početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 17

Alk. gl. 2 /2007 (139) str. 18-20

strana 21 ►

POVODOM MJESECA BORBE

 PROTIV ALKOHOLIZMA I OVISNOSTI

Tribina povodom Mjeseca borbe protiv alkoholizma

Dana 18. prosinca 2006. godine, povodom Mjeseca borbe protiv alkoholizma, održana je javna tribina u prostorijama Centra za kulturu Novi Zagreb, u organizaciji Klubova liječenih alkoholičara "Remetinec" i "Remetinec - Gaj".

Ovogodišnja tribina posvećena je temi obiteljskih komplikacija alkoholizma, s osvrtom na Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, te predstavljanje Doma za djecu i odrasle osobe-žrtve nasilja „Duga-Zagreb”

Važnost ove tematike posebno je aktualna,  jer ako samo malo prolistamo dnevne tiskovine, zamjetno je da u crnoj kronici sve više čitamo o nasilju u obitelji, bilo nad ženama, bilo nad djecom, o problemima kod otvaranja ženskih autonomnih kuća za žene – žrtve nasilja, o teškim prometnim nesrećama sa čestim smrtnim ishodima... a svugdje je kao generator takvih ekscesa uvelike prisutan alkohol.

Sve te poražavajuće činjenice, s alkoholom kao okidačem, trebale bi nas potaknuti na ozbiljnije promišljanje o navedenoj tematici i potaknuti nas na aktivniji pristup, prije svega u prevenciji alkoholizma.

Stoga i jest cilj ovakvih tribina da se javno progovori o problemima s kojima se susrećemo u našoj svakodnevici, a od kojih smo tradicionalno navikli okretati glavu s mišlju „to se ne tiče nas” ili „to se događa nekom drugom, pa se nećemo miješati”. Upravo mi, koji smo prošli kalvariju i borbu s ovisnošću o alkoholu, imamo moralnu obvezu prenijeti to iskustvo i ne okrenuti glavu pred statistikom koja govori o porastu alkoholizma, nasilja i ostalih društvenih devijacija u uskoj vezi s alkoholom, te smo iz tog razloga ovu tribinu upravo i posvetili tematici obiteljskih komplikacija alkoholizma.

Tribinu je uvodnim pozdravom otvorila prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber, psihijatar-alkoholog, šefica Dnevne bolnice Klinike za psihijatriju KB «Sestre Milosrdnice». Nastavila je je s izlaganjem na temu alkoholizma s osobitim osvrtom na obiteljski alkoholizam, odnosno sve razorne posljedice koje donosi. S jedne strane, tonući sve dublje u ovisnost, alkoholičar se zatvara u sebe i svoj svijet, dok s druge strane u pakao ovisnosti uvodi čitavu obitelj. S vremenom obitelj, već priviknuta na odsustvo svog ovisnog člana u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i zajedničkom životu općenito i sama ga počinje zaobilaziti, isključivati ga.

U daljnjem izlaganju su istaknuti načini kojima se treba pristupiti problemu. Prvi korak je prepoznavanje problema, slijedi upućivanje ovisnika na liječenje, a za rehabilitaciju cijele obitelji najvažnije je njeno aktivno uključivanje i podrška. Angažiranost obitelji i zainteresiranost za izlječenje svog člana najbolji je način, koji će zasigurno dati rezultate – ovisnik će opet postepeno bivati uključen u normalan obiteljski život. Izlaganje je završila osvrtom na Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, iz kojeg je održan kratki prikaz o vrstama nasilja koje postoje te o kaznenim odredbama koje Zakon propisuje za počinjena djela.U dijelu tribine u kojem se u ime Doma za djecu i odrasle osobe – žrtve nasilja „Duga – Zagreb” predstavila mr. Željka Barić, dipl. socijalna radnica,    privremena  ravnateljica,   istaknute    su    upozoravajuće   činjenice   o   sve većem  porastu  nasilja, kako  u obitelji,  tako i šire.  

Negativni utjecaji porasta nasilja reflektiraju se i prenose od obitelji na sva ostala područja života, tako da pojmovi kao „bulling” u vrtićima i školama i „mobbing” na poslu postaju gotovo uvriježeni termini u oslikavanju situacije rastućeg nasilja. Postoji više oblika nasilje - može biti fizičko, psihičke torture, verbalno i seksualno. Ovisno već o kojem se obliku nasilja radi, nadležne službe trebale bi postupati na način da se što prije žrtvu izolira od takvog utjecaja.

Najznačajnije u djelovanju na području zaštite žrtava nasilja, što je posebice istaknuto u izlaganju mr. Barić, je potreba za sustavnijim, dosljednijim provođenjem spomenutog Zakona, te da nadležne instance djeluju koordiniranije. Kada dođe do nasilja u obitelji, prvi korak koji bi trebalo poduzeti je sklanjanje žrtve na neko sigurno mjesto. Tada trebaju nastupiti institucije navedene u ovom Zakonu: policija, sudstvo, socijalne službe, zdravstvene ustanove (ako je bilo fizičkih ozljeda), jer ako samo jedna od njih zakaže, sve se vraća na početak i krug nasilja ponovno počinje.

Na kraju svog izlaganja mr. Barić je zaključila da je od izuzetne važnosti otvaranje ovog doma – skloništa za djecu i odrasle žrtve nasilja, kako bi se žrtvama moglo što prije i kvalitetnije pružiti utočište i pomoć.

Tema ovogodišnje tribine pokazala se punim pogotkom, jer je uvelike pobudila zanimanje svih prisutnih, koji su brojnim pitanjima željeli saznati što više o probelmatici nasilja u obitelji te načinima na koje mogu oni kao pojedinci utjecati u  suzbijanju ili pomoći žrtvama nasilja.

Redovan sudionik naših tribina, dr. Damir Dasović, liječnik iz Brezovice, nadovezao se na temu nasilja u obitelji, podastirući činjenice iz svoje svakodnevne prakse obiteljskog liječnika koje govore kako je nasilje danas sve prisutnije u sve mlađim obiteljima. Je li to posljedica današnjeg ubrzanog načina života, stresa, sveopće nesigurnosti i premale tolerancije... Uglavnom, tema nasilja u obitelji, nažalost, još će dugo biti tema samo za tribine i novinske stupce, sve dok nasilnici ne budu redovitije sankcionirani, kako to uostalom i Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji i određuje.

Tribinu je zaključila prim.mr.sc. Vesna Golik – Gruber, uz zahvalu svima koji su se odazvali, a osobito mr. Željki Barić, koja nam je približila problematiku nasilja u obitelji i isticanjem potrebe otvaranja domova za djecu i odrasle osobe – žrtve nasilja, koji im dali svjetlo nade i spasa.

U ime svog Kluba „Remetinec-Gaj” najtoplije zahvaljujem prim.mr.sc. Vesni Golik-Gruber, mr. Željki Barić, dr. Damiru Dasoviću i svim članovima klubova i njihovim obiteljima, što su svojom nazočnošću pokazali interes i učinili ovu tribinu uspjelom. I na kraju bih samo izrazila svoju osobnu želju da sve što smo čuli i naučili na tribini ne ostanu samo riječi bačene u vjetar.

 Vera Majdek, predsjednica KLA „Remetinec – Gaj”

--

Mjesec borbe protiv alkoholizma obilježen diljem Hrvatske

I ove godine su klubovi liječenih alkoholičara organizirali razne manifestacije u Mjesecu borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti. Taj mjesec se KLA obraćaju javnosti raznim preventivnim akcijama kako bi ukazali na problem ovisnosti o alkoholu kod odraslih, a sve više i kod mladih ljudi.

Javili su se Kutinčani. Kod njih je ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice „Dr.I.Barbot“, Popovača, dr. Marina Kovač, održala predavanje o alkoholizmu mladih u srednjim školama. Isto tako je u Sisku dr. Ivan Zovko iz zagrebačkog Crvenog križa, u organizaciji Udruge socijalnih radnika, održao predavanje o drogama.

U Slatini su održane radionice s djecom, a članovi su sudjelovali u dvije radio-emisije. Organiziran je i okrugli stol,  te prikazan film.

U Slavonskom brodu je bilo posebno svečano. KLA „Novi put“ je podario gradu još jedan KLA. Održana je Osnivačka skupština KLA „Feniks“, a 15. prosinca su klubovi imali Dan otvorenih vrata. Križevčani   su  u  Molvama,  s  drugim   KLA svoje

županije, uživali u večeri nazvanoj «Stvaralaštvom protiv ovisnosti». U suradnji sa srednjom školom organizirali su predavanje i priredbu «Zajedno protiv ovisnosti». U prostorijama KLA dočekan je Sv.Nikola, koji je nakon priredbe podijelio dječici darove. 

Zagreb je imao niz okruglih stolova organiziranih po gradskim četvrtima, a glavna manifestacija bila je promocija knjige dr. Roberta Torrea «Propadanje i oporavak alkoholičara».

Sigurno su se i u drugim dijelovima Hrvatske KLA obratili javnosti raznim akcijama, a nadam se da ćemo o tome čitati u našem „Alkohološkom glasniku“

Dušica Cesarec, Tajnica HSKLA

--

Plesna večer u Prečkom

Povodom Mjeseca borbe protiv alkoholizma, Zajednica klubova liječenih alkoholičara organizirala je druženje uz glazbu i ples 24. studenoga 2006. godine u Društvenom domu Prečko, Prečko bb. Plesalo se uz glazbu jednog sastava od 18 do 21 sat. Muzičari su dobro svirali i stvarno je bilo jako lijepo. Oni koji nisu plesali,  družili su  se i razgovarali s ostalim članovima klubova.

Na kraju druženja organizirana je tombola.

Hrvoje Veber, tajnik kluba "Prečko"

--

Ovisnost

Ovisnost je veliki problem današnjice. To je kao i bolest. Dođe, a da ni ne znaš! I onda neke stvari želiš više i još više. Neki su ljudi ovisni o čokoladi, prijateljima, curama, dečkima! Ali ja pričam o ovisnosti o cigaretama, alkoholu i raznim drogama. Nažalost, kad se o tome govori, ne misli se na samo starije ljude, nego i na mlađe od 18 godina. U zadnje vrijeme dječaci i djevojčice vide sve od starijih i sami žele probati.

Dokazano je da 70% dječaka cigaretu zapale prije 13. godine. A 60% djevojčica zapali prvu cigaretu prije 14. godine. U osnovnim  školama najčešće puše djeca iz sedmih i osmih razreda, a u nekim školama i šestaši. Djeca koja puše navode i druge oko sebe da zapale ili popiju nešto alkoholno.

A kad jednom probate, male su šanse da se odviknete. Nikad nemojte misliti da samo loši učenici mogu pušiti, baš naprotiv. I odlični učenici bi probali, ali će oni prije shvatiti da je to štetno i možda se odviknuti od te grozne navike. Ali ako neka osoba vama bliska puši ili pije, nemojte ju osuđivati zbog krivog puta, pomognite joj.

Mladi također piju alkohol. Ako imaju ljubavnih problema, misle da će ih time riješiti.  Neće oni ništa riješiti, nego će pogoršati svoje ponašanje i uništiti zdravlje. Bit će živčaniji i nervozniji. Ako se sad pitate kako mlađi od 18 godina nabavljaju alkohol i cigarete, odgovor je lagan. Na svakom kiosku ili trgovini nabave cigarete pod izgovorom da je za roditelje, bake, djedove ili susjede. Prodavači povjeruju pa prodaju.

O drogama ne znam puno, osim onoga što su me roditelji učili. Mladi ih uzimaju od svojih prijatelja koji ih nabavljaju preko nekih veza. Daju brojeve nepoznatih osoba da bi ih mladi zvali i nabavili drogu. Isto tako, dokazano je da 20% djece proba „travu“ prije 16. godine.

Ja neću dalje pričati o ovakvim stvarima, jer bi vi sami trebali shvatiti što je nezdravo za vas, i koje društvo loše utječe na sve nas. Ako pušači koji ovo čitaju misle da je cigareta spas, varaju se. Cigareta je nešto što će vas uništiti i udaljiti od svih prijatelja.

I zato pazite što vam nude i ne dajte se ucjenjivati.

Lucia Zoričić, VI.b. OŠ Mladost

--

◄ strana 17

Alk. gl. 2 /2007 (139) str. 18-20

strana 21 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES