početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 14

Alk. gl. 2 /2007 (139) str. 15,16

strana 17 ►

IZ KLUBOVA

Obilježeno 38 godina rada Kluba „ZET- Ljubljanica“

Višestrukom potporom do izlječenja

U impresivnih 38 godina rada i postojanja, klub „ZET-Ljubljanica“ pomogao je mnogim radnicima ZET-a i njihovim obiteljima. U tom je razdoblju osobito važna bila pomoć kluba u prvoj apstinencijskoj godini, koja je vrlo teška za liječenog alkoholičara i njegovu obitelj. Zato je priznanje za svaki trijezan dan, mjesec i godinu vrlo značajno, jer je mnogo truda, nade i strepnje uloženo u rehabilitaciju ovisnika o alkoholu. Istaknuli su to članovi kluba „ZET-Ljubljanica“ i mnogih zagrebačkih klubova na godišnjoj skupštini  kojom je, 15. studenoga, u malom restoranu ZET-a, obilježeno 38 godina rada i postojanja kluba.

Otvarajući skupštinu, Miro Orlović, predsjednik kluba, pozdravio je članove obitelji kluba i drage gošće,  prim. mr. sc. dr. Vesnu Golik-Gruber, šeficu Dnevne bolnice za alkoholizam KB „Sestre milosrdnice“    i   dipl.   inž.   Dubravku   Lacković, socijalnu radnicu PB „Sveti Ivan“ Jankomir, te članove ostalih klubova.

U radno predsjedništvo, na njegov prijedlog, izabrani su članovi obitelji Janja Župan i Blaženko Parat, za zapisničara  Jozo  Galić,  a  za  ovjerovitelje    Mirko

Kovalj i  Dmitar   Slavulj.U  protekloj  godini  klub  je

nastavio dobru suradnju s udruženjem klubova liječenih alkoholičara Trešnjevke, KB „Sestre milosrdnice“, s odjelom za alkoholizam PB „Sv.Ivan“ Jankomir, s udrugom Grada Zagreba i HSKLA. Članovi kluba odlazili su na godišnje skupštine ostalih klubova i redovito su posjećivali bolesne članove, rekao je to u izvješću o radu kluba u protekloj godini Blaženko Parat, te zahvalio na gostoprimstvu obitelji Špoljar, kod koje je s ciljem druženja i boljeg upoznavanja organiziran domjenak. Nažalost, klub je napustilo pet članova, jedan je preminuo, a od dva recidiva jedan je riješen vraćanjem u klub i nastavkom apstinencije. Klub je redovito održavao sastanke četvrtkom uz stručnu djelatnicu Miricu Morović Kunetić, na koje je, prema dogovoru, dolazilo 13 obitelji i četiri samca, zaključio je Parat.

Govoreći o programu rada za iduću godinu, predsjednik kluba Miro Orlović je rekao da će klub i dalje nastojati organizirati što dulju apstinenciju članova, normalizirati alkoholom poremećene odnose u obitelji, radnoj sredini i društvu, registrirati i proanalizirati svaki recidiv, zbližavati članove i njihove obitelji, uz uključivanje u rad kluba što više članova obitelji. Nastavit će se i suradnja s bolnicama, tradicija posjeta ostalim klubovima, a stručnim sastancima i tribinama pokušat će se smanjiti mogućnost recidiva. Članovi koji su motivirani za rad u klubu educirat će se putem seminara. Nakon izvješća, terapeutkinja Mirica Morović Kunetić uručila je priznanja i ruže Milanu Tomazu, za jednu godinu apstinencije, Darku Županu, Marijanu Balašku i Jozi Galiću za dvije godine, Blaženku Parat za tri, Ivanu Milinkoviću za pet i Josipu Medvedu za deset godina apstinencije.

Prisutnima se obratio Dmitar Slavuj, koji apstinira 34 godine. Iako je četiri godine u mirovini, i dalje savjetima i neiscrpnom energijom i vjerom pomaže bivšim ovisnicima u kriznim trenucima. Napomenuo je da je danas veća disciplina među prometnim osobljem i mnogo se manje pije tijekom rada nego u doba njegove mladosti. Istaknuo je i nesebičnu pomoć stručne djelatnice Mirice Morović Kunetić, bez koje mnogi ne bi uspjeli ustrajati u apstinenciji.

Gosti su, uz mnogo dobrih želja u budućem radu, na kraju službenog dijela zaključili kako su, zahvaljujući liječnicima i terapeutima, a najviše bivšim ovisnicima, klubovi postali jaka i dobra mreža u Zagrebu. Zbog toga je lakše pobijediti porok ovisnosti.

Druženje je nastavljeno uz izvrstan objed i uslugu našeg restorana, te kolače koje su ispekle članice ove male, ali složne obitelji kluba „ZET-Ljubljanica“.  

Ksenija Peši

--

EDUKACIJA I SUPERVIZIJA

Održan i treći ciklus edukacije za stručne djelatnike

U organizaciji Klinike za psihijatriju Kliničke bolnice "Sestre milosrdnice", Zagreb. Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog društva za alkoholizam i druge  ovisnosti i Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara održan je III. ciklus edukacije. Bio je namijenjen svima koji su u proljeće 2006. god. na Klinici završili II. ciklus edukacije «Uloga KLA u liječenju alkoholizma», odnosno djelatnicima koji se u svom se radu susreću s problemom alkoholizma, ili se spremaju za ulogu stručnog djelatnika u KLA.

Prisustvovalo je 45 polaznika, koji će na proljeće iduće godine biti i na završnom, četvrtom dijelu.

Isto tako možemo najaviti i novi seminar od 4 ciklusa, koji će započeti krajem siječnja i početkom veljače 2007 u trajanju od tri dana seminarom „Senzibilizacija za probleme uzrokovane ovisnošću o alkoholu».

Dušice Cesarec, tajnica HSKLA

--

Izvješće o superviziji u Klubu „Siget“, Novi Zagreb 

održanoj 27. studenoga 2006. godine

Dana 27. studenoga 2006. godine, s početkom u 18 sati, održan je redoviti sastanak Kluba „Siget“ kojem je nazočilo 20-tak članova kluba. Sastanku je, uz stručnu djelatnicu kluba, prof. Eriku Kovačević, nazočio i dr. Anto Orešković iz PB „Sv. Ivan“ Jankomir, koji je ujedno proveo i superviziju rada kluba.

Nakon što su svi članovi kluba uzeli disulfiram, što je obavezno po pravilniku kluba, tajnik kluba Ivan Martinjak načeo je temu o problemima koji se susreću u radu kluba (posebice financijski problemi zbog smanjenog proračuna u odnosu na prijašnje godine) i ostalim poteškoćama koje čekaju članove kluba na mukotrpnom putu do izlječenja.

Dr. Anto Orešković se osvrnuo na financijske teškoće klubova, koje proizlaze iz toga što današnje društvo ne prepoznaje važnost rada i opstanka klubova. Budući da suvremeno društvo ne prepoznaje i ne priznaje alkoholizam kao bolest, umjesto potpore u liječenju pacijent je izvrgnut osudi, a ne izostaju ni kazne (otkaz s radnog mjesta). Svi se trebamo prilagoditi nastaloj situaciji i tražiti rješenja za probleme. Razmišlja se o programima liječenja vikendom, čak i noću. Takvo bi liječenje dopuštalo privatnost i diskreciju svakog pacijenta, pri čemu nitko ne bi bio izložen osudi okoline.

Dr. Orešković se vrlo pohvalno izrazio o djelovanju kluba u proteklom periodu. Bio je ugodno iznenađen brojnošću članstva, posebice aktivnim sudjelovanjem članova obitelji (supruga) u radu kluba. S obzirom na brojnost članstva, predložio je da se počne razmišljati o dijeljenju kluba, što bi još više poboljšalo kvalitetu liječenja članova i rada kluba.

Članovi kluba ostali su zatečeni idejom da se klub podijeli na dva kluba. Odlučili su provjeriti sve upisane članove i složili se da oni koji ne dolaze šest mjeseci gube pravo članstva. Kako su mišljenja da u ovakvom raznolikom sastavu ima šanse za potpuni napredak u svakoj pojedinoj fazi liječenja, cijepanje kluba ostaje za skoru budućnost.

Vrijeme predviđeno za sastanak proteklo je vrlo brzo, što samo po sebi govori o kvaliteti sastanka, a članovi kluba izrazili su zadovoljstvo posjetom dr. Oreškovića i poželjeli više takvih susreta. Stvaramo  vrlo pozitivna iskustva iz ovakva načina druženja.

Biserka Ostrihon, Klub „Siget“

--

◄ strana 14

Alk. gl. 2 /2007 (139) str. 15,16

strana 17 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES