početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 17

Alk. gl. 2 /2007 (140) str. 19

početna ►

IZ TISKA

OVISNI O IGRICAMA

Jutarnji list, 13.12.'06.  Piše: Lana Mindoljević –Psihijatrijskoj bolnici za mladež u Zagrebu doktori liječe 15 djece u dobi od 8 do 14 godina ovisne o potpuno novoj ‘drogi’, kompjutorskim igricama

Stanom se prolomio urlik, pale su teške riječi i najoštrije psovke. Nakon vike, svađe, povišenih tonova, na red je došao namještaj u dnevnoj sobi. Letjele su lampe, slomljena je stolica, a slušalica bežičnog telefona zaustavila se na zidu. Scena se odigrala u stanu tročlane zagrebačke obitelji, a bijesni je destruktivac bio 14-godišnjak kojem su roditelji iz sobe odnijeli računalo i zabranili mu da ga koristi.

Taj je slučaj jedan od najtežih s kojim su se susreli liječnici Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež u Zagrebu, koji posljednjih pet, šest godina liječe novu generaciju ovisnika: ovisnike o kompjutorima i računalnim igricama. Ovisnici su u dobi od 8 do 14 godina, od toga 90-ak posto dječaci. Samo tijekom ove godine u Kukuljevićevu je pristiglo 15 novih ovisnika, među kojima je 13 dječaka i dvije djevojčice.

Virtualni svijet - Ovisnost o kompjutorima, prije svega kompjutorskim igricama, novi je porok koji nam je u posljednjih desetak godina donijela moderna tehnologija. Ovisnost o virtualnom svijetu, naizgled privlačnijem i zabavnijem od stvarnoga, za razliku od drugih ovisnosti najviše pogađa najmlađe. U vrijeme kada je kompjutor postao nezaobilazni dio kućnog inventara, igranje igrica s prijateljima prihvaćen način socijalizacije u školskoj dobi, a kompjutorske igraonice otvorene u svakom kvartu - ova ovisnost često prolazi neprimijećena. Upravo je zato, upozoravaju stručnjaci, još opasnija.

Predstojnica Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež dr. Neda Grgić objašnjava da roditelji i nastavnici vrlo često kasno uoče da je dijete postalo ovisno o kompjutoru, i to najčešće kada je to već ozbiljan problem. Obraćaju se psiholozima zato što su uočili zabrinjavajuće simptome, a tek nakon pregleda pokaže se da su stvarni svijet zamijenili virtualnim.

Mjesec dana bez škole - Djeca u kliniku dolaze zbog poremećaja u ponašanju i slabog školskog uspjeha. Većina kasni na prve sate, jer cijelu noć igraju igrice pa se ne uspijevaju probuditi, počinju markirati i izbjegavati školu da bi imali više vremena za igrice - rekao je dr. Enes Kušmić, voditelj Dnevnog centra u bolnici.

Zašto do svega toga dolazi, te kako je moguće da roditelji ne primjećuju da dijete više vremena provodi u virtualnom nego u stvarnom svijetu, objasnio je doktor Kušmić.

- Kod ove ovisnosti, s obzirom na to da najviše pogađa djecu i mlade, uzroke treba tražiti u obiteljskoj situaciji. Roditelji naime rade sve više, rijetko su kod kuće, a kada dođu, umorni su i neraspoloženi za komunikaciju s djecom. Čini im se najjednostavnije kupiti djetetu računalo, ne shvaćaju da mu zapravo treba ljubavi i pažnje. Kupujući televizor, mobitel i kompjutor, djetetu kupuju privid obiteljskog mira: roditelji gledaju televiziju, a dijete je u svojoj sobi. Međutim, to je iskrivljena obiteljska slika koja nažalost za dijete može imati ružne posljedice - objašnjava dr. Kušmić.

Liječenje od ovisnosti traje od šest mjeseci do tri godine. Četrnaestogodišnjak, koji je zbog uskraćivanja kompjutora demolirao stan, liječi se već dvije godine. Njegova terapija uključuje individualne razgovore, jednom tjedno dolazi na grupne terapije, a povremeno se organizira obiteljsko savjetovalište. Njegova mladost i školovanje, kažu liječnici, već su uzdrmani, ali uz terapiju i liječenje pokušavaju mu “posložiti” život i ohrabriti ga za suočavanje sa stvarnošću.

Hladnokrvna ubojstva - Posebno poglavlje u povijesti nove ovisnosti ispisale su agresivne igrice u kojima je sve dopušteno, u kojima krv curi na sve strane, a za hladnokrvna ubojstva prelazi se na viši nivo. Ovisnici o takvim igricama sve teže razlikuju stvarni i virtualni svijet i pravila iz igrica prenose u stvarni život. Tragične posljedice takve iluzije osjetili su prije nekoliko godina učenici jedne škole u Njemačkoj u koju je uletio bivši učenik, ubio 16 učenika, profesoricu, a zatim i sebe. Kasnije se utvrdilo da je godinama bio ovisnik o krvoločnim igricama od kojih se danonoćno nije odvajao, a na kraju je toliko zamijenio privid sa stvarnošću da je jednu igricu odlučio odigrati u stvarnom životu. Njegov slučaj nažalost nije jedini.

Doktor Kušmić upozorava da roditelji svakako moraju provjeriti kakve igrice igra njihovo dijete, te mu ne kupovati one koje nisu primjerene njegovoj dobi.

- Čovjek igranjem doživljava ugodu i adrenalin i uvijek iznova to želi ponovno osjetiti. Destruktivne igrice jako su realistične, pa djeca lako mogu zamisliti da ih odigravaju i u stvarnom životu, i tu leži potencijalna opasnost - kaže doktor Kušmić. Druga je opasnost internet. Boravkom na internetu djeca postaju meta pedofila, a zastrašujuće je istraživanje koje je pokazalo da 30-ak posto djece smatra normalnim sastati se s nekim koga su upoznali na, primjerice, chatu. Jedna je 13-godišnjakinja, primjerice, dogovorila upoznavanje s online prijateljem koji joj se činio zanimljiv i sličnih interesa.

Opasno chatanje - Kada je došla na mjesto sastanka, pokazala se da se radi o odrasloj osobi koja ju je pokušala odvesti u svoj auto. Djevojčica je srećom pobjegla, ali je na ružan način naučila važnu lekciju.

Doktor Enes Kušmić i doktorica Neda Grgić naglašavaju da u Klinici nisu protiv kompjutora, jer je potreba za njim u današnje vrijeme neosporna. Ono što je najvažnije je ograničavanje njegove upotrebe i kontrola sadržaja koje dijete gleda.

- PlayStation, internet, kompjutorske igrice, sve je dopušteno, ali potrebno je djetetu staviti ograničenje na sat ili najviše dva dnevno. Njegova reakcija na uvođenje ograničenja pokazat će je li dijete već ovisno jer se tada javljaju simptomi ovisnosti poput gnjeva, agresivnosti ili depresije - kaže doktor Kušmić.

Odabrao: Josip Čelan

-►-

◄ strana 17

Alk. gl. 2 /2007 (140) str. 19

početna ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES