početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 13

Alk. gl. 2 /2007 (140) str. 17,18

strana 19 ►

IZ KLUBOVA

5. godišnja skupština OKLA «Videž» iz Huma na Sutli

Dana 30. rujna 2006. godine s početkom u 10 sati održana je 5. redovna godišnja skupština OKLA «Videž» iz Huma na Sutli u prostorijama doma sportova i kulture. Nakon uvodne riječi medicinske sestre Mirice Kic izveden je kratki program koji se sastojao od recitacija učenica OŠ «Viktor Kovačić» iz Huma na Sutli, Zvjezdane Halamić, Barbare i Katarine Krklec te pjesama članica zbora udruge umirovljenika «Fijolice». Nakon kratkog programa izabrano je radno predsjedništvo. Predsjedavajuća je bila Irena Krklec, a članovi vms. Gordana Špoljar, ms. Mirica Kic i Boris Ferbišek. Zapisničar    je    bio Stjepan    Kamenščak,   a ovjerovitelji zapisnika vms. Gordana Špoljar i Joža Barić.

Predložen je sljedeći dnevni red:

-          izvješće o radu kluba predsjednice Irene Krklec

-          izvješće blagajnika gosp. Ivana Grileca

-          izvješće adzornog odbora predsjednika g. Josipa Tepeša

-          dodjela priznanja

-          riječ načelnika općine prof. Božidara Brezinščaka Bagole

-          riječ gostiju

Nakon što je predsjednica zahvalila na ukazanom povjerenju, prebrojavanjem je utvrđeno da je prisutna natpolovična većina članova te da skupština može početi sa radom. Osvrnuvši se na rad kluba u proteklih godinu dana, napomenula je da klub broji 23 člana od kojih njih 15 apstinira, a ostalih 8 i dalje pada u recidive, unatoč tome što im klub pruža svu pomoć. Također se zahvalila na velikoj potpori i financijskoj pomoći općine, načelnika, „Vetropack straži“, sindikatu „Vetropack straže“, „Straža plastici“, „Omco alatnici“, BDF-u, „Krklec metalu“, cvjećarni Špoljar i ostalima koji nam pomažu na bilo koji način. Veliko hvala na čestitkama i telegramima koji su stigli s najljepšim željama. Nakon izvješća blagajnika i predsjednika nadzornog odbora uslijedila je dodjela priznanja i to za jednu godinu apstinencije Marijani Stančić, za dvije godine Josipu Tepešu i Borisu Ferbišeku, za tri godine Ireni Krklec i Stjepanu Kamenščaku i za četiri godine Bernardi Mikulaš i Emiliji Drašković.

Nakon podjele priznanja riječ je preuzeo načelnik općine koji nam je poželio mnogo uspjeha u daljnjem radu i najavio i dalje svesrdnu pomoć koliko je god to u njegovoj moći. U riječ gostiju uključili su se i članovi kluba «Poštar» iz Zagreba, klubova «Bistra», «Pregrada», «Susedgrad», «Obiteljski život», «Petrokemija Kutina», «Malešnica», «Krapinske toplice», «Stubica», «Jezera Bedekovčina», «Krapina», «Centar Zagreb», članovi Udruge umirovljenika Huma na Sutli, g. Franjo Paš, g. August Rebrnjak i drugi.

I nakon radnog dijela, na domjenak su na otpratile «Fijolice» s pjesmom «Ima jedna duga cesta». Uz veliko hvala svima koji su se odazvali i sa željom da se vidimo i na šestoj godišnjoj skupštini, sve vas srdačno pozdravlja i želi vam uspješnu apstinenciju.

Irena Krklec, predsjednica OKLA «Videž»

-►-

Obiteljske kreativne radionice

U okviru projekta Sreće pripada trijeznim ljudima, Udruga  liječenih alkoholičara  Retkovec

Kreativne radionice su pokrenute s ciljem okupljanja grupe koja bi kroz kreativan rad pronalazila svoje skrivene kvalitete i isto tako, radeći timski i interaktivno, ostvarila bolju povezanost sa članovima obitelji i članovima Udruge. Kreativne radionice se temelje na edukativno – doživljajnoj spoznaji, a to bi značilo da informirajući se o kreativnom procesu i kreativnim tehnikama svaki polaznik pojedinačno dobiva šansu za samorazvoj.

Potreba za ovakvim vrstama radionica je velika jer su polaznici pokazali oduševljenje i zainteresiranost. Radionice im nude uvid u osnove likovnosti i kreativnih procesa. Koncipirane su tako da se svakom polazniku prilazi individualno i omogućuje mu se da sam pronađe svoj put kreativnosti i izražavanja. Uz edukativni sadržaj, radionica ima i doživljajni element u kojem svatko od polaznika ponuđeno znanje može iskoristiti za svoj osobni rad. Radi se timski i interaktivno, a polaznici mogu davati svoje sugestije i sami kreirati dinamiku radionice.

Program radionica je osebujan i eksperimentalan, tako da svaki član od postojećeg materijala može izvući najbolje za sebe.

Radionice, koje se već održavaju, pokazale su se vrlo produktivnima. Polaznici su pokazali jak interes i želju za stvaranjem. Pokazali su želju za novim spoznajama, kao i za razmjenom već postojećih znanja. Nakon prva dva susreta je gotovo svaki od polaznika pronašao medij i tehniku kojom se želi izražavati. Stoga su radionice podijeljene u dvije grupe: slikarsko-crtačku i radionicu dekorativnih proizvoda. Slikarsko – crtačka grupa se bavi crtežom, kompozicijom i bojom pokušavajući znanja stopiti sa svojom ekspresijom dok se druga grupa bavi izradom konkretnih dekorativnih proizvoda (mirisnih lampica, ukrasnih kutija, oslikane svile...). Radovi koji su nastali za vrijeme trajanja radionice već pokazuju napredak.

Voditeljica radionica:Nina Bešlić, akademska slikarica

--

Moj recidiv

Sjedim u zahodu i pijem pivo. Lijepo, na školjci. To prokleto pivo koje mi opsjeda misli, dušu i tijelo. Znam da ne smijem, znam da neću i ne želim, znam da mi radi zlo i izaziva bolest, ali ono je jače.

Vraćam se u kuhinju, tobože pijem kavu. Lažem si. Pitam se: «Što da radim sa sobom»? Opet ista kalvarija, opet isto sranje. Kako da prevarim žeđ? Svemu uspijevam reći ne, ali pivu - joooj... Upila mi se u svaku poru i živac. Plačem. Gledam svoje dečke kako mirno spavaju. Ne znaju kakva je borba u meni. Cijeli kaos. Borim se protiv boce. Boca, obična boca, ali je moćno njeno oružje. Dobro kažu: « Nikad ne podcjenjuj neprijatelja».

Nisam dobro. Alkoholičar sam. Trebam pomoć!!! ETO!

TREĆI DAN

Sama sam. Djeca su u školi, a muž, naravno, radi. Jučer sam „maznula“ samo jedno pivo. Zamisli! Jedno. Već sam glupa. Opet si lažem. Opet mislim na „žuju“. Moj jedini lažni prijatelj. Pa i nemam drugog. Svi „furaju“ neku svoju politiku. Glumci!

Nemirna sam, trebam cugu. Često me lovi tuga jer mi se vrte filmovi djetinjstva koje je bilo „banana“. Počnem plakati, pa se sama sebi smijem, mislim si: «to plače pivo».

Bila sam kod Mikule i ispričala mu svoju žudnju. Kad on meni Sulpirid. Pa meni ne treba mrtvo tijelo nego smiren duh. Loše spavam, a snovi koma. Pričam mužu, al' ne kuži on te stvari. On je kao krava koja da mlijeko pa ga prospe.

Sinoć cijela frka što nema tople večere nego lovačka: «tko što ulovi».

Osjećam se jadno, a samopoštovanje - 0 bodova.

NOVI DAN

Maznula sam jutros dvije „žuje“ i popodne jednu prije spavanja. Spavam kad dolazi moj sin. Gleda me i znam da kuži. Nemoćna sam. Dižem se piti kavu, ali mi trbuh daje znak da više ne prima to sranje. Ista storija. Povraćanje. Olakšanje pa opet po pivu.

Znak je da stanem, ali ne mogu. Treba mi mir i deset dana odmora, ali to je samo san. Mislim da su mi masnoće trostrukih vrijednosti. Ne znam. Probat ću opet stati. Sutra.

NOVO JUTRO

Pijem kavu i sjedim, ali ne razmišljam. Ne znam… sve sam već prevaljala. Moram Lakiju, ali me sram. Sigurna sam da je i on to očekivao. Mačak je on. Nije ni on bio na limunadi. Zna se, prvo „depra“, a zatim «sedativ».

Mama me skužila. Zna i ona „cake“ jer ima oko «štrige». Pita me jesam li koju, a ja odgovaram: «jok, ti si». Popodne su djeca išla skijati, a ja, kao prava «domaćica», pivo i kavica. Odmor. Tišina. To mi godi. Ne želim se napiti, samo se «balansiram». Volim da me klinci ne vide u «elementu». Slušam susjede, ko fol «happy family». Seru. Gospođa voli «jutarnji đir», manje se kuži. Guštam. Tješi me da ni drugima nije sjajno. Bar da je meni do toga, bolje od piva. Ali „žuja“ je sada prioritet. Postala sam k'o baba. Život mi je jednoličan. Nema akcije, adrenalina. Uvijek isti redoslijed. To me ubija. Voljela bih ići u školu. Još imam volje učiti. Puno toga mi je uskraćeno. Sve ono što volim. Samo kuhanje, pranje, peglanje. Zaribat će mi ovo malo mozga, a mene svašta zanima. Uopće nemam vremena za sebe.

Danas mislim ići Lakiju. Auuuuu, kad me vidi! Goni ga! Ne želim se predati. Možda on ima kakvu pametnu.

Dođem u Klub. Svi su OK.

Ma zamisli: 10-15 godina lokanja i oni u dobro? Koješta. Primijetila sam par recidiva, ali likovi su OK. Licemjerno.

Što rade u Klubu ako su OK?

  Liječeni „alkos“ Ljiljana Cimeša, Klub «Bonaca», Mali Lošinj

--

◄ strana 13

Alk. gl. 2 /2007 (140) str. 17,18

strana 19 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES