početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 12

Alk. gl. 2 /2007 (139) str. 13

strana 14 ►

IZ KLUBOVA

Zapisnik sa četvrte sjednice predsjedništva Županijske zajednice KLA Split i sastanka stručnih djelatnika klubova s područja grada Splita

Dana 20. studenoga 2006. godine s početkom u 16 sati, u predavaonici Doma zdravlja (staro rodilište), na adresi A.G.Matoša 29, održana je IV. sjednica predsjedništva Županijske zajednice klubova liječenih alkoholičara Split i sastanka stručnih djelatnika klubova s područja grada Splita.

Sastanak je otvorio dr. Stjepo Botteri.

Prisustvovali su gospodin Nedjeljko Šipić iz Kluba „Makarska“, g. Šitum iz Kluba „Jadrantrans“, gđa Blaženka Pavić iz Kluba „Spinut“, prof. Vedran Mardešić, pročelnik Odjela za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu, dr. Stjepo Botteri, predsjednik ŽZKLA i stručni djelatnik  KLA „Jadrantrans“ i „Spinut“, prof. Anita Čudina - HCK i struči djelatnik Kluba „Split“, gospođa Sanja Kuvačić, terapeut Kluba „Feniks“, dr. Edisa Ercegović, struči djelatnik Kluba „Split“ i gospodin  vms. Mate Smolčić, stručni djelatnik Kluba „Lučac-Manuš“.

Dr. Botteri izvještava prisutne o sastanku koji su održali on i gđa. Anita Čudina s predstavnicima lokalnih vlasti otoka Brača koji su ukazali na potrebu osnivanja kluba na Braču, ali se nakon sastanak nisu više javili.

Gospodin Šitum iznosi problem insuficijentnosti naše psihijatrijske klinike. Većina liječenih članova se tuži da nemaju prikladan smještaj, nego su smješteni zajedno s pacijentima s drugim dijagnozama. Smatra da bi trebalo dati prijedlog o otvaranju dnevne bolnice pri KBC Split. Dr. Botteri odgovara da taj prijedlog neće biti usvojen jer je dnevna bolnica pri KBC Split drugačije koncipirana. Problem je u kadrovima koji ne pokazuju interes za ovu problematiku. Dr. Botteri predlaže da se iznađu novi kadrovi koji bi dobili specijalizaciju za liječenje bolesti ovisnosti i da bi na taj način problem kadrova bio dugoročno riješen.

Gospodin Šitum kao predstavnik Kluba „Jadrantrans“ naglašava da je neprimjereno da dnevni tisak potencira potrošnju alkoholnih pića, a to je neoprostivo u mjesecu borbe protiv alkoholizma. Novim klubovima „Solin“ i „Lučac Manuš“ pružena je financijska pomoć pri osnivanju, koja će se i dalje pružati novoosnovanim klubovima. Klub „Trogir“ pomoć za sada nije dobio zbog administrativnih problema jer nije registriran.Prof. Vedran Mardešić smatra da bi ŽZKLA trebala postati partner poglavarstvu grada Splita, kako na stručnom planu, tako i na svim razinama, misleći pritom na zastupanje svih klubova s područja županije, brigu o unapređenju njihovog stručnog rada i vođenje supervizijskih sastanaka. Tako bi ŽZKLA predstavljala klubove koji joj pripadaju.

Tajnica ŽZKLA i delegat u HSKLA podnijela je izvješće sa sjednice predsjedništva HSKLA (reagiranje na iznošenje negativnih pojava s našeg područja). Prof. Vedran Mardešić naglašava da zna za sve to i da su za negativne pojave u pojedinim klubovima krivi članovi nadzornih odbora, što je vidljivo u KLA „Split“. Zaključeno je da i terapeuti imaju ključnu ulogu u rješavanju takvih problema. Što se tiče supervizije, treba stvoriti ugodnu klimu, tako da klubovi sami osjećaju potrebu za supervizijskim sastancima. Terapeuti smatraju da je supervizijske sastanke potrebno održavati jednom u dva mjeseca.

Osjeća se potreba da se na području županije, odnosno u gradu Splitu, osnuje Regionalni centar za suzbijanje i prevenciju alkoholizma i drugih ovisnosti. Kad se uzmu u obzir rasprave, razmišljanja i prijedlozi, nameće se neodložna potreba da se održi zajednički sastanak s predstavnicima KB Split, odnosno prof. dr. Goranom Dodigom i njegovim suradnicima, i to u toku mjeseca borbe protiv ovisnosti. Predsjedništvo zadužuje našeg predsjednika da pismeno zatraži i organizira traženi susret. Ovaj prijedlog su podržali svi članovi predsjedništva i terapeuti koji su nazočili sastanku. Prema natječaju županije Splitsko-Dalmatinske, načinjen je plan i program rada uz financijske pokazatelje za 2007. godinu, koji je jednoglasno podržan.

Gospodin Šipić ističe kako će se na području Makarske održati predavanje u školama sa svrhom prevencije alkoholizma. Predsjedništvo i stručni tim podržavaju ovakva pozitivna kretanja.

Za supervizora je predložen i prihvaćen dr. Stjepo Botteri.

Za dopisnika „Alkohološkog glasnika“ s područja županije predlaže se gđa. Slavica Juričević, tajnica ŽZKLA (prijašnji dopisnik bio je gospodin Tomo Volf). Budući da je dnevni red iscrpljen, sjednica predsjedništva i sastanak terapeuta završili su u 19 sati.

Dr. Stjepo Botteri, predsjednik ŽZKLA

Slavica Juričević, tajnica

--

◄ strana 12

Alk. gl. 2 /2007 (139) str. 13

strana 14 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES