početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 5

Alk. gl. 2 /2007 (140) str. 8,9

strana 10 ►

STRUČNI PRILOG

Iz knjige dr. Roberta Torrea: Propadanje alkoholičara

Poricanje problema pijenja - preduvjet nastanka problema pijenja

Dojam da se pijenje može držati pod kontrolom stvara alkohol sam, jer ovisnost o njemu nastaje neprimjetno i tek godinama nakon što se razvila navada njegova pijenja. Spomenuto najmanje može sagledati onaj tko o alkoholu sudi samo iz vlastitog iskustva i iz prve ruke.

Naivno mu se čini da njegovo doduše sve češće pijenje ipak nije ni tako strašno ni zabrinjavajuće, kad on od njega uzima samo ono što je dobro - početnu euforiju, pa zatim sanjivu tupu ugodu, a zadržava kontrolu nad pijenjem i ne razvija o ovisnost o alkoholu. I u početku zaista on pije, a tek godinama poslije piće počinje piti samo sebe i njega.

Naravno, nitko ne pije s ciljem da kroz pijenje propadne i uništi si svaku suvisliju životnu perspektivu. Upravo obratno, svaki alkoholičar kreće u ljubavnu avanturu s alkoholom sa živom vjerom da njegovo pijenje neće prerasti granice socijalno neupadnog pijenja. Ovisnost se, po definiciji, uvijek događa nekom drugom, a svaki se alkoholičar tješi da je on samo čovjek koji “voli popiti”. Tom iluzijom se nastavlja samozavaravati čak i kad je već očito da je potonuo u pravu fizički ovisnost o alkoholu, kojeg pije od jutra svaki dan a kroz cijeli dan.

Osobe koje prekomjerno piju, načelno izbjegavaju prihvaćanje pomoći i skrivaju svoj problem pijenja. Neke to čine kako bi izbjegli stigmatizaciju od društva koje na alkoholnu ovisnost još uvijek gleda više kao na moralni problem nego kao na bolest, a druge radi toga da bi izbjegli ili odgodili intervenciju koja je skopčana s prestankom pijenja, jer drže da više bez alkohola ne mogu i ne žele živjeti, to jest procjenjuju da im je alkohol izvor zadovoljstva kojeg se još nikako ne žele odreći. No alkohol je svakako teška i opasna droga, s visokim adiktivnim potencijalom stvaranja ovisnosti nepredvidivo negativnih ishoda koja financijski i psihički iscrpljuje alkoholičara i ostavlja ga u slomljenom, poluludom stanju jada i očaja.

Alkoholičar nije u stanju uložiti veći napor ni u što osim u pijenje. Sve izvan alkohola i pijenja kod njega je emotivno dezinvestirano. Kako se godine protraćene u alkoholu i pijenju gomilaju, alkoholičar nužno postaje sve gluplji i prazniji čovjek. Život naprosto nepopravljivo pustoši ljude koji ga žive kroz pijenje, i oni malo po malo kopne.

Pijenje alkoholičaru postaje univerzalna obrana i odgovor na sve životne situacije, pa se on stoga manjkavo i stereotipno mentalizira. Slojevitost, dubina i širina duševnih prostora alkoholičara se tanji kako pijenje napreduje. Osjećaj nemoći koji život na alkoholu nosi skopčan je s nemogućnošću promjene, nego samo trpkog podnošenja stanja stvari.

S godinama u alkoholičara dolazi do egzistencijalne predaje i životnog povlačenja, i napokon do točke sloma alkoholičara kao osobe, kada on dalje više niti hoće niti može, jer ga je porazila svejednost pijanog tupila. Nije samo bitka nego i životni rat tada izgubljen, a alkohol kao pobjednik likuje nad alkoholičarom kojeg je isprva natjerala na uzmak, potom na izdaju i onda konačno na potpuno gašenje instance ljudskosti i pravosti.

Dugogodišnje prekomjerno pijenje uzrokuje promjene osobnosti alkoholičara i nekritičnost prema pijenju te gubitak kontrole nad količinom i učestalošću pijenja, a što opet uvjetuje progresiju bolesti ovisnosti. Na taj se način alkoholičar vrti u zloćudnom krugu propadanja u alkoholu iz kojeg nema izlaza bez, u dobrom smislu, agresivne pomoći izvana.

Alkoholičar tako nikada ne izlazi iz zatvorenog kruga kompulzivnog pijenja jer ne može pregorjeti alkoholičarsku osobnost u sebi. Duboko u sebi on je naučio i pijenje ga je naučilo da na sve životne probleme odgovara pijenjem. Tako da je alkohol istodobno i uzrok i rješenje svih njegovih životnih problema.

Alkoholičari su žrtve mentalne obuzetosti alkoholom koja je tako suptilna i moćna da je nikakva snaga volje ne može slomiti. Trijumf prisile pijenja nad bespomoćnom voljom alkoholičara je potpun. Na kraju krajeva, da je volja alkoholičara dostatna za pregorijevanje ovisnosti, Klubovi liječenih alkoholičara ne bi ni postojali, jer ne bi ni bilo potrebe za njihovim postojanjem.

Alkoholičarova samozavaravanja imaju snagu sumanutosti, iliti jedne lažne svijesti koja se ne može korigirati racionalnim argumentima. Ako se ne probije taj oklop samozavaravanja, do alkoholičara se, u ljudskom smislu, ne može doprijeti. Njegovo pravo Ja obuzela je i nastanila alkoholičarska osobnost u koju ga je dugogodišnje prekomjerno pijenje profiliralo. Ovisnička osobnost tamniči, parazitira, pustoši i raste na pravoj osobnosti alkoholičara.

Tako da u podlozi ovisničkog životnog stila leži svjetonazor koji taj život opravdava i omogućuje. Izopačeno i iracionalno razmišljanje vodi ka izopačenom i iracionalnom pijenju. I dokle god alkoholičar za svoju ovisnost bude okrivljavao ove ili one okolnosti, situacije i ljude, i dokle god ovisnost ne prizna kao svoj najosobniji izbor i ne preuzme odgovornost za nju na sebe, nema realne nade za njegovo izlječenje. Alkoholičar u svojim rukama ima ključeve klopke u koju se sam zaključao.

Život alkoholičara je teška i dugačka drama destruktivnog pijenja i redovitog posljedičnog kajanja i nastojanja da u fazama apstinencije popravi posljedice grešaka počinjenih u fazama pijenja. No prepovršne želje za novim životom bez alkohola zapravo ne vode apstinenciji i oporavku već podržavaju daljnje pijenje. Površne težnje da se pijenje ostavi za sobom zapravo su sastavni dio alkoholne ovisnosti, način su na koji se bolest očituje i diše, i opće su mjesto kojim alkoholičar umiruje vlastitu savjest, a zapravo su dio sustava alkoholičarevog samozavaravanja i poricanja notorne činjenice vlastite ovisnosti. Ili kako to pronicljivo i pregnantno utvrđuje narodna izreka koja kaže: «Kome se alkohol nije ogadio, ne može ga se ni ostaviti».

Alkoholičar, koji se kani ostaviti pijenja na način da se “ostavi pijenja”, još je daleko od toga da se odista ostavi pijenja. On, naime, prethodno još mora proći fazu dubokog očajanja kada mu je više nego jasno da se on zapravo više ni ne može piti jer je alkoholičar, odnosno da će ga svako pa i jednokratno pijenje, ponovno survati u ponore kompulzivnog pijenja. Ali on nažalost kroz takovrsne višekratne pobačene «pokušaje» uspostave apstinencije naprosto mora proći prije no što dosegne drugu obalu oporavka.

Tek nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja ostavljanja alkohola i pijenja, iz kojih su izašli kao gubitnici, a alkohol kao pobjednik, alkoholičari sagledavaju s kim i sa čime se zapravo bore. Polako sagledavaju veličinu, dubinu i dugotrajnost borbe te visinu cijene koju će morati platiti žele li iz te borbe izaći kao pobjednici. Mnogi, štoviše, čak velika većina alkoholičara se ostavila alkohola, ali tek petina njih od prve i na rez odluke.

Alkoholičari koji su prekomjerno pili godinama i koji su definitivno i doživotno riješili pitanje pijenja, rješavali su ga, u pravilu, isprva nekoliko godina bezuspješno, a njihova konačna pobjeda nad alkoholom uslijedila je tek nakon mnogostrukih prethodnih poraza.

Ovisnost o alkoholu – zasebna, samopodržavajuća i samookidajuća bolest kojoj ne treba neka druga bolest ili poremećaj da bi bila

Dio životnih problema u alkoholičara izravno je uzrokovan samim prekomjernim pijenjem, dio problema otkočuje i uzrokuje pijenje kao odgovor, a dio njih je istodobno uzrokovan i uzrokuje pijenje. Problem pijenja neće nestati ako se riješe problemi koji su mu bili u podlozi i koji su ga moguće okidali. Jer sada, budući je problem pijenja narastao do ravni prave bolesti ovisnosti o alkoholu, on okida samoga sebe.

Alkoholna ovisnost je samopodržavajuća bolest a ne tek simptom ili znak neke druge bolesti, odnosno poremećaja. K tome, alkoholna ovisnost je gora bolest i poremećaj od svakog njoj podležećeg poremećaja. Pukim otkrivanjem podliježećih podsvijesnih emotivnih stanja koja predisponiraju alkoholičara da pije, nećemo riješiti njegov problem pijenja. Psihoanalitičko prebiranje po kartoteci prošlosti, alkoholičaru ne uzmaže. Možda je nekoć još, godinama ranije, pio radi nečega, ali sada pije radi pijenja, i pijenje mu se nadaje kao samopodržavajuća radnja razvezana od svega drugoga, i kao takvu je valja osloviti da se je ukrotilo.

Da je alkoholna ovisnost samo simptom nekog drugog poremećaja koji mu leži u osnovi, onda bi dovoljno bilo liječiti taj temeljni poremećaj a po njegovom izlječenju alkoholna ovisnost bi nestala sama po sebi. Ovisnost o alkoholu tada ne bi bila nezavisna bolest, niti bi bilo potrebe za nezavisnim liječenjem alkoholičara kao alkoholičara. Alkoholičari bi se u tom slučaju liječili na mjestima gdje se liječe osobe s istim poremećajem koji je u podlozi njihova pijenja.

-►-

◄ strana 5

Alk. gl. 2 /2007 (140) str. 8,9

strana 10 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES