Sretni i zahvalni na tome što nam se pružila prilika da budemo dio nečeg stvorenog iz ničega prije 41 godinu. Još uvijek nisam uspjela odgonetnuti što je to što svakom prisutnom natjera suzu u oko i „knedlu“ u grlo. Je li to nešto u zraku, ili u ovim prostorijama? Ili je to samo nešto u ljudima? Iskrena gostoljubivost i dobrodošlica dobrih domaćina ili još iskrenija radost dragih gostiju zbog našeg uspjeha i želje da se on nastavi još dugo, dugo? Dobra "klopa i cuga"? Šarmantno rukovodstvo? Vrijedna domaćica?

Bilo je toliko lijepih riječi, primjerice, da ovdje uistinu nije važna titula, zvanje i imovno stanje. Tu smo svi isti. Oni koji apstiniraju 40 ili više godina ili tek jedan dan. Prva godina možda jest najteža, no svaki dan je važan. Bilo je tu gostiju iz klubova u Križevcima, Bjelovaru, Bedekovčini... Hrvatska u malom, reče netko. Dovoljno je pomisliti kako iza svakog člana naših klubova stoji mala, sretnija i spašena obitelj. Više no dovoljno da čovjeku zasuze oči. Svatko tko je prošao pakao alkoholizma, kao alkoholičar ili "samo" kao član obitelji, znat će o čemu govorim. Hvala Bogu na klubu, hvala ljudima koji su u njega ugradili sebe, hvala svima koji se raduju zajedno s nama.

Uvijek, poslije svake skupštine, s ponosom pričam poznanicima i prijateljima kako se ljudi mogu dobro provesti bez kapi alkohola. Ali to se zapravo ne da opisati. Pa tko bi Vam mogao povjerovati da se može naći toliko trijeznih ljudi, koji se pri tom i dobro zabavljaju? No, čuda se ipak događaju, zar ne?

Romana Anzulović, ponosna supruga liječenog alkoholičara i branitelja liječenog od PTSP- a

----:o۞o:----

Godišnja skupština Kluba „Medveščak“ I, II i III

Dana 19. veljače 2007. godine održana je godišnja skupština Klubova „Medveščak“  I, II i III. Pošto je izabran predsjednik, pročitano je izvješće o radu Kluba na koje nitko nije imao primjedbe, ni članovi kluba, niti predstavnici drugih klubova koji su prisustvovali ovoj našoj skupštini. Bili su predstavnici klubova „Dubrava centar“, „Izvor“ i „Mali korak“. Naprotiv, naši su dragi gosti pohvalili pročitana izvješća o radu klubova i poželjeli nam sreću u nastavku našega rada i što dulju i uspješnu apstinenciju svim članovima. Zatim su podijeljena priznanja i ruže uspješnim apstinentima. Dobili su ih članovi Kluba 1- Srećko Jelačić za jednu godinu apstinencije, Zoran Ačimović za dvije godine apstinencije, Filip Kolman za tri godine apstinencije i Josip Boltek za deset godina apstinencije, članovi Kluba 2- Momir Pilipović, Milan Postojski, Ivan Suhodolčan i Milica Arbanas za prvu godinu apstinencije, obitelj Mertić, Mile Vuković i Esad Bečirević za dvije godine apstinencije i Tomislav Jović za tri godine apstinencije te članovi Kluba 3- Višnja Ljubišić, Biserka Kišak, obitelj Zinzovski i Davor Injuk za prvu godinu apstinencije.

Potom je uslijedio prigodni domjenak. Svim dobitnicima ovogodišnjih diploma od srca želim što dulju apstinenciju.

Srećko Jelačić, Klub „Medvešćak I“

----:o۞o:----

◄ strana 3

Alk. gl. 4 /2007 (142) str. 6-8

strana 9 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES