početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 16

Alk. gl. 3 /2007 (141) str. 17,18

strana 19 ►

REAGIRANJA 

Projekt istraživanja korisnosti pijenja vina

Ministarstvo prosvjete, kulture i sporta svakih nekoliko godina raspisuje natječaje za financiranje znanstveno istraživačkih projekata. Tako i 2006. godine. O svakom projektu daju mišljenje dvojica stručnjaka iz odgovarajućeg područja znanosti. Od pristiglih projekata preko jedne trećine nisu prihvaćeni na temelju procjene recenzenata.

Ove se godine među projektima koji su dobili pozitivnu ocjenu (recenziju) našla i jedna tema koja iziskuje posebnu analizu. Analizu onoga što želi proučavati ali i analizu stavova recenzenata koji su je pozitivno ocijenili.

Naslov projekta: Kardiovaskularni učinci vina i njegovih sastojaka

Voditelj: Mladen Boban

Ustanova: Medicinski fakultet Split, Zavod za farmakologiju

Cijeli tekst sažetka spomenutog istraživačkog projekta nalazi se na web stranicama Ministarstva.

Prva rečenica sažetka glasi:

Brojne studije su pokazale da umjereno konzumiranje vina, posebno crnog, povoljno djeluje na kardiovaskularni sustav i ljudsko zdravlje.

Komentar

Što je «umjereno pijenje vina»?

Zašto se ne spominju još brojnije studije koje su pokazale da redovito pijenje vina vrlo opasno djeluje na ljudsko zdravlje; u cijelom tekstu nema spomena koji su rizici od navođenja pučanstva na pijenje vina s tako akademski visoke pozicije.

Preporučati pijenje vina u zaštiti zdravlja ne samo da nema smisla nego je i vrlo opasno.

Zadnja rečenica sažetka glasi:

Studija je doprinos kulturi zdrave prehrane i proizvodnji zdrave hrane.

Komentar

Jako je relativno što je to «kultura zdrave prehrane».

Prema svim našim spoznajama u takovoj «kulturi zdrave prehrane» nema mjesta alkoholnim pićima. WHO preporuča svim zemljama članicama smanjivanje potrošnje alkohola i proizvodnje alkoholnih pića. Država Francuska zahtijeva da se u njoj smanji količina popijenih alkoholnih pića, jer su uvidjeli da su znatno veće štete od posljedica pijenja alkoholnih pića nego je korist od proizvodnje i trgovanja.

U zlonamjernim tvrdnjama spominje se nekakav francuski paradoks; u Francuskoj ima nešto manje bolesti krvnih žila a imaju najvišu potrošnju alkohola po glavi stanovnika. Nitko nikad ne spominje da su u istoj toj Francuskoj osobito česta oštećenja ljudskog zdravlja specifično izazvana pijenjem alkohola. Francuska je rekorder po pojavnosti alkoholizma, alkoholne ciroze i drugih tjelesnih i duševnih oštećenja izazvanih alkoholom. Ta alkoholna oštećenja zdravlja su veliko opterećenje za državne financije. Zbog toga se zahtijeva smanjenje potrošnje alkohola.

Između prve i zadnje rečenice sažetka ima desetak rečenica koje sadrže tehničke, kemijske i fizikalne pojmove. Navodi se nekoliko eksperimentalnih postupaka.

U predzadnjoj rečenici umalo sam pomislio, da su ipak istraživači iz Splita na pravome putu jer se spominje da se u vinarskoj i farmaceutskoj industriji mogu proizvoditi pripravci s navodno korisnim sastojcima vina. Odmah sam pomislio na proizvodnju napitaka bez alkohola, t.j. vina iz kojega je u cijelosti odstranjen etanol. Međutim zadnji dio rečenice me je grubo «prizemljio»: spominje se mogućnost obogaćivanja vina korisnim sastojcima tijekom vinifikacije. Očito se onima koji su tekst pisali nikako ne odriče «usluge» koju im iz vina pruža etilni alkohol.

Na koje se sve «načine» i kojim «postupcima» može proizvoditi vino, a da grožđa «skoro ni ne vidi» pisao sam na drugim mjestima. I sva tako dobivena vina sadrže isti glavni sastojak – etanol. I ljudi se s njima (vinima) zadovoljni (zbog etanola, zna se!).

Ljudi piju vino zbog toga što sadrži etilni alkohol koji farmakološki vrlo snažno djeluje na mozak. Izaziva intoksikaciju već i u malim količinama od svega nekoliko grama. To je učinak kojeg očekuju oni koji piju vino. Pučanstvo se s toga aspekta može podijeliti u dvije skupine. U jednoj su skupini oni koji piju vino zbog toga što alkohol iz vina djeluje na mozak. U drugoj skupini su oni koji ne piju vino iz istoga razloga, zbog toga što alkohol djeluje na mozak. Dakle, ljudi iz istoga razloga piju vino i izbjegavaju vino. I jedno i drugo zbog etilnog alkohola koji djeluje na mozak. Jedni žele biti intoksicirani a drugi ne žele biti intoksicirani.

Oni kojima je poželjna intoksikacija etanolom (opijenost) vrlo rado prihvaćaju testove i studije u kojima se tvrdi da je pijenje vina korisno iz nekog drugog razloga, a ne zbog djelovanja etanola na mozak.

Opasnost od takovih napisa i pseudozdravstvenih savjeta jest u tome što se može potaknuti i one koji ne piju alkoholna pića da počinju redovito piti vino. Ako takove osobe imaju stanovite psihološke poteškoće u svakodnevnom životu, može se dogoditi da vrlo brzo prihvate vino i kao nekakav lijek za te svoje poteškoće. Znači da su već vrlo blizu psihološkoj ovisnosti.

Preporučati pijenje vina u preventivnom smislu nema nikakvoga smisla. Osim toga, takove preporuke nose u sebi i velike opasnosti. Osobito je veliki problem u suvremenoj alkohologiji preporučanje pijenja alkoholnih pića od strane liječnika i zdravstvenog osoblja uopće. Hudolin je uvijek isticao da liječnik nikada nikome ne smije preporučati pijenje bilo kakvog alkoholnog pića. A u alkoholna pića spada i vino. Rekao bih čak u vrlo opasna alkoholna pića, jer ga se na sve moguće načine želi prikazati hranom. Vino sadrži etilni alkohol koji je toksično sredstvo, pa zbog toga vino nikako ne može biti hrana.

Tema spomenutog istraživanja je značajno modificirana subjektivnim, osobnim stajalištima istraživača, koji očito o problemima izazvanim alkoholnim pićima znaju vrlo malo ili pak ne znaju ništa. I tom njihovom neznanju može biti više uzroka koje bi svakako trebalo dodatno proanalizirati.

Ministarstvo nikada ne smije stati iz takovih projekata i još ih i novčano pomagati znatnim iznosima. To su morali znati i recenzenti koji su projekt pozitivno ocijenili. Očito nemaju nikakvih znanja o problemima koje ima država Hrvatska a koji su izazvani pijenjem alkoholnih pića.

Medijski odjek ovakvih projekata jest izvanredna reklama za proizvođače alkoholnih pića. Nema bolje reklame za vino nego isticanje korisnosti pijenja od strane jednoga zavoda za farmakologiju jednog medicinskog fakulteta.

U tome je velika opasnost cijele ove situacije.

Ministarstvo bi moralo dodatno konzultirati stručnjake alkohologe i na temelju informacija dobivenih od takovih stručnjaka dodatno vrednovati cijeli projekt.

Inače će se dogoditi da će Ministarstvo velikim novčanim sredstvima pomoći da se unesreći određeni broj ljudi u ovoj državi.

Ministarstvo bi primarno moralo pomagati i poticati projekte u kojima se pokazuje sva štetnost i opasnost od pijenja alkoholnih pića. Projekte, u kojima se potiče stanovništvo da alkoholna pića piju što manje ili ih uopće ne piju. Pri tom ne dolazi u obzir nikakvo preporučanje «umjerenog» pijenja vina. Osobito ne od strane znanstveno istraživalačkih instituta pogotovo ne s područja biomedicine. To bi bilo prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije.

Proizvodnje alkoholnih pića (a tu spada i vino) vrlo je unosan posao. Među najbogatijima u  državi Hrvatskoj su osobe koje se bave proizvodnjom i prodajom vina i duhana, dakle psihoaktivnih tvari. Mali broj ljudi od toga ima velike materijalne koristi. Štetu trpi gotovo cijela zajednica. Direktno i indirektno jako ugroženih zbog posljedica pijenja alkohola (i vina) ima u državi skoro milijun. Svi oni više ili manje pate zbog posljedica pijenja alkoholnih pića (i vina). I to bi u Ministarstvu trebali imati na umu.

Uostalom predlažem, da se za odgovorne zaposlenike Ministarstva, od ministra na niže, organizira škola alkohologije. Da se mogu na pravilan način nositi s poremećajima i problemima izazvanim alkoholom kojih ima mnogo i u kulturi i u školstvu i u sportu. Ovo ne govorim na pamet već na temelju istraživanja koja sam provodio na tim područjima: i sporta i kulture i prosvjete. Na tom području poremećaji izazvani pijenjem alkohola poprimaju zabrinjavajuće razmjere. I to nikoga u Ministarstvu ne brine.

Poticati treba programe kojima je cilj istraživanja kako smanjiti poremećaje izazvane pijenjem alkohola. A ne programe kojima je cilj istraživanja uvesti alkohol u prehranu i prevenciju. Imamo ne mali broj stručnjaka, koji će vam vrlo brzo i jednostavno dokazati da je uvođenje pijenja vina u prehranu i prevenciju ne samo besmisleno nego i vrlo opasno. 

Mr.sc. Duško Wölfl, dr.med.

--

◄ strana 16

Alk. gl. 3 /2007 (141) str. 17,18

strana 19 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES